Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
ok, a stog słomy wystarczy zwykła siatką leśna ogrodzic albo się czepiali. co do potrąceń, u nas od zawsze tam gdzie oddawalem do pośrednika 2% i nadal tak jest, teraz oddaje od zeszłego roku do lokalnego zakładu ubojni to tam mam 2 kg od sztuki, nieważne czy ma 110 czy 145 kg, od sztuki 2 kg i już
Opublikowano (edytowane)

Taa , a najlepsze że właściwie to tylko mówią , a nie robią ani dają .

U nas od zawsze potrącane jest 4% i nikt nic nie mówi .

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano
2 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

Bierzcie kasę na płoty jak unia daje, tylko nie siatką tylko odrazu płot z marmuru i przykręcą tablicę z dofinansowanie z uni, jak głupie dają kasę zsmiast dzika tłuc.

żeby to było takie łatwe to czemu nie

Opublikowano
4 minuty temu, zetorki12 napisał:

Taa , a najlepsze że właściwie to tylko mówią , a nie robią ani dają .

U nas od zawsze potrącane jest 4% i nikt nic nie mówi .

U nas też odkąd pamiętam zawsze 4% potrącali i nikt nie płakał.

Opublikowano

jak się przyzwyczaisz że sąsiad raz w tygodniu  pożycza od Ciebie flaszkę i nigdy nie oddaje to Ci to nie przeszkadza,ale jak pierwszy raz nie odda to się wkur....sz;-)

Opublikowano
O matko 4% nigdy nawet o takim czymś nie słyszałem, to jeszcze bardziej mnie dziwi że Tobie Rolnik1973 opłacało się świnie hodować, nie dość że ceny do bani to i potrąceń prawie 5 kg na sztuce 120 kg
  • Like 1
Opublikowano

nIe ma ustawowo uregulowane potrąceń to widimisię akładów te powiniśmy iść do sklepu i potrącać na opakowanie cytłuscz w wyrobach

Opublikowano
22 minuty temu, kopin napisał:

u nas było różnie 2-3%,ja u swojego miałem 2

a od nowego rokuwszyscy zaczęli rombać 3%

ja sprzedając poprzedniemu odbiorcy (lokalna ubojnia) miałem potrącane 3% , po zmianie odbiorcy 2%

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, turtojs napisał:

słuchajcie a jak to w końcu będzie z tym płotem, trzeba będzie mieć ogrodzone czy nie trzeba. ja mam ogrodzone ale tylko z tyłu płotem że sztachet, czyli drzewo, ale np podmurowki nie ma czy tam płyty betonowej wkopanej. nie wiecie jak to będzie??

Jeżeli mówi prawdę ministerstwo to praktycznie wszystko będzie zależeć od wizyty Powiatowej i jakie wystawi Ci papiery,u nas stwierdziła w poprzednim roku u znajomego w pobliżu lasu stóg ogrodzony, nie może być leśna i szczelnie przykryty taki dostał protokół ,wkurzył się i przewiózł na środek podwórza i przykrył i dopiero miał spokój

Edytowane przez ws71
Opublikowano
Rolnik1973 tu nie chodzi o to że do rzeźni daleko. u teścia przykładowo rzeźnia przyjeżdża prawie 100 km po tuczniki, tylko że jedzie raz na 3 tygodnie tam i tam jest 4-5 rolniwkow co odstawiaja razem różnie od 40 do 100 sztuk i płaci dobrze. tak samo u mnie niedaleko w grupie przyjeżdża pośrednik co tydzień i ładują 100 sztuk nieraz całego tira 200 i też dobrze płaci. dobrze w takim sensie że teraz było 4,20 a od przyszłego tygodnia 4,50. myślę że czy to wschód czy zachód polski każdy może być zaradny i się zgadać że sobą. nie mów mi że w okolicy 15 km sam jedyny hodowales świnie i specjalnie tylko do Ciebie jeździł
  • Like 2
Opublikowano

strzelanie do prośnych loch dzików to "barbarzyństwo" wg niektórych, a uśmiercanie ciężarnych loch w gospodarstwach to już nie.....??????? Niektóre osoby z kręgu myśliwych widzą tylko jedną stronę takiej strategii, czyli odstrzał biednych dzików.  Ja osobiście jestem za jak najszerszą redukcją populacji dzika, i to nie  tylko ze względu na ASF ale ze względu na wszelakie szkody jakie  czynią w rolnictwie.

