Skocz do zawartości

Co zasiać po łące

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam nie znalazłem takiego tematu dlatego go zakładam. Mam pytanie otóż w tym roku chcemy z ojcem wyorac łake około 1.5h i nie wiemy co tam posiac napewno to hbedzie jakies jare zboze bo jest za późno na siew zimowy jest jednak mokro a pole jest jeszcze nie zaorane mam nadzieje ze troche podeschnie i wejde tam talerzówka a potem orka jednak o nie o to chce zapytac. W tamtym roku wyoralismy kawałek łaki i posialismy jeczmiec był on bardzo gesty i bardzo szybko rusł wkrótce go połozyoło widocznie było bardzo duzo azotu jak myslicie czy w tym roku na wyoranej łace posiac pszenice (ziemia 3b klasa) czy moze w pierwszym roku po wyoraniu bedzie jeszcze słabo plonować i posiac owies a dopiero za rok pszenice jak myslicie dajcie jakies rady. :)

Opublikowano

ja proponowalbym rzepak jary z odmian F1 i napewno sie uda, rzepaki zeleca sie siac po lakach a pozniej po tym pszenice zimowa i dopiero bedziesz mial plon, jezeli wylozylo ci wczesniej jeczmien to owies tym bardziej wylozy.

Opublikowano

ja wyorałem łąke o,70ha tam było zawsze 5 beli a nawoz trzeba dawac i paliwo tez idzie.Pierwsze dwa lata siałem owies to były 2 zbiorniki i 14 bel,w tym roku było przenzyto tez ładnie sypało prawie dwa zbiorniki i 17 bel,a w maju planuje po łące zasiac QQ.

Opublikowano

Po lace to najlepiej owies zasiać, ze względu na jej niskie wymagania pokarmowe, nie będziesz musiał nawozić a urośnie piękny dorodny, a na pewno Ci go nie powali. Kuzyn w tym roku zaorał 5 ha łąki a posiał owies z mieszanką traw. Był bardzo bujny.Sąsiedzi pytali się sypną proszku, i byli bardzo zdziwieni ze nic a był naprawdę ciemny. Było to z przeznaczeniem na kiszonkę.

Opublikowano

Jak masz klasę 3B to się nie baw w owies czy mieszankę tego typu na wyoranej łące powinno dobrze rosnąć . Posiej pszenicę, lub rzepak. Jak będziesz sprzedawać to cenę masz większą a jak dla siebie to wartość też jest lepsza.

Opublikowano

zboż nei należy siać chcby dlatego ze min. drutowce posostaja w ziemi a siew rzepaku moze ograniczyc ich rozmanazanie. I wogole zboze tak dobrze nie sypie po lace jak rzepak

Opublikowano

Rzepak jakbym siał to bym siał ozimy bo jary to podobno słabo sie udaje ale jak myslicie pszenica jara moze byc czy jednak ten owies?? bo QQ raczej nie bedziemy siac.

Opublikowano

Ja 2 lata temu miałem QQ po trawie i tam właśnie była najlepsza.

Ja tez miałem po łące na 2 działkach to na 1 kukurydza jest zawsze b.ładna nie gorsza jak na polu przed łąką. na 2 działce była w tym roku słaba ponieważ nie było warunków na oprysk w odpowiednim czasie ale w zaszłym roku była ok :) a więc ja bym proponował jednak kukurydze :)

Gość Profil usunięty
Opublikowano

posiej rzepak jary mieszancowy, kosztuje troche drogo na 1 ha ale sypnie ci 4 tony a jezeli nie to lepiej pszenice jara

4 tony rzepaku jarego? Takie rzeczy to nawet w Erze nie są możliwe.

Opublikowano

Po co mam siac gorczyce na nawuz jak ta ziemia lezy chyba z 30 lat wiecznie chodzi po niej bydło i jest w niej wystarczajaco nawozu azotu i czego chcesz toż to nie ma sensu co piszesz qq nie bede siał posieje ja lepiej na gorszej ziemi 2 lata temu posialismy qq na 5 klasie i wyszło jakies 12 ton z hektara ale przyznam ze non stop padały deszcze pewnie dlatego tak rosła. Na tej łace posieje jednak pszenice za rok rzepak mozimy a za dwa pszenzyto .

Opublikowano

Po co mam siac gorczyce na nawuz jak ta ziemia lezy chyba z 30 lat wiecznie chodzi po niej bydło i jest w niej wystarczajaco nawozu azotu i czego chcesz toż to nie ma sensu co piszesz qq nie bede siał posieje ja lepiej na gorszej ziemi 2 lata temu posialismy qq na 5 klasie i wyszło jakies 12 ton z hektara ale przyznam ze non stop padały deszcze pewnie dlatego tak rosła. Na tej łace posieje jednak pszenice za rok rzepak mozimy a za dwa pszenzyto .

[/quote

dobry wybór,ja też jestem za siewem pszenicy na łące ,łatwiej walczyć z chwastami, niż w kuku czy rzepaku.

Opublikowano

Jeśli trawa nie jest za gęsta, to zastosuj orkę zimową z przedpłużkiem. Wiosną zabronuj i upraw niezbyt głęboko. Posiej owies. Owies jest zbożem który lubi takie nowiny i nie jest tak wrażliwy na niedostatki w kulturze rolnej, jak pszenica i jęczmień. Po łące ziemia nie jest tak sprawna, żeby udał się tam jęczmień. Oczywiście mógł być tam rzepak, ale uprawki należało zacząć po 1-szym pokosie trawy. Teraz już za późno, a jarego nie polecam.

Opublikowano

Ja w tym roku zorałem tam dwa kawałki łąki gdzie trawa była dość słaba zebrałem 3 pokosy przed zaoraniem jescze coś tam zebrałem skosiłem nisko. Wysiałem wapno i jutro będę orał ok 35cm z przedpóżkiem może jescze częściowa wyleje gnojowice.

Opublikowano

Mam pytanie otóż w tym roku chcemy z ojcem wyorac łake około 1.5h i nie wiemy co tam posiac

A podpisywałeś taki papier z ARiMR, że nie zaorzesz łąki trwałej przez 5 lat? (potrzebne to było chyba do ustalania płatności zwierzęcej)

Opublikowano

A co polecacie posiać na działce na której było pszenżyto pisaliśmy międzyplon i jest teraz gorczyca (niestety nie można zaorać na zimę ponieważ bierzemy za to dopłatę i można zaorać dopiero na wiosce) plon pszenżyta był bardzo słabo 7 ton z 2 ha ziemia V i VI klasa piaski?? A co posiać po jęczmieniu jarym obecnie rośnie gorczyca której również nie możemy zaorać ziemia 3.b plon był dobry było wapnowane przed siewem gorczycy