Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja też kryje dość szybko 14mc ale to ich waga koło 360kg daje mi to mniej zapasione pierwiastki i mniej ketozy w sano teraz mowił że kryją już 11-12 mc ale tam mają do bólu tmr z teściową.  Tak samo jak widziałem ich zasuszone to się aż świeciły i nie widziałem tam tych żeber 

Opublikowano (edytowane)

Widzę że postawiłaś na genetyke niemiecka Baltikum Bonum 126 Fiona i 123 Bona przynajmniej tak jest w cgen. U mnie w tym śmiesznym cgen najlepsza ma 133 druga 132 następna 129 dwie 128 i też dałem do badania z mniejszymi wartościami nie badałem. 

Jak dajesz te ziarno to musli jakieś dostają?? 

Na jak długo zasuszasz krowy. 

Edytowane przez Gość
Opublikowano
1 godzinę temu, przezuwaczka napisał:

Z tym kosztem produkcji jest trochę inaczej. Taka co daje 40-50 l i zjada 10-12 kg treściwej ma koszt wyprodukowania 1 litra dużo mniejszy niż ta 20-30 l i 5-6 kg treściwej i z podobnej ilości objętościowych. Co do tych cieląt też bym polemizowała. Sprzedaje 3 dniowe byczki po 500 zł, jałoszki wolę odchować. Inne rasy eksploatują się dłużej, hf przy słabszym karmieniu krócej niż przy lepszym(wypadają pierwiastki przez jałowość np) Jeśli ktoś nie inwestuje w swojego hfa, niech da mu spokój i zajmie się np. simentalem. Wysoka wydajność jest klasą samą w sobie, bo wymaga ciężkiej pracy i wiedzy. Lobby to sponsoruje takich, co dostawiają bez umiaru, żeby sąsiada zakasować 😛

Klasa sama w sobie? :) Albo się bije rekordy albo chce się mieć jak najwięcej w portfelu przy jak najmniejszym nakładzie pracy. Nie zgodziłbym się z Twoim porównaniem. Bo taka sztuka która daje to 30 - 35 litrów dostanie te 5-6 kg treściwej plus kiszonka i kukurydza i to jest wszystko. Nie stosuje się żadnej sody, bolusów, antybiotyków na zasuszenie, dipingów czy czego tam jeszcze i można tak długo jeszcze wymieniać a te dodatkowe rzeczy nie kosztują 10 czy 20 zł tylko 100 lub 200 zł.  Druga sprawa to przy tych 20-25 sztukach jeszcze jaka tako się chce pochodzić ale jak jest powyżej 50 i drugie tyle młodzieży i tak nad każdą skakać to z obory można nie wychodzić . Czytając Twoje posty to  widać że wiedzę masz bardzo dużą. Powinnaś zostać jakimś żywieniowcem.  Może jesteś? :) 

Opublikowano
1 godzinę temu, komizmo napisał:

To szacunek, że nie zbankrutowałeś przy tej wydajności odstawiając do Łowicza. Mi z wypłaty zostałoby tylko na pasze i prąd może nie cały 😁 

No właśnie mimo tak lichej mleczarni nie narzekam naprawdę sprzęt się kupuję bez wsparcia Uni ale jak sie ma 25krów i 25ha nie można sobie pozwolić na dojenie od krowy 7tyś  czy pszenicy mlocic 5-6t tylko trzeba doic ponad 10tys i mlocic 8-10t zeby coś miec 

Opublikowano

W takim razie idąc twoim tokiem rozumowania ja chyba co miesiąc gdzieś robie skok rabunkowy. Bo ni cholery nie wiem skąd spłacam kredyt i jeszcze na koncie kupka gruba, a dopłat ni widu dali trochę to na nawozy nawet nie stykło, paliwo, folie, materiał siewny. I skąd to wszystko u mnie... 

