Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Dnia 7.12.2017 o 15:06, Zefir napisał:

Nowy fendt bardzo ma ciekawa opcje do pracy z ładowaczem dobrze to wygląda 

Twierdze że kubota to szajs z własnego doświadczenia oraz opinii innych użytkowników forum w temacie opinii o marce kubota 

Ja chciałbym konkretnie wiedzieć co przykrego Cię spotkało ze strony Kuboty. Nie będę ukrywał, że każda informacja na temat danej marki jest dla mnie po prostu ważna, dlatego chciałbym tak konkretnie wiedzieć co się u Ciebie działo z Kubotą.

Co do Fendta to niestety ale za wysoka cena.

Edytowane przez Fugeo
Opublikowano

Brawo @Zefir za kolejną, doskonale uargumentowaną odpowiedź, myślę że wszystkich do swoich racji przekonałeś :D Co do przeszklonego dachu to zapewniam, że widoczność przy pracy ładowaczem w Kubocie M7040 jest doskonała nawet bez okna dachowego, a Kubota M6060/M7060 ma tę samą kabinę :P

A tu mała ciekawostka :)

Opublikowano

Miałem dzisiaj nie pisać bo czasu mało ale jednak niektórzy mnie zmusili , kubote miałem 2 razy na testach przed zakupem jelonka 1 test wypadł nie najgorzej nie podobała mi się wydajność pompy hydraulicznej , rewers po 7 h pracy zaczął dziwnie szarpać , załączanie blokady automatyczne działało z opóźnieniem (zrobiłem test załączając manualni i przełączając na automatycznie ) , w spalaniu miał duże skoki pracował z agregatem na równej ziemi i miał skoki spalania z 10 do 15 ( nie odczuwałem aby ciagnik miał cięzej )Dałem potem jeszcze jedną szanse przywieźli mi kubote na weekend i poniedziałek , w sobote ciągnik zaczołem testować w beczkowozie ( tu zawiodłem się na skrzyni nie mogłem dobrać przełożenia   ) po południu zaczepiłem rozsiewacz tu znowu zawiodłem się na hydraulice w poniedziałek po przymrozku ciągnik nie chciał odpalić i na tym zakończyłem przygodę jak byś nie wiedział ciągnik fendt z nowa kabina wygląda tak http://www.korbanek.pl/producent/fendt/ciagniki/300-vario-s4

Opublikowano

A może Ursus c392? jest teraz zimowa promocja + promocja że to ciągnik na normie 3A to jest wyprzedaż, gabarytowo i wagowo większy niż major 60 itp a podzespoły Hema co w Valtrze idą(bądź szły bo dawno już tam nie zaglądałem) w tej samej gamie ciągników. A kupując Ursusa z ich Turem można śmiało jeszcze coś utargować. Sami do mnie dzwonili z tą promocją ale funduszy brak na taką inwestycje.  

Opublikowano

Wszystkie te zabawki tak się nadają do tura że hoho. Ile te ciągniki ważą? 3500kg? Bez rozstawienia i dociążenia mocno tyłu szanse na sprawną pracę są lipne. Zetor 7211 był sto razy bardziej stabilniejszy niż Major 80. 

Opublikowano

Gdybym brał ten ciągnik dla siebie brał bym tylko tego Deutz Fahr 5080.D Ecoline , sam stałem przed takim wyborem dobrych kilka lat temu i postawiłem na agrofarm ecoline, po 10 latach użytkowania wiem że to bym najlepszy wybór, nie wiem dlaczego nie wpisałeś do tego zestawienie od razu tego agroplusa a patrzyłeś na te agroluxy,

Ecoline to najuboższa wersja ale i tak w tym ciągniku masz skrzynie 40km/ha hydrauliczne hamulce na 4 koła, masz tarcze hamulcowe w przedniej osi nie wiem jak u konkurencji ale tu jest to spoko zrobione, niskie spalanie, no i co najważniejsze coraz łatwiej  z serwisem w sensie coraz taniej bo sdf już jest na tyle popularny że można już tanio naprawić ten ciągnik, a wiele części zregenerować, masz sprzęgło suche ale jest wiele zamienników i można tanio zregenerować, czy w zetorze będziesz miał taniej to nie wiem, a wturze sprzęgło leci, ps. dlaczego nie droższa wersja gs ;) by

Opublikowano

w opcji na pewno masz dużo możliwości wyboru kół i na pewno są jakieś wyższe wąskie, a czy aż taki niski hmm a w dawnym agrofarmie to teraz chyba 5d nie ma  ecoline? tam był w opcji koła 28 i 38 i na tych to był dopiero wysoki ;)

Opublikowano

Dokładnie dla jednych to minus a dla innych to plus. Mi ogólnie to ciągniki bardzo się podobają, w kabinie ładnie i ergonomicznie, ale jak na bocznice pod nawóz podjechał takim Dojcem to przednie obciążniki bardzo nisko nad ziemią i ogólnie ciągnik o małym prześwicie a to mi się nie spodobało. Sam gdybym miał kupować to z pewnością brał bym ten ciągnik pod uwagę bo są zwrotne, oszczędne, wygodne i bardzo fajne przekładnie można sobie dobrać.

