Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

staszek ja już tych twoich bredni postaram się więcej nie komentować bo nie mam sił

weż to może poszukaj kogoś ,skonsultuj z paroma specjalistami może jeszcze da sie coś z tym zrobić;-)

• Like 1
Opublikowano
7 godzin temu, 1490 napisał:

Witam tak 3 lata temu była pomoc ale kto o niej wiedział po cichu sami zieloni a teraz protokól w gminie gdzie jest zielony wójt odebrałem ogledziny 17 lipca a protokól oddali dopiero 10 pażdziernik gdyby nie przedłuzony okres składania wniosków to byłoby po ptokach a jeczmienia ozimego namluciłem z 3 h pare worków

3 lata temu sporo osób dostało więc nic po cichu nie było. Nie było  takiego szumu jak w tym roku ale to chyba wszyscy wiedzą że przez wybory taki rozgłos 

• Thanks 1
Opublikowano

koledzy gadacie  tylko zaden zadnego nie rozumie, hehehe. Jeden mówi ile w danym jednym momencie jest zwierzaków w chlewni a inny myśli ze to wydajność oproszeń, a trzeci ze to wszystkie tuczniki od lochy przez cały rok. jak piszecie to piszcie precyzyjnie o co wam chodzi 

Opublikowano
locha 2 razy w roku sie oprosi i odchowa a od warchlaka do tucznika wystarczy 3-4 miesiące więc 3 mioty. Ktoś kto ma 70 loch ma troche inaczej rozplanowane niż jak masz 2 lochy i jak odchowa to do innego kojca i masz miot. Przy 70 lochach masz cykle co 3 tygodnie i masz większą grupę warchlaka odsadzonego. Miot to dla mnie te odchowane warchlaki których odchowasz 3 takie grupy w rok na jednym kojcu
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, kopin napisał:

nie wysilaj się ,ci co mają pojęcie o świniach dokładnie wiedzą o czym piszesz;-)

Kopin Ty waguj sie ze słowami))))) staszek podbnop w zeszłym tygodniu sprzedał naraz 110 tucznkiów wiec to potentat trzodziarski, wiec taki mały hodowlany żuczek jak Ty powinnieneś mu buty czyścić i mówić tak mistrzu masz racje))))))))))))))))))))))))))))))))))

A na poważnie to mi sie również wydaje ze staszek to taki rolnik internetowy

Edytowane przez tyran3
Opublikowano
45 minut temu, LukaszBRO napisał:

locha 2 razy w roku sie oprosi i odchowa a od warchlaka do tucznika wystarczy 3-4 miesiące więc 3 mioty. Ktoś kto ma 70 loch ma troche inaczej rozplanowane niż jak masz 2 lochy i jak odchowa to do innego kojca i masz miot. Przy 70 lochach masz cykle co 3 tygodnie i masz większą grupę warchlaka odsadzonego. Miot to dla mnie te odchowane warchlaki których odchowasz 3 takie grupy w rok na jednym kojcu

Ale głupoty sam masz te cykle chyba chłopie nieważne ile masz loch nie ma opcji żeby nie było wszystkich urodzonych jednocześnie chyba że prosięta sprzedasz widać za dużo książek czytasz i nie rozumiesz

Opublikowano

Staszek chciał napisać, że sprzedał 10 sztuk, tylko że  1 się zdublowała. Myślał, że się jakaś dziewczyna rzuci na takiego potentata jak on i  spłodzą dziecko, dzięki czemu będzie kasował co miesiąc pińcet, bo z tymi jego 3 ha i 11 lochami na pewno by się załapał.

Opublikowano

Dobra użalajcie się tu na niskie ceny im niższe tym dla branży lepiej bo odpadną nieudacznicy co nie mają pojęcia o hodowli

Opublikowano

No tego co teraz napisałeś nie rozumiem jak urodzonych jednocześnie? Co 3 tygodnie masz grupe 8-10 loch zależy czy coś wypadnie z danej grupy to na miot od tych loch masz miot około 100sztuk nie wiem jak inaczej Ci tłumaczyć

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Cena  na świniaki obecnie 3,80 do 4 zł max .Ja mam dwa kopce kiszonki z kuku to będę je śrutował i w koryto świniakom w zamian za otręby .Jest taki specjalny premix z sano do kiszonej kukurydzy poweramino .Jakoś trzeba przetrwać do żniw .Te otręby to tylko zmiotki z magazynu a cena zaporowa .

Edytowane przez RafaKdziela
Uzupełnienie danych
Opublikowano

70 loch wszystkie się proszą,wszystkie pow 10 szt odsadzone,wszystkie  sa zdrowe,zero upadków wsród loch,jak to czytam ciśnie mi się pytanie czy macie w ogóle do czynienia z towarową produkcją trzody w cylu zamkniętym a jeden osobnik nadaje się na zarządcę fermy w USA bo tam przyjmuje się 80% wyproszeń jako dobry wynik,90% b. dobry i co najciekawsze oni przy 3,80 są na zero przy ich kosztach pasz[ farma licząca 50 tyś loch] a tu na tym forum niektórzy  mają taką samą cenę  i jeszcze mają zyski  gdzie koszty żywienia są ok 20% większe niż w USA.Cena na wtorek 4,20 netto

Opublikowano
5 minut temu, RafaKdziela napisał:

Cena  na świniaki obecnie 3,80 do 4 zł max .Ja mam dwa kopce kiszonki z kuku to będę je śrutował i w koryto świniakom w zamian za otręby .Jest taki specjalny premix z sano do kiszonej kukurydzy poweramino .Jakoś trzeba przetrwać do żniw .Te otręby to tylko zmiotki z magazynu a cena zaporowa .

