Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
21 minut temu, Supersebusiek napisał:

Zaraz zaraz , czegoś tu nie rozumiem , przecież to 80 % użytkowników pisze , że to na uwięzi można cuda robić i to tam tylko da się krowe upilnować i nakarmić tak jak trzeba , a tu taka zmiana o co chodzi , czyżby ludzie zaczeli się przekonywać do wolnych obór , jak ciocia unia zaczyna straszyć , jak w Danii .

Ja od zawsze byłem zwolennikiem luzu także mnie w to nie mieszaj 😁

Opublikowano
20 minut temu, Supersebusiek napisał:

Zaraz zaraz , czegoś tu nie rozumiem , przecież to 80 % użytkowników pisze , że to na uwięzi można cuda robić i to tam tylko da się krowe upilnować i nakarmić tak jak trzeba , a tu taka zmiana o co chodzi , czyżby ludzie zaczeli się przekonywać do wolnych obór , jak ciocia unia zaczyna straszyć , jak w Danii .

Odwieczna walka... Luz czy uwięź, bele czy pryzma 😅

• Like 1
Opublikowano
11 godzin temu, kr9292 napisał:

Bo dawać co 4 dni to bez sensu. U mnie 8 wycielenie bez kextona i jedzą aż miło. Tylko jedna coś słabo z mlekiem, albo bardzo szybko oddaje 🤔 trzeba się z tego wyleczyć bo za drogo to wychodzi z drugiej strony te 160 zł na szt to nie jakie pieniądze, jeżeli coś daje 🤷

na pewno zależy też od wydajności krów - stada.

Jeśli krowy o wydajności 7-8tys są juz wspierane kextonem i innymi "cudami" to trzeba się poważnie zastanowić nad żywieniem i tam szukać odpowiedzi i rozwiazań.

Jeśli bolusami wspierane są krowy 10-12- ba!, nawet 15tys , to takie suplementowanie ma jakies podstawy, bo te krowy od początku są "na głodzie". Co nie zmienia faktu, że najlepszym udaje się (PODOBNO) osiągać sukcesy bez tych dodatków, opierajac sie na racjonalnym zywieniu i przygotowaniu (nieee, nie piszę o naszym stadzie, my mamy swoje problemy ) 😁

Opublikowano
MichalForterra1993 napisał:

za 14dni krowa ma porod. cielna z 2 cielakiem. jako jalowka miala skret macicy. jest jakas obawa ze to sie powtorzy?

to że miała wcześniej niema nic wspólnego z tym czy będzie miała teraz

Opublikowano
Paulina1985 napisał:

11 godzin temu, kr9292 napisał:

Bo dawać co 4 dni to bez sensu. U mnie 8 wycielenie bez kextona i jedzą aż miło. Tylko jedna coś słabo z mlekiem, albo bardzo szybko oddaje 🤔 trzeba się z tego wyleczyć bo za drogo to wychodzi z drugiej strony te 160 zł na szt to nie jakie pieniądze, jeżeli coś daje 🤷

na pewno zależy też od wydajności krów - stada.

Jeśli krowy o wydajności 7-8tys są juz wspierane kextonem i innymi "cudami" to trzeba się poważnie zastanowić nad żywieniem i tam szukać odpowiedzi i rozwiazań.

Jeśli bolusami wspierane są krowy 10-12- ba!, nawet 15tys , to takie suplementowanie ma jakies podstawy, bo te krowy od początku są "na głodzie". Co nie zmienia faktu, że najlepszym udaje się (PODOBNO) osiągać sukcesy bez tych dodatków, opierajac sie na racjonalnym zywieniu i przygotowaniu (nieee, nie piszę o naszym stadzie, my mamy swoje problemy ) 😁

No ja w tym roku odstawiłem kexxtony. Mam jeszcze jeden na stanie i będzie trzeba wkońcu wrzucić go przyszłej 100-tysięcznicy . W jakiej cenie kupujesz preparat mlekozastepczy ? Dostałem specjala za 152, a profi 24 za 195 zł.

Opublikowano
dejmian90 napisał:

Krowa 28 dni po porodzie, łożysko samo odeszło,  ruja wyraźna kryć czy jeszcze poczekać?

U mnie ostatnio 31 dni po porodzie miała też wyraźną to pokryłem i jest już cielna

Opublikowano

@dejmian90  pokryj kilka w pierwszej rui, sparzysz się jak nie beda sie zacielały to przestaniesz 😁  A jak się zacielą to będziesz już do przodu o kilkadziesiąt dni, za to laktacja będzie krótka :)

5 minut temu, dabrowskit napisał:

No ja w tym roku odstawiłem kexxtony. Mam jeszcze jeden na stanie i będzie trzeba wkońcu wrzucić go przyszłej 100-tysięcznicy . W jakiej cenie kupujesz preparat mlekozastepczy ? Dostałem specjala za 152, a profi 24 za 195 zł.

No 100-tysiecznica to zasłuzyła i na kołderkę na dobranoc 🤩🤩🤩🤩👍 

Zaraz sprawdzę cenę, bo bierzemy 22 i 24.

8 godzin temu, MichalForterra1993 napisał:

za 14dni krowa ma porod. cielna z 2 cielakiem. jako jalowka miala skret macicy. jest jakas obawa ze to sie powtorzy?

tak jak pisze @RusiL  prawdopodobieństwo takie samo jak u kazdej innej, ktora nie miała wczesniej skrętu. To nie genetyka tylko pech, czasem warunki. Powodzenia 👍 trzymamy kciuki za szczesliwe rozwiazanie 🤩

@dabrowskit Specjal netto 149zł,  Profi 24 netto 171zł.

