Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

to co oni mówią w TVP to jest gówno prawda kłamstwo za kłamstwem tyle kasy rolnicy dostaną suszowe to ja na koncie jeszcze nie widziałem ile można bo wojewoda nie podpisał i teraz czekaj tak samo za materiał siewny kiedy było składne i jeszcze nic  w TVP jest wszystko fajnie 

• Like 2
Opublikowano
11 godzin temu, krilan06 napisał:

U nas w kujawsko-pomorskim biorą na bieżąco

Powoli zaczyna też być klopot ze sprzedażą ,zdarzają się pośrednicy którzy twierdzą że to był ostatni tydzień skupu w tym roku,ponieważ nikt nie jest zinteresowany tucznikiem.Pierwszeństwo mają tuczniki kontraktowe,rzeznia do której odstawiam odbiera tylko od dostawców mających umowy 5,20 E dla nie mających umów jeżeli wezmą to dają 4,70 za E,takich cyrków dawno nie było

Opublikowano

Ale to wszystko wk***ia u mnie suszy nie ogłosili a plony byli marne , dalej 

2 minuty temu, ws71 napisał:

Powoli zaczyna też być klopot ze sprzedażą ,zdarzają się pośrednicy którzy twierdzą że to był ostatni tydzień skupu w tym roku,ponieważ nikt nie jest zinteresowany tucznikiem.Pierwszeństwo mają tuczniki kontraktowe,rzeznia do której odstawiam odbiera tylko od dostawców mających umowy 5,20 E dla nie mających umów jeżeli wezmą to dają 4,70 za E,takich cyrków dawno nie było

To dopiero będą cyrki ale po nowym roku , jak wszystko podrożeje w opłatach , a zyski takie same albo jeszcze mniejsze , takie tam gadanie ale może ktoś coś słyszał , że gospodarstwa co pobierają dużo prądu na schładzanie mleka i inne tam rzeczy energia drożej ma być .

Opublikowano (edytowane)

dzis ma odbyc sie strajk chodowców trzody chlewnij o godz 11 na drodze krajowej 12 blokada przejscia dla pieszych. 

Edytowane przez Maches
Opublikowano

Na lokalnym skupie - Tucznik 3,8 netto , maciora 2,3 netto .

Opublikowano
2 godziny temu, zetorki12 napisał:

Na lokalnym skupie - Tucznik 3,8 netto , maciora 2,3 netto .

Dobrze płacą, ja mam zgłoszone na przyszły tydzień... po 3,55 zł netto :D . Jeszcze 40 sztuk i na chlewie będzie wielka kłódka...

Opublikowano

@kazik80 i co w zamian? rozpoczniesz jakąś inną hodowlę ? centralna wlkp 20 szt 3,60 powoli również zastanawiam się nad rezygnacją niestety ale pieniądze robi się na ilości..

Opublikowano
u mnie na wsi kształtuje to się tak że 8 lat temu było nas 23 hodowców rok temu 8 w tym roku 4 po nowym roku zostanę ja i sąsiad bo 2 rezygnuje tylko ja z 24 loch 8 lat temu co miałem teraz mam 6 po nowym roku 4 sąsiad ma 8 po nowym roku 6 za rok pewnie spotkamy się w dziale opasów albo plantatorow rzepaku kukurydzy i pszenicy
Opublikowano

tylko żeby na tych opasach był jakis cud miód nie ma kokosów jedyny plus że cena jest w miarę stabilna, a rzepak pszenica kukurydza okej powinno się udać ale tu są potrzebne hektary...

Opublikowano

http://www.agrofoto.pl/produkcja-zwierzeca/trzoda-chlewna/minister-rolnictwa-zakonczyl-rozmowy-z-producentami-swin-jakie-rozwiazania-dla-sektora,82623.html

Opublikowano
14 minut temu, micro303 napisał:

4.73 plus VAT dziś

Bywało że taka cena była 20 lat temu  od 4,20 do 4,50 mamy rok 2018 i cena za świnie taka sama ale koszta jakie co można było zrobić wtedy a teraz .

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, adamn999 napisał:

Podobno mają jakiś vat nałożyć na hotelówke

IMG_20181208_110741.jpg

Przenieś do galerii

👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻

I powinni 50% podatek ekologiczny dla tych smrodziarzy że jak się przejeżdza obok to nawiew trzeba zamykać.

Edytowane przez Rolnik1973
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez lukasz222
      Witam serdecznie
      Chciałbym bardzo prosić o wypełnienie mojej ankiety, która będzie podstawą do stworzenia pracy inżynierskiej. Ankieta dotyczy postępu technicznego i technologicznego w chlewniach macior w latach 2004-2012 w woj. śląskim (jednakowoż zachęcam także rolników z okolic mojego województwa). Ankieta jest przystępna, większość to pytania testowe, więc nie powinna zająć więcej niż 5-10 minut, a jest to dla mnie bardzo ważne by zebrać jak najwięcej informacji na ten temat. Każdy kto cokolwiek robił i modernizował przy swoich maciorkach niech poświęci parę minut podczas wieczornego odpoczynku i pomoże mi w stworzeniu czegoś, co może stanowić o tym jak potoczy się moja kariera w przyszłości.
      Ankieta jest w pełni anonimowa. Podaję link do niej:

http://moje-ankiety....pond-43841.html

Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam!!

Ponawiam prośbę o Wasz udział w ankiecie
    • Przez 14tija14
      Czy ktoś współpracuje z jakąś firmą zajmującą się tuczem kontraktowym np. agri plus ?
      Chciałabym się dowiedzieć jakie trzeba spełnić warunki i czy to jest opłacalne lub przy jakiej ilości ?
    • Przez Lukasz210692
      Co sądzicie o stosowaniu żyta hybrydowego dla tuczników. W odpowiednim składzie procentowym oczywiście z innymi zbożami.
      Czy to będzie opłacalne i czy nie ucierpią na tym tuczniki.?
    • Przez TomaszWoniak
      Witam Firma Agri plus jake ma wymagania budynków poniewaz chciałbym podjąć wspołprace z ta firmą ale na poczatek chciałbym sie dowiedziec jak muszą wyglądać budynki

prosze o pomoc

pozdrawiam
    • Przez ZETOREXX85
      Witam.
      Wymieniam swój stary śrutownik na coś innego. Myślałem nad śrutownikiem Bąk. Zamieszczam aukcję na której można kupić nowego Bąka: http://allegro.pl/pt-nowy-srutownik-rozdrabniacz-bijakowy-talex-i5015335177.html
      Co o nim myślicie? Będę go używał do żywienia macior. Jaką wydajność ma taki Bąk? Miałem okazje zobaczyć u wujka jak on rozdrabnia.Ziarno jest dobrze zmielone                         

• Dodaj nową pozycję...
v