Skocz do zawartości

Co zasiać po łące

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy!!

A co zasiać po łące na 4-5 klasie???? (przeważnie 5)

Chodzi raczej o jare bo na zimowe juz za pózno??????

Czy tu wogóle ktoś jest?????

Opublikowano (edytowane)

Witam. Mam 9 ha na których rośnie obecnie trawa, którą zaorze. Myślałem o tym żeby posiać przed orką 2tony/ha mączki mięsno kostnej, posiać 200kg saletry pod korzeń i zasiać pszenice jarą. Co o tym myślicie? Myślałem o rzepaku jarym, ale ph jest niskie.

Edytowane przez ptasiek
Opublikowano

nie powiem ci dlaczego ponieważ kiedyś gdzieś czytałem na ten temat i utkwiło mi w pamięci że nie powinno sie siać ale dlaczego <_< hmmm kó.... nie pamietam

Opublikowano

witam. mam parenaście hektarów łąk i pastwisk na ktorych chce siać zboża. zastanawiam się nad owsem lub pszenicą jarą. co polecacie? może gryke? na łąkch obecnie rośnie rajgras i resztki koniczyny, klasa IV-VI

Opublikowano

pszenicy to raczej na iV-VI klasie nie posiejesz :D ja bym na twoim miejscu postawił na żyto hybrydowe, żyto będzie w cenie a plon przy średniej kulturze uprawy to jakieś minimum 6t a przy odpowiednim doglądaniu i dbaniu 8 t nie powinno być problemem, tylko kup kwalifikat, nie baw się w kupowanie od kogoś ponieważ hybryde co roku powinno siać się z kwalifikatu gdyż plon może spaść nawet o 20%, :D

Opublikowano

Na lepszych klasach siej pszenicę , a na najgorszych owies :) ewentualnie jeśli na paszę to mięszankę owies+jęczmień+pszenica -zawsze któremuś zbożu będzie lepiej pasowało stanowisko i będziesz miał wyrównany plon :)

U nas na wiosnę w wieloletnim pastwisku została zasiana pszenica , po uprzednim nawiezieniu obornikiem w ilości około 30t/ha , plon nie był rewelacyjny (jakieś 4 tony z ha ) ale myślę ,że gdyby dać jeszcze dawkę nawozu mineralnego i trafić na mokry rok (za wczesnie ją podpaliło słońce) to plon byłby zadowalający . Co ważne po tym pastwisku przy dobrym uprawieniu nie ma śladów chwastów - ściernie czyściutkie :)

Opublikowano

no tak tyko żeby uprawić łąke pod zasew na jesień to będzie mały problem. już widze te kępy darni na całej powierzchni...też myslałem o życie ale gdyby gleba przemarzła do wiosny to sie fajnie rozkruszyła i możnaby jakos normalnie zasiać...pytałem juz pare osób i niektorzy twierdzą że pszenica bedzie miała dobre stanowisko po lące, inni że owies bo niewiele wymaga inni jeszcze że jęczmień bo to coś pomiędzy...z koleii sąsiad jak przejmuje jakieś nieużytki to zawsze gryke sieje bo niby poprawia strukture gleby...kuku odpada bo dzicz się panoszy

Opublikowano

W zeszłym roku robiłem 2 kawałki pola własnie po ugorze. Poszedł najpierw 2 razy kultywator i potem głęboka orka i siew pszenicy ozimej. W tym roku wziąłem kolejny kawałek i robię tak samo. Przy minimalnym nawożeniu i ochronie plon był 5t/h na klasie IV a. Polecam Ci siać pszenice.

Opublikowano

Ja w zeszłym roku tez wydzierżawiłem kawałek, który był dwa lata nie uprawiany, ziemia klasy 4. Opryskałem glifosatem, dałem wapno nawożenie NPK 140 60 90, do tego pełna ochrona i mikro dolistnie. Plon jaki osiągnąłem to 2 tony z hektara, dobrze ze droga pszenica to się prawie koszta wróciły. Ale moje niepowodzenie mogło byc spowodowane wiosennymi mrozami, bo jak wjechałem siać nawozy to pszenica była brązowa( a po zejściu śniegu była ok), ale tylko u mnie tak wyglądała u sąsiadów była spoko, a na innych moich polach( oddalonych o 1-2 km) ta sama odmiana przezimowała bez problemów. Dlatego w tym roku na kolejnym zdobycznym kawałku nie porywam sie z pszenica.

Opublikowano (edytowane)

Odnowię trochę temat i aby nie zakładać nowego zapytam tu

Jesienią gdzieś tak w październiku wyorałem hektar łąki. Zaorało się jako tako, gdzie lepiej gdzie słabiej obróciło wiadomo jak to jest.

Po orce po bronowałem to dwa razy wzdłuż i w poprzek pola dla lepszego wyrównania. Na wiosnę planuję tam zasiać pszenicę jarą.

I teraz pytanko jak na wiosnę najlepiej doprawić to pole?? Puścić talerzówkę czy kultywator z wałkiem, aby jako tako to wyglądało i dało się posiać.

Edytowane przez Roki212
Opublikowano (edytowane)

Nic niestety nie stosowałem została ona zaorana tuż po wykoszeniu

Myślałem po zasianiu potraktować ten kawałek Attributem 100g + Mustang lub Attribut 100g + Chwastox Extra co o tym myślicie

Edytowane przez Roki212
Opublikowano

Pszenica (zwłaszcza jara) to niezbyt dobry pomysł nie myślałeś o czymś innym? jesli już postanowione to posiej to gęsto, ja stosowałem atribut i powiem szczerze że srednio jestem z niego zadowolony lepiej poszukaj coś innego

Opublikowano (edytowane)

250 powinno być ok, nie talerzuj już tego tylko po bronuj dobrze i najlepiej daj jakieś wapno, po żniwach popryskaj np randapem i bedzie git.

Edytowane przez farmervip