Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ło masz , a ja maciorę dziś sprzedałem . Nieźle straciłem ... :ph34r::P

Opublikowano
3 godziny temu, tyran3 napisał:

staszku kochany zaklej swoje dane poza imieniem i wklej tą fakture i nie zagaduj  bo czekasz az forum przeleci. 

Moim zdaniem jesteś opłacany przez PIS i tyle, bo jak weszłem na twoj profil to wypowiadasz sie w tematach trzoda chlewna, bydło, cielaki, kukurydza, pszenica, pszenzyto, dopłaty bezpośrednie 2017 dopłaty bezposrednie  2018, 500plus dla dzieci rolnikówi wielu innych i na wszystkich piszesz to samo zła unia i poprzednicy wspaniały pis.  jak ty piszesz w tylu tematach to do cholery kiedy ty znajdujesz czas na oprzet, i pole????? wiec wątpie abyś miał co kolwiek w praktyce wspólnego z rolnictwem, dlatego chce dowodu w postaci skanu faktury

Ty niedowiarku się nie doczeksz to że wszystko ogarniam świadczy o tym że mam robotę dobrze zorganizowaną i nie pracuję jak co niekturzy na tym forum 7 dni w tygodniu od zmierzchu do świtu nie piszę że PiS JEST WSPANIAŁY ALE TO JEDYNA PArtia która coś robi dla rolnictwa przez ostatnie 25 lat mam w nosie czy wierysz że jestem rolnikiem czy nie

3 godziny temu, AdamRo napisał:

Tymczasem Niemcy na  małej +4

Pewnie cłopy zara biegusiem po warchlaka ruszą bo pewnie zimą po 6 zł

Opublikowano

pewnie ze nie pracujesz na roli skoroś troll komputerowy do wynajecia do szerzenia propagandy

Opublikowano

oj dajcie już temu staszkowi spokój bo sie zestresuje chłopina i jeszcze jąkać sie zacznie,a z drugiej strony ileż można drążyć temat jego faktur i postów na AF?

wiecie to jak z krowim plackiem na środku podwórka ,można szuflą to sprzątnąć ,można zostawić i po prostu obchodzić  z daleka żeby nie wdepnąć,no i można  ciągle grzebać w tym patykiem ,ale po co -żeby się smród  rozchodził ?;-)

Opublikowano
7 godzin temu, Kazik80 napisał:

Staszek jak ma problem, żeby uwiarygodnić wypisywane przez siebie głupoty, to normalnie przysyła ordynatora (najprawdopodobniej operuje świnie w jego chlewie), a teraz zmienił taktykę i zmienił obrońcę na donwetera. To i tak nic nie da, póki nie pokażesz faktury i tak nikt nie uwierzy, że masz więcej niż 5 ha i 50 świń.

Ciekawa teoria, niestety błędna. Pozdrawiam i zdrowia życzę.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, staszek131415 napisał:

Ty niedowiarku się nie doczeksz to że wszystko ogarniam świadczy o tym że mam robotę dobrze zorganizowaną i nie pracuję jak co niekturzy na tym forum 7 dni w tygodniu od zmierzchu do świtu nie piszę że PiS JEST WSPANIAŁY ALE TO JEDYNA PArtia która coś robi dla rolnictwa przez ostatnie 25 lat mam w nosie czy wierysz że jestem rolnikiem czy nie

a niby co takiego PIS dla rolnictwa STASZEK131415  robi? 

Edytowane przez PRZMAS19821982
Opublikowano (edytowane)

Suszowe dało , większy zwrot do paliwa , droższe paliwo , droższe nawozy , droższy prąd ... Itd , itp ...

Hmmm , a czemu @donwenter , odpisał na post kierowany do @staszka ? Przypadek ???

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano
5 godzin temu, galan99 napisał:

Staszek ludzie umieją liczyć wielu trzymało świnki ale ekonomia sama za siebie mówi , wiadomo że ceny się zmieniają , ale dalej jak wiadomo hodowla świń , bydła czy mlecznego i mięsnego to już decyzja na wiele lat .

