Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

@Thomas2135 Powiem Ci że ja akurat mam odwrotne spojrzenie. To co wycieliło sie po shiuzie w żadnym stopniu mnie nie rozczarowało. Cielaki dobrze rosły a kilka jałówek wycielonych daje więcej niż jałówka z bawarii z takiego dobrego stada ( podobno bo papiery sie zgubily, a musiałem cos kupic) Za to po konradzie mam tylko jedną krowę reszta co bylo to się sprzedalo jako jałowki bo kiepsko wyglądały. Tylko jedną sztukę mam z zakupu reszta po swoich i shiuzie, bykach z okolicy, albo ta jedna po konradzie.

Opublikowano
Thomas ogarnięty z Ciebie chłopak jak czytam na AF a tak się dajesz inseminatorowi skubać? Nasienie MO jak i mięsne kosztuje 30-50zl wszędzie,w każdym katalogu,Twój inseminator kupuje je po 20-15zl albo i przy mlecznych po złotówce dostaje jako gratis a Ty mu 150zl płacisz? Pogoń dziada.Wej w katalog online pH Konrad czy inny i się przekonaj.Ja to sam zamawiam nasienie i często byki katalogowo po 150zl wyrywam za 50zl.Przywoza je do inseminatora a on nimi kryje, łaski nie robi 30zl usługa wychodzi.Czyli w MO bym się wyrobił w 50-70zl że wszystkim MAX....
Opublikowano

Nie pogonię, bo jak napisałem to jeden z lepszych w okolicy. W swoim powiecie i gminie nie mam żadnej porządnej lecznicy i lekarza, który by znał się dobrze na bydle a co ważniejsze był na każdy telefon. Rok temu zaczął mi robić z gminy inseminator to brał za tego Grandpesa 105 z dojazdem a ma 13 km a tamten 25. On jest z sąsiedniego powiatu, inne województwo i tak na prawdę jestem w przeciwnym kierunku to jego terenu. Jak wspomniałem brałem raz tego co 25 lat robi i tylko wkłada, wyciąga i pojechał. Na 7 zacielonych jedna załapała i powtórki. Potem doszło do czegoś takiego, że 2 krowy które były zacielone po 8-9 msc pokazały ruję, bo okazały się niecielne. Zazwyczaj po tym lepszym nie trzeba było sprawdzać a po tym paparaku miałem pierwszy raz taki przypadek. Także wolę zapłacić i mieć spokojną głowę bez problemów. Współpracuję z nim 7 lat i to jest taka transakcja lojalnościowa. Zawsze mogę liczyć na poradę, pomoc i dużo rzeczy z hodowli dowiedziałem się właśnie od niego. 

Opublikowano
3 minuty temu, damianzetor9540 napisał:

Czy wie ktoś z Was czy na silosy lejowe (jak np firmy paszowe wstawiają) jest potrzebne jakieś pozwolenie? Interesowały by mnie 2 sztuki po około 15 ton każdy, zamawiam i stawiam czy muszę łatwić jakieś papiery?

Jeżeli silosy będą miały wysokość  powyżej 5,20m to już pozwolenie musi być. 

Opublikowano

W tamtym roku kupiłem  na MGR silos zbożowy lejowy unia farma 45 i silos paszowy 13t i zbożowy mimo prób wrzucenia go jako paszowy nie powiódly się musiałem zmienić na zbożowy. Potrzebny jest projekt, z gminy warunki zabudowy, pozwolenie na budowę czas aby to załatwić to ok 5-6miesiecy

Opublikowano

Silos do 30m3 i wysokości do 4,5 są na zgłoszenie. W gminie czy starostwie trzeba wypełnić formularz, szkic na mapce z lokalizacja silosu na dzialce. Tylko ze lejowe pewnie bada wyższe niż 4,5 m i potrzebne wtedy pozwolenie na budowę.

Opublikowano

Nie chodzi mi w prawdzie o bydlo mleczne ale o bydlo wiec pytam tu xD Dzwonil dziś wet ze musi pobrać krew i zaszczepić przeciwko gruźlicy byki... Mam tego ponad 70 sztuk wszystko luzem i jak to najsprawniej przeprowadzić ? Każdego z osobna na linke lapac ? To pare godzin z tym zejdzie... Albo na szybko skonstruować jakis poskrom :/

Opublikowano (edytowane)

Jak masz jakiś wybieg to zrób w rogu taką dłuższą bramę, tak żeby była równolegle do jednej ze ścian, ale się odchylała. Zaganiasz byla w kąt domykasz bramą a w rogu musi był dziura, tak żeby łeb przeszedł. Brama musi być na tyle długa, żeby byk się nie cofnął. Mniej więcej po zamknięciu ma być taki skos w rogu ogrodzenia. Takie coś w Konradzie widziałem do łapania jałówek do pobierania krwi. To wyjdzid najszybciej niż budowa poskormu.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Jak ktoś ma zdrowe stado to co 5 lat obowiązkowo pobiera się krew i szczepi na gruźlicę. Są jednak miejsca, gdzie robi się to częściej chyba co 3 lata. 

Opublikowano

Białaczka, Bruceloza i Gruźlica to choroby zwalczane z urzędu i jest taki obowiązek. Takie  coś to chyba w całej Polsce obowiazuje. 

