Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
42 minuty temu, Krowiarka napisał:

Tak to wygląda. ;)

To jest ta sieczka ze slomy wapna i wody ? Jakie proporcje dajecie ? I co ile wymieniacie ta sciółke ?

Edytowane przez Adamqq3
Opublikowano

eeeej, ale ja pytałam o CRV-HG 😁 mocno mnie zaciekawiły te holendry...

Opublikowano
34 minuty temu, Paulina1985 napisał:

eeeej, ale ja pytałam o CRV-HG 😁 mocno mnie zaciekawiły te holendry...

Rasa MRY?

Opublikowano

@Thomas2135 nie. Musimy zejść z masy, MRY są doskonalone w użytkowości mleczno-miesnej, balabym sie znowu o kaliber. Zdecydowałam się na dobrego buhaja SRB i HFa czerwonego w konwencji i w seksie...jeszcze z "górą" jutro czeka mnie rozmowa co do konkretnych wyborów i zaakceptowania wydatków🥺🤞 Kuszą te montki, ale chyba na razie i tak za duże są te niektóre krowiny.

Pytam o Holenderską Genetykę, bo ciekawa jestem ich buhajow. 10lat temu mieliśmy stare krowy holenderki to mocne były i długowieczne...coś w tym musi być...

Opublikowano
1 godzinę temu, Paulina1985 napisał:

CRV-Holenderska Genetyka, ktoś współpracuje??

Jeździ chłopak i namawia już ze 3 razy był, ale jak mam małe stado to ciężko jest brać od każdego coś

Opublikowano

Ceny mają duże...nawet jakby sie wzieło 100porcji jednorazowo...pytanie czy ceny takie, bo buhaje dobre, czy ceny takie, BO TAK. Myslałam, ze ktos może doi po nich pierwiastki chociaz.

Opublikowano
20 minut temu, czesio1612 napisał:

Jeździ chłopak i namawia już ze 3 razy był, ale jak mam małe stado to ciężko jest brać od każdego coś

Paweł sztukowski? Jeżeli tak to spoko gość mieszka parę km odemnnie w Augustowie. Przedtem robił w top genie i szanuję go za to że  przedtem  jak  i teraz mogłem mu pokazywać katalogi innych firm i mimo że to konkurencja dla  niego to zawsze doradzał na które byki warto zwrócić uwagę.

Opublikowano

mam z hg plusa krowy i to stare nawet,kiedyś sporo się brało aleee ceny wysokie i ciężko wynegocjowac większy rabat.Paulino jak chcesz zejść z kalibru, wielkości to celuj w duńczyki HF od pH Konrad,wyraźnie mniejsze bydło kalibrowo...

Opublikowano

@DanielFarmer właśnie pisałam o SRB  kilka postow wcześniej :) ogolnie Konrad wspolpracuje z VikingGenetics, oni mają w ofercie swoj typ krów VikingRed gdzie sa mieszanki z roznym dolewem SRB, dunskiej czerwonej i Finskiej Ayshire.

Opublikowano

wiem :) o dunskiej czerwonej :) zobacz sobie one sa wszystkie jako krowy "rasy VR" czyli Viking Red, rozmawialam wczoraj z ktoryms z szefów tam i sam nie byl w stanie powiedziec ktore z buhajow mają ile % jakiej rasy, po numerach buhaja mozna się sugerować, ktora rasa przeważa.  Uzywaleś jakiegos z nich?

Opublikowano

Jesień się zbliża, więc wrócę do tematu siatek na pryzmy. Na pryzmę pod folię 10-tkę siatka również 10m czy wystarczy 8? Brzegi od spodu przykrywam ziemią. 10m wydaje mi się za szeroko, bo latem trawa będzie przerastać, 8m styknie?

Wystarczy sama siatka na folię dociśnięta oponami? Chciałbym dobrze okryć, aby łatwo było odkrywać, ale i żeby powietrze nie zachodziło pod folią wgłąb pryzmy

• Like 1
Opublikowano

Potrzebujesz jeszcze słomę? (podpis pod postem), bo mam jeszcze wolne 2-3 auta z pszenicy jarej :) PS Polecam również bele sianokiszonki premium mojej produkcji ;)

Co do siatek ochronnych to wg mnie raczej na całość warto. Jeśli chcesz zrobić perfekcyjnie to warto zakupić worki do tego ;)

Opublikowano
1 godzinę temu, danielhaker napisał:

Jesień się zbliża, więc wrócę do tematu siatek na pryzmy. Na pryzmę pod folię 10-tkę siatka również 10m czy wystarczy 8? Brzegi od spodu przykrywam ziemią. 10m wydaje mi się za szeroko, bo latem trawa będzie przerastać, 8m styknie?

Wystarczy sama siatka na folię dociśnięta oponami? Chciałbym dobrze okryć, aby łatwo było odkrywać, ale i żeby powietrze nie zachodziło pod folią wgłąb pryzmy

Ja mam folie 10tke i siatke tez taka sama. Co do przycisniecia to wystarcza opony na worki szkoda kasy. Opona tez Ci siatke bedzie trzymac. Ja mialen w tamtym roku opony i bylo dobrze.

Opublikowano

To ja może tutaj też zapytam. mam pytanie odnośnie trawy na TUZ-ach. Zbieram dość sporo traw na sianokiszonkę i siano od ludzi na tzw. gębę czyli jak mi trzeba trawy to jadę, kosze i zbieram, a drugi pokos przeważnie wypasam krowami. Trawy nie przesiewane od wojny albo i dawniej, chciałbym to podsiać trawą. I teraz kiedy najlepiej to zrobic? Myślałem aby to zrobić na wiosnę, kupić ,,jakąś" trawę i rozsiać a następnie na to włóka łąkowa. I teraz jaką trawę kupić, aby pierwszy pokos kosić a następne pokosy przeznaczać na wypas krowami? I czy tą trawę udało by się rozsiać Poznaniakiem 6, bo taki mam.? Odrazu mówię, ze nie ma mowy o oraniu tych łąk. Zdjęcie zasobności części tych działek w mojej galerii.

Opublikowano

Trawa przez siatkę nie przerośnie, za drobne oczko. Trzeba przykryć całość, żeby nie było widać folii, bo ptaki zrobić dziurę. Osobiście miałem jednak siatkę 8 m na 10 m folii i do brzegów nie wystarczało. Obywało się bez uszkodzeń, ale nie zawsze może tak być. Pryzma z wierzchu musi być równa, żeby nie było dołków czy kolein w których może zbierać się woda po opadach. W takim miejscu jak siatka przymarznie do folii bądź opona do siatki to jest problem z oderwaniem bez uszkodzeń. Najlepiej kupić 2-3 siatki na długość, żeby potem przy odwijaniu było łatwiej. Siatka trochę waży i zwijanie jest kłopotliwe. Warto dać też folię przezroczystą podkładową.

Opublikowano
7 godzin temu, danielhaker napisał:

Jeśli myszy sie.nie wpierdziela, to praktycznie nie ma odpadu.

IMG_20180911_095530.jpg