• Like 4
Opublikowano

4 % potracenia kuźwa to ja na starej maciorze jak jedzie gdzieś mam 3 % przecież tucznik jak jest na sucho pasiony to 3 kg max przez cały dzień zje a najeden raz niewiecej jak 1, 5 kg zarcia czyli posrednik  okrada cie ok 3 kg na tuczniku przy dzisiejszej cenie 4 zl wyjdzie 12 zł wiec łupie cie ok 10 gr na cenie poprzez opas. no nic pozwalacie sobie zabierac z tucznika 3% teraz 4% to jeszcze troche i bedzie jak u bydła 7%.

Opublikowano
3 minuty temu, mefjurolnik napisał:

Dzis zaladowane 14 sztuk srednia 122kg. Cena 5.3 netto . Wielkopolska ok Konina

5,3zł oczywiscie rozumiem ze to za wage żywą:P:P:D klase E wykasowałem cytując ciebie:P  nauczyłem sie manipulować informacją tak jak to robi tvpxD w koncu kto zauważy jedna mała literkę?????;)

I teraz jak czytam twoja wiadomośc zaraz mi sie humor poprawił widząc cene,hehehe

Opublikowano

no ale sam zobacz 5,3zł wielkopolska koło konina  powoduje ze buzia sie z radosci smieje

a teraz 5,3 za E wielkopolska koło konina powoduje ze sie w wkurzasz.

jedna drobna manipulacja i swiat odrazu w innych barwach:D

Opublikowano

niezbędne doświadczenie masz możesz teraz pisać paski dla tvp info:D

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez lukasz222
      Witam serdecznie
      Chciałbym bardzo prosić o wypełnienie mojej ankiety, która będzie podstawą do stworzenia pracy inżynierskiej. Ankieta dotyczy postępu technicznego i technologicznego w chlewniach macior w latach 2004-2012 w woj. śląskim (jednakowoż zachęcam także rolników z okolic mojego województwa). Ankieta jest przystępna, większość to pytania testowe, więc nie powinna zająć więcej niż 5-10 minut, a jest to dla mnie bardzo ważne by zebrać jak najwięcej informacji na ten temat. Każdy kto cokolwiek robił i modernizował przy swoich maciorkach niech poświęci parę minut podczas wieczornego odpoczynku i pomoże mi w stworzeniu czegoś, co może stanowić o tym jak potoczy się moja kariera w przyszłości.
      Ankieta jest w pełni anonimowa. Podaję link do niej:

http://moje-ankiety....pond-43841.html

Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam!!

Ponawiam prośbę o Wasz udział w ankiecie
    • Przez 14tija14
      Czy ktoś współpracuje z jakąś firmą zajmującą się tuczem kontraktowym np. agri plus ?
      Chciałabym się dowiedzieć jakie trzeba spełnić warunki i czy to jest opłacalne lub przy jakiej ilości ?
    • Przez Lukasz210692
      Co sądzicie o stosowaniu żyta hybrydowego dla tuczników. W odpowiednim składzie procentowym oczywiście z innymi zbożami.
      Czy to będzie opłacalne i czy nie ucierpią na tym tuczniki.?
    • Przez TomaszWoniak
      Witam Firma Agri plus jake ma wymagania budynków poniewaz chciałbym podjąć wspołprace z ta firmą ale na poczatek chciałbym sie dowiedziec jak muszą wyglądać budynki

prosze o pomoc

pozdrawiam
    • Przez ZETOREXX85
      Witam.
      Wymieniam swój stary śrutownik na coś innego. Myślałem nad śrutownikiem Bąk. Zamieszczam aukcję na której można kupić nowego Bąka: http://allegro.pl/pt-nowy-srutownik-rozdrabniacz-bijakowy-talex-i5015335177.html
      Co o nim myślicie? Będę go używał do żywienia macior. Jaką wydajność ma taki Bąk? Miałem okazje zobaczyć u wujka jak on rozdrabnia.Ziarno jest dobrze zmielone                         

• Dodaj nową pozycję...
v