Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
9 minut temu, Bartek933 napisał:

Kurcze to daleko masz dilerów, ja bym skłaniał się do MF, DF i Kuboty. MF świetne ciągniki ale nieźle się cenią, Kubot jest zwinny,prosty ale kabina trochę mnie odstrasza a DF można fajnie skonfigurować. NH i JD moim zdaniem mają kiepskie skrzynie i trochę badziewnie w kabinie. Niemniej radzę Ci brać na testy i ustalić jakieś prace które będzie musiał wykonać każdy ciągnik : ustalisz różnice w spalaniu i może wyjdzie na jaw kilka zalet i plusów każdego ciągnika. 

Co cię odstrasza w kabinie Kubota?

Opublikowano
2 godziny temu, luxor-xp napisał:

"spryty" to jest mf 255 i jego podobne,  na jakim rozstawie chcesz nowy ciągnik?

Coś typu twój Steyr 

Opublikowano

Kabina jak dla mnie trochę mała, plastiki tandetne i ta latająca podłoga. Zwróć uwagę że części do Kuboty dostaniesz tylko u dilera no chyba że o czymś nie wiem. Plus niewątpliwy to że w standardzie masz klimę, obciążniki, zaczep automatyczny a dilera kuboty jak daleko masz? 

Opublikowano

No kabina może mała,plastiki moim zdaniem to robią pewnie Chińczycy i są takiej samej jakości jak w innych markach(co masz na myśli latająca podłoga) częściami się nie przejmuje póki na gwarancji,a do dilera mam 20 km

Opublikowano
10 minut temu, KrowieBieszczady napisał:

@zuras07 3 zakresy, 4 biegi, na każdym "królik lub żółw", rewers mechaniczny.

Ja nie mówiłem że jest zły tylko wiem że w tych nowych to ostrożnie z sprzęgłem u mnie 2 ma to zero sprzęgła jeden wykończył w pół roku jego szczęście że na gwarancji mówię o skrzyni automatycznej psedo

Opublikowano

Powiem ci tak, uderz na PW do kolegi @extrabyk on w zeszłym roku szukał takiego ciągnika, przetestował u siebie chyba wszystkie wymienione tu marki,i o każdej może wiele powiedzieć, na każdy temat , w sumie jak poszukasz to na forum też dużo pisał o poszczególnych modelach

• Like 1
Opublikowano

W kubocie podłoga nie jest niczym przytwierdzona do kabiny i jakaś bardzo miękka, może to i szczegół ale szybko to zauważyłem. Ten nowy nabytek o którym rozmawiamy to bierzesz na program że musisz zamawiać do końca stycznia?

Opublikowano
2 minuty temu, Bartek933 napisał:

W kubocie podłoga nie jest niczym przytwierdzona do kabiny i jakaś bardzo miękka, może to i szczegół ale szybko to zauważyłem. Ten nowy nabytek o którym rozmawiamy to bierzesz na program że musisz zamawiać do końca stycznia?

Nie zwracałem na to uwagi ,do prac które kolega wymienił na początku będzie idealny ,moja mi służy do nawozów i warzywnictwie

Opublikowano

Kubote mam bardzo blisko i często je oglądam, sami z ojcem jak składałem wniosek na prow w wolnym czasie zrobiliśmy objazd dilerów bo w okolicy mam dużo. Ciągnik chciałem do 80km do tura i ogólnie miałby zastępować c360 i kubota bardzo przypadła mi do gustu, każdy ma swój gust i co jednym przeszkadza to drugim się podoba. Kubota ma wiele plusów, jak dla mnie to bogate wyposażenie standardowe i że silnik, skrzynia itp to jeden producent.  Jedno jest pewne że nie ma ciągnika idealnego.

Opublikowano
1 minutę temu, zuras07 napisał:

To kupiłeś coś na prow ,tak jak mówisz każdy ma swój gust i nie ma ciągnika idealnego,a skąd jesteś 

Bartkowi pewnie chodziło o to, że nie ma ciągnika kótry byłby idealny dla wszystkich ;)

Opublikowano

Niestety mój wniosek był bardzo perspektywiczny ale jakaś lafirynda z agencji czepiła się czepiła aż się doczepiła i punkt mi odjęli. Mieszkam w południowej Wielkopolsce gmina Ostrów Wielkopolski. Co do faktów na temat ciągników to:

1. Nie ma ciągnika idealnego

2. Zalety i wady ciągnika uwarunkowane są głównie od sposobu użytkowania np. ciągnik 4cyl gorszy do orki niż 6cyl ale bardziej zwrotny, do orki lepszy ciągnik cięższy a do pracy na TUZ lepszy jest lżejszy itp.

Opublikowano

Myślałem że ujawnisz się jako mój sąsiad z ulicy czy coś a Ty tak. Do Rawicza jest jednak kilka kilometrów ale w Rojęczynie byłem i czuć piniądz na placu, kiedyś mieli JD. A kojarzysz TAD-LEN bo to właśnie okolice Rawicza?

Opublikowano

Może wypowiem się co do tej "pływającej" podłogi w Kubocie. Otóż wykładzina leży na czymś w rodzaju pianki i pierwsze wrażenie jak by się po mchu chodziło w lesie :D Nawet w mojej bez kabiny jest to podobnie zrobione tylko nie aż tak jest miękko jak w kabinowych. W każdym razie wykładzina nie lata pod nogami a zaletą tego jest to,że zimą nie ciągnie od spodu mrozem, wygłusza to hałas od przekładni a co najważniejsze i myślę,że głównie o to chodziło projektantom to tak zamocowana wykładzina bardzo dobrze izoluje od wibracji, które działają na stopy i gdy są mocne to jest to szkodliwe i męczące.

Ogólnie to tak jak kolega wyżej napisał staraj się przetestować w gospodarstwie co się da w tym przedziale mocy bo nic nie zastąpi testów. Trochę lipa,że masz na to mało czasu a teraz nie za bardzo jest co robić ale zawsze można wykombinować kilka prac do wykonania przez wszystkie ciągniki i wyciągnięcie wniosków. Jeśli ciągnik mam być do lekkich prac i ma być zwrotny to Kubota M7060 może być OK. Dilera masz blisko a to duży plus.

Opublikowano
15 godzin temu, Bartek933 napisał:

nie , za gotówkę ale chce mieć juz ciągnik na wiosnę , a Fabryka ze 3-4 miesiące robi