Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Polskie frajerstwo zamówiło warchlaki z Danii wiec podwyżki się skończyły. 

Chce zmienić nick  na "świński prorok"☺️☺️ przewidziałem mówiłem jak bedzie ????? 

Opublikowano (edytowane)

Dlaczego Polskie frajrstwo?  Jesli Kupili drogie duńskie warchlaki później sprzedadzą tanio tuczniki i zbankrutują. Będziesz mógł drożej swoje świnki sprzedać 😁 

Gorzej będzie jak zarobią bo kto inny może okazać się frajerem 

Edytowane przez pio25w
Opublikowano
15 minut temu, pio25w napisał:

Dlaczego Polskie frajrstwo?  Jesli Kupili drogie duńskie warchlaki później sprzedadzą tanio tuczniki i zbankrutują. Będziesz mógł drożej swoje świnki sprzedać 😁 

Gorzej będzie jak zarobią bo kto inny może okazać się frajerem 

Ja ci powiem dlaczego frajerstwo. Ta cała niemiecka giełda to pic na wode i jeden wielki przekret zeby nasze zakłady mogły mało płacić. Na tej giełdzie sprzedaje się znikome ilości świń mało tego to sa transakcje wirtualne  dla gupich durnych polaczków, bo jeden niemiec jednego dnia sprzedaje  innemu niemcowi wirtualne świnie a nastepnego dnia drugi niemiec odsprzedaje te same świnie nieistniejace  pierwszemu niemcowi. Oni sie wymieniaja tylko karteczkami do niemieckiej agencji a nie kupuja świnie.  a polskiie zakłady na tej podstawie wyznaczaja ceny skupu

Opublikowano (edytowane)

W Niemczech robią giełdę by w Polsce zakłady mało płaciły  ciekawe ? I dlatego nazywasz tych co kupują duńskie warchlaki frajerami?  Wiesz mój szwagier od dwóch lat kupuje i wstawia Duńczyk  4tys na jeden rzut  ja bym go nie nazwał frajerem bo chyba mega kasę bije bo kupil sobie nowe audi a6 za pewnie 300tysiakow 

Edytowane przez pio25w
Opublikowano
2 godziny temu, pio25w napisał:

W Niemczech robią giełdę by w Polsce zakłady mało płaciły  ciekawe ? I dlatego nazywasz tych co kupują duńskie warchlaki frajerami?  Wiesz mój szwagier od dwóch lat kupuje i wstawia Duńczyk  4tys na jeden rzut  ja bym go nie nazwał frajerem bo chyba mega kasę bije bo kupil sobie nowe audi a6 za pewnie 300tysiakow 

kurde niektórych ludzi wiedza ekonomiczna   jest porażająca. Pio25w jak nazwiesz człowieka który kupuje duńskiego prosiaka za 250 zł gdzie koszt jego wyprodukowania w Dani zamyka sie w granicach 100 zł  przepłaca za coś 250 %. A na koniec oddaje tucznika po 4 zł do zakładu który jest własnością duńskiego rolnika który polskiemu gupkowi sprzedał 3 miesiące  wczesniej warchlaka.

Polskie spożycie zamyka sie rocznie  18 mln sztuk. Polacy produkuja 7 mln a 4 mln przyjerzdza prosiak z Danii  a 7mln smród zwany miesem z niemiec i Danii

Reasumując polska importuje 11mln sztuk.