Opublikowano

@Thomas2135 pytałeś jak to jest ze przy większych wydajnosciach jest mniejsze brakowanie. Poniekąd masz rację, jak patrzę na siebie jak zywilem krowy kilka lat temu a jak teraz to gdybym mógł cofnąć się w czasie sam sobie strzelił bym w łeb. Przy lepszym żywieniu i dostarczeniu tego co krowie potrzeba nie ma problemu z rujami (60 dni po porodzie krowa dostaje rui, rekord to 35 dni, pokrycie sexem i krowa została), gdzie przy lichym żywieniu gdyby w 150 dniu nie dostała pgf to pewnie rui bym nie widział. Zaleganie? Jedna sztuka w 2017 roku. Po prostu nie doje siary na max tylko tyle ile ciele wypije, plus tetanusan 3 pierwsze dni po porodzie. Gliceryna fajnie dodaje energii więc z ketozami też problemu nie ma. Fakt, tym większym wrzucam bolusy. Moim zdaniem lepsza wydajność bardziej opłaca się przy Hf. Poza tym jak masz mało ziemi a w koło sąsiad biją się o każdą skibe trzeba na max wykorzystać to co masz

Opublikowano

@przezuwaczka koleżanko pytanie za lajka, bo nie wiem jak Ci podziękować. Jak Ty zmuszasz te swoje jałówki do jedzenia starteru, gdy wypiją 8 L mleka? Moje przy 7 L mają gdzieś treściwe. Moje piją nieco mocniejsze mleko, bo 4,2-4,5% tłuszczu i 3-3,6% białka, ale to nie powinno mieć aż takiego wpływu.

Opublikowano
1 godzinę temu, pedro2 napisał:

W takim razie idąc twoim tokiem rozumowania ja chyba co miesiąc gdzieś robie skok rabunkowy. Bo ni cholery nie wiem skąd spłacam kredyt i jeszcze na koncie kupka gruba, a dopłat ni widu dali trochę to na nawozy nawet nie stykło, paliwo, folie, materiał siewny. I skąd to wszystko u mnie... 

Tak tylko zapominasz ze Ty w mlekpolu miales średnia cenę z roku ze 30gr lepsza policz razy litry i masz odpowiedź jak jest cena każdy zarabia 

Opublikowano

To może ja tez się pochwale 4 lata temu 10 krow i 200 l na dwa dni 30 szt bydla. Dzisiaj 30 krow 1300 l na dworze dni 80 szt bydla połowa krow księgi główne. Fajnie się doi krowy które dają ponad 40 l dzień :D

Z czego 4 krowy trzymam po to żeby je utuczyc dają one po 5 l...

Opublikowano

@komodo

To ile masz zaplecza na miejsca tych które dają po 20l? Czyta się fajnie, ale mając 25 krów i wydoić od nich 25 tysi w miesiąc to duża część musi z nich być po cielaku i dawać po 60litrów, ogółem wynik do wykonania bo to raptem średnia rzędu 33 litry tylko jak utrzymać taką ciągłość, bo wiadomo krowa przed zasuszeniem itp to ile na nią musi krów nagonić :)

@ukaszProcho

Z tymi dunkami czy innymi to jest tak, że zależy kto ma jakie stado, jak masz dobre to te dunki to żadna rewelacja, przynajmniej u mnie tak było, jak ktoś ma krowy takie oo to bedzie zachwalał, ja jestem tylko i wyłącznie za krowami ze swojego chowu, nie żadne dunki...

Opublikowano
6 godzin temu, KARGO napisał:

Widzę że postawiłaś na genetyke niemiecka Baltikum Bonum 126 Fiona i 123 Bona przynajmniej tak jest w cgen. U mnie w tym śmiesznym cgen najlepsza ma 133 druga 132 następna 129 dwie 128 i też dałem do badania z mniejszymi wartościami nie badałem. 

Jak dajesz te ziarno to musli jakieś dostają?? 

