Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 minut temu, Pawel29 napisał:

Tak obora moja, 50 legowisk, 33mx13,5m.

@karol6130 to chyba wy jakoś te krowy trenujecie że przy takich długich legowiskach miało by być czysto. U mnie 1,7m długości i naprawdę duże sztuki walą pod siebie. Akurat dziś przy dojeniu z żoną rozmawialiśmy na ten temat i wyszło nam że na 50 sztuk tylko 2 są elegancko czyste i non stop robią na kraty i nie są to największe sztuki tylko takie średnie. A te mega duże nonstop osrane bo mają tyle miejsca do kręcenia się. 

U nas w starej oborze legowisko ma około 180cm krowy czyste ale tak jak pisałem gnój 4 razy dziennie wyrzucany 

Opublikowano

A ja nawet teraz jak ją użytkuję i te krowy są tak osrane a ja miedzy nimi muszę chodzić to nie wybudował bym bezuwięziuwki.  Bo po pierwsze za mało mam ziemi żeby nastarczyć słomy żeby była to bezuwieziuwka na głębokiej ściółce która jest zdrowsza dla krów a po drugie znam paru gospodarzy którzy pobudowali bez uwięzi na ruszcie i po 1-1,5 roku byli bankrutami bo nię dązyli dokupować nowych sztuk w miejsce tych które się rozjeżdzały na tych rusztach. Wiec mimo że to jest getto i dla mnie i dla krów to ja już od 3 miesięcy tam doję i dosyć dobrze mi tam się pracuje. W starej oborze miałem 33 stanowiska do doju tu mam 50 zajęte swoimi sztukami, zero dokupowania i zero upadków ciekawe czy na wolnostanowiskowej żadna by mi nie wyjechał.

Opublikowano

Nic nie trenowane, krowy nie brudzą się ze względu na długość stanowisk, one po prostu takie są że będą brudne i na stanowisku 1,5.

Przy 1,6 to krowie wymie leży na krawędzi kanału, udo też później ma guza. 

Mi się w tym roku jedna rozjechała, teraz 3 stoją spętane. 

Opublikowano
Paulina1985 napisał:

Sławek, Ty taki przeciwnik uwieziówki??? to kiedy wolna?

jak sie nie ma miedzi to się w domu siedzi 😉 trzeba dom ogarnąć narpierw czasy nie pewne jak zdrowie pozwoli napewno powstanie trzeba by gruntów dobrać 😉

Opublikowano

U mnie przy 1.7 m jak leżą to żadna nie dosięga tylkiem do krat żeby na nie robić a jak już wstanie i podejdzie do przodu żeby jeść i w tym czasie narobi to dobre 30 cm brakuje do końca maty gdzie zaczyna się krata więc u żadnej wymię nie leży na krawędzi maty. W 100% cełe krowy leżą na macie.

Opublikowano
4 minuty temu, Pawel29 napisał:

A ja nawet teraz jak ją użytkuję i te krowy są tak osrane a ja miedzy nimi muszę chodzić to nie wybudował bym bezuwięziuwki.  Bo po pierwsze za mało mam ziemi żeby nastarczyć słomy żeby była to bezuwieziuwka na głębokiej ściółce która jest zdrowsza dla krów a po drugie znam paru gospodarzy którzy pobudowali bez uwięzi na ruszcie i po 1-1,5 roku byli bankrutami bo nię dązyli dokupować nowych sztuk w miejsce tych które się rozjeżdzały na tych rusztach. Wiec mimo że to jest getto i dla mnie i dla krów to ja już od 3 miesięcy tam doję i dosyć dobrze mi tam się pracuje. W starej oborze miałem 33 stanowiska do doju tu mam 50 zajęte swoimi sztukami, zero dokupowania i zero upadków ciekawe czy na wolnostanowiskowej żadna by mi nie wyjechał.

Wolnostanowiskowa to nie musza byc tylko ruszta albo gleboka sciolka, sa tez na plytko na zgarniacze albo turem czy ladowarka.

Opublikowano
4 minuty temu, karol6130 napisał:

Nic nie trenowane, krowy nie brudzą się ze względu na długość stanowisk, one po prostu takie są że będą brudne i na stanowisku 1,5.

Przy 1,6 to krowie wymie leży na krawędzi kanału, udo też później ma guza. 

100% prawda. Są niektóre że ile by nie poscielil jakie stanowisko długie by nie było to i tak cała uwalona w gownach. 

Opublikowano
4 minuty temu, slawek74 napisał:

jak sie nie ma miedzi to się w domu siedzi 😉 trzeba dom ogarnąć narpierw czasy nie pewne jak zdrowie pozwoli napewno powstanie trzeba by gruntów dobrać 😉

Sam nie zrobi bo kasy mao a mnie namawia 😛 policzyłem to dobudówka wraz z kupnem dojarki przewodowej od sąsiada wyjdzie max 20 tys 

Opublikowano
5 godzin temu, karol6130 napisał:

Murowany, w tej chwili stoi 2 krowy na łańcuchu na gnoju. 

W zdłuż szczytu zaleje korytarz paszowy 1,3m w murek wstawię rurki co 1,20 i na wierzch rura i na niej druga z wodą, narazie będą na głębokiej ściółce uwiązane. 

puść rurki z wodą w murku  ja mam tak zrobione i do -10 jest okej czasami złapie na zaworze w poidle

Opublikowano
Pawel29 napisał:

U mnie przy 1.7 m jak leżą to żadna nie dosięga tylkiem do krat żeby na nie robić a jak już wstanie i podejdzie do przodu żeby jeść i w tym czasie narobi to dobre 30 cm brakuje do końca maty gdzie zaczyna się krata więc u żadnej wymię nie leży na krawędzi maty. W 100% cełe krowy leżą na macie.

to konusy nie krowy 😛

TheraRolnik napisał:

4 minuty temu, slawek74 napisał:

Sam nie zrobi bo kasy mao a mnie namawia 😛 policzyłem to dobudówka wraz z kupnem dojarki przewodowej od sąsiada wyjdzie max 20 tys 

idź się lecz z tobą nie ma rozmowy czytaj ze zrozumieniem

Opublikowano (edytowane)

Zluzuj majty bo ci Sławek żyłka pęknie i kto będzie krowy za cycki ciągnął 

Ty dom a ktoś inny ma inne zobowiązania na które trzeba wykladac sporo kasy ;)

Edytowane przez TheraRolnik
Opublikowano
1 godzinę temu, slawek74 napisał:

to jest getto nie obora

chciałbym mieć takie getto

51 minut temu, artek27 napisał:

100% prawda. Są niektóre że ile by nie poscielil jakie stanowisko długie by nie było to i tak cała uwalona w gownach. 

Ja to chyba 90 % takich mam ale jak matka mówi: "nie modlisz, się różańca nie klepiesz to na co liczysz"

• Haha 3
Opublikowano
2 godziny temu, Paulina1985 napisał:

rozumiem :) u nas zlewamy od krów do taksówki i trochę podgrzewamy teraz. 

Tak z tymi buhajami pamiętam. Co ja Ci mogę powiedzieć, te co uzywałam wszystko wiadomo. Teraz mi się cielą córki buhaja Arbor Red, nadspodziewanie dobrze doją, aż spojrzałam w jego wycenę, a tam rewelacji ni ma. O jakaś szczegolną cechę Ci chodzi? mleko? budowa wymienia? to popatrzę po jakim córki mam.

Głównie chodzi mi o nogi proste i równoległe , ładne mocne wymię ze zwróceniem uwagi na komórki somatyczne , może masz jakieś dobre buhaje z duńskiej czerwonej albo innych skandynawskich ras .

Opublikowano

@Supersebusiek  po Nymoenie (NRF) mam sztuki, ktore ładnie stoją z mlekiem, piękne wymiona i bardzo dobre nogi. Mleko u mnie to wiesz, ze roznie,bo krzyżowki, ta ze zdjecia na przykład 2.laktacja  50litrów, wymię jak dla mnie rewelacja, robot aż świszczy jak podlącza w kilka sekund. Te krowy po Nymoenie mają mocny rog racicowy, ładnie ustawione racice (strome, a nie płaskie) i nie są zbyt nerwowe jak na tę rasę. Kaliber naprawdę dość mały.

20201214_091207.jpg

Opublikowano
12 godzin temu, zapracowany123 napisał:

puść rurki z wodą w murku  ja mam tak zrobione i do -10 jest okej czasami złapie na zaworze w poidle

Tu się pisze o oborach i krowach żywych ,a ty jakoś chłodnią wyskakujesz .

W oborze jak jest chłodnie to wiadomo ,ale nie aż tak .

Opublikowano
45 minut temu, radekz200 napisał:

Dostała na odprawę 😂

jeszcze nie czas na odprawę...🤔

1 godzinę temu, GrzesiekAgro napisał:

Ten brązowy taki wyrazisty tel sobie nowy kupilas 😁

buahahahahaha 😂 nieee, szukam sponsora na telefon na razie 😂 bo szybki mi pękli 😂🙈

Opublikowano
1 godzinę temu, Paulina1985 napisał:

@Supersebusiek  po Nymoenie (NRF) mam sztuki, ktore ładnie stoją z mlekiem, piękne wymiona i bardzo dobre nogi. Mleko u mnie to wiesz, ze roznie,bo krzyżowki, ta ze zdjecia na przykład 2.laktacja  50litrów, wymię jak dla mnie rewelacja, robot aż świszczy jak podlącza w kilka sekund. Te krowy po Nymoenie mają mocny rog racicowy, ładnie ustawione racice (strome, a nie płaskie) i nie są zbyt nerwowe jak na tę rasę. Kaliber naprawdę dość mały.

20201214_091207.jpg

To w końcu twoje te krowy czy tylko zapierdzielasz przy nich 🤔

Opublikowano

Wszyscy wiedzą, ze TO NIE MOJE, jestem tylko zwyklym szarym parobkiem, ale już czasem nie chce mi sie pisać "u mojego szefa", bo wiesz jaka jest prawda? te krowy traktuję jak swoje, to ja znam każdej historię, wydajności i z daleka w oborze poznam po jednej łacie. To ja w nocy nie śpię jak ktoraś z 700sztuk jest chora, to ja w nocy przyjadę pomoc przy porodzie, odkrecic cielaka, podać dozylnie jakiś lek rozkurczowy w naglym przypadku, zatamuję w nocy krwawienie, przyjadę jak krowa zatacza się przed odwapnieniem. To ja widzę pierwsza, ze krowy sie obsrały, że trzeba pasze posprawdzać, czy dobrze tmr zakrecony. I to ja się zastanawiam czy rozpisalam zmiany pracy dla ludzi, czy ten nie jest zbyt zmeczony po ostatniej nocy, a tamten ma chorą matkę, moze potrzebuje wolnego, a inny może musi dostać opierd... bo nie posprzątał po swojej zmianie na kacu 🤷‍♀️  Juz wiecej nie warto pisać i szkoda tu forum zasmiecać.

Nie placę na ich utrzymanie (krow, pracownikow), ale zawsze myslę o ekonomii, o tym gdzie coś za mniej zamówić, jak zrobić zeby po najmnijeszej linii oporu i kosztow cos uzyskac, a jednocześnie niczego nie zmarnować. 

Więc jednak to moja krwawica, to moje nerwy, pot i czasem duze sukcesy i jakieś porażki, z ktorych się uczę.

Stąd czasem moje mimowolne, nieświadome stwierdzenia "u mnie, moje", bo czuję się częścią tej obory, obora to ja i reszta pracowników. A szef nie musi sie wieloma rzeczami przejmować dzięki temu, że powierzył mi taką funkcję.

Jeśli ktoś czuje sie oszukanym moimi "moje krowy" to przykro mi, czasem tak mi sie wymsknie 🤷‍♀️ 

Sorry za długi komentarz.