Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 minut temu, Kazik80 napisał:

Dla mnie hodowla to jest bardziej hobby niż źródło dochodu, ale u mnie świnie też nie jedzą pszenicy, tylko jęczmień jary, a jak podrosną to dodatkowo  dodaję pszenżyto  i nie ma żadnych problemów. U mnie jednak jest zagłębie trzody i trudno dobrze sprzedać  małe partie dobrego towaru, dlatego czas znaleźć sobie bardziej dochodowe dodatkowe zajęcie ;) 

U mnie ostatnio na starter 50 % pszenżyta 50% kukurydzy soja i premix + zakwaszacz i zero problemów

Najlepiejsprawdza się kiszona kukurydza jednak w okresie letnim szybko si e psuje

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Kazik80 napisał:

W zamkniętym. Tyle, że pszenżyto wprowadzam powoli, bo w przeciwnym wypadku byłyby problemy z biegunkami. Dodatkowo tuż po odsadzeniu dostają dodatek do paszy, ale póki mają dostęp do mleka to rosną na jęczmieniu bez problemów. W tym konkretnym przypadku trzeba się zgodzić ze staszkiem, świnie są za tanie, żeby je żywić pszenicą.

może właśnie dlatego te wszystkie problemy i niechęć do trzody

powiem wam panowie tak,różnica ceny pszenicy paszowej do innych zbóż nie jest tak wielka żeby dawac pszenżyto dla prosiaków,ile pszenicy zjada prosiak -warchlak żeby kombinować,w tuczu to oczywiste że trzeba ciąć koszty,ale na start to są pozorne oszczędności

i to jest moje zdanie bo świnie hoduję  już dłuuugo

a jak Staszek woli karmić burakami czy jakoś tak to już jego cyrk i jego małpy;-)))))

Edytowane przez kopin
Opublikowano

Kokpin lepiej dać dobre pszenżyto niż kiepską pszenicę a na drogą to nas nie stać przy tych cenach

Może dlatego że umiem tanio żywić i dobrze sprzedać to na świniach zarabiam ;)

Opublikowano

Skoro świnie skupują u mnie w granicach 4 zł/kg, a nie ma grupy producenckiej w pobliżu to po co mam hodować? Żeby tuczyć pośredników oszustów? Niech się zabiorą za uczciwą pracę, a nie za wyzysk.

Opublikowano
tydzień temu 20 sztuk 4.2 zł plus vat niby mówił pośrednik że tendencja spadkową ale widzę że tu plus 2 tu plus 5 i cena w innych regionach Polski lepsza niż tu w wielkopolsce minus zagłębia trzodowego :-/
Opublikowano
1 minutę temu, Kazik80 napisał:

Skoro świnie skupują u mnie w granicach 4 zł/kg, a nie ma grupy producenckiej w pobliżu to po co mam hodować? Żeby tuczyć pośredników oszustów? Niech się zabiorą za uczciwą pracę, a nie za wyzysk.

Rację tutaj masz,tak jest wszędzie z pośrednikami

z drugiej strony nikt Tobie czy mi nie zabrania zatrudnić pracownika do pomocy i kupić samochód za milion i zostać wyzyskiwaczem ;-)

Opublikowano

co do zywienia pszenicą to ja od lat nie wiem jak takie zboże wyglada;) jeczmień zresztą też, hehe W końcu nie będę siał tak niewydajne zboza na mojich czarnoziemach klasy 6z )))))) Ja na wybranych kawałkach gorszej klasy 5 zasieje troszke pszenzyta . A tak to najlepsze rośliny w wielkopolsce  owies na przemian z zytem.))))) a prosiaki uczą sie jeść woreczkiem babsy a potem mieszanka owsa z pszenzytem do tego koncentrat i ja nie wiem co to biegunka u prosiat. a potem jak kończom 25 kg to 15 % zyta a powyzej 40 kg to 45-50% zyta do konca tuczu. miesnosc poziom ok 58-59%. Licza sie odpowiednie proporcje i dodatki do pasz.

