Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, asus921 napisał:

czasami krowa miala somatyki po 600-800tys a na plytce nie zwazone, chociaz znowu

Dobrze, że sprawdziłeś. Somatyka to nie tylko zapalenie. Czasem wzrasta przez inną infekcję, a czasem jest przez miesiąc po lub tydzień przed pojawieniem objawów klinicznych.

Opublikowano
1 godzinę temu, przezuwaczka napisał:

Dobrze, że sprawdziłeś. Somatyka to nie tylko zapalenie. Czasem wzrasta przez inną infekcję, a czasem jest przez miesiąc po lub tydzień przed pojawieniem objawów klinicznych.

Tak, tylko, jezeli na plytce widzimi mleko nie zwazone, a w rzeczywistosci somatyka jest powyzej normy, to te sprawdzenie zbyt wiele nam nie daje, bo myslimy, ze wszystko jest ok.

Opublikowano

W takich przypadkach można kilka dni posmarować maścią. Obserwować i poczekać do następnej próby jak dalej będzie somatyka to zawieść do laboratorium i wszystko będzie jasne. 

Laboratorium nie gryzie,a  koszty badania nie są duże. 

Wiadomo kiedy maja wycofać niektóre antybiotyki ? 

Opublikowano
1 godzinę temu, asus921 napisał:

, tylko, jezeli na plytce widzimi mleko nie zwazone, a w rzeczywistosci somatyka jest powyzej normy, to te sprawdzenie zbyt wiele nam nie daje, bo myslimy, ze wszystko jest ok.

Fakt. Wiemy tylko, że coś się dzieje w organiżmie i trzeba obserwować. W 50% u mnie jest ok.

Opublikowano

Jak to jest z modułem inseminator w solu. Czy wprowadzone wcześniej pokrycia trzeba jeszcze wprowadzić po staremu czy program sam je pobierze? I jak jest z tą serią zaświadczen? Można wpisać byle jakie czy dla każdej firmy oddzielnie?

Opublikowano

Dobry i najlepiej cały czas ten sam. Ostatnio miałem różne i się w oczach mieni jak mieszam mleko na płytce. 

Ostatnio dałem na sprawdzenie i wyszło 396, czyli w normie😂 a na płytce się trochę waży. 

Opublikowano

My odrobaczanie robiliśmy tym 

Cenowo nie pamiętam już jak to wychodziło ale wiem ze jakoś nie strasznie bo wtedy bym pamiętał 😁

Pryska się tym po grzbiecie zwierzęta od 3 miesiąca życia. Na mleko nie ma karencji. Jest natomiast na mięso chyba 7 dni 🤔

Screenshot_20200307_010913_com.android.gallery3d.jpg

Opublikowano
11 godzin temu, leszek1000 napisał:

Ale sprawdziłem z jednej ćwiartki czy wydoiłem wszystkie i dałeś próbkę ? Bo somatyka miesza się ze wszystkich ćwiartek. Jak  wyszło 396 to w tej chorej ćwiartce jest około 1mln. 

Krowa niestety do sprzedania i tak, sprawdzałem z ciekawości, dojona na 3 cycki, jeden zasuszony. 

Opublikowano
15 godzin temu, kr9292 napisał:

Jak to jest z modułem inseminator w solu. Czy wprowadzone wcześniej pokrycia trzeba jeszcze wprowadzić po staremu czy program sam je pobierze? I jak jest z tą serią zaświadczen? Można wpisać byle jakie czy dla każdej firmy oddzielnie? 

Jak wcześniejsze zabiegi były rejestrowane to powinny się same pojawić w solu. 

Ja od początku oceny zaraz odpaliłem sola i moduł inseminator, i ręcznie wpisałem wszystkie pokrycia wstecz, a teraz kazde na bieżąco wpisuje. 

Tam z informacji panny są bardzo miłe, na telefon wszystko wyjaśnia.

Na FB też jest grupa gdzie można pytania zadawać

Screenshot_2020-03-07-07-31-19-897_com.facebook.katana.jpg

• Like 1
Opublikowano
11 godzin temu, norbert098 napisał:

Jakie środki używacie do odrobaczania krów bez karencji na mleko? Jak to cenowo wychodzi?

pamiętaj, że bezkarencyjne jak eprinex nie biorą wszystkiego 😁 ani motylicy wątrobowej ani tasiemca 😁 Ja zastanawiam się mocno zeby oprocz dywanowego odrobaczania po pastwisku wszystkiego dawac Valbazen w momencie zasuszania...ktos tak robi??

Opublikowano

No tak, ale chodzi mi o odrobaczanie dwukrotne. Ja w TYLKO w zasuszeniu kiedyś  odrobaczałam i to jest pomyłka. Teraz na całe stado jednego dnia idzie odrobaczenie, ale ono nie bierze tasiemca, wiec zastanawiam się jeszcze nad wprowadzeniem Valbazenu.

A co Ty dajesz?

Opublikowano

jesli nigdy nie byly odrobaczane to Eprinex zrobi robotę 👍👍  Jałowiznę też musisz odrobaczyć, albo eprinex albo MaximexPlus podskornie. 

Opublikowano

Valbazen i to mi poleciła jedna z użytkowniczek. Nawet mówiła że można po 2 tygodnia podać jeszcze raz . 100ml na szt właśnie żeby tego tasiemca wziąć. 

A coś podejrzewasz w stadzie ?? 

Opublikowano

Tak tak podejrzewam, uzywam valbazenu na podejrzane sztuki, oprocz odrobaczania calosciowego eprinexem. Ale pierwiastki podejrzewam o tasiemca, wiec oprocz podania valbazenu w zasuszeniu chce wszystkim jałówkom okolowycieleniowym podawać. 

Opublikowano

Ja odrobaczam velbazenem krowy w laktacji. Z tym że tak po 20% - 25 %stada które daje mleko czasami ze  trzy razy do roku. Z tym że najpierw badam kał zbiorczy od kilku krów w laboratorium w Gietrzwałdzie(parazytologia pełna 36 zł brutto). Jak nie ma motylicy i tasiemca to eprinex, eprizero lub eprecis podskórnie i wtedy wszystko na raz a nie na raty jak velbazenem. Badam jak zauważę spadek apetytu u krów(szczególnie w pobraniu treściwej) i pokaszlują.

• Like 1