Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, MKrajes napisał:

bez przesady z reguły 3-5 dni zależy ile sztuk do roboty a jak mocno pilne idzie się dogadać.Właśnie słyszałem że w długoborzu taka rotacja ludzi że trzeba ukraińcami nadganiać. Z Tyborowskim nie współpracowałem więc się nie wypowiem.

Większość tych kursów to pic na wodę dla papierka jeżeli chcesz się czegoś nauczyć to więcej ci pokaże i nauczy chłopka robiacy korekcję. 

Polecisz kogoś? Ja mogę i miesiąc czekać byle zrobili porządnie a nie jak ostatni partacze. Sama korekcja zdrowej racicy nie byłaby problemem. Kilka lat temu kupiłem poradnik jak wykonać korekcję i opisuje wszystko. Problem pojawia się jak jest wrzód i trzeba umiejętnie wyciąć racicę. Zdecydować czy przyklejać klocek czy sam opatrunek wystarczy. Wczoraj na YT trafiłem przypadkiem na kanał jednego anglika zajmującego się korekcją. Jest od niedawna i kilka ciekawych przypadków pokazał. To jednak nie to samo co w przypadku szkolenia. 3 razy robili korekcję, ale niezbyt idzie się nauczyć od kogoś, kto ma to w d*pie i robi byle szybciej.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Jak nie masz pojęcia o tym to daj sobie spokój, bo krzywdę zrobisz i będziesz dwa razy bardziej stratny niz bys kogoś wezwał. 

Opublikowano

Robilem u jednej szlifierką katową po swojemu, i  krowa ładnie stala , tylko ze boje się żeby w nerw nie trafić. Dobrze gdyby ktoś coś doradził. 

Opublikowano (edytowane)

Co sądzicie o pomyśle JK Ardanowskiego że ujawni nazwy firm sprowadzających mleko sery itp do Polski Lyder sporo sprowadza i mleka i sera (którego kroi i sprzedaje jako polski). Dareczek to chyba był przychylny obecnie rządzącym wszak z Mateuszkiem w tv się pokazywał

Edytowane przez Xawier
Opublikowano
4 godziny temu, kr9292 napisał:

Ktora robi dobrze? Ja już chyba ponad 2 tygodnie czekam na Tyborowskiego i cisza

to mu się przypomnij, u mnie nie dużo sztuk i zawsze jest na czas, ale kilka przed korekcja trzeba się przypomnieć

2 godziny temu, Thomas2135 napisał:

Polecisz kogoś? Ja mogę i miesiąc czekać byle zrobili porządnie a nie jak ostatni partacze. Sama korekcja zdrowej racicy nie byłaby problemem. Kilka lat temu kupiłem poradnik jak wykonać korekcję i opisuje wszystko. Problem pojawia się jak jest wrzód i trzeba umiejętnie wyciąć racicę. Zdecydować czy przyklejać klocek czy sam opatrunek wystarczy. Wczoraj na YT trafiłem przypadkiem na kanał jednego anglika zajmującego się korekcją. Jest od niedawna i kilka ciekawych przypadków pokazał. To jednak nie to samo co w przypadku szkolenia. 3 razy robili korekcję, ale niezbyt idzie się nauczyć od kogoś, kto ma to w d*pie i robi byle szybciej.

Zwykła szlifierka, tarcza na 6 noży i nóż profi wtedy robota idzie. Klocek jak już nie ma na czym opierać ciężaru(jak nie jesteś pewien to w razie wątpliwości zawsze daj klocek, na pewno nie zaszkodzi).

Tutaj sam rozbabrałem i tkanka miękka zaczęła prawie gnić. Od tyborowskiego przyjechali chłopaki specjalnie do niej, wycieli tyle że aż mnie serce bolało, nawalili tej swojej fajnej pasty dali klocek, poo tygodniu zmieniłem i do dziś sztuka chodzi jak rakieta

20190107_112002.jpg

Opublikowano

Wie ktoś czy jakaś bakteria przywleczona z korekcją może powodować wrzody czy gnicie podeszwy racicy? U mnie 3 szt zdrowe jak konie, nigdy nie miały problemu z racicami teraz kuleją. Sprawdzałem dziś i jednej to pod racicą jest miękka część, jak ucisnę to krowa nogę zabiera i czuć smród. O innych które mi spier.. nawet nie będę opowiadał. Kwasicę wykluczam, bo jedna sztuka długo jałowa zacielona stanęła na zimę do obory i zimą pojawił się problem a jadła tylko kukurydzę i sianokiszonkę z wozu. Jeśli ktoś przyjedzie do mnie robić to dostanie mój sprzęt, tarcze, noże a syf niech zostawi w samochodzie.

Opublikowano
6 godzin temu, Thomas2135 napisał:

Wie ktoś czy jakaś bakteria przywleczona z korekcją może powodować wrzody czy gnicie podeszwy racicy? U mnie 3 szt zdrowe jak konie, nigdy nie miały problemu z racicami teraz kuleją. Sprawdzałem dziś i jednej to pod racicą jest miękka część, jak ucisnę to krowa nogę zabiera i czuć smród. 