A co do zostania wyzyskiwaczem kochany kopinku to ja nim chętnie zostane. Ale to drogi sport do tych co uprzednio gdzieś nakradli, maja bogatą rodzine albo byli za granica badz ubekami w PRL. Samochód to jeden koszt a teraz policz sobie na bydle  jeden byk ok 5 tys zł w samochód załadujesz 20 sztuk a wiec w towarze jedzie 100 tys zł  kupujesz 5 razy w tygodniu wiec na tydzień wydajesz kupując towar 500 tys w miesiąc 2 miliony. A ubojnie handlarza płaca po 2- 3 miesiacach.

Reasumując  aby w ten biznes wejśc to trzeba miec na starcie 5 milonów złotych inaczej niema nawet co zaczynać bo kupisz 2 samochody towaru a potem bedziesz czekał za kasa 2 miesiace i znowu kupował?????

Jak znajde 5 wolnych melonów to zaraz darmozjadem złodziejskim handlarze zostane.

Opublikowano
23 minuty temu, tyran3 napisał:

co do zywienia pszenicą to ja od lat nie wiem jak takie zboże wyglada;) jeczmień zresztą też, hehe W końcu nie będę siał tak niewydajne zboza na mojich czarnoziemach klasy 6z )))))) Ja na wybranych kawałkach gorszej klasy 5 zasieje troszke pszenzyta . A tak to najlepsze rośliny w wielkopolsce  owies na przemian z zytem.))))) a prosiaki uczą sie jeść woreczkiem babsy a potem mieszanka owsa z pszenzytem do tego koncentrat i ja nie wiem co to biegunka u prosiat. a potem jak kończom 25 kg to 15 % zyta a powyzej 40 kg to 45-50% zyta do konca tuczu. miesnosc poziom ok 58-59%. Licza sie odpowiednie proporcje i dodatki do pasz.

A co do zostania wyzyskiwaczem kochany kopinku to ja nim chętnie zostane. Ale to drogi sport do tych co uprzednio gdzieś nakradli, maja bogatą rodzine albo byli za granica badz ubekami w PRL. Samochód to jeden koszt a teraz policz sobie na bydle  jeden byk ok 5 tys zł w samochód załadujesz 20 sztuk a wiec w towarze jedzie 100 tys zł  kupujesz 5 razy w tygodniu wiec na tydzień wydajesz kupując towar 500 tys w miesiąc 2 miliony. A ubojnie handlarza płaca po 2- 3 miesiacach.

Reasumując  aby w ten biznes wejśc to trzeba miec na starcie 5 milonów złotych inaczej niema nawet co zaczynać bo kupisz 2 samochody towaru a potem bedziesz czekał za kasa 2 miesiace i znowu kupował?????

Jak znajde 5 wolnych melonów to zaraz darmozjadem złodziejskim handlarze zostane.

To ja sie chetnie u Ciebie załapie na pomocnika,5 dasz wypłaty i ucieramy nosa innym wyzyskiwaczom ;-)

Opublikowano
6 godzin temu, kopin napisał:

To ja sie chetnie u Ciebie załapie na pomocnika,5 dasz wypłaty i ucieramy nosa innym wyzyskiwaczom ;-)

hehe tez bym tak chciał))))))))) ostatnio widziałem w gazecie ogłoszenie oddam 6 ha w dzierzawe, wiec dzwonie do gościa co to za ziemia i ile za to chce a on  mi na to ze to 6 klasa pod lasem ( czyli dziki gratis, hehehe) a na pytanie za ile to omal z krzesła niespadłem gość chciał całe dopłaty i 1 tys zł czynszu. Jak mu odpowiedziałem ze ja mu na takich warunkach ponad moich 30 ha wydzierzawie a potem od niego zboze kupie))))))))))))))))) noramlnie chciał mnie ze złości zagryź przez słuchawkę. Widze kopinku ze tez mi proponujesz mega opłacalne warunki współpracy))))))

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, staszek131415 napisał:

U mnie ostatnio na starter 50 % pszenżyta 50% kukurydzy soja i premix + zakwaszacz i zero problemów

Najlepiejsprawdza się kiszona kukurydza jednak w okresie letnim szybko si e psuje

Kup zakiszacz z sano cena 460 zł za pojemnik  na 70 ton .Ta mieszanka 5 szczepów może być przechowywana 3 lata .Ja wcześniej używałem zamiennik i było oki z innej firmy niż sano  .Teraz szwabią z tym zakiszaczem i było gorzej ,bo ziarno kukurydzy się psuło .Ostatnio stosowałem emy i przy  wybieraniu taczka rano i wieczorem nic się nie grzało ziarno zakiszone .W żadnym przypadku pryzmy nie możesz przykryć całkowicie folią tylko odkryć .

