Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przez takie cuda krowa wczoraj prawie mnie zdeptała tak twierdzi żona ja mam swoja wersje ale tez nie pokrywa sie z tym co twierdzi ojciec ale nic ide w zaparte. Pierwiastce dałem zastrzyk na uspokojenie to siedziała na aparacie spokojna dzis rano juz nie było co podac...   

Teraz na temat podaje krowom krede, tlenek magnezu itp nie lepiej dac dobre drozdze i z tego wszystkiego zrezygnowac??

Opublikowano

Dziś dojechał właśnie ten elitox i już od paru dni daję to z worka co mi zostało. Psuć psuła się mocno kukurydza , ale teraz ustało, wiadomo odrzut będzie co najważniejsze to się nie grzeje, pierwszego pokosu zostało jeszcze z 10 bel i reszta to poplony i 4 więc pleśni być nie powinno. Żeby tak dobrze było to ten zbiornik by był pełen , a tak ledwo miesza mleko po pierwszym doju ... Co do sianokiszonki na pewno nie mam byle czego bo staram się zbierać w odpowiedniej fazie ( wiadomo nie wyjdzie czasami ) , i wszystkie łąki siane, bez żadnych rzeżuch i krzaków nadbużańskich... W tym roku to była spierdzielona qq po całości bo część była za sucha i nie było kogo do gniecenia wziąć, kemper 8 rządków i jest jak jest , mam nadzieję , że drugi mniejszy kopiec będzie lepszy...

Opublikowano

Przeciez to ovzywiste ze zdrowie krow rozpoczyna sie od pola. Slabej jakosci trawa - lipa. Zbierzesz z zanieczyszczeniem - lipa (dlatego nastepny zestaw kosiarek jaki kupie to na bank z tasmami bo i tak schodze z traw na rzecz lucerny, a tą i tak kosze i od razu za ogonem zbieram... 25-27% bialka to chyba dobry wynik ;) ) Wiadomo dobre zakiszenie, ujezdzanie, ubijanie, wybieranie. A na koncu te wszystkie super dodatki :)

Opublikowano
1 godzinę temu, Kierownik napisał:

Przeciez to ovzywiste ze zdrowie krow rozpoczyna sie od pola. Slabej jakosci trawa - lipa. Zbierzesz z zanieczyszczeniem - lipa (dlatego nastepny zestaw kosiarek jaki kupie to na bank z tasmami bo i tak schodze z traw na rzecz lucerny, a tą i tak kosze i od razu za ogonem zbieram... 25-27% bialka to chyba dobry wynik ;) ) Wiadomo dobre zakiszenie, ujezdzanie, ubijanie, wybieranie. A na koncu te wszystkie super dodatki :)

Ale ile w tym jest strawnego białka ? Czasami sztucznie w balocie zawyża się białko bo nawozy sztuczne dobrze się nie rozpuszczą. I to wszystko idzie w pasze. Sam miałem tak że po sianokiszonce która miała 17% białka krowy lepiej mleko dawały niż po tej co miała 21% 💁

Opublikowano
5 godzin temu, kr9292 napisał:

Słyszałem o tym już nie raz ale tylko tu na forum. Ile razy takie coś ci sie zdarzyło?

Raz, ale nie wiem czy juz kiedyś tak nie było, tylko inna przyczne wzięliśmy za winowajce.

Słyszałeś na forum, bo w realu mało kto prawde Ci powie. Ja mówię jak było.

A co powiecie na mieszanie młodzieży i krowom zasuszonym SŁOMA+KUKURYDZA+RZEPAKOWA , Jaki stosunek? A jak tak nie, to z domieszka sianokiszonki i tez jakie proporcje zaczynajac , ze belka słomy waży 220-250kg.

@przezuwaczka

Opublikowano
45 minut temu, damianzetor9540 napisał:

@przezuwaczka @Paulina1985 

http://vittra.pl/oferta/krowy-mleczne/zywienie-krow/miesz-paszowe-uzupelniajace/sypkie/metsac-mos-elit/

A takie coś będzie ok? 

Może ktoś poleci strony internetowe gdzie można coś zamówić w tym temacie?

To jest połączenie Elitoxu z czymś. Czasem takie mieszanki działają gorzej niż celowany produkt jednoskładnikowy. 

Duza jest roznica w cenie? miedzy tym a samym Elitoxem ???

Opublikowano
Marcinnnnn napisał:

1 godzinę temu, Kierownik napisał:

Ale ile w tym jest strawnego białka ? Czasami sztucznie w balocie zawyża się białko bo nawozy sztuczne dobrze się nie rozpuszczą. I to wszystko idzie w pasze. Sam miałem tak że po sianokiszonce która miała 17% białka krowy lepiej mleko dawały niż po tej co miała 21% 💁

Strawnosc na poziomie 80% i patrze ze z lucerny i tak lepsza niz w trawach

Opublikowano
38 minut temu, Marcinnnnn napisał:

Przecież w lucernie nie używa się nawozów sztucznych zawierających azot więc o czyn ty mówisz.

Opublikowano
9 minut temu, Paulina1985 napisał:

To jest połączenie Elitoxu z czymś. Czasem takie mieszanki działają gorzej niż celowany produkt jednoskładnikowy. 

Duza jest roznica w cenie? miedzy tym a samym Elitoxem ???

Jedno i drugie ta sama cena. 

Czystego Elitoxu nie potrafię znaleźć w internecie, jest na jednej stronie ale ciągle brak towaru 🤷

Opublikowano

Ale lucerna ma bardzo dużo białka azotowego a jelitowego tyle co trawa albo mniej. Białko azotowe można uzupełnić mocznikiem. Przy dawce opartej na kukurydzy ok bo bilansuje sie dobrze, ale jeżeli masz taką azotową lucernę do tego idzie sporo trawy i kukurydza to już może być kłopot. Po kosiarkach z taśmą jest dużo zanieczyszczeń.

Opublikowano
7 minut temu, damianzetor9540 napisał:

@Paulina1985 Przysłaliby, ale nie mają. 😂 A może jakiś inny środek, szerzej dostępny? 

Mycofix z biomina, Mycosorb z Alltechu. 

Opublikowano
1 godzinę temu, damianzetor9540 napisał:

Jedno i drugie ta sama cena. 

Czystego Elitoxu nie potrafię znaleźć w internecie, jest na jednej stronie ale ciągle brak towaru 🤷

Jak jesteś w Mlekovicie to nie mają tego u siebie ?, w centrali jest 

Opublikowano
6 godzin temu, Marcinnnnn napisał:

sztucznie w balocie zawyża się białko bo nawozy sztuczne dobrze się nie rozpuszczą. 

U mnie się właśnie rozpuszczają nawozy na polu. Pada aż miło❤

Oby całą noc i jeszcze więcej💃

4 godziny temu, ThePerkins napisał:

w centrali jest

Potwierdzam. Przywieżli mi na telefon😉

• Like 1
Opublikowano

U nas też leje. taki deszczyk zapowiadający się na dobrych kilka godzin. W koncu cos innego niż mżawka 🥳🥳🥳🥳🥳🥳