Na jak długo zasuszasz krowy. 

Wiedziałam, że wyśledzisz moje dziewczynki. Masz rację druga to Bona. Bella to jej ciotka już 8 mies. Ładnie ci wyszły. Też cię poszukam😎. Teraz wszystkie CHARMINGiem jałówki pokryte. Szacuje, że mogą się po badaniu odwrócić wyniki, jeśli w matki poszły.

4 godziny temu, Thomas2135 napisał:

@przezuwaczka koleżanko pytanie za lajka, bo nie wiem jak Ci podziękować. Jak Ty zmuszasz te swoje jałówki do jedzenia starteru, gdy wypiją 8 L mleka? Moje przy 7 L mają gdzieś treściwe. Moje piją nieco mocniejsze mleko, bo 4,2-4,5% tłuszczu i 3-3,6% białka, ale to nie powinno mieć aż takiego wpływu.

Na początku naśladują starsze sztuki. Jeśli są same to karmie z ręki po mleku, gdy chcą jeszcze ssać. Koło miesiąca zmniejszam o 2-3 litry mleko i daję spróbować tmr i mieszalnik z ziarnem. Na koniec zastępuję jedno karmienie mlekiem świeżą paszą i odstawiam, jak zjadają chociaż 2 kg treściwej.

Co do Dunek jałówek, to patrz im w papiery. Ładne i duże są stare i uwaga na pierwiastki. Doją się niby 2-3 mies, a po macicy widać, że to sciema. Mój mąż zaciela znajomemu takie cuda po 8 tys kupione w lecie na dofinansowanie.

Opublikowano
4 godziny temu, komodo napisał:

Tak tylko zapominasz ze Ty w mlekpolu miales średnia cenę z roku ze 30gr lepsza policz razy litry i masz odpowiedź jak jest cena każdy zarabia 

Ja cały czas o tym pamiętam i  do tego zmierzam, chociaż może to głupie odniesienie, ale wg mnie trafne dlaczego nie możesz mówić czy mi się opłaca te 8 tys. Szczerze brałem zestawienie dostaw mleka do mgr i już nie pamiętam, ale było u mnie powyżej 1.6zl średnia z 2017r. Tutaj też jest nie do końca to prawdziwe bo z udziałem, a na udział sporo odciagneli trzeba usiąść z fakturami i policzyć, ale pi razy drzwi wyjdzie >1.6zl.

Nie będę się licytował, nie chce gównoburzy każdy umie liczyc. Z ziemniaków wyciągam rekordowe plony i wydajność skrobi, do hodowli nie można porównać, ale mam ogólne pojęcie co znaczy produkcja intensywna vs ekstensywna.   Dlatego mówię że was podziwiam, ale sam w to nie wejdę, za dużo to kosztuje. Kończę obrządek wychodzę z obory i krowy zostawiam za drzwiami, a wystarczy przejrzeć tematy i galerie i widać o czym non stop rozmawiacie. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Zawisza napisał:

Tak o młodzież.

No miałem sporo cielnych a wyleciało relatywnie mało bo chyba 5 sprzedalem przez rok a ocielilo się z 12 jalowek także sporo powiekszylo się stado i jedna sprzedalem na ocieleniu także zacząłem 2017 z 22 a skończyłem z prawie 30 .przez dłuższy czas miałem więcej jalowek jak krów a teraz jest chyba 5 cielnych jalowek ale kilka już nominowanych krów na hamburgery świadome sprzedanie nie kryte ani razu wydoja się do tego poziomu co pisałem i wyjazd .Czasem trzeba wyczuc zeby o ten jeden raz za duzo nie zacielic bo zamiast 4-4,5tyś za wybrakowana krowe wezmie sie pozniej 1,5-2tys albo i nie 