Wielu wybrało uprawy zbóż pszenicy , rzepak , soja , bo mniej nerwów więcej czasu i stabilniejsze ceny , choć też się ceny wahają .

A z belgi są sprowadzane świnki bo o wiele tańsze i niema problemu że tam jest ASF  to jest polityka ...

Dokładnie jak piszes ekonomia kiedyś wystarcyło kilka krówek i świnek i sło inwestować niestety świat idie na przód ale co niektórym trudno się  tym pogodzić nie jesteś konkurencyjny wypadasz z rynku umnie dużo jest takich gospodarstw 20-30 ha i żyją ze świnek potrafią inwestować mimo że ziemie słabe cena ok 50  tysi za ha aż boję się pomyśleć co by było jak by świnie były drogie cały czas

Opublikowano

Nie tylko klawisz od Z mi pada tyle ray Twój nick muszę pisać 🤔 a Unijnego nie wezmę bo socjalistami się brzydzę

Dobra uciekam stąd wysokich zysków wszystkim

Opublikowano
1 godzinę temu, staszek131415 napisał:

Dokładnie jak piszes ekonomia kiedyś wystarcyło kilka krówek i świnek i sło inwestować niestety świat idie na przód ale co niektórym trudno się  tym pogodzić nie jesteś konkurencyjny wypadasz z rynku umnie dużo jest takich gospodarstw 20-30 ha i żyją ze świnek potrafią inwestować mimo że ziemie słabe cena ok 50  tysi za ha aż boję się pomyśleć co by było jak by świnie były drogie cały czas

Staszek ciekaw jestem jak gospodarza na 20ha  ze swinek ,ja ten temat przerabiałem po 2010 roku ,zmodernizowane chlewnie ,MR na planie trzoda ,(nie mylic pojęć swoje lata mam i doświadczenie ) i co i lipa trafiłem w dołek który mnie nie zrujnował, ale dał niezłe w kość ,w cyklu zamkniętym nie da sie produkować ilości samochodowych prosto do ubojni ,pozostaje sprzedawać pośrednikowi wiec sprzedawałem za grosze ,a o kupnie ziemi ,której i tak u mnie nie ma na zbyciu moglem zapomnieć ,po zobowiązaniach zlikwidowałem wszystko budynki puste ,teraz wiem co to pieniądz moge coś zaplanować (inwestycje ) zyje spokojnie ,to mój przykład i nijak się nie ma do tego co piszesz

• Like 3
  • Thanks 1
Opublikowano

Co poradzisz u nas Ci co maja świnie każdy ma nowy sprzęt na wyrost i nie za kredyty jakoś sobie ludziska radzą dobrze że potrafisz zarabiać na świniach świat się nie końcZy znam też takich co chlewnie mają na 100 loch i stoją puste bo mówią że się nie opłaca to trudna branża i nie dla każdego a opłacalność wcale nie zależy od skali produkcji a ziemia wcale do hodowli nie jest potrzebna co najwyżej tyle co chlewnie na niej stoją

Opublikowano

Staszek opłacalność ,właśnie zależy od skali ,im więcej tym lepsze kontrakty i z masarniami  i z dostawcami pasz ,ceny mozna negocjować stajesz sie znaczący na rynku lokalnym ,przedstawiciel handlowy inaczej rozmawia z tym co ma 2000 szt a inaczej z tym co ma 200   ,taka jest rzeczywistość i ja to rozumiem ,ale trzeba mieć swoje grunty  a nawet więcej aby zrównoważyć produkcję

ciekaw jestem za jaką  kasę mają nowy sprzęt?,dotacje  dofinansowania i kredyty raczej ,a tym sie nikt nie chwali ,z samej produkcji sie nie dorobisz, ,zakładając ze masz 50zl czystego zysku przy 2000 szt rocznie to na nowy ciągnik zbierasz przynajmniej 3lata a gdzie sprzęt do niego

znam takich co uważali że ziemia jest nie potrzebna do produkcji ,kupowali warchlaki i pasze pełno-porcjowe ,i co ? dokładali do interesu ci normalni powiedzieli że to ściema i są tyly ,a jeden brał ziemię ,sprzęt, w chlewniach klimę zakładał bo ilość  i co po kilku latach zlicytowali całość  ,ot taki kozak  ja mu współczuje nie mierzył siły na zamiary ,chciał sie pokazać i pokazał tylko na krótko a nie tedy droga

