Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

nic a nic. I raczej powinnam się chyba z tego cieszyć, ze mi to nic nie mowi 🤔 " mniej wiesz, lepiej śpisz" 🤷‍♀️

Opublikowano
1 godzinę temu, Paulina1985 napisał:

Nie wiem. U nas w tamtym roku bylo mykotoksyn od skurczysyna, a zadna nie wypadła.🤷‍♀️ czary 🤷‍♀️

A propos myko... w kukurdzy wyszło nam.jakies dziadostwo 🤦‍♀️

znacie firmę Biomin?

Z tej firmy stosowałem preparat na mycotoksyny Mycofix plus 3E  jak sie kukurydza zagrzewala   i krowy zapaleń dostawaly...... pomoglo i somatyka tez sie obniżyla także polecam przy dawce 10 g na sztukę a efekt byl

Opublikowano
2 godziny temu, Paulina1985 napisał:

Nie wiem. U nas w tamtym roku bylo mykotoksyn od skurczysyna, a zadna nie wypadła.🤷‍♀️ czary 🤷‍♀️

A propos myko... w kukurdzy wyszło nam.jakies dziadostwo 🤦‍♀️

znacie firmę Biomin?

Jak twój szef zamówił mycofixa to preparat jeden z najlepszych na rynku 👍 tylko cena🙄

Opublikowano
7 godzin temu, bop23 napisał:

Z tej firmy stosowałem preparat na mycotoksyny Mycofix plus 3E  jak sie kukurydza zagrzewala   i krowy zapaleń dostawaly...... pomoglo i somatyka tez sie obniżyla także polecam przy dawce 10 g na sztukę a efekt byl

tak, ta nazwa właśnie.

Zobaczymy, certyfikat jakości dostałam, ale nie widzę nic na stanie w magazynie, wiec....😳

Opublikowano

Tzn u mnie tez jest wychodząca pochwa 😛 ona już wychodziła w tamtym roku wet powiedział ze to przez to ze była ciąża bliźniacza, zacielilem ja z braku wystarczającej ilości jałówek, ale już w tym nie będę jeśli wszystko się dobrze skończy 

Opublikowano
11 godzin temu, komodo napisał:

A zapobiegawczo zakładam klamry po porodzie nieraz jak na noc żeby nie  pilnować i po 3 dniach zdejmuje 

Zapobiegawczo stosujesz klamry przeklowane, czy jakies zaciskane/skrecane ?

U mnie po wypadnieciu przeklowane, ale jak masz sprawdzone jakies skrecane to chetnie poslucham, bo tez bym zapobiegawczo chociaz na jeden dzien zakladal, po ostatniej przygodzie... :(

Opublikowano

ogorek_kiszony napisał: 10 godzin temu, DanielFarmer napisał: i tak przeszło w starostwie? wydaje mi się że tego przepisy nie regulują Ustawa budynki i budowle rolnicze http://prawo.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20140000081/O/D20140081.pdf Paragraf 8a i paragraf 10   Czytałalem to właśnie w 8 nie pisze o inwentarskim a w 10 że się nie ogranicza odległości między rolniczymi budynkami także chyba dowolnie można budować silosy względem obory.Tylko trzeba pytać w starostwie jak mówi praktyka

Opublikowano

Spojrz jeszcze na paragraf 6, punkt 4.6 i 5.6

Zapytać zawsze możesz, bo prawdą jest, że co powiat i urzednik to inne widzimisie. Ale jakby Ci coś nie pasowało to zapytaj o podstawę prawną/przepis, na którym opiera się urzędnik

Opublikowano
DanielFarmer napisał:

ogorek_kiszony napisał: 10 godzin temu, DanielFarmer napisał: i tak przeszło w starostwie? wydaje mi się że tego przepisy nie regulują Ustawa budynki i budowle rolnicze http://prawo.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20140000081/O/D20140081.pdf Paragraf 8a i paragraf 10   Czytałalem to właśnie w 8 nie pisze o inwentarskim a w 10 że się nie ogranicza odległości między rolniczymi budynkami także chyba dowolnie można budować silosy względem obory.Tylko trzeba pytać w starostwie jak mówi praktyka

jakie planujesz ma wymiar silosy?