Opublikowano

tak??? o proszę, dobrze wiedzieć :) bo chcialam kiedys excellenta sprobować. No Specjal u mnie tez jak na razie bez komplikacji i pieknie działa na stacji odpajania.

Opublikowano (edytowane)

No właśnie skończyłem ze Excellenetem ostatnio zbyt często biegunki były . I w ciągu tego roku 3 cieliczki  takie 2 tygodnie  na beztlenowca  i padły  . Wet mówił że od preparatu najpewniej 

Edytowane przez dabrowskit
Opublikowano

A pamiętam. Na AF pisałeś. To jest mega ciekawe, nie spotkałam się z tym,chociaż...po pewnym preparacie tez ledwo dwie sztuki uratowałam 😪 

A propos ciekawostek. Takie zdjęcie

20201217_131615.jpg

To oto są "moje" wczorajsze bliźnięta (matka wieloródka,rozpoczynająca 6.laktację). Odbieram to ja sobie poród, stara matka nie chce wspołpracować, nie prze, okazalo się ze nic dziwnego,bo jak to przy porodach posladkowych chęci do parcia brak, nie ma stymulacji szyjki macicy ni scian pochwy. Więc no pracujemy razem, no i wyskoczył byczek jak na zdjeciu z lewej strony, piekny żywy, głowa w górze. No ale...coś mały, no i tyłem...nurkuję jeszcze raz reką w pochwę i dalej, oczywiście idzie drugi. Ale że byl daleko to dalismy matce czas na podparcie i samodzielną akcję porodową. Po jakimś czasie przychodzę wam ja a krowa leży, za krową worek owodniowy z zawartoscią, myślę sobie "udusił się w worku" i już z gebą do pracownika co nie upilnował 🤣 Ale przerywam worek i paczę a tam takie coś, lożysko razem z nim w stanie rozkladu. Myślę ki grom!? ogladamy ogladamy i paczymy a tu pępowina zaplątana ścisło naokoło jednej z tylnych nóg 😱😱😱😱🙈🙈🙈🙈🙈 Tym sposobem przestał dostawać krew i byc odzywiany, obumarł. 

Niezłe jaja, co???  Krowa wycielila.sie w terminie. Kondycja dobra, ale dosc szczupła, apetyt jest, lozysko odeszło. 😁😁😁😁 

Ja jestem zafascynowana takim wydarzeniem, wiec się dzielę😁

Opublikowano
Paulina1985 napisał:

A pamiętam. Na AF pisałeś. To jest mega ciekawe, nie spotkałam się z tym,chociaż...po pewnym preparacie tez ledwo dwie sztuki uratowałam 😪 

A propos ciekawostek. Takie zdjęcie

20201217_131615.jpg

To oto są "moje" wczorajsze bliźnięta (matka wieloródka,rozpoczynająca 6.laktację). Odbieram to ja sobie poród, stara matka nie chce wspołpracować, nie prze, okazalo się ze nic dziwnego,bo jak to przy porodach posladkowych chęci do parcia brak, nie ma stymulacji szyjki macicy ni scian pochwy. Więc no pracujemy razem, no i wyskoczył byczek jak na zdjeciu z lewej strony, piekny żywy, głowa w górze. No ale...coś mały, no i tyłem...nurkuję jeszcze raz reką w pochwę i dalej, oczywiście idzie drugi. Ale że byl daleko to dalismy matce czas na podparcie i samodzielną akcję porodową. Po jakimś czasie przychodzę wam ja a krowa leży, za krową worek owodniowy z zawartoscią, myślę sobie "udusił się w worku" i już z gebą do pracownika co nie upilnował 🤣 Ale przerywam worek i paczę a tam takie coś, lożysko razem z nim w stanie rozkladu. Myślę ki grom!? ogladamy ogladamy i paczymy a tu pępowina zaplątana ścisło naokoło jednej z tylnych nóg 😱😱😱😱🙈🙈🙈🙈🙈 Tym sposobem przestał dostawać krew i byc odzywiany, obumarł. 

Niezłe jaja, co???  Krowa wycielila.sie w terminie. Kondycja dobra, ale dosc szczupła, apetyt jest, lozysko odeszło. 😁😁😁😁 

Ja jestem zafascynowana takim wydarzeniem, wiec się dzielę😁

miesiąc temu krowa w 3 laktacji , zdrowa jak ryba , jadła ładnie, na nogi zdrowa , 4 dni przed terminem zaczęła się cielic i nie żywe bliźniaki były

Opublikowano
16 minut temu, leszek1000 napisał:

Ciekawe kiedy to się stało. Pewnie z miesiąc przed porodem

cielę wygląda rzeczywiscie jak miesiac przed porodem. Być może jeszcze na poczatku jak pepowina nie byla tak zacisnięta to jakoś na przezycie dostawał krew, z czasem zaciskało się i na końcu jakis tydzien temu moze zdechł.

Opublikowano

wrzucałem kextony każdej bez wyjątku, chociaż ketoz nie było praktycznie wcale, sądziłem że być może są podkliniczne i stąd mogą być problemy z rozrodem, ale poprawy nie było widać ani w rozrodzie ani w rozdajaniu.  Dlatego zastanawiam się czy wydać rocznie ponad 8 tys zł i zastanawiać się czy to pomaga czy nie  to chyba trochę słabo

Opublikowano

Zainwestuj te pieniądze u veta w ov albo nawet podwójne ov i zobaczysz chociaż efekty