Wygląda na zbyt mocne przycięcie, mogła nabić racicę i w środku zrobił się ropień, wtedy ropa zbiera się pod racicą, opuchlizna wychodzi na koronkę, często pęka na koronce i wyplywa ropa, bardzo bolesne, ale szybkie do naprawy.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, radekz200 napisał:

Z wrzodem nie ma co za długo czekać 😛 krowa potem zacznie polegiwać i zapalenie płuc murowane 

Racice i płuca, jaki to ma związek? 

Edytowane przez Gość
Opublikowano

@mat2 poogladaj chociaz killa filmow na youtube :) swego czasu DeHeus robił objazdy po oborach z Kapicą i pokazy robili.

Opublikowano
42 minuty temu, Thomas2135 napisał:

Racice i płuca, jaki to ma związek? 

Taki ze jak już boli to krowa duzo leży a jak leży to zaraz od betonu ciągnie i robi sie zapalenie płuc, miałem w tym roku 2 takie przypadki 

Opublikowano

No bo właśnie chodzi o przywrócenie normalnego stanu, skrócenie paznokcia który rośnie szybciej niż się ściera i krowa stoi w nie naturalnej pozycji, obciąża tył racocy który jest mniej wytrzymały. I od tego się zaczynaja problemy ze wszystkim. Przy okazji skracania trzeba wyrównać powierzchnię i zrobić takie wglebienia żeby się racica czyscila. Są fajne rysunki w internecie jak to powinno wyglądać, najwazniejsze żeby nie robić na palę, czasem widzę w necie filmiki na yt jak ktoś jeździ ta tarczą bez sensu, jeszcze pogarsza sprawę. To tak ogolnikowo, najgorsze są opracowania z jakimiś ropniami itd to już jest trudniejszy temat

Opublikowano

Jest tego zatrzęsienie na youtube, tez duzo artykułów. Spokojnie można samemu to zrobic, . Jaki jest koszt korekcji jednej krowy ? bo tak wzywać zootechnika 2, 3 razy w roku to straszne koszty pewnie.

Opublikowano

@tumiwisizm o matko, nie chodziło mi opierwszy lepszy filmik na youtube 😒

U nas na stado 360szt wyszlo około 12tys z opatrunkami, to policz sobie ile za sztukę. 

Opublikowano
mat2 napisał:

Jest tego zatrzęsienie na youtube, tez duzo artykułów. Spokojnie można samemu to zrobic, . Jaki jest koszt korekcji jednej krowy ? bo tak wzywać zootechnika 2, 3 razy w roku to straszne koszty pewnie.

koszt to od 25zł wzwyż nawet do40 zależy ile opatrunków

Opublikowano

pfffff, zraniłeś moje delikatne ego 🥺   :) ale wybaczam Ci 🤪 i uspokajam się 😁 wiesz...baba... 🤷‍♀️co poradzisz, nic nie poradzisz 🤦‍♀️

Ja zanim zaczełam cokolwiek dłubać w racicach to killa lat się przymierzałam, teraz i tak swoją pracę nazywam "dzierganiem", a nie wykonywaniem korekcji interwencyjnej :)

@Thomas2135 znajoma na studiach teraz robiła jakiś kurs u Wisłockiego, podobno czegoś tam się nauczyła (racice.pl).  

Opublikowano

tydzień temu jedna temu miała zanokcicę, zeszlifowałem nadmiar i  ktoś tu pisał otej skarpecie z dętki, woda+ siarczan miedzi zalane na 24 h, po tym zdjąłem, prysnąłem tym spreyem niebieskim, dziś zaglądam , suchutko 👍. Mam inną co miała zanokcicę , przeszło , później zrobiło się zapalenie palca, rosło w dziwny kształt baardzo szybko połówka , zeszlifowałem z dołu i góry szukając źródła ropy , ma wyciek od góry palca , płynie już długo  a wysuszyć cieżko :/ 

czasem jak zbyt długo się zwleka z korekcją , to spód zarasta 3-4 warstwami takimi paznokcia, kamyczki potrafią się znaleźć wrośniętę i różnie bywa ,czasem nic a często kuleją

Opublikowano

Przy stadzie liczącym jak tam ktos wyzej opisywal i kosztach 25-40 zeta sztuka, to juz lepiej i taniej zatrudnic zootechnika na etacie, przy okazji przyda się i do innych spraw.

Opublikowano

Weź tu zootechnika znajdz, co Ci zrobi korekcję i wszystko inne ogarnie 😒 z doswiadczeniem teraz jakiegos ciezko znalezc. Wiem jak szukalam na swoje zastepstwo 5lat temu... Teraz tez tylko oferty pracy dla zootechników, a jakoś zootechnicy z doswiadczeniem się nie ogłaszają, tylko po studiach szukający.

Opublikowano

@Paulina1985 poszukałem w necie i strona już nie istnieje. Sam człowiek jest z chyba z kujawsko-pomorskiego. Patrzyłem to na FB można go namierzyć.