Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na biegunki polecam parofor. Może nie tani bo 330 zł za kilogram ale za to daje się 20 gram na sztukę i pomaga. Kiedyś cudowalem z dodatkami paszowymi typu over i reszta co było tańsze ale efekt wymierny a tu 3 dni odpajam i zapominam u problemie. Z powodu problemów lokalowych 10 cielaków stało po wycieleniu w jednej zagrodzie i tam te biegunki szły wężykiem. 

W poniedziałek przychodzą budki dla cieląt sprawdzimy jak to się sprawdzi 

Opublikowano
44 minuty temu, dejmian90 napisał:

@Paulina1985 podejrzewam pasze bo gdy zaczynają jej więcej pobierać to wtedy występuje ten problem. Mleko to Sprayfo zielone więc raczej jedne z lepszych. Lepszego w mojej okolicy raczej nie dostanę. Teraz kupiłem worek Cj z Nutreny i zobaczymy jak się będzie sprawować. I tak jeszcze propo paszy z Agrocentrum stosował ktoś może pasze Smakuś dla cieląt?

uzywasz ten suchy tmr??? z granulatem z lucerny???

Opublikowano

Paulina a wy nie robicie swojego suchego? Nas żywieniowiec namawia bo podobno ten kto zaczął to już nie przestaje 

Opublikowano

Calf grains to jest do 2-3 tyg życia. A cielak to granulat sam? czy z sieczką ze słomy?

9 minut temu, Farmer6820 napisał:

Paulina a wy nie robicie swojego suchego? Nas żywieniowiec namawia bo podobno ten kto zaczął to już nie przestaje 

nie ma warunków,nie ma chęci, nie ma możliwości 🤷‍♀️ kupujemy w rozsadnej cenie w big bagach z Deheusa.

Z Biofeedu używałam tmru suchego z granulatem z lucerny i sieczką ze słomy. Niestety byly wzdecia i zrezygnowałam, za malo wlokna, a granulat z lucerny to chyba jakiś z odpadów. 

Opublikowano (edytowane)

Wóz paszowy trochę słomy i chęci i jest. Właśnie myślimy też narobić i w bigi to załadować. 

Tylko to już plan na nowy rok 😁

Edytowane przez Farmer6820
Opublikowano
Paulina1985 napisał:

Calf grains to jest do 2-3 tyg życia. A cielak to granulat sam? czy z sieczką ze słomy?

9 minut temu, Farmer6820 napisał:

nie ma warunków,nie ma chęci, nie ma możliwości 🤷‍♀️ kupujemy w rozsadnej cenie w big bagach z Deheusa.

Z Biofeedu używałam tmru suchego z granulatem z lucerny i sieczką ze słomy. Niestety byly wzdecia i zrezygnowałam, za malo wlokna, a granulat z lucerny to chyba jakiś z odpadów. 

A dajesz musli z deheusa?

Opublikowano

@dabrowskit NIEeeeeeeeeee!!!!!!!!! Daję z Soymaxa musslinki, albo z Piasta musli. Cudownie wpierniczają już 4-dniowe 😁

Opublikowano
8 minut temu, Farmer6820 napisał:

Wóz paszowy trochę słomy i chęci i jest. Właśnie myślimy też narobić i w bigi to załadować. 

Tylko to już plan na nowy rok 😁

A zamiast słomy nie lepiej siana? 😛 co tam jeszcze wchodzi w skład? 

Opublikowano

Słoma zalecana chyba na zwacz lepsza. 

Na pewno na tonę idzie 200 kg słomy i 300 kg kukurydzy mielonej suchej i soja a co dalej i w jakich proporcjach to już nie zamotowalem w swej pamięci 😁

Opublikowano

Arek robił sam i kilka razy już pisal skład. Lupka panowie i suchy tmr wpisać.

Opublikowano
20 minut temu, semos napisał:

u mnie właśnie mam sztukę która ma już 4 tyg i nawet nie chce spróbować musli. mam z agronetzwork

agronetzwerk sie specjalizuje w preparatach. A musli pewnie ktos dla nich robi, bo nie mają linii produkcyjnej w Chąśnie na pasze. Zmień na musli, ktore jest sprawdzone. Poza tym woda do woli w dzień "z lustra".

Opublikowano

u mnie jest rejon typowo nie rolniczy stąd mała dostępność pasz i innych dodatków. Do innego gdzie ma Sanno mam 70km. chyba muszę mu na takie zmienic bo teraz tylko mleko pije i nie chyta się wcale tego musli

Opublikowano
7 godzin temu, lusjan napisał:

Deheus ma jakieś zboża w swoich paszach? Jak ostatnio czytałem skład to tam same odpady i mocznik...

ja biorę pełnoporcjówki z dehesa i np w tej co teraz biorę 25 % białka mocznika nie ma. Skład też wydaje się ok, śmieci w śladowych ilościach chyba że np wywar gorzelniany tak traktować traktować. Wcześniej brałem sano ale tam w każdej paszy 3,5 białka z mocznika

śmieci: mąka ziarna pszenicy, winaza i otręby żytnie na końcu listy przed buforami

Opublikowano

Ja tam nie mówię, że śmieci, ale nazywając rzeczy po imieniu, to wywar gorzelniany, młóto, wysłodki, otręby- to jest odpad poprodukcyjny. Pewnie, że jest to pasza, ale jeśli już mam tego używać, to wolę kupić konkretny komponent, niż płacić za niego w gotowej paszy drożej. A jak chodzi o wywar, to mam mieszane uczucia, kiedyś żywieniowiec sugerował mi, że dla krów problematycznych, które nie chcą ruszyć treściwej, szukać pasz z wywarem, bo jest smakowity. Pytałem u dystrybutora, ale nie handlowali takimi paszami, bo rolnicy się skarżyli na efekty, a miało to wynikać z tego, że na gorzelnię idzie gorszy sort, często gęsto zagrzybiony. Czy to prawda, czy to bajka, wolałem nie sprawdzać. 

Opublikowano

Ja myślę dokładnie tak samo jak kolega wyżej. Sam w październiku byłem napalony na pełnoporcjówke ale jak pojeździłem po lokalnych sprzedawcach i zobaczyłem składy 18 nastek to doszedłem do wniosku że wole kupić jęczmień, mieszanke, soje, rzepak, kukurydzę mieloną i witaminy i wtedy wiem że to jest pasza A nie zmieszane odpady z dodatkiem śruty rzepakowej i śladowymi ilościami witamin