• Like 1
Opublikowano

Parę km po sąsiedzku chlewnia 14 tyś szt ok 200 ha ziemi idą jak burza,błędne założenie ,że ziemia musi być powiązana ze skalą hodowli , drugi ziomek 25 ha 3000 szt rocznie,cykl też zamknięty kupuje zboża nie ma słychać żeby gdziekolwiek  opózniali płatności za dostarczone surowce do produkcji,osobiście mam 3 ha ziemi i od 20 lat jakoś idzie[do 250szt rocznie cykl zamknięty]

Opublikowano
4 minuty temu, turtojs napisał:

Tomasz78 to powiedz z czego tak teraz spokojnie żyjesz i z jakiego areału albo z jakiej pracy bo piszesz ze wszytsko zlikwidowałes 

z uprawy zbóż  pszenica jęczmień  qq w przyszłym roku idzie rzepak ,gleby dobre  25ha na dzien dzisiejszy ,do tego drobne roboty na warsztacie

5 minut temu, ws71 napisał:

Parę km po sąsiedzku chlewnia 14 tyś szt ok 200 ha ziemi idą jak burza,błędne założenie ,że ziemia musi być powiązana ze skalą hodowli , drugi ziomek 25 ha 3000 szt rocznie,cykl też zamknięty kupuje zboża nie ma słychać żeby gdziekolwiek  opózniali płatności za dostarczone surowce do produkcji,osobiście mam 3 ha ziemi i od 20 lat jakoś idzie[do 250szt rocznie cykl zamknięty]

nie mowie ze błędne założenie podałem przykłady ty podajesz swoje ,jednym sie udaje innym nie ,kto nie ryzykuje szampana nie pije ,ja odpuściłem, mniejsze ryzyko ,przy  zysku adekwatnym do nakładu   

Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, turtojs napisał:

Tomasz78 to powiedz z czego tak teraz spokojnie żyjesz i z jakiego areału albo z jakiej pracy bo piszesz ze wszytsko zlikwidowałes 

Zależy jeszcze gdzie się mieszka. U nas ceny są niskie i znajomy gospodarz dał sobie spokój ze świniami, poszedł do pracy i opowiadał, że zrezygnował o kilka lat za późno. Także nic na siłę, trzeba zrobić kalkulację i zdecydować czy warto dalej zajmować się hodowlą. Osobiście uważam że chlewnie  do 100 sztuk nie mają racji bytu, chyba że trafi się uczciwy odbiorca, o co dziś naprawdę trudno przy małych ilościach.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Spoko Tomasz, to masz kilka ha mniej niż ja, póki co kupuje warchlaki i sprzedaje tuczniki tak zeby non stop w miare była sprzedaz, tak 500-600 sztuk rocznie, zboża mi starcza na styk, czasami troche dokupie, ale póki co jeszcze od trzech lat jak gospodarze nie zdażyło mi sie żeby lepiej mi było sprzedać zboze niż je spaść świniom, czyli z tego wynika że opłaca sie kupować zboże i hodować trzode, ale oczywiście nie majac swojego zboża trzeba byłoby sprzedac nie 500 a jakies 1000 szt rocznie żeby zysk wyszedł podobny oczywiscie wszystko zalezy od relacji cen zboze-tucznik

Opublikowano
5 godzin temu, zetorki12 napisał:

Suszowe dało , większy zwrot do paliwa , droższe paliwo , droższe nawozy , droższy prąd ... Itd , itp ...

Hmmm , a czemu @donwenter , odpisał na post kierowany do @staszka ? Przypadek ???

Jeśli chodzi Ci o post @Kazik80 to odpisałem na część dotyczacą mnie. Jeśli chodzi Ci o moją reakcję, która była zgodna z treścią Twojej wypowiedzi to dałem Ci lajka bo w kwestii pisu mam takie zdanie jak Ty. 

