Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
20 minut temu, kopin napisał:

no to masz u siebie w gminie swoich wybranców do izby,dzwon i przypomnij im o tym że są od tego żeby walczyć za rolników

A Ty nie masz? Gdzie wojewódzka czy krajowa rada siedi? Acha podbijają delegacje i na nartach pewnie w delegacjach szkolenia wpisują;) taka prawda oczekujemy od nich Bóg wie czego a sami nie jestesmy lepsi

Opublikowano
26 minut temu, staszek131415 napisał:

A Ty nie masz? Gdzie wojewódzka czy krajowa rada siedi? Acha podbijają delegacje i na nartach pewnie w delegacjach szkolenia wpisują;) taka prawda oczekujemy od nich Bóg wie czego a sami nie jestesmy lepsi

ja od nich niczego nie oczekuję,nic właściwie nie robią poza spotykaniem się i ględzeniem 

Opublikowano

Dlatego powinniśmy się domagać rozwiązania tego tworu w końcu niektóry zrobili sobie tam niezłe posadki tfu

Opublikowano
5 godzin temu, walkol napisał:

łódzkie, 3,5 netto ...No to sobie pośrednicy zarobią hehe ,świnie wcale nie potrzebne ale wykupią wszystkie, polskie półtusze świeże pojadą na zachód ,a w drodze powrotnej przywiozą Stare kilkumiesięczne mrożone resztki półtusz obrane ze schabów ,szynek itp i maciory łącznie z knurami A w Polsce zrobią z tego super kiełbaski z glutamininem sodu, fosforanami itp

dobrze gada  kolega ale powiedz to w miescie ze syf jedza 

3 godziny temu, jaco25 napisał:

Dziki wystrzelać a nie chłopa obciążać dodatkowymi kosztami. Myśliwi nie chcą strzelać jest przecież obrona terytorialna na coś w końcu się przyda, będą mieć poligon doświadczalny, jeśli wejdą przepisy ze specjalnymi siatkami w ogrodzeniach, matami dezynfekcyjnymi, to takich hodowców jak ja co ma 5 loch w cyklu zamkniętym rozłożą koncertowo. Utuczyło się w roku 100 tucznika i zawsze jakiś dochód z tego był, mimo że nie jest to mój główny dochód. Mnie nie tyle co nie stać spełnić finansowo tych wymogów co człowieka zaczyna zniechęcać ta polityka trzody chlewnej w PL albo jej całkowity brak karuzela cenowa (nie wiem czy gdziekolwiek jest taka huśtawka cenowa jak w branży świniarskiej), co chwila dołki cenowe to człowieka bardzo irytuję jak jeszcze wprowadzą te wszystkie wymogi związane z ASF to dobiją Nas całkowicie, tym bardziej, że to nie jest nie wiadomo jak dochodowy biznes by spełniać Bóg wie jakie wymogi...

ale kolego ty masz mało to i plot masz w kolo mały chociazby do zrobienia o ile go nie masz a maty jak kazdy  bedziesz miał jak narazie to cena zacheca do chodowania tego  co ma 1000 i  tego co ma 100 tak samo.

Opublikowano

kiko80 nie mam możliwości  ogrodzić samej chlewni gdyż jest w sąsiedztwie pozostałych budynków jak grodzić to całą posesję a cała posesja ma chyba 0,4ha także koszt już spory, maty dezynfekcyjne pół biedy, ale niecki na wjazdach to też trochę nie halo za każdym razem uwadzać w to. Chyba chciałeś napisać zniechęca zamiast zachęca tego co ma 1000 czy 100 tuczników....przy obecnej koniunkturze na trzodę raczej zniechęca...

• Like 1
Opublikowano

jeśli tylko mata to się jakoś przeżyje ale jak niecka betonowa to lipa ja u siebie sobie tego nie wyobrażam a płoty gdzie jak budynki w granicy z trzech stron mam betonowy a w czwartej granicy stoi chlewnia garaże wiata moja mini mieszalnia pasz kurniki  i drewutnia  gdyby nie to że mam biznesplan młodego rolnika oparty na trzodzie to bym się tym nie przejmował i zrezygnował ze świń 

Opublikowano (edytowane)
48 minut temu, jaco25 napisał:

kiko80 nie mam możliwości  ogrodzić samej chlewni gdyż jest w sąsiedztwie pozostałych budynków jak grodzić to całą posesję a cała posesja ma chyba 0,4ha także koszt już spory, maty dezynfekcyjne pół biedy, ale niecki na wjazdach to też trochę nie halo za każdym razem uwadzać w to. Chyba chciałeś napisać zniechęca zamiast zachęca tego co ma 1000 czy 100 tuczników....przy obecnej koniunkturze na trzodę raczej zniechęca...

tak kolego dokladnie zniecheca  trzeba miec wyj... na to wzystko jak mowili mi zawsze w pracy aby to wszystko przetrwac

11 minut temu, szczypka napisał:

jeśli tylko mata to się jakoś przeżyje ale jak niecka betonowa to lipa ja u siebie sobie tego nie wyobrażam a płoty gdzie jak budynki w granicy z trzech stron mam betonowy a w czwartej granicy stoi chlewnia garaże wiata moja mini mieszalnia pasz kurniki  i drewutnia  gdyby nie to że mam biznesplan młodego rolnika oparty na trzodzie to bym się tym nie przejmował i zrezygnował ze świń 

nie ty jeden jestes w tej sytuacji.