A w danii sporzycie maja na poziomie 8 mln a produkują 21 mln sztuk 

reasumując Duńczycy eksportują 13 mln. sztuk świń głównie do Polski. Innymi słowy ich przemysł miesny jest urzalerzniony od polskich durni  bo gdyby zakazać importu warchlaka i mięsa od nich, Duński przemysł miesny za 3 miesiace to bankrut. Oni są bogaci bo żerują na polskim rolniku. To banda pasorzytów którzy wykorzystują fakt ze polski rolnik zrobił sie lenimy 

Opublikowano (edytowane)

To twoja ekonomia jest porażająca i Ty jestes tym frajerem to nie te czasy że będziesz trzymał 20 swinek i z tego żył.  Dziś liczy się skala przy tej ilości co on tuczy dostaje dużo więcej za tucznika niż ty .nawet jak kupi prosiaka zdrowego za 250 do tego kupuje gotową pasze wszystka wychodzi na swoje . Prowadziles kiedyś dokładną księgowość? Bo on prowadzi. Przy takiej skali 4tys nawet jak zostanie Ci parę złoty na sztuce to i tak zarobisz sporo .nigdy jeszcze nie dołożył. Takie czasy że robi hoduja się to co się opłaca. A nie siedzi na agrofoto i narzeka że świnie tanie bo niemiecka giełda 😂 jeszcze raz Ci to powiem gdyby tucz tych warchlakow się nie opłacał nikt by ich nie hodowal nikt nie jest instytucją charytatywną by dokładać do interesu.  Rolnictwo to biznes tak jak wiele innych i tu liczy się prosty rachunek przychód - koszty = zysk !!!!!  Zapamiętaj to sobie.

Polski rolnik leniwy - hahaha ty chyba naprawdę jesteś głupi.  Przecież nie chodzi o to by się narobić ale żeby zarobić  nikt tego cię nie uczył? 

Edytowane przez pio25w
Opublikowano
1 godzinę temu, pio25w napisał:

To twoja ekonomia jest porażająca i Ty jestes tym frajerem to nie te czasy że będziesz trzymał 20 swinek i z tego żył.  Dziś liczy się skala przy tej ilości co on tuczy dostaje dużo więcej za tucznika niż ty .nawet jak kupi prosiaka zdrowego za 250 do tego kupuje gotową pasze wszystka wychodzi na swoje . Prowadziles kiedyś dokładną księgowość? Bo on prowadzi. Przy takiej skali 4tys nawet jak zostanie Ci parę złoty na sztuce to i tak zarobisz sporo .nigdy jeszcze nie dołożył. Takie czasy że robi hoduja się to co się opłaca. A nie siedzi na agrofoto i narzeka że świnie tanie bo niemiecka giełda 😂 jeszcze raz Ci to powiem gdyby tucz tych warchlakow się nie opłacał nikt by ich nie hodowal nikt nie jest instytucją charytatywną by dokładać do interesu.  Rolnictwo to biznes tak jak wiele innych i tu liczy się prosty rachunek przychód - koszty = zysk !!!!!  Zapamiętaj to sobie.

Polski rolnik leniwy - hahaha ty chyba naprawdę jesteś głupi.  Przecież nie chodzi o to by się narobić ale żeby zarobić  nikt tego cię nie uczył? 

Parę złoty na szt. zysku ?, wybacz ale to ty nie masz pojęcia o ekonomice i prowadzeniu przeciębiorstwa   , a   A6 kupić to wież mi nie jest to wyznacznik pomyślności w biznesie , natomiast kolega tyran 3 próbował nakreślić ci paradoks chowu świniaków w Polsce 

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, pio25w napisał:

To kto kupi Twoje zboże po 800? Dostaje więcej za tucznika no rozbawiłeś mnie dostaje tyle co każdy tracąc na warclaku i skaa nic tu nie da może i 10 tysięcy trzymać większość z tych tuczarzy koniec z końcem wiąże

Idąc Twoim tokim rozumowania to można wybudować fermę na milion sztuk zarabiać 1 zł na sztuce i być milionerem 😛😎

Opublikowano
36 minut temu, staszek131415 napisał:

To kto kupi Twoje zboże po 800? Dostaje więcej za tucznika no rozbawiłeś mnie dostaje tyle co każdy tracąc na warclaku i skaa nic tu nie da może i 10 tysięcy trzymać większość z tych tuczarzy koniec z końcem wiąże

