Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Dobrze radza sobie takie mieszane sztuki  na rusztach? 

Edytowane przez Farmer6820
Opublikowano

To tylko poczekalnia :)Obora jest na zgarniakach. Problemy z racicami jak wszędzie, gdzie nie wychodzą na pastwisko 😒

Opublikowano

Kąpiele z siarczanu (raz w tygodniu), kiedys też formalina naprzemiennie. 

Opublikowano
5 godzin temu, tedek2 napisał:

No jakie te mieszance dadza z 18 na raz? Czy mieszance w znaczeniu kocmoluchy?Maks 5 za mieszanca jak dobrze wygląda i ładnie odpuszcza a nie kota w worku co sie cieli we wrzesniu za 6 tysiecy

Mieszańce podobnie jak u koleżanki SM 25% hf 75, NRF 25% hf 75%. Powodzenia w zakupach. Ostatnia białogłowa 6 tys netto mój cielak i doi 35L. Poniżej 30 nie schodzą z tych co sprzedałem. Z resztą co tu dużo mówić ludzie dzwonią sami, dzisiaj był stały klient nie może się doczekać kiedy się wycieli. Kocmołucha kupił by raz i d*pę na cały powiat obrobil. 

Kupując jałówkę to zawsze jest kot w worku. Skąd mam wiedzieć ile udoi... Jest potencjał taki i taki, wiem na co stać matkę, jaki ojciec i wg tego liczę cenę. Jak się nie podoba to trudno następny czeka w kolejce. 

Opublikowano

@MichalForterra1993 warm-maz, okolice Olsztyna.

Na razie nie sprzedajemy, muszę mojego szefa przekonać, ale orientacyjnie musze znać cenę jaką moglibysmy za nie uzyskać. Wiadomo, to nie to co 100hf pokryty seksem :) z tego zdaję sobie sprawę :)  

A @pedro2 w jakim miesiącu cielności sprzedajesz? 

Opublikowano
22 godziny temu, pedro2 napisał:

Mieszańce podobnie jak u koleżanki SM 25% hf 75, NRF 25% hf 75%. Powodzenia w zakupach. Ostatnia białogłowa 6 tys netto mój cielak i doi 35L. Poniżej 30 nie schodzą z tych co sprzedałem. Z resztą co tu dużo mówić ludzie dzwonią sami, dzisiaj był stały klient nie może się doczekać kiedy się wycieli. Kocmołucha kupił by raz i d*pę na cały powiat obrobil. 

Kupując jałówkę to zawsze jest kot w worku. Skąd mam wiedzieć ile udoi... Jest potencjał taki i taki, wiem na co stać matkę, jaki ojciec i wg tego liczę cenę. Jak się nie podoba to trudno następny czeka w kolejce. 

Kupilem za 5 i z wymieniem większym jak ta ze zdjecia. Wiem wiem jakież Ty masz wspaniałe sztuki oczywiscie fakty autentyczne

Opublikowano

Niedawno pisał o 18 litrach na dzień. Nagle się zrobilo 35. Wspaniały hodowca

Opublikowano

pisał o 18 na dobę. Ale nie wnikam może u nowego właściciela inne żywienie. Może się rozdoila

Opublikowano

To doczytaj sobie dokładnie o czym wtedy pisałem bo zauważyłeś tylko 18l 😎tak było 18l na dobę. I przewidywałem taki scenariusz bo na jej matce  sam się przejechałem. W sumie sam nie pamiętam ile już ich sprzedałem, ale może się zdarzyć czarna owca i tak się stało.  Jak masz wydajność ze stada 10tys to wszystkie równo doją 10tys tak? ☺️

Ja sprzedaję 1-2doby po wycieleniu więc nie ma takiej siły żeby się dowiedzieć ile ona udoi. Mam stały kontakt z ludźmi bo biorą ci sami i skoro sam mówi ile i chce kolejne to raczej nie zawyża.

Ile ludzi tyle opinii, ok dwa tygodnie temu wziął jałówkę mówi, że nie gospodarz daje mleko tylko krowa. We wtorek był inny i ten znowu obstawał, że nie krowa daje mleko tylko gospodarz. 

Opublikowano

To ja podam przykład, sprzedałem pierwiastke w lutym i doiła u mnie 30/dobe, pojechała do nowego właściciela i byłem przekonany że da mu więcej niż u mnie bo ma bdb trawy i paszowóz, 4 tyg po zakupie zootechnik doił u niego(doi u nas ten sam) i pytam go ile ta moja niuńka dała, ten raz raz sprawdził a tu myk 24l troche sie zdziwiłem no ale jak dