Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
Dnia 20.10.2020 o 18:06, Paulina1985 napisał:

20201020_180806.jpg

tylko to stara wycena

Paulina masz już jałówki, krowy po tym byku? Kryłem ostatnio Mep Red(120 zł z usługą więc pewnie promocja na tego byka) i mam już kilka jałoszek po nim i muszę przyznać że wyglądają obiecująco w porównaniu do tych co się wcześniej rodziły. A ten byk wygląda lepiej w ocenie choć cena katalogowa taka sama. U mnie z resztą genetyka to tragedia. 5 lat już po przejęciu gospodarstwa, stada i zamiast zacząć od poprawy genetyki, to ją sukcesywnie pogarszałem i teraz zonk.

Studiuję strony firm z nasieniem, próbuję zrozumieć o co kaman. Niestety nie wszystko rozumiem w tych indeksach. Dogadałem się z inseminatorem że zamówi mi nasiona dwóch byków takich jakie wybiorę(on ma tylko te najtańsze). Na początek proszę Was o opinie o tych trzech firmach(tam kupuje inseminator):

Konrad, Abs, SHiUZ(tu chyba najlepsze ceny a jak z jakością?). Może polecicie mi coś w przedziale 40 - 90 zł ho lub rw.

Edytowane przez Troker1979
literowka
Opublikowano

@Troker1979 jeszcze nie mam nic po Alesio ani Mepie, jak w poniedzialek bede w robocie to dam znać kiedy coś sie po nich urodzi. Pewnie niebawem. Ja z tych trzech firm wybrałabym Konrada. 

Opublikowano

Zacznijmy co chcesz poprawić? Nogi, wymię, wydajność, itd. A potem można zacząć wybierać odpowiednie byki do stada bo buhaj który się sprawdzi w jednym stadzie u ciebie może cofać postęp hodowlany.

Opublikowano

Poprawić to ja bym chciał wszystko.Mam krowy które w pierwszych miesiącach doją się między 40-50 l więc chyba biednie nie karmie a po tym czasie 15 - 20 l a niektóre to i mniej(10-12 miesiąc dojenia to i 3 l na udój). Do tego słabe racice przez ich  kształt, pierwiastki nie kończące laktacji lub jałowe po roku i by by i ogólnie jakieś dziwne choroby, przypadłości niezdiagnozowane i brakowanie. Mam kilka krów powyżej 6ej laktacji, które z roku na rok biją swoje rekordy produkcji(poprawa żywienia) i zero z nimi problemów(również hfy).

Opublikowano (edytowane)

Niestety by poprawić cechę jakokolwiek potrzeba lat i nieda się tego przeskoczyć wiem to po swoim stadzie, a 40-50 l to już jest dobrze 

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Może ktoś ma chęć podpowiedzieć... chodzi mi po głowie paszowóz Falke mini 2,5 m3, a dlatego taki, bo jedyny który mi wjedzie na stół paszowy. Koszt 22 tys brutto nowy. Krów 15-20 szt. Bardzo mało informacji jest na temat tej zabawki. Czy lepiej coś większego używanego w tej cenie i męczyć na stół paszowy ręcznie? To w ogóle rozdrobni materiał tak samo jak standardowe wozy paszowe?

Opublikowano

Ten wóz jest bez wagi to zapomnij o mieszaniu dawki w oparciu o zbilansowanie więc wóz nic niewarty, za te pieniadze kupisz używke sano 5 albo 3( bardzo ich mało)

Opublikowano

Jak by traktor z ładowaczem wjechał do środka do można mieszać i wysypać na dworze i turem do obory zadawać.

Opublikowano (edytowane)

Albo nad jakąś miniładowarka pokombinuj. 

Poszukaj używanych popatrz na przekładnie czy bez wycieków i najważniejsza podłoga i ściany ślimak będzie zdarty to Ci go lokalna złota rączka poprawi i będziesz miał konkret sprzęt a nie zabawkę 

Odezwij się na priv mam 8m3 do sprzedania w stodole stoi tylko miejsce zajmuje. Tyle że jeść nie woła 🤨

Edytowane przez Farmer6820
Opublikowano
19 minut temu, gregor1284 napisał:

Jak myślisz się dalej bujać z tym to ja bym się nie zastanawiał tylko coś dobudował i to wywalił na dwór, a przez obore jak chłop przejeżdżał 

Idąc tym tokiem rozumowania, no to w tej oborze nie widzę na tyle potencjału żeby coś tu warto było zmieniać, trzeba by nową budować. Jak by to ładnie ująć... obecne otoczenie z ministrem rolnictwa włącznie nie sprzyja inwestycjom. Drobne udoskonalenia, albo ciągnąć tak, jak się do tej pory ciągnęło...

4 minuty temu, Farmer6820 napisał:

Albo nad jakąś miniładowarka pokombinuj. 

Poszukaj używanych popatrz na przekładnie czy bez wycieków i najważniejsza podłoga i ściany ślimak będzie zdarty to Ci go lokalna złota rączka poprawi i będziesz miał konkret sprzęt a nie zabawkę 

Jedna z opcji którą rozważam. Zauważyłem że coraz trudniej o miniładowarkę używaną  i coraz droższe

Opublikowano
13 minut temu, niesamowity90 napisał:

Idąc tym tokiem rozumowania, no to w tej oborze nie widzę na tyle potencjału żeby coś tu warto było zmieniać, trzeba by nową budować. Jak by to ładnie ująć... obecne otoczenie z ministrem rolnictwa włącznie nie sprzyja inwestycjom. Drobne udoskonalenia, albo ciągnąć tak, jak się do tej pory ciągnęło...

przybudówkę jakąś z płyty warstwowej na zbiornik i tyle. zdrowia nie kupisz, a rwać się bez potrzeby? My teraz będziemy ścianę w oborze wywalać żeby paszowóz sypał na obydwie strony, to tylko ewentualnie podgarnę i z głowy. Teraz na drugi rząd taczkuję, ale już mnie to denerwuje. Paszowóz tak samo 8m3 kupiłem stary za grosze byle nie łopatować i nie tyrać sianokiszonki z pryzmy i qq. Na ruski traktor założyliśmy tura za grosze i następne tyranie odpada. grunt żeby się nie narobić, może jakby te mleko było po 5zł to bym tak nie myślał :D ale przy tej cenie to co Ci zostanie? garb i zerwane łapy?

Opublikowano
poziomka napisał:

Dnia 9.11.2020 o 09:41, michalcium napisał:

Wchodzisz buhaj i buhajki potem na pasku do krycia zaznaczysz i usuwasz 

Sprawdzałem dzisiaj i nie usuwa się trwale.

co masz na myśli???

Opublikowano
2 godziny temu, niesamowity90 napisał:

Tyle że nim nie wjadę do środka. A używki w różnym stanie są...

Swego czasu oglądałem komunistyczny korytarz paszowy który był wyciągany na zewnątrz . Tam zasypany paszowozem i wciągany z powrotem  jak wyciąg obornika lina z przodu i z tyłu,albo wymyśleć taśmociąg jak w kopalni z węglemO.o

Opublikowano
1 godzinę temu, kizak napisał:

Swego czasu oglądałem komunistyczny korytarz paszowy który był wyciągany na zewnątrz . Tam zasypany paszowozem i wciągany z powrotem  jak wyciąg obornika lina z przodu i z tyłu,albo wymyśleć taśmociąg jak w kopalni z węglemO.o

U znajomego taki wózek na rolkach i linie mają, jak w pgrach obornik wyrzucali