Gratuluję wytrwałości, sam z siebie trzymasz świniaki czy programy unijne masz do rozliczenia? 

PS. Stasiu,  a ty dlaczego nie zakisiłeś swoich 3 mórg kukurydzy, tylko sprzedałeś przyczepkę ziarna na skupie?

Opublikowano

ws71 napisał:

70 loch wszystkie się proszą,wszystkie pow 10 szt odsadzone,wszystkie  sa zdrowe,zero upadków wsród loch,jak to czytam ciśnie mi się pytanie czy macie w ogóle do czynienia z towarową produkcją trzody w cylu zamkniętym a jeden osobnik nadaje się na zarządcę fermy w USA bo tam przyjmuje się 80% wyproszeń jako dobry wynik,90% b. dobry i co najciekawsze oni przy 3,80 są na zero przy ich kosztach pasz[ farma licząca 50 tyś loch] a tu na tym forum niektórzy  mają taką samą cenę  i jeszcze mają zyski  gdzie koszty żywienia są ok 20% większe niż w USA.Cena na wtorek 4,20 netto

tego co mu tłumacze nie ogarnia a co dopiero jak mu powiem o upadkach :D

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

kopin

Kolego wszyscy tanio sprzedają  świniaki ,a ja wiem ,że mam nowe maszyny i ciągnik .Inni kupują za swoje i krocie płacą .Oczywiście ciocia Unia nie taka zła i sypie tez groszem na inne programy .Jest z tym roboty i papierków do pisania ,ale zawsze parę groszy jest więcej na cukierki ;)

Oczywiście ja nie piszę o odszkodowaniu suszowym ,lecz o innych programach .

Edytowane przez RafaKdziela
Uzupełnienie danych
Opublikowano
14 godzin temu, LukaszBRO napisał:

No tego co teraz napisałeś nie rozumiem jak urodzonych jednocześnie? Co 3 tygodnie masz grupe 8-10 loch zależy czy coś wypadnie z danej grupy to na miot od tych loch masz miot około 100sztuk nie wiem jak inaczej Ci tłumaczyć

Że w cyklu zamkniętym nie ma opcji że lochy nie są oproszone jednocześnie  bo nawet jak sprzedasz to maciora już jest wyproszona i dalej masz ten sam stan no chyba że masz problemy z matematyką

14 godzin temu, RafaKdziela napisał:

Ciekawe jak dawkę zbilansujesz tą kukurydzą

Opublikowano
14 godzin temu, Kazik80 napisał:

Pogadamy w kwietniu, jak będziesz szukał taniego zboża, trollu. :D

Akurat w kwietniu to tanie zboże będzie szukać mnie jak w ubiegłym roku

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez lukasz222
      Witam serdecznie
      Chciałbym bardzo prosić o wypełnienie mojej ankiety, która będzie podstawą do stworzenia pracy inżynierskiej. Ankieta dotyczy postępu technicznego i technologicznego w chlewniach macior w latach 2004-2012 w woj. śląskim (jednakowoż zachęcam także rolników z okolic mojego województwa). Ankieta jest przystępna, większość to pytania testowe, więc nie powinna zająć więcej niż 5-10 minut, a jest to dla mnie bardzo ważne by zebrać jak najwięcej informacji na ten temat. Każdy kto cokolwiek robił i modernizował przy swoich maciorkach niech poświęci parę minut podczas wieczornego odpoczynku i pomoże mi w stworzeniu czegoś, co może stanowić o tym jak potoczy się moja kariera w przyszłości.
      Ankieta jest w pełni anonimowa. Podaję link do niej:

http://moje-ankiety....pond-43841.html

Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam!!

Ponawiam prośbę o Wasz udział w ankiecie
    • Przez 14tija14
      Czy ktoś współpracuje z jakąś firmą zajmującą się tuczem kontraktowym np. agri plus ?
      Chciałabym się dowiedzieć jakie trzeba spełnić warunki i czy to jest opłacalne lub przy jakiej ilości ?
    • Przez Lukasz210692
      Co sądzicie o stosowaniu żyta hybrydowego dla tuczników. W odpowiednim składzie procentowym oczywiście z innymi zbożami.
      Czy to będzie opłacalne i czy nie ucierpią na tym tuczniki.?
    • Przez TomaszWoniak
      Witam Firma Agri plus jake ma wymagania budynków poniewaz chciałbym podjąć wspołprace z ta firmą ale na poczatek chciałbym sie dowiedziec jak muszą wyglądać budynki

prosze o pomoc

pozdrawiam
    • Przez ZETOREXX85
      Witam.
      Wymieniam swój stary śrutownik na coś innego. Myślałem nad śrutownikiem Bąk. Zamieszczam aukcję na której można kupić nowego Bąka: http://allegro.pl/pt-nowy-srutownik-rozdrabniacz-bijakowy-talex-i5015335177.html
      Co o nim myślicie? Będę go używał do żywienia macior. Jaką wydajność ma taki Bąk? Miałem okazje zobaczyć u wujka jak on rozdrabnia.Ziarno jest dobrze zmielone                         

• Dodaj nową pozycję...
v