Cena na świńki bez większych zmian .

Co do dzierżawy i uprawy ziemi   to liczycie koszty amortyzacji maszyn ?

Edytowane przez RafaKdziela
Opublikowano
1 minutę temu, tyran3 napisał:

hehe tez bym tak chciał))))))))) ostatnio widziałem w gazecie ogłoszenie oddam 6 ha w dzierzawe, wiec dzwonie do gościa co to za ziemia i ile za to chce a on  mi na to ze to 6 klasa pod lasem ( czyli dziki gratis, hehehe) a na pytanie za ile to omal z krzesła niespadłem gość chciał całe dopłaty i 1 tys zł czynszu. Jak mu odpowiedziałem ze ja mu na takich warunkach ponad moich 30 ha wydzierzawie a potem od niego zboze kupie))))))))))))))))) noramlnie chciał mnie ze złości zagryź przez słuchawkę. Widze kopinku ze tez mi proponujesz mega opłacalne warunki współpracy))))))

no oczywiście bo każdy chce dobrze zarobić;-))))

a tak po prawdzie jak mówimy o pośrednikach to prawda że nas golą ale powiedz mi jak to jest że lokalna spora ubojnia daje mi z dowozem na miejsce np.4,2 netto

a pośrednik do Pini 4,4 netto z odbiorem z domu,tyle że on tez nie jest partnerem dla Pini i musi mieć jeszcze jednego pośrednika , np.Panią z Borku,bo tych głównych jest 3 czy 4 dla Pini,reszta musi pchać świnie przez nich

Ale to czemu nadal dostaję więcej niż u lokalnego producenta ?

Bo jeszcze większy złodziej niż ci pośrednicy,a tak chłopki mu towar wożą

Opublikowano
12 minut temu, kopin napisał:

no oczywiście bo każdy chce dobrze zarobić;-))))

a tak po prawdzie jak mówimy o pośrednikach to prawda że nas golą ale powiedz mi jak to jest że lokalna spora ubojnia daje mi z dowozem na miejsce np.4,2 netto

a pośrednik do Pini 4,4 netto z odbiorem z domu,tyle że on tez nie jest partnerem dla Pini i musi mieć jeszcze jednego pośrednika , np.Panią z Borku,bo tych głównych jest 3 czy 4 dla Pini,reszta musi pchać świnie przez nich

Ale to czemu nadal dostaję więcej niż u lokalnego producenta ?

Bo jeszcze większy złodziej niż ci pośrednicy,a tak chłopki mu towar wożą

A to bardzo proste duńskie półtusze głeboko mrożone. Ja mam lokalna ubojnie  kiedys bili 150 tuczników w poniedziałki, środy i piątki na tydzień do 500 sztuk. A teraz własciciel otworzył dom weselny i kupuje okazjonalnie tuczniki 50-70 tuczników tygodniowo od miejscowych jednoogonowców dla propagandy.Jak go ktoś na weselu spyta skąd ma mięso to on mówi ze ma najwyższej jakości mieso od okolicznych rolników. Gość pozamykał prawie wszystkie swoje sklepy, wy***rdolił prawie szystkich rzeźników, nie utylizuje prawie scieków bo ich niema i jest bogatszy niz 5 lat temu. Poprostu kupuje tygodniowo 200 półtusz mrozonych z Dani za 30 % wartości i frajerzy zeźrom wszystkie gówno, a rolnika obecnie płaci 3, 8. 

Opublikowano
8 godzin temu, zetorki12 napisał:

No dobra . Wybiją wszystkie świnie . Co dalej ?