Idąc Twoim tokim rozumowania to można wybudować fermę na milion sztuk zarabiać 1 zł na sztuce i być milionerem 😛😎

Bo taka jest prawda jeśli będziesz miał złotówkę czystego zysku to przy milionie będziesz miał milion! Przy dużej produkcji i jednakowej partii np 1000sztuk dostaniesz dużo więcej. Jak tego nie zrozumiesz zawsze będziesz biedny . Małego takiego jak Ty to tylko pośrednik rucha i on się bogaci A Ty robisz za frajera . Tak samo z produkcją roślinną masz kilka ton sprzedasz tanio masz setki ton sprzedasz drożej. A koszty masz niższe bo nawozy , środki ochrony kupisz taniej itp. Taki już los że małorolny zawsze będzie po d*pie dostawał.  Czasy PRL się skończyły i nie wrócą!

Opublikowano
2 godziny temu, Trojak napisał:

Parę złoty na szt. zysku ?, wybacz ale to ty nie masz pojęcia o ekonomice i prowadzeniu przeciębiorstwa   , a   A6 kupić to wież mi nie jest to wyznacznik pomyślności w biznesie , natomiast kolega tyran 3 próbował nakreślić ci paradoks chowu świniaków w Polsce 

Kolego czy ty wiesz co to jest zysk?czysty zysk? Zacznij prowadzić pełną księgowość to się przekonasz ? Ja ponieważ mam dość duże gospodarstwo i zatrudniam kilka osób prowadzę taka księgowość i uwierz mi mam pojęcie o ekonomii .

Opublikowano

Panowie może czas już skończyć z obrażaniem sie nawzajem .Ten temat jest o cenach a nie o księgowości ,frajerstwie,głupkach itd.Jeśli któryś sprzedawał ostatnio to niech napisze w jakiej cenie i tyle.A jak nie sprzedawał to po kiego diabła się wywnętrza? Z nudów ,z braku możliwości pogadania z kimś ,czy też z konieczności udowodnienia sobie jaki jestem mądry?

Ceny i ewentualnie kto tyle płaci,no i jeśli są to kosmiczne ceny których inni nie są w stanie osiągnąć to można ksero faktury bez nazwiska;-)))

• Like 1
Opublikowano

Coś mi się kiedyś obilo o uszy że sprzedał jeden zakład bo powiększyć chce coś ,ale nie wiem czy dobrze kojarzę bo nie zwracałem uwagi bo ja odstawiam gdzie indziej.

Poczytaj może znajdziesz odpowiedż na pytanie które Cię interesuje    http://www.zmskiba.pl/

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, pio25w napisał:

Bo taka jest prawda jeśli będziesz miał złotówkę czystego zysku to przy milionie będziesz miał milion! Przy dużej produkcji i jednakowej partii np 1000sztuk dostaniesz dużo więcej. Jak tego nie zrozumiesz zawsze będziesz biedny . Małego takiego jak Ty to tylko pośrednik rucha i on się bogaci A Ty robisz za frajera . Tak samo z produkcją roślinną masz kilka ton sprzedasz tanio masz setki ton sprzedasz drożej. A koszty masz niższe bo nawozy , środki ochrony kupisz taniej itp. Taki już los że małorolny zawsze będzie po d*pie dostawał.  Czasy PRL się skończyły i nie wrócą!

Mylisz się to nie jest ekonomia zawsze w detalu jest drożej jak w hurcie i zysk dużo większy

Opublikowano
7 minut temu, staszek131415 napisał:

Mylisz się to nie jest ekonomia zawsze w detalu jest drożej jak w hurcie i zysk dużo większy

To ty swoje świnki w detalu sprzedajesz ? Na rynku z nimi stoisz i ludzie kupują?  😂  

Opublikowano

Sprzedaję w lepszej cenie jak Duńczyk bo nikt duńczyka w małym zakładzie nie kupi bo się towaru nie pozbędzie

Każdy sprzedaje

9 minut temu, sumek666 napisał:

Nie. Napisali, że ma być megaubojnia. 

