Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie 2 pokos na siano to nawet nie połowa tego co zeszły rok a i był okres we wrześniu że 2 tyg siano dawałem bo trawa mała było i czekałem aż odrośnie trochę... Zależy od regionu ile urosło. Obecnie pogoda też wg mnie nie sprzyja i z obawą trochę patrze na przyszły rok

Opublikowano
jak by ktoś potrzebował to mogę odsprzedać 100bel po pasówce 700-800kg sianokiszonka z łąk organicznych powiat łuków ten rok u nas berdzo obfity a u mnie stado trochę się samo zredukowało wolał bym sam zużyć ale nie jestem w stanie .
Opublikowano

"z łąk organicznych", jak to ładnie brzmi :D 
Ja ostatni taki zapas sianokiszonek miałem blisko 10 lat temu ale sprzedawać już nie będę, bo trafi się znów taki 2015 rok i sam będę szukał. A wtedy (2010) głupi człowiek po 25-30 siano sprzedawał aby tylko sprzedać

• Like 1
Opublikowano
daniel to nie jest z torfu tylko typowej łąki torfow praktycznie niemam a mam możliwość jeszcze dobrać łąki a obora za krótka qq daję jeszcze z 2016r i jeszcze sporo jej jest ten rok był naprawdę obfity .
Opublikowano

U niektórych aż za dużo u innych za mało :) W mojej okolicy większości gospodarstwom starczyło by paszy przy normalnych terminach gdy krowy stanęły by w oborze od 15.10 - 1.11.  Niestety w tym roku sezon pastwiskowy skończył się z początkiem września. 

Opublikowano

Bel to jest, ale co w nich jest to wie tylko właściciel. 99% sprzedających to ...... naciągacze, oszuści i to rolnicy. Przeglàdałem ogłoszenia i dobrego towaru jest mało. Nie muszę nawet oglądać, bo wiem po nazwie miejscowości co u kogo inna czym rośnie, tj torfy, podmokłe tereny, gliny czy górki. 

Opublikowano

Mleko tanieje na szczęście GDT na plusie wiec jest nadzieja, u mnie tez 10 ha łak pod woda i nie zebrane nawet 2 pokosy bardziej bym powiedzial ze kradzione co sie dalo to sie zbieralo, dlatego siana zostalo kilka belek.

Opublikowano

Mam pytanie czy ktoś z was stosował w oborze uwięziowej ścielenie słomą z dodatkiem wapna budowlanego? Gość od korekcji mówił mi żebym tak robił bo mam problem z racicami trochę. Sprawdza się to wapno? Nie wysusza wymienia? A jak słoma z wapnem sprawdza się  na legowiskach w wolno stanowiskowych? Jakieś spostrzeżenia opinie? Plusy minusy ewentualnie co innego polecacie?

Opublikowano

To samo działanie co na meteracu słomiano-wapiennym. Z wapnem też trzeba podobno uważać, bo za mocno wysusza skórę przy racicach a jak wiadomo sucha skóra pęka. Jakie masz problemy? Coś wyszło po korekcji?

Opublikowano (edytowane)

No była przy niektórych tzw truskawka i zalecił wapno żeby się między krowami nie przenosiło.

A jedzie ktoś może do Łomży na kurs inseminacji w poniedziałek?

Edytowane przez Xawier
Opublikowano

Tez mam z tym problem. Ciezko sie tego pozbyc... Korekcja czy antybiotyk zalagodzi tylko na troche, ale niestety bakteria w oborze zostaje i u innych sztuk. Najlepiej by bylo zeby krowy przechodzily przez basen z siarczanem, niestety na uwieziowce prawie nie mozliwe. A cale te cholerstwo przyszlo do mnie z zagranicy...

Opublikowano (edytowane)
Dnia 16.12.2017 o 14:26, Thomas2135 napisał:

Jest dobry tylko ze drogi. Firma CERTECH sprzedaje dobre preparaty do suchej dezynfekcji. No ale po 1 tonie. Mimo to polecam bo jestem bardzo zadowolony.

Edytowane przez rolstudent
Opublikowano
Dnia 9.01.2018 o 13:37, Thomas2135 napisał:

Bel to jest, ale co w nich jest to wie tylko właściciel. 99% sprzedających to ...... naciągacze, oszuści i to rolnicy. Przeglàdałem ogłoszenia i dobrego towaru jest mało. Nie muszę nawet oglądać, bo wiem po nazwie miejscowości co u kogo inna czym rośnie, tj torfy, podmokłe tereny, gliny czy górki. 

Ja mam dobrą sianokiszonkę , jak chcesz to Ci sprzedam. z łąk  gruntowych z lucerną, po prasie walcowej  welger waga 500- 600 kg ile dasz za belkę???

Opublikowano
7 godzin temu, Xawier napisał:

No była przy niektórych tzw truskawka i zalecił wapno żeby się między krowami nie przenosiło.

A jedzie ktoś może do Łomży na kurs inseminacji w poniedziałek?

Jakie koszty? Muszę pomyśleć czy warto. Jaki rozkład zajęć i ile to trwa? 

Opublikowano
7 godzin temu, danielhaker napisał:

Ile płacisz za kurs?

Kurs w Konradzie trwa 5 dni poniedziałek i  w piątek rano do domu koszt to 1500zł w tym nocleg z wyżywieniem i dojazdy na ubojnię i do miejsca noclegu. Zajęcia teoretyczne i praktyczne plus zniżki na kontener itp jakby ktoś chciał kupić.

• Like 1
Opublikowano

Kontenera to nie kupuj, każda firma chetnie ci wydzierżawi. Zalezy ile dni praktyki, im wiecej tym lepiej. Człowiek się nie boi ze coś przebije albo za mocno chwyci. Grupy mniejsze też są lepsze. Jak ja robiłem w shiuz było 5 czy 6 osób i można było o wszystko dopytać, poprosic instruktora, zeby sprawdził czy pistolet jest juz za szyjką itd.  Mój ojciec robił w federacji to bylo ponad 20 osób, jeden wielki harmider. 

Opublikowano

A na jakich zasadach wy macie kontenery? Ile krów macie? Ile nasienia rocznie kupujecie?

I pytanie z innej beczki co zrobić krowa w zasuszeniu i nie chce witamin jeść? Mieszam już ze wszystkim możliwym i jak tylko poczuje wit (z sano prenate mam) to już więcej nie ruszy tego.

Opublikowano (edytowane)

Kontener płace 10 zł msc za dzierżawę , a kupić to spore pieniądze , a i tak podobno po kilku latach sie rozszczelniają  te chińskie i trza drugi. Jak robiłem kurs w Łowiczu było nas 20 , a zabrali nas na ubojnie gdzie były 3-4 sztuki w tym 3 jałowki mięsne, zapasione i obojniak, jedna wielka masakra i rzeźnia w ubojni :D , po 3-5 chłopa sztuka się do niczego nie nadawała  :D nie polecam , praktyki sam się nauczyłem na swoich sztukach na sprzedasz ( było kilka ).

Edytowane przez Cycek333111