Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam zamiar zakupić nowy rozsiewacz nawozów. Zastanawiam się nad zakupem Kuhn AXIS 20.2 W, Bogballe L2 Plus oraz Kverneland Exacta CL EW. Proszę o opinie użytkowników tych rozsiewaczy.

Opublikowano
Bogballe mamy nowy od czterech lat .Co do dawki nie mamy zastrzeżeń .Sieje także równo . Trochę denerwójące jest włączanie wysiewu granicznego ponieważ trzeba wyjść i przełożyć wajchę między tarczami. I w paru miejscach zaczyna go brać rdza .
Opublikowano

ja mam  amazone jestem bardzo zadowolony miałem starszego amazone  2000 l  sprzedałem a teraz  kupiłem amzone ulra 3600   używany sporo dużych gospodarstw po parę tysięcy ha   ma amozone i polecają bez komputera i wagi jak zacznę coś psuć to juz jest masakra  zwykłą prosta wersie

Opublikowano

Tak  z komputerek   moze być lepiej jak dostanie wilgoci to waruje wszystko  potem sa problemy tak słyszałem od sporo ludzi którzy używają siewniki a komputerem   To moj  Amazon ultra 3600 l

24140206_1929197544065572_1801396528_o.jpg

25139303_1935468106771849_1417495003_o.jpg

25198692_1935467290105264_607966412_o.jpg

20171128_121738.jpg

Opublikowano

bujdy ze wariuje...Ja mam Kuhn Mds 1142 z 2005 roku na kompie ale bez wagi  i nie mam z nim żadnego problemu. robisz przed siewem próbe kręconą wpisujesz wartości do kompa i ustawiasz dawke i ruraw pole i nic cie nie obchodzi, mozesz jechac wolnij szybciej sam sobie otwiera zasuwy albo domyka kiedy potrzeba.. Komp akurat bardzo prosty i pancerny, a wilgos na rozsiewaczu - jest jedna puszka mała wpełni hermetyczna i 2 siłowniki elektryczne co otwierają i zamykają zasuwy. Prędzej on zgnije jak to się zepsuje.

Opublikowano

Mam CL EW z Focusem. Ogólnie nie mam zastrzeżeń do rozsiewacza. Rozsiewa równo, dostosowuje dawkę do prędkości jazdy, łatwa kalibracja i nastawy samej maszyny. Po trzech latach rdzy, póki co, nie widać.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez DanielFarmer
      Jak w tytule.Przymierzam się do zakupu rozsiewacza pod nawigację.Zalezy mi na dopracowanym zmiennym dawkowaniu oraz precyzyjnej zmianie szerokości rozrzutu oraz przede wszystkim na tym żeby nie rdzewiał.Ktory będzie miał najlepsze malowanie? W grze kuhn axis 30.2 i bogballe m35base.Na 99 proc biorę hydrauliczny napęd tarcz.Który z nich wybrać? A może jeszcze inny?
    • Przez yacenty
      Jak wygląda procedura kalibracji wagi w rozsiewaczach Kverneland Accord Vicon? Wymieniłem elastometry na nowe, wymieniłem czujnik referencyjny.
      Jak należy skalibrować rozsiewacz na nowych podzespołach?
    • Przez Artur312
      Witam zakupiłem niedawno rozsiewacz rauch beta 1500 . Poczebuje tabele wysiewu do poszczególnych nawozów. Czy ktos posiada moze .   
    • Przez vailus
      Witam. Mam pytanie odnośnie osłony talerzy. Czy ogólno dostępne na portalach osłony talerzy do rozsiewacz amazone zaf 402 i pochodne będzie pasowała do rozsiewacza amazone zae 402? Czy lepiej samemu coś rzeźbić?
    • Przez KarolaKarotka
      Witam, w tym roku zawitał na gospodarstwie rozsiewacz jak w temacie, po rozsianiu kilku ton ZakSan 33.5 wygląda na to że rozsiewa zdecydowanie za malo, prosze innych użytkowników tych rozsiewaczy o podpowiedzi.
      - wszystkie parametry nawozu wprowadzone z tabeli
      - pracuje w ciągniku z pompą 113 litrów na minutę na jednej parze hydrauliki
      - praca w trybie auto km/h + auto kg (jednak starano się utrzymywac stała predkośc 10 km/h i stałe obroty silnika 1750 obrotów)
      - pola przemierzone ciągnikiem z nawigacją rtk
      - testowo rozsiewanie bez zmniejszania dawki o 20% przy wysiewie od granicy
      - sygnał prędkości z gps, zgadza się z tym co pokazuje wyświetlacz w traktorze
      - rozsiew na 33 m, 22 sekcje co 1,5 metra kazda
  • Dodaj nową pozycję...
v