Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@PRZMAS19821982 widzę ,że na temat kukurydzy mokrej zakiszonej nie wiesz nic kolego .Ja zakiszam kuku kilka lat i do 35% mokra z pola jest super do kiszenia .Zawsze daje zakiszacz ,lub emy do kiszenia .W tym roku z Sano .Mimo ,że kuku miała 20 % to się nie popsuła .Daję od 20 do 30% takiej kuku do paszy .Elegancko wcinają świniaki taką karmę.Kukurydza ma dużo oleju i jest tanią karmą .Teraz ,jak ceny świń oscylują w granicy 4 zł lub niżej trzeba szukać taniej karmy .W galerii mam zdjęcie zakiszonej kuku .

@LukaszBRO odnośnie dodania zakiszonej kukurydzy do paszy twoje teorie są błędne .Nikt prosiakom nie daje kiszonej kuku .Maciorom oki ,ale tylko jałowym .Moja pasza jeszcze nigdy się nie popsuła mimo ,że dodawałem 50% kuku zakiszonej do paszy .

Opublikowano (edytowane)
38 minut temu, RafaKdziela napisał:

@PRZMAS19821982 widzę ,że na temat kukurydzy mokrej zakiszonej nie wiesz nic kolego .Ja zakiszam kuku kilka lat i do 35% mokra z pola jest super do kiszenia .Zawsze daje zakiszacz ,lub emy do kiszenia .W tym roku z Sano .Mimo ,że kuku miała 20 % to się nie popsuła .Daję od 20 do 30% takiej kuku do paszy .Elegancko wcinają świniaki taką karmę.Kukurydza ma dużo oleju i jest tanią karmą .Teraz ,jak ceny świń oscylują w granicy 4 zł lub niżej trzeba szukać taniej karmy .W galerii mam zdjęcie zakiszonej kuku .

@LukaszBRO

Hodzi mi o mokra kukurydze pozostawiona....widze ze nie czytasz dobrze ze zrozumieniem

Edytowane przez PRZMAS19821982
Opublikowano

nigdy zakiszacza żadnego nie dawałem do mokrej i zakiszała się bez problemu.

30% mokrej i po tygodniu pasza do wyrzucenia. Teraz. Bo latem to ze 3 dni i zaczyna śmierdzieć.

kukurydza nie ma żadnego oleju tylko ma dużo energii. Sucha 14 Mj. Pszenica 13,5. Jęczmień poniżej 13. Jak pasza na jęczmieniu czy tam owsie to olej wskazany a nawet obowiązkowy bo inaczej ciężko zbilansować. Po prostu świnie szybciej się zapchają włóknem niż pobiorą odpowiednią ilość energii. Większe pobranie paszy to większe przyrosty.  Mają żreć do oporu non stop bo wtedy rosną. Do wzrostu jest potrzebna energia a do mięsności białko i aminokwasy.

Żeby pasza nie pyliła 5 kg oleju na tonę wystarczy. Najlepszy sojowy bo ma dobry smak i najwięcej energii. Tylko jak mrozy to nieraz łopatą trzeba nabierać. Rzepakowy to z każdego marketu

• Confused 1
  • Sad 1
Opublikowano (edytowane)

Spoko jak chcesz być taki precyzyjny to oświecę Ciebie ,że kukurydzę trzymałem nie zmieloną na magazynie  ponad 20 dni nic się nie działo .A jak mam to pisać drukowanymi literami ,że taka z pola ?????????Teraz już jest po ptokach ,bo świniaki zjadły 😉

@saszeta

Edytowane przez RafaKdziela
Uzupełnienie danych
Opublikowano

Ziarno zawiera również niewielką ilość tłuszczu(około 2%). Wyjątek stanowi owies, który zawiera 5% tłuszczu i kukurydza 7%. Ze względu na małą zawartość włókna surowego, ziarno jest paszą łatwo strawną za wyjątkiem owsa,

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, RafaKdziela napisał:

Spoko jak chcesz być taki precyzyjny to oświecę Ciebie ,że kukurydzę trzymałem nie zmieloną na magazynie  ponad 20 tygodnie i nic się nie działo .

pewnie mokra tak trzymales  tak ???

duzo jej miales   kilka ton?

Edytowane przez PRZMAS19821982
Opublikowano

jak miała 20% to może i poleżała. Nie wiem bo takiej nigdy nie zbierałem. A czy się działo czy nie to pewnie laboratorium by musiało określić

Przy 30% wilgotności na drugi dzień jest ciepła  w środku pryzmy. I już potrafi kiełki puszczać.

jednego roku jak miała 40% to z kombajnu nie szło wysypać jak pół godziny w zbiorniku postała

• Like 2
Opublikowano

W tym roku zostawiłem ok tony na próbę .Sam byłem zaskoczony ,że się nie popsuła i jak podkreślam to było ponad 20 dni .

W kopcu kukurydza ,która się zakisiła ,jest tak sypka, jak piach .Były ogromne problemy z jej ubiciem .

Na szczęście nic się nie popsuło i ładnie pachnie .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez lukasz222
      Witam serdecznie
      Chciałbym bardzo prosić o wypełnienie mojej ankiety, która będzie podstawą do stworzenia pracy inżynierskiej. Ankieta dotyczy postępu technicznego i technologicznego w chlewniach macior w latach 2004-2012 w woj. śląskim (jednakowoż zachęcam także rolników z okolic mojego województwa). Ankieta jest przystępna, większość to pytania testowe, więc nie powinna zająć więcej niż 5-10 minut, a jest to dla mnie bardzo ważne by zebrać jak najwięcej informacji na ten temat. Każdy kto cokolwiek robił i modernizował przy swoich maciorkach niech poświęci parę minut podczas wieczornego odpoczynku i pomoże mi w stworzeniu czegoś, co może stanowić o tym jak potoczy się moja kariera w przyszłości.
      Ankieta jest w pełni anonimowa. Podaję link do niej:

http://moje-ankiety....pond-43841.html

Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam!!

Ponawiam prośbę o Wasz udział w ankiecie
    • Przez 14tija14
      Czy ktoś współpracuje z jakąś firmą zajmującą się tuczem kontraktowym np. agri plus ?
      Chciałabym się dowiedzieć jakie trzeba spełnić warunki i czy to jest opłacalne lub przy jakiej ilości ?
    • Przez Lukasz210692
      Co sądzicie o stosowaniu żyta hybrydowego dla tuczników. W odpowiednim składzie procentowym oczywiście z innymi zbożami.
      Czy to będzie opłacalne i czy nie ucierpią na tym tuczniki.?
    • Przez TomaszWoniak
      Witam Firma Agri plus jake ma wymagania budynków poniewaz chciałbym podjąć wspołprace z ta firmą ale na poczatek chciałbym sie dowiedziec jak muszą wyglądać budynki

prosze o pomoc

pozdrawiam
    • Przez ZETOREXX85
      Witam.
      Wymieniam swój stary śrutownik na coś innego. Myślałem nad śrutownikiem Bąk. Zamieszczam aukcję na której można kupić nowego Bąka: http://allegro.pl/pt-nowy-srutownik-rozdrabniacz-bijakowy-talex-i5015335177.html
      Co o nim myślicie? Będę go używał do żywienia macior. Jaką wydajność ma taki Bąk? Miałem okazje zobaczyć u wujka jak on rozdrabnia.Ziarno jest dobrze zmielone                         

• Dodaj nową pozycję...
v