Opublikowano
Komodo albo wydzierżawić ziemię albo dokupić paszy dla jałówek i powiększać stado marnujesz swój potencjał.Zamiast żywieniowców to trzeba koleżanki i kolegów z forum zapraszać do gospodarstwa i na pewno wiecej byśmy dobrych rzeczy mogli zmienić u siebie bo macie dużo większą wiedzę popartą praktyką niż nie jeden żywieniowiec czy weterynarz
  • Like 1
Opublikowano

Sporo racji niesiesz, ja trochę jałówek sprzedaję i w tym momencie na ok. 30 krów mam 35 młodych w różnym wieku. Krowy brakuje głównie z świadomych wyborów, w 2017 wypadła mi jedna, ale to tak jak napisałeś o jeden raz za dużo została zacielona, była słaba na nogi, chociaż poniekąd odwdzięczyła się przedłużeniem żywota bo w laktacji w której miała zostać sprzedana szału nie było, ale postanowiłem ją zostawić, wycieliła się a tu buum 60 litrów na dobe, jednak to też troche moja wina bo nie zadbałem odpowiednio o jej kondycje i podoiła się 4 miechy i poszła tak jak wcześniej wspomniałem na nogi

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, mk9422 napisał:

Klasa sama w sobie? :) Albo się bije rekordy albo chce się mieć jak najwięcej w portfelu przy jak najmniejszym nakładzie pracy. Nie zgodziłbym się z Twoim porównaniem. Bo taka sztuka która daje to 30 - 35 litrów dostanie te 5-6 kg treściwej plus kiszonka i kukurydza i to jest wszystko. Nie stosuje się żadnej sody, bolusów, antybiotyków na zasuszenie, dipingów czy czego tam jeszcze i można tak długo jeszcze wymieniać a te dodatkowe rzeczy nie kosztują 10 czy 20 zł tylko 100 lub 200 zł.  Druga sprawa to przy tych 20-25 sztukach jeszcze jaka tako się chce pochodzić ale jak jest powyżej 50 i drugie tyle młodzieży i tak nad każdą skakać to z obory można nie wychodzić . Czytając Twoje posty to  widać że wiedzę masz bardzo dużą. Powinnaś zostać jakimś żywieniowcem.  Może jesteś? :) 

Nie jestem, choć uczę się od najlepszych😊 Ogólnie mam potrzebę rozwijania się, a ogranicza mnie dostęp do ziemi. Wg mojej kalkulacji na tym samym areale, bez kredytów i przy tej samej ilości sztuk zwiększyłam produkcję o 100%(zaczynałam 6 lat temu z 5 tys wydajności teraz mam prawie 10 tys), a koszty produkcji o 50%. Wcześniej wychodziłam na zero i szukałam pracy poza gospodarstwem. Teraz zostaje mi 5 tys miesięcznie na czysto na różne inwestycje. W oborze spędzam 3-4 godziny dziennie i ogarniam ponad 40 szt bydła w tym 20 dojnych. Do większej ilości trzeba ludzi albo drogiej automatyzacji, dlatego nie mam w planie zwiększać ilości, żeby się nie wypalić.😄

@KARGO znalazłam cię 😝. Gwiazda z ciebie w powiecie. Ty za to w SCHIUZie mniema robisz zakupy, bo Francuzów masz dostatek. Pozdrawiam detektywie ✌

Edytowane przez przezuwaczka
Opublikowano

To ja jestem na dobrej drodze, bo śledząc fora wydajność zwiekszylem o 50% w niecały rok. Nieocenione dobrodziejstwo czytać doświadczenia najlepszych. Koleżanka Przezuwaczka poprostu tym żyje , podobnie i ja

Opublikowano (edytowane)

A jak to jest w końcu z tym nasieniem? Duże rozbieżności cenowe są? U mnie doktor za silvera,  supersire czy montrosa sexowanego swojego czasu cenił 500zł, tylko że w takim wypadku nasienie dzieliliśmy już na dwie, bądz trzy krowy. Teraz pewnie staniał

Edytowane przez Zawisza