Edytowane przez kiko80
Opublikowano

trzeba protestować i dawać im znać w każdy możliwy sposób że widzimy ze żle nas traktują 

z 2 strony nawet jak coś wprowadzą to bedzie okres przejściowy na dostosowanie sie

a już trochę zyję żeby nie wiedzieć że za chwilę ta władza może dostać kopa,a inna może mieć inne podejście wiec nie ma się co wyrywać i już pędzic robić płoty i kopać niecki

pooooowwwwwooooliiiii

Opublikowano
23 minuty temu, martinezo napisał:

a tu potwierdzenie kto zarabia na niskich cenach trzody : http://www.agrofoto.pl/produkcja-zwierzeca/trzoda-chlewna/skup-za-poldarmo-a-w-sklepach-drogo,76201.html

Ameryki nie odkryłeś jak może być drogo jak cale przetwórstwo w zachodnich łapach?

Opublikowano

pola nie mam aż tyle około 50 ha świń około 500 rocznie a żyje i dokładam do świń z kur niosek teraz ponad 3000 sztuk wolny wybieg 

Opublikowano (edytowane)

Koledzy ja tez jestem za protestami tylko jakimi??? w 2015 r w środzie wielkopolskiej było pod starostwem 2 tys rolnikówi 500 traktorów słyszał ktos o takim protescie??????? nie bo publiczna tego niepokaze a tvn woli pokazac 10 kodziarzy jak małpy z siebie robia przed jakims urzendem niz rolnika

Edytowane przez tyran3
uzupelnienie
Opublikowano
38 minut temu, Y635 napisał:

No teraz na jajkach dobry biznes powyzej 10zl mendel takze z 3000sztuk to niezla sumka na miesiąc

jest ok ale w tej branży też są problemy cena hurtowa już spada to jeszcze z miesiąc i do mnie też obniżki dotrą  

Opublikowano

Szczypka powiedz jakie masz wymiary kurnika żeby tyle kur można pomieścić? Ja mam 60 ornego, za MR kupiłem ciągnik ale miałem w bp uwzględnione lochy w cyklu zamkniętym także nie wiem czy z tego dało by się wybrnąć przed upływem 10 lat, pola mi przybyło kilkukrotnie także z wykazaniem esu nie było by problemów, ale jakby to miało wyglądać pasuje się dowiedzieć w biurze powiatowym...

Opublikowano

Od kiedy ma weiśc ta  biasekuracja na , caly kraj czy to już pewne jest , gdzies czytałem że musi byc podwuiny plot albo podmorwka , ja mam z płyt betonowych ale bez , podmowki dzwoniłem zapytać oreitacyinie , na maty ok wyszło by 2200zł , ale zastanawiam sie czy warto przy mojej skali , robic to wszystko

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez lukasz222
      Witam serdecznie
      Chciałbym bardzo prosić o wypełnienie mojej ankiety, która będzie podstawą do stworzenia pracy inżynierskiej. Ankieta dotyczy postępu technicznego i technologicznego w chlewniach macior w latach 2004-2012 w woj. śląskim (jednakowoż zachęcam także rolników z okolic mojego województwa). Ankieta jest przystępna, większość to pytania testowe, więc nie powinna zająć więcej niż 5-10 minut, a jest to dla mnie bardzo ważne by zebrać jak najwięcej informacji na ten temat. Każdy kto cokolwiek robił i modernizował przy swoich maciorkach niech poświęci parę minut podczas wieczornego odpoczynku i pomoże mi w stworzeniu czegoś, co może stanowić o tym jak potoczy się moja kariera w przyszłości.
      Ankieta jest w pełni anonimowa. Podaję link do niej:

http://moje-ankiety....pond-43841.html

Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam!!

Ponawiam prośbę o Wasz udział w ankiecie
    • Przez 14tija14
      Czy ktoś współpracuje z jakąś firmą zajmującą się tuczem kontraktowym np. agri plus ?
      Chciałabym się dowiedzieć jakie trzeba spełnić warunki i czy to jest opłacalne lub przy jakiej ilości ?
    • Przez Lukasz210692
      Co sądzicie o stosowaniu żyta hybrydowego dla tuczników. W odpowiednim składzie procentowym oczywiście z innymi zbożami.
      Czy to będzie opłacalne i czy nie ucierpią na tym tuczniki.?
    • Przez TomaszWoniak
      Witam Firma Agri plus jake ma wymagania budynków poniewaz chciałbym podjąć wspołprace z ta firmą ale na poczatek chciałbym sie dowiedziec jak muszą wyglądać budynki

prosze o pomoc

pozdrawiam
    • Przez ZETOREXX85
      Witam.
      Wymieniam swój stary śrutownik na coś innego. Myślałem nad śrutownikiem Bąk. Zamieszczam aukcję na której można kupić nowego Bąka: http://allegro.pl/pt-nowy-srutownik-rozdrabniacz-bijakowy-talex-i5015335177.html
      Co o nim myślicie? Będę go używał do żywienia macior. Jaką wydajność ma taki Bąk? Miałem okazje zobaczyć u wujka jak on rozdrabnia.Ziarno jest dobrze zmielone                         

• Dodaj nową pozycję...
v