Opublikowano
radekz200 napisał:

Tzn u mnie tez jest wychodząca pochwa 😛 ona już wychodziła w tamtym roku wet powiedział ze to przez to ze była ciąża bliźniacza, zacielilem ja z braku wystarczającej ilości jałówek, ale już w tym nie będę jeśli wszystko się dobrze skończy 

U nas też jednej pochwa wychodziła przed wcieleniem. Miała iść na kebaby, ale też ją zacieliliśmy. Przed następnym porodem jeszcze bardziej wychodziła. Po wcieleniu zaczęła się napinać i wypychać. Wet dał jakieś środki żeby nie napinała się ale nie zszywał nic, ja ze dwie godziny stałem i ją kijkiem w grzbiet prułem jak zaczynała się napinać żeby się wyprostowała 🤔 W nocy wypchneła wet przyjechał i ją zszył nićmi. Miesiąc może potrzymały te nicie i znowu zaczęła wypychać kawał pochwy. Drugi wet przebijał się przez wargi sromowe taką zaostrzoną rureczką i przeciągał bandaż, związał pod sromem i trzymało od lata do teraz 🙄.

Opublikowano (edytowane)

U nas wypadnięcia były u grubych mieszańców i to biało-czerwonych😝 Myślę jednak, że to była kwestia błędów żywieniowych i mykotoksyn, bo nigdy więcej takiej somatyki wysokiej nie było😔

Piękna💗 @Paulina1985 piszesz się na taką😂

82052116_1907408532736814_8037045917297147904_n.jpg

Edytowane przez przezuwaczka
Opublikowano

hahahaha,ja mam kilka koszulek w tym.stylu, kiedys jedna wstawialam 🤣 KUPUJ  !!!°

Opublikowano
1 godzinę temu, przezuwaczka napisał:

Podobają mi się koszulki z napisem: "I'm just a girl who loves cows." Tylko nie wiem, czy mnie za wegetariankę nie wezmą😂 A ja uwielbiam wołowinę😝

Lepsza wegetarianka niż weganka xD

Opublikowano

@przezuwaczka Sikorę i jego choroby mozesz odpuscic. Zresztą jak mi dasz priv e mail to Ci wyślę w PDF. zdecydowanie bednarski jest najlepszy :) reszty nie znaju :)

Opublikowano

no cóż...zamowione, jutro będą u mnie to ocenię 🤔 ciekawi mnie to o jałowkach 🤔 Jak nie podpasuje to puszcze na OLX albo FB 😁😁😁

Opublikowano
Dnia 1.02.2020 o 13:37, przezuwaczka napisał:

Bzdura.. Hf rośnie 3 lata i ciąża nic nie hamuje. To nedostateczne karmienie białkowe jest problemem.

Jest wiele istotnych/ ważnych, ważniejszych czynników tak  żywienie,  genetyka, kierowanie się wydajnością(mlecznych) czyli ekonomia jak i dojrzałość hodowlana (nie płciowa).

Pozostanę jednak również przy tej opinii, iż pierwsza "laktacja hamuje rozwój"  zbyt  młodego organizmu 😉

Nie wtrącam się do jednak do Waszych lat praktycznych obserwacji. Życzę sukcesów!

Opublikowano

Jak wcześniej wspomnialas nie mozna porownywać hodowli bydła mięsnego i mlecznego. 

Nie bez powodu jałówka kryta powinna osiagnąć około 50-60% wagi dorosłej sztuki (dla hfa). Dlaczego? dlatego, ze nadal bedzie rosła, gdybyśmy czekali do wieku 20-22 miesiecy z samym kryciem prawdopodobnie jalowka bylaby na tyle otluszczona (na zewnatrz, ale przede wszystkim na narzadach rozrodczych), ze krycie jej byloby bezskuteczne. 

Ja też nie jestem za kryciem jakichs karakanów 11-miesięcznych, ale 13-14 miesiące, regularne ruje i wyrośnięcie sprawia, ze trzeba kryć zeby w wieku 16-miesiecy nie obudzić się z ręką w nocniku, bo zapasiona :)

@emtec123 dlaczego sam nie badasz krów rektalnie?

Opublikowano
emtec123 napisał:

Dnia 2.02.2020 o 22:00, emtec123 napisał:

Tylko tyle że jest duża macica i że raczej sama się nie obkurczy i żeby dać Receptalu. Jutro akurat będzie wet to powiem niech ją sprawdzi

No i był wczoraj wet ale nic niepokojącego nie zauważył, powiedział że nie ma sensu nic robić tylko zacielać przy następnej rui. Kolejny raz niepotrzebnie przeciągnąłem krowę przez tego inseminatora...

Korzystacie z Federacyjnego DOKO do doboru buhajów czy dobieracie sami?

U mnie robi dobór DOKO zootechnik