Opublikowano (edytowane)
Dnia 15.12.2017 o 07:27, Wojtek026 napisał:

Gdybym brał ten ciągnik dla siebie brał bym tylko tego Deutz Fahr 5080.D Ecoline , sam stałem przed takim wyborem dobrych kilka lat temu i postawiłem na agrofarm ecoline, po 10 latach użytkowania wiem że to bym najlepszy wybór, nie wiem dlaczego nie wpisałeś do tego zestawienie od razu tego agroplusa a patrzyłeś na te agroluxy,

Ecoline to najuboższa wersja ale i tak w tym ciągniku masz skrzynie 40km/ha hydrauliczne hamulce na 4 koła, masz tarcze hamulcowe w przedniej osi nie wiem jak u konkurencji ale tu jest to spoko zrobione, niskie spalanie, no i co najważniejsze coraz łatwiej  z serwisem w sensie coraz taniej bo sdf już jest na tyle popularny że można już tanio naprawić ten ciągnik, a wiele części zregenerować, masz sprzęgło suche ale jest wiele zamienników i można tanio zregenerować, czy w zetorze będziesz miał taniej to nie wiem, a wturze sprzęgło leci, ps. dlaczego nie droższa wersja gs ;) by

A tak z ciekawości zapytam:  jest tam jakieś okienko kontrolno-regulacyjne? Bo w starszych nie ma i wszelkie manewry przy sprzęgle wymagają rozpoławiania ciągnika.

A czy tanio można naprawić? Śmiem wątpić(mam lampo, więc wiem co mówię).

Edytowane przez jacek1296
Opublikowano

Rozpołowienie ciągnika poniżej tysiąca, a części są zamienniki np. tarcza luka 700zł do agrofarma, docisk około 1000zł, a raz czy 2 mozna to jeszcze przetoczyć, nie wiem czy w zetorze czy farmtracku tak taniej by to wyszło, a jak wspominałeś o lampo tam sprzegło chyba szybciej siada jak w agrofarmie,

Opublikowano (edytowane)

Zdecydowanie gorzej a przyzwyczaić się można do wszystkiego chyba.Rewers mechaniczny to każdorazowe wciskanie sprzęgła i pchanie wajchy, męka dla operatora i samego sprzęgła, rewers hydrauliczny, czyli klapka pod kierownicą to kulturalna praca bez wciskania sprzęgła a elektrohydrauliczny również klapka pod kierownicą z możliwością ustawienia poziomu agresywności to bajka.

Podsumowując sprzęgło w ciągniku który ma pracować z turem: suche jest bebe a mokre cacy.

I nie daj się wrobić jakiemuś dilerowi a opowiadania że mają rewersy mechaniczne i są zadowoleni.

Edytowane przez Bartek933
Opublikowano
54 minuty temu, Kondzioo1234 napisał:

Panowie kiedy rusza nabór na maszyny w drugim kwartale ??

I kwartał 2018.

1 godzinę temu, Bartek933 napisał:

Zdecydowanie gorzej a przyzwyczaić się można do wszystkiego chyba.Rewers mechaniczny to każdorazowe wciskanie sprzęgła i pchanie wajchy, męka dla operatora i samego sprzęgła, rewers hydrauliczny, czyli klapka pod kierownicą to kulturalna praca bez wciskania sprzęgła a elektrohydrauliczny również klapka pod kierownicą z możliwością ustawienia poziomu agresywności to bajka.

Podsumowując sprzęgło w ciągniku który ma pracować z turem: suche jest bebe a mokre cacy.

I nie daj się wrobić jakiemuś dilerowi a opowiadania że mają rewersy mechaniczne i są zadowoleni.

Czyli zdecydowanie lepiej jest dopłacić do rewersu hydraulicznegp/elektro

Opublikowano

Tak głównie przy turze ma pracować. Czyli DF 5080 ecoline odpada bo ma rewers ale mechaniczny a w opcji nie ma hydraulicznego. Szkoda bo cena bardzo atrakcyjna.

Opublikowano (edytowane)

Case Farmall 75A w opcji z rewersem hydraulicznym, klimą i ładowaczem polskim podobnym do Quicka około 150-160 brutto.

I w moim przypadku jak wszystko pójdzie dobrze to wybór raczej padnie właśnie na ten ciągnik. Do tego jest niski bo ma ok 2500 mm wysokości.

Edytowane przez Fugeo