Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
bartek933 otóż mylisz się i to grubo. Znam dwóch braci, którzy nie posiadając nic w ciągu kilku dni zalatwili fikcyjne umowy dzierżawy ziemi od matki, fikcyjne stado golebii i drobiu a co najlepsze nie spełniali podstawowego wymogu bycia rolnikiem, gdyż startowali z działki którą mają na współwłasność z matką (działka o pow 1,8ha). wszyscy troje startowali włącznie z matką do przetargów z tej działki to po pierwsze a owi bracia nic poza ta współwłasnościa nie posiadali (w rozumieniu prawa rolnik to osoba która ma min 1 ha a tu nie całe 2 ha na 3 osoby). ANR w Pardalinie nie weryfikowala nic więc można było wpisywać co się chciało i wszystko by przeszło.
Opublikowano (edytowane)

Też bardzo dużo o tym słyszałem bo jestem z Okolic Ostrowa Wlkp, dlatego jak ma się świnie to trzeba napisać oświadczenie podbite przez weterynarza.U mnie np. była kontrola zwierząt.

Tymi przetargami to powinna się prokuratura zająć ze względu na te gołębie i że ziemia rok czasu leżała i zarosła ze chwasty wyższe od człowieka.

A wg. oferty na Sobótkę nie jechały od razu do Poznania?

A wiesz kto w Kotowiecku wziął tą ziemie i ma firmę doradczą i ziemie od ciotki? nie czasem Pan z nazwiskiem na literkę W?

Edytowane przez Bartek933
Opublikowano

byłem w agencji przetrag ma być na kto da wiecej , jest jak narazie dwoch chetnych  i w tym jeden co kolo niego jest ziemia , wiec pewnie nabija czynszu a ziemia marna v I VI klasa , szkoda zachodu myśle .

Opublikowano
bartek933 Z trzoda chlewna nie jest tak do końca jak piszesz. Tez posiadam w cyklu zamkniętym i przed skladsnie ofert zostałem poinstruowany przez pracownika anr w Pardalinie (osoba która potem była w komisji przetargowej), że trzoda chlewna to zwierzęta rejestrowane i jest wymagane zaświadczenie z arimr o wielkości djp. Arimr takowe zaświadczenia wystawiał tyle, ze z zaniżone wartości ze względu na brak rejestracji grup wiekowych. Do oferty dołączyłem zarówno oświadczenie z podziałem na grupy wiekowe (łącznie ze stanem na 1 stycznia wydanym przez arimr) jak i zaświadczenie z arimr o wielkości djp. Oczywiście musiałem przegrać przetarg aby "swoi" ludzie ziemię dostali i tym samym moje oświadczenie nie zostało wzięte w ogóle pod uwagę gdzie wszystkie osoby które wygrały dostały ziemię właśnie na oświadczenie. Tak wiem o kogo Ci chodzi i znam zarówno jego jak i panów (kolejnych dwóch braci), którzy dostali po kawałku od tatusia indykarza i na 3 przetargach w gloskach, kotowiecku i w sobotce dzień po dniu dostali po kawalku.
Opublikowano

Co do świń to miałem wypis z ARiMR i dodatkowo własne oświadczenie że to są warchlaki a to tuczniki itp.

Ten Pan co ma doradztwo dzierżawi jeszcze całe gospodarstwo i pracuje w znanej firmie produkujące sery, jednym słowem musi być bardzo głodny że je kilkoma łyżkami

Opublikowano
I takie oświadczenie dałem ale jak widać komuś nie pasowało to bo wtedy musieliby przyznać mi dzierżawę, ale jeśli ja bym dostał to wtedy któryś z ziomkow by nie dostał. I tak było u kilku osób z mojego rejonu. Dziadostwo wielkie zarówno po stronie całego urzędu jak i samych urzędników którzy wprowadzali w błąd. Nie zartuj, przecież każdy wie ze pan Krzysiu dzierzawi ziemię w moszczance i dodatkowo pracuje w mleczarni. Nie wspominając o posiadaniu firmy doradczej. Pamiętam jak byłem na spotkaniu w raszkowie gdzie kierownik Ilinski tak pięknie mówił o tym ze osoby które pracują poza rolnictwem ziemi nie dostaną. Ze będą weryfikować każda dzierżawę i ze nie będzie możliwość aby jedna osoba dostała więcej niż jedną działkę na przetargach. Jak widać gadanie jedno a to co zrobili to drugie. Nie od wczoraj wiadomo, że anr i te osoby które zwyciężyły to znajomki i sympatycy PSL. Władza się zmieniła a układ pozostał i oto efekty.
Opublikowano

Krzysiu pracował w ARiMR wcześniej więc może jeszcze znajomości pozostały, teraz jest wiceprezesem w Lazurze.

Ja dałem z ARiMR i dodatkowo swoje ale nie było takiej konkurencji, a tak jakaś jednohektarowa próbowała namieszać.

Opublikowano (edytowane)

jak wyglada przetarg ograniczony , idziemy do sali i sie licytujemy czy u notariusza skladamy oferte ?

Ile jest warte czynszu 5 i6 klasy  o powierzchni 5,5ha .wyjsciowe jest 15dt 

Edytowane przez DANDYS
Opublikowano

Mam takie pytanie. Przetarg na kilka działek 1,2,3 każda osobno licytowana. Składam dokumenty na wszystkie a wadium wpłacam tylko na jedną i w jej licytacji biorę udział. A na resztę działek nie wpłacam i nie biorę udziału. Można tak? Bo w rozporządzeniu nic o tym nie ma.

Opublikowano

Panowie u mnie rzucili ogłoszenie o przetargu ustnym ograniczonym na 3 działki obok siebie, są to nieużytki łącznie 15 ha. Chętnych raczej nie będzie bo za dużo roboty zeby to doprowadzić do ładu a i klasa dość mizerna. I tutaj pytanie czy jest opcja zgarnąć wszystkie 3 działki? tzn to są nr 702/1 702/3 702/4 wiec jak gdyby jedna działka główna ,czy tylko jedną z nich można wydzierżawić? I jeszcze jedna sprawa jak mam w ogłoszeniu podany czynsz dzierżawny za powiedzmy działkę 3 ha 6 dt to jest to za całość czy za jeden ha? 

Opublikowano

Nie ma szans w jednym dniu wydzierżawić więcej niż jedną działkę, no chyba że nikogo chętnego nie będzie i zrobią kolejny przetarg to masz szanse. Czynsz podany w ogłoszeniu to czynsz wywoławczy a podbicie to jakiś % już nie pamiętam jaki.