Nie stawiajcie mnie po którejś stronie, bo każdy ma swoje racje i poglądy. Z jednymi się zgadzam z innymi nie 

• Like 2
Opublikowano
9 godzin temu, Tomasz78 napisał:

Staszek opłacalność ,właśnie zależy od skali ,im więcej tym lepsze kontrakty i z masarniami  i z dostawcami pasz ,ceny mozna negocjować stajesz sie znaczący na rynku lokalnym ,przedstawiciel handlowy inaczej rozmawia z tym co ma 2000 szt a inaczej z tym co ma 200   ,taka jest rzeczywistość i ja to rozumiem ,ale trzeba mieć swoje grunty  a nawet więcej aby zrównoważyć produkcję

ciekaw jestem za jaką  kasę mają nowy sprzęt?,dotacje  dofinansowania i kredyty raczej ,a tym sie nikt nie chwali ,z samej produkcji sie nie dorobisz, ,zakładając ze masz 50zl czystego zysku przy 2000 szt rocznie to na nowy ciągnik zbierasz przynajmniej 3lata a gdzie sprzęt do niego

znam takich co uważali że ziemia jest nie potrzebna do produkcji ,kupowali warchlaki i pasze pełno-porcjowe ,i co ? dokładali do interesu ci normalni powiedzieli że to ściema i są tyly ,a jeden brał ziemię ,sprzęt, w chlewniach klimę zakładał bo ilość  i co po kilku latach zlicytowali całość  ,ot taki kozak  ja mu współczuje nie mierzył siły na zamiary ,chciał sie pokazać i pokazał tylko na krótko a nie tedy droga

Widzisz sam potwierdziłeś tym postem że ilość nie gwarantuje zysków

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez lukasz222
      Witam serdecznie
      Chciałbym bardzo prosić o wypełnienie mojej ankiety, która będzie podstawą do stworzenia pracy inżynierskiej. Ankieta dotyczy postępu technicznego i technologicznego w chlewniach macior w latach 2004-2012 w woj. śląskim (jednakowoż zachęcam także rolników z okolic mojego województwa). Ankieta jest przystępna, większość to pytania testowe, więc nie powinna zająć więcej niż 5-10 minut, a jest to dla mnie bardzo ważne by zebrać jak najwięcej informacji na ten temat. Każdy kto cokolwiek robił i modernizował przy swoich maciorkach niech poświęci parę minut podczas wieczornego odpoczynku i pomoże mi w stworzeniu czegoś, co może stanowić o tym jak potoczy się moja kariera w przyszłości.
      Ankieta jest w pełni anonimowa. Podaję link do niej:

http://moje-ankiety....pond-43841.html

Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam!!

Ponawiam prośbę o Wasz udział w ankiecie
    • Przez 14tija14
      Czy ktoś współpracuje z jakąś firmą zajmującą się tuczem kontraktowym np. agri plus ?
      Chciałabym się dowiedzieć jakie trzeba spełnić warunki i czy to jest opłacalne lub przy jakiej ilości ?
    • Przez Lukasz210692
      Co sądzicie o stosowaniu żyta hybrydowego dla tuczników. W odpowiednim składzie procentowym oczywiście z innymi zbożami.
      Czy to będzie opłacalne i czy nie ucierpią na tym tuczniki.?
    • Przez TomaszWoniak
      Witam Firma Agri plus jake ma wymagania budynków poniewaz chciałbym podjąć wspołprace z ta firmą ale na poczatek chciałbym sie dowiedziec jak muszą wyglądać budynki

prosze o pomoc

pozdrawiam
    • Przez ZETOREXX85
      Witam.
      Wymieniam swój stary śrutownik na coś innego. Myślałem nad śrutownikiem Bąk. Zamieszczam aukcję na której można kupić nowego Bąka: http://allegro.pl/pt-nowy-srutownik-rozdrabniacz-bijakowy-talex-i5015335177.html
      Co o nim myślicie? Będę go używał do żywienia macior. Jaką wydajność ma taki Bąk? Miałem okazje zobaczyć u wujka jak on rozdrabnia.Ziarno jest dobrze zmielone                         

• Dodaj nową pozycję...
v