Bedziesz jadł duńskie mieso i niemieckie po 50 zł za kg bo w sklepie powiedzą ze niema polskich swiń i miesa brakuje. Ewentulnie wzorem azjatyckim zaczniemy jeśc owady i robaki w końcu postęp to postęp)))))))))))))))))))))))

p.s w Rosji w czasie embarga mieso kosztowało na złotówki 40-50 zł a ludzie jedli mieso z reniferów  a ludzie Putina i tak kochają))))))))

Opublikowano

Zauważ tylko ,że my +unia zrobiliśmy z rosyjskim rynkiem wieprzowiny dokładnie to samo co unia robi obecnie u nas i za chwilę nie bedzie polskich  świń ,tylko z zachodu też po 40 -50zł kg mięsa,a w Rosji dzięki embargu nastąpiła odbudowa całego sektora trzody chlewnej,nasi bracia z za Odry + 3

Opublikowano

4 godziny temu, Rolnik1973 napisał:

plus osiem (+8) :o

3 godziny temu, kopin napisał:

oby tak dalej,dosyć już niskich cen

Ale zysk dalej będzie marny , zboża drożeją

Opublikowano (edytowane)

cena poszła w góre czyli sa warchlaki duńskie do kupienia. Frajerstwo warchlaki nakupi to cena wróci na swoje poziomy.

Mam dar jasno widzenia;) przewiduje:

1. drogi warchlak teraz

2. kupno taniego zboza przez zagraniczne skupy teraz

3. po nowym roku sprzedarz drogiego zboza

4. kupno  taniego tucznika przez zakłady.

5 Komornik kocha rolników

Koledzy tyle lat jesteście na rynku a naiwni jesteście jak dziewica w noc poslubną skoro widzicie wysokie ceny za jakiś czas.

Świnie tanie, zboża mało lekko drożeje wiec duńczykowi zastanawiaja sie czy wstawiac warchlaki. wiec na giełdzie musiała byc szokujaca podwyżka, za tydzień też taka będzie i za 2 tygodnie a potem stałe obniżki. gdyby cykali po 2-3 centy to by frajersto niekupiło warchlaków. Ale jak frajerstwo widzi mega podwyzki to znowu zaczynają gupieć i dzwonić do handlarzy po warchlaki. k**wa mechanizm od lat taki sam a ludzie dają sie nabierać za kazdym razem  jak dziecko z pełnym pampersem

Edytowane przez tyran3
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez lukasz222
      Witam serdecznie
      Chciałbym bardzo prosić o wypełnienie mojej ankiety, która będzie podstawą do stworzenia pracy inżynierskiej. Ankieta dotyczy postępu technicznego i technologicznego w chlewniach macior w latach 2004-2012 w woj. śląskim (jednakowoż zachęcam także rolników z okolic mojego województwa). Ankieta jest przystępna, większość to pytania testowe, więc nie powinna zająć więcej niż 5-10 minut, a jest to dla mnie bardzo ważne by zebrać jak najwięcej informacji na ten temat. Każdy kto cokolwiek robił i modernizował przy swoich maciorkach niech poświęci parę minut podczas wieczornego odpoczynku i pomoże mi w stworzeniu czegoś, co może stanowić o tym jak potoczy się moja kariera w przyszłości.
      Ankieta jest w pełni anonimowa. Podaję link do niej:

http://moje-ankiety....pond-43841.html

Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam!!

Ponawiam prośbę o Wasz udział w ankiecie
    • Przez 14tija14
      Czy ktoś współpracuje z jakąś firmą zajmującą się tuczem kontraktowym np. agri plus ?
      Chciałabym się dowiedzieć jakie trzeba spełnić warunki i czy to jest opłacalne lub przy jakiej ilości ?
    • Przez Lukasz210692
      Co sądzicie o stosowaniu żyta hybrydowego dla tuczników. W odpowiednim składzie procentowym oczywiście z innymi zbożami.
      Czy to będzie opłacalne i czy nie ucierpią na tym tuczniki.?
    • Przez TomaszWoniak
      Witam Firma Agri plus jake ma wymagania budynków poniewaz chciałbym podjąć wspołprace z ta firmą ale na poczatek chciałbym sie dowiedziec jak muszą wyglądać budynki

prosze o pomoc

pozdrawiam
    • Przez ZETOREXX85
      Witam.
      Wymieniam swój stary śrutownik na coś innego. Myślałem nad śrutownikiem Bąk. Zamieszczam aukcję na której można kupić nowego Bąka: http://allegro.pl/pt-nowy-srutownik-rozdrabniacz-bijakowy-talex-i5015335177.html
      Co o nim myślicie? Będę go używał do żywienia macior. Jaką wydajność ma taki Bąk? Miałem okazje zobaczyć u wujka jak on rozdrabnia.Ziarno jest dobrze zmielone                         

• Dodaj nową pozycję...
v