Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W mojej okolicy ubojnia za zabicie Tucznika bierze 50 zł za dodatkowy rozbiór +20 zł i wtedy ubój odpada. Najpierw trzeba by było na 'lewo' znaleźć rynek zbytu a potem można jakieś pomieszczenie zaaranżować i robić już legalnie bo wiesz że sprzedaż.
Opublikowano
1 minutę temu, staszek131415 napisał:

Co z tego jak ubojnia która płaci o 1zł więcej jak cena rynkowa jak rynkową ma 3,50 to ja dziękuję za taką łaskę

Dokładnie. Jak podstawa licha to i ta złotówka szału nie robi. Bo takie przykładowe 4,5zł/kg to też wielki nie powiem co. Jedynie tyle w tym dobrego że są dopłaty do loch jak ktoś wejdzie do programu ale to też ma swoje plusy i minusy. 

Opublikowano
7 minut temu, rudinho11 napisał:

W mojej okolicy ubojnia za zabicie Tucznika bierze 50 zł za dodatkowy rozbiór +20 zł i wtedy ubój odpada. Najpierw trzeba by było na 'lewo' znaleźć rynek zbytu a potem można jakieś pomieszczenie zaaranżować i robić już legalnie bo wiesz że sprzedaż.

U mnie w okolicy też w ubojni można sobie ubić legalnie tucznika na własne potrzeby z wyrejestrowaniem i papierologią ale jak się ubojnia kapnie że im konkurencje pod nosem robisz to nie będą Ci tuczników ubijać 

Opublikowano

Co do uboju , to bez najmniejszego niemal problemu można samemu . Nie wiem jak z całą resztą , ale ma być łatwiej od nowego roku .

Opublikowano

Na swoje potrzeby jak w inspektoracie powiatowym nie ma specjalnie wyrywnych to można ale przy sprzedawaniu wyrobów i ubijaniu miesięcznie kilkunastu sztuk to już raczej tak łatwo nie przejdzie. Tak dobrze to u nas szybko nie będzie raczej hehe

• Like 1
Opublikowano

zetorki12 napisał:

Co do uboju , to bez najmniejszego niemal problemu można samemu . Nie wiem jak z całą resztą , ale ma być łatwiej od nowego roku .

żeby sam to musisz być w powiatowym na kursie albo być rzeźnikiem,

Opublikowano

U nas taki kurs , to zdaje się 17zł i zapoznanie się z instrukcją na kartce . Dwie minuty i po kursie .

Opublikowano

No i dobrze . Jak ktoś ma ochotę , umiejętności i znajdzie zbyt , to czemu nie ? Przynajmniej więcej mięsa w mięsie się kupi , niż w promocji w supermarketach .

Opublikowano

U mnie w okolicy jest taki rolnik co się w to bawi do 15szt tygodniowo, samo badanie próbek przetworów,mięsa kosztuje jego ok2500 tygodniowo, jeżeli nie zmienią się przepisy dotyczące przetwórstwa żywności to nic się nie zmieni

Opublikowano

A się nie zmieni żółtki mają kasę i przepisy sobie  kupią kto by nie rządził ..........

Opublikowano

W tym tygodniu mało kto kupuje więc nie ma się co sugerować cenami

Opublikowano
1 godzinę temu, staszek131415 napisał:

W tym tygodniu mało kto kupuje więc nie ma się co sugerować cenami

Kiedy będzie dobra cena Stachu,  bo będę miał kilka na sprzedaż :D .

Opublikowano

Łeee  tam . Ja się martwię czy tunelu pod dnem drążyć nie zaczną . No ale jest tu takich kilku , co twierdzą że należy jedynie się dostosować .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez lukasz222
      Witam serdecznie
      Chciałbym bardzo prosić o wypełnienie mojej ankiety, która będzie podstawą do stworzenia pracy inżynierskiej. Ankieta dotyczy postępu technicznego i technologicznego w chlewniach macior w latach 2004-2012 w woj. śląskim (jednakowoż zachęcam także rolników z okolic mojego województwa). Ankieta jest przystępna, większość to pytania testowe, więc nie powinna zająć więcej niż 5-10 minut, a jest to dla mnie bardzo ważne by zebrać jak najwięcej informacji na ten temat. Każdy kto cokolwiek robił i modernizował przy swoich maciorkach niech poświęci parę minut podczas wieczornego odpoczynku i pomoże mi w stworzeniu czegoś, co może stanowić o tym jak potoczy się moja kariera w przyszłości.
      Ankieta jest w pełni anonimowa. Podaję link do niej:

http://moje-ankiety....pond-43841.html

Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam!!

Ponawiam prośbę o Wasz udział w ankiecie
    • Przez 14tija14
      Czy ktoś współpracuje z jakąś firmą zajmującą się tuczem kontraktowym np. agri plus ?
      Chciałabym się dowiedzieć jakie trzeba spełnić warunki i czy to jest opłacalne lub przy jakiej ilości ?
    • Przez Lukasz210692
      Co sądzicie o stosowaniu żyta hybrydowego dla tuczników. W odpowiednim składzie procentowym oczywiście z innymi zbożami.
      Czy to będzie opłacalne i czy nie ucierpią na tym tuczniki.?
    • Przez TomaszWoniak
      Witam Firma Agri plus jake ma wymagania budynków poniewaz chciałbym podjąć wspołprace z ta firmą ale na poczatek chciałbym sie dowiedziec jak muszą wyglądać budynki

prosze o pomoc

pozdrawiam
    • Przez ZETOREXX85
      Witam.
      Wymieniam swój stary śrutownik na coś innego. Myślałem nad śrutownikiem Bąk. Zamieszczam aukcję na której można kupić nowego Bąka: http://allegro.pl/pt-nowy-srutownik-rozdrabniacz-bijakowy-talex-i5015335177.html
      Co o nim myślicie? Będę go używał do żywienia macior. Jaką wydajność ma taki Bąk? Miałem okazje zobaczyć u wujka jak on rozdrabnia.Ziarno jest dobrze zmielone                         

• Dodaj nową pozycję...
v