Opublikowano
Dnia 27.02.2018 o 08:08, DanielFarmer napisał:

Thomas ogarnięty z Ciebie chłopak jak czytam na AF a tak się dajesz inseminatorowi skubać? Nasienie MO jak i mięsne kosztuje 30-50zl wszędzie,w każdym katalogu,Twój inseminator kupuje je po 20-15zl albo i przy mlecznych po złotówce dostaje jako gratis a Ty mu 150zl płacisz? Pogoń dziada.Wej w katalog online pH Konrad czy inny i się przekonaj.Ja to sam zamawiam nasienie i często byki katalogowo po 150zl wyrywam za 50zl.Przywoza je do inseminatora a on nimi kryje, łaski nie robi 30zl usługa wychodzi.Czyli w MO bym się wyrobił w 50-70zl że wszystkim MAX....

Dnia 26.02.2018 o 10:25, kr9292 napisał:

Tomek jeszzce jedno pytanie mam do ciebie. Z jakiej firmy nasieniem kryjesz? I w jakiej cenie? Bo mi w top genie powiedzieli za cos lepszego przy wiekszej ilości 25-35 zł, sex na zamówienie 120-130.

To dla wujka nasienie, czy chcesz kryć krowy od których nie plnujesz zostawiać jałówek? Mnie to zastanawia czy za 25 zł znajdzie się coś wartościowego.

Liczę, że kolega @Luke16 włączy się do dyskusji. Za to co zaraz napiszę pewnie część osób mnie wyśmieje a część zacznie się zastanawiać. Kiedyś już to pisałem. Firmy mają podwójny standard jakości nasienia. Jest nasienie dla lecznic i dla hodowców. Różni je po prostu jakość a dokładniej ilość aktywnych plemników. Hodowcy po prostu dostają gorsze jakościowo nasienie. Być może nie jest tak zawsze, ale na pewno firmom nie zależy na sukcesie hodowlanym rolnika tylko jak największej sprzedaży. Wspomniany lekarz nie ma żadnego interesu w tym by kłamać w historii którą przedstawię. Nikt z firmy Wam tego nie powie, że jest są dwie jakości. Wet nieraz czeka ze 2 tyg, bo  człowiek z firmy mówi, że jest tylko nasienie dla hodowcy(gorsze) i na lepsze trzeba czekać. Możecie zarzucać ściemę, ale ilu z Was sprawdza nasienie pod mikroskopem. Przykład z niedawna. Rolnik ma kontener, nasienie ze shiuz, zużywa po 6 czy więcej słomek na krycie i efektu nie ma. Podpytał lekarza co jest grane, ten wziął pod mikroskop a tam w polu po 3-4 plemniki się ruszają. W jego ocenie to bardzo kiepski wynik i powinno być dużo więcej. Rolnik złożył reklamację, powołał się na badanie przez lekarza. Shiuz w odpowiedzi nagrał filmik jakie to bardzo dobre nasienie i umył ręcę. Te same słomki a różne wyniki. Inna sprawa. Wet pyta przedstawiciela o porcje za 10 zł, jak to możliwe, że są tak tanie i czemu są takie tanie. Prosta odpowiedź, jak ktoś kupi kilkanaście porcji za 10 zł to kupi też kilka za 80 czy więcej i interes się kręci. Dla weta najtańsze dobre jakościowo nasienie HF zaczyna się od 40 zł i jak widzę przykład kolegi, który nasienie za 150 zł wyrywa po 50 zł to jaki w tym interes firmy? Mi zapaliłaby się lampka, bo promocje nie istnieją. 

Opublikowano (edytowane)

To nasienie nie było by dla mnie. Za 25 zł dostałbym gdybym wziął coś jeszcze. Zresztą buhaje MO w katalogach zazwyczaj są od 25-50 zł Czasami robię tak, że zamawiam po kilka porcji a potem dostaję jedną większą fakturę z fajnym rabatem. 

Jeżeli chodzi o nasienie za 10 zł to zazwyczaj są to jakieś buhaje które nie weszły do nowego katalogu a zostały na stanie i chcą to po prostu wypchać. Zazwyczaj jakieś słabe.

Edytowane przez kr9292
Opublikowano (edytowane)

@Thomas2135 To ciekawe co piszesz bo u nas po wstawieniu swojego kontenera bardzo spadła skuteczność inseminacji, mimo że żywienie od dawna mamy takie samo, i być może to jest odpowiedź na problemy... 

Edytowane przez grucha18
Opublikowano

@grucha18  skąd bierzesz nasienie? 

Od dłuższego czasu zastanawiam się nad inseminacją we własnym zakresie i chciałbym się spytać które firmy dają/wydzierżawiają kontenery na nasienie i najlepiej w tym darmowy kurs inseminacyjny :P ewentualnie gdzie się da dogadać na takich podobnych warunkach?

Opublikowano

Żeby zarzucić mi czy lekarzowi kłamstwo musielibyście badać nasienie pod mikroskopem. Ilu z was to robi? Mój wet sprawdza każdą partię i coraz więcej lecznic zaczyna to robić. Firmy dalej będą uprawiać swój proceder, bo rolnik nic im nie udowodni. Mają papiery na potwierdzenie a jak ktoś zacznie dochodzić swojego to wydadzą jak w opisanym przypadku opinię, że wszystko jest dobre. Trzeba byłoby biegłego zatrudnić a oni i tak podważą opinię,  bo nasienie mogło być źle przechowywane w kontenerze, za mało azotu, jakieś rozmrożenie, itp. Jeśli ktoś ma problem jak kolega wyżej nich sprawdzi jakość pod mikroskopem w lecznicy. Jak inseminacja się nie powiedzie, to co najprościej złożyć na nasienie, bo byk niepodpasował, konflikt serologiczny, itp. Wtedy tylko buhaja się zmienia, ale przyczyna (kiepska jakość) pozostaje ta sama.