Ciekawe kto za  tym stoi pewnie obcy kapitał

Opublikowano
tu Staszek masz racje, kiedys kilka rzutow duna wychowalem w swoim chlewie, a trzech lat tylko polski, lepsza zdrowotnosc po prostu. do rzeczy lokalny maly zaklad potrzebowal kilkanascie sztuk no i sprzedalem im, oni chcieli tez zobaczyc co to sa te zachwalane dunczyki i byli rozczarowani, wybojowosc podobna jak dobre polskie, ale jakosc miesa porazka, takie jakies wodniste, miękkie, wpakowali to po trochu do kielbas, bo szynki, czy miesa nawet nie wystawiali na lade bo by wstydu sie narobili. Teraz sprzedaje im polskie i sa bardzo zadowoleni z jakosci
  • Like 2
Opublikowano
2 godziny temu, sumek666 napisał:

Nie. Napisali, że ma być megaubojnia. 

ZM Skiba Chojnice ,pomorskie,podstawowa cena za E najniższa w regionie,klas natrzepane od ciula aby upierniczyć producenta,płatności wypłacane terminowo,odbiór tucznika też w miarę wcześniej ustalonym terminie,przerób dobowy ok 3 tyś tucznika,poza nazwiskiem ,stoi za nim niemiecki kapitał i prawdopodobnie jest większościowym właścicielem tej firmy

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez lukasz222
      Witam serdecznie
      Chciałbym bardzo prosić o wypełnienie mojej ankiety, która będzie podstawą do stworzenia pracy inżynierskiej. Ankieta dotyczy postępu technicznego i technologicznego w chlewniach macior w latach 2004-2012 w woj. śląskim (jednakowoż zachęcam także rolników z okolic mojego województwa). Ankieta jest przystępna, większość to pytania testowe, więc nie powinna zająć więcej niż 5-10 minut, a jest to dla mnie bardzo ważne by zebrać jak najwięcej informacji na ten temat. Każdy kto cokolwiek robił i modernizował przy swoich maciorkach niech poświęci parę minut podczas wieczornego odpoczynku i pomoże mi w stworzeniu czegoś, co może stanowić o tym jak potoczy się moja kariera w przyszłości.
      Ankieta jest w pełni anonimowa. Podaję link do niej:

http://moje-ankiety....pond-43841.html

Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam!!

Ponawiam prośbę o Wasz udział w ankiecie
    • Przez 14tija14
      Czy ktoś współpracuje z jakąś firmą zajmującą się tuczem kontraktowym np. agri plus ?
      Chciałabym się dowiedzieć jakie trzeba spełnić warunki i czy to jest opłacalne lub przy jakiej ilości ?
    • Przez Lukasz210692
      Co sądzicie o stosowaniu żyta hybrydowego dla tuczników. W odpowiednim składzie procentowym oczywiście z innymi zbożami.
      Czy to będzie opłacalne i czy nie ucierpią na tym tuczniki.?
    • Przez TomaszWoniak
      Witam Firma Agri plus jake ma wymagania budynków poniewaz chciałbym podjąć wspołprace z ta firmą ale na poczatek chciałbym sie dowiedziec jak muszą wyglądać budynki

prosze o pomoc

pozdrawiam
    • Przez ZETOREXX85
      Witam.
      Wymieniam swój stary śrutownik na coś innego. Myślałem nad śrutownikiem Bąk. Zamieszczam aukcję na której można kupić nowego Bąka: http://allegro.pl/pt-nowy-srutownik-rozdrabniacz-bijakowy-talex-i5015335177.html
      Co o nim myślicie? Będę go używał do żywienia macior. Jaką wydajność ma taki Bąk? Miałem okazje zobaczyć u wujka jak on rozdrabnia.Ziarno jest dobrze zmielone                         

• Dodaj nową pozycję...
v