Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
gregor1284 napisał:

1 godzinę temu, FarmerDyzio napisał:

z tym to masz tak jak z azotem. mocznik masz najtańszy w przeliczeniu na czysty składnik. Ale na trawy i zboża siejesz pewnie saletrę

Mocznik chyba i dłużej działa? 

nie wiem czy dłużej ale na pewno później. Jak rośliny będą potrzebowały szybkiego strzała to na pewno posiejesz saletrę a nie mocznik

no i z mocznikiem pod trawy to trzeba ostrożnie. Bo potem może być problem na oborze
Opublikowano
17 minut temu, gregor1284 napisał:

A od granulek to zwacz staje, mówił mu to handlarz co swoją śruta handluje. U nas też tacy są 😎

W tym roku myślę i na trawy dać 

Raczej nie na pierwszy pokos, jak długa i zimna wiosna to lipa, ew. Podzielić saletra/ mocznik. Osobiście siałem i mocznik pod 1 skos ale nie ma to jak bomba 300 saletry 😁

Opublikowano
1 minutę temu, slawek74 napisał:

mocznik mają wycofać na trawy lepsza saletra

Na Litwie nie wycofają 

2 minuty temu, Zawisza napisał:

Raczej nie na pierwszy pokos, jak długa i zimna wiosna to lipa, ew. Podzielić saletra/ mocznik. Osobiście siałem i mocznik pod 1 skos ale nie ma to jak bomba 300 saletry 😁

Ale jak z saletra przesadzę to na drugi rok może nie być co zbierać. W tamtym roku po 100kg na każdy pokos plus gnojowka 

Opublikowano
5 minut temu, gregor1284 napisał:

Na Litwie nie wycofają 

Ale jak z saletra przesadzę to na drugi rok może nie być co zbierać. W tamtym roku po 100kg na każdy pokos plus gnojowka 

Itak trawy przesiewasz co 3 lata przynajmniej ja się staram tego trzymać więc i eksploatacja takiego użytku musi nieść za sobą konsekwencje. U nas każdy jedzie pierwszy azot saletra i tak jak napisałem 300kg bądź saletrosan. Nie wspominam o p i k bo na samym azocie to wiadomo że run szybciej wypada

Opublikowano
8 minut temu, slawek74 napisał:

wycofają i tam łunia sięga zakażą u nas sprzedaży

100kg to nie dawka patrz wyżej na pierwszy pokos 250/300kg na pozostałe od warunków 100-200kg

Tyle to możesz se siać na łąki na ornych co je co chwilę odnawiasz a nie na 30 i więcej letnie łąki 

Opublikowano
1 minutę temu, Zawisza napisał:

Itak trawy przesiewasz co 3 lata przynajmniej ja się staram tego trzymać więc i eksploatacja takiego użytku musi nieść za sobą konsekwencje. U nas każdy jedzie pierwszy azot saletra i tak jak napisałem 300kg bądź saletrosan. Nie wspominam o p i k bo na samym azocie to wiadomo że run szybciej wypada

Ja mam stare laki, niektóre to i że 30 lat pewnie pługa nie widziały. Ale tak jak mówisz jak ktoś orze co 3-5 lat to można z tą saletra trochę bardziej 

Opublikowano
26 minut temu, Zawisza napisał:

Ile P i K przy takim nawożeniu azotem ? Nie ma problemu z NH3 w kiszonkach ?

Opublikowano

300-400kg poli 8 kiszonki ok łąki też xxlat tylko trochę odsiewanych

kr9292 napisał:

5 minut temu, TheraRolnik napisał:

Tylko jak będzie się sypać 300kg saletry na hektar to moment wykończy się takie łąki 

Czemu?

jak doja dwie szklanki mleka od krowy dziennie to i saletry się boją wolą kosić mozgę dwa razy do roku 😛

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, lamboEVO100 napisał:

Ile P i K przy takim nawożeniu azotem ? Nie ma problemu z NH3 w kiszonkach ?

Z amoniakiem to zawsze problem jest stosując mocznik przynajmniej ja tak zawsze miałem, może kwestia aplikacji nawozu tzn terminu. Pk to zależy, ostatnio miałem nadwyżkę p to poszło 200 fosforanu/ha i 150k ale standardowo 200-250 poli 6 bądź 100p 100k, na lucerniki po 200 pk

@kr9292

Jak dla mnie to jemu chodziło o degradację gleby przez podawanie dużych ilości azotu, no a druga kwestia to taka że jak dasz dużą dawkę a pójdzie suchota to wiadomo że upala bardziej 😁

Edytowane przez Zawisza
Opublikowano
16 minut temu, danielhaker napisał:

Jak zadbane łąki to i 30-letnie plonują ładnie. 4 pokos 2017 z takiej 30-letniej dał mi 23,6% białka

No zadbane to one nie były. Różne perypetie między innymi rolnosrodowiskowe, dzierżawca nawozacy szambem z domu itp

Opublikowano

Paulina mam prośbę, jakiś czas temu podawałaś tu gdzieś nazwę szczepionki na brodawczycę jak dobrze pamiętam, mogłabyś mnie wspomóc i podać jeszcze raz? Nie mogę się do niej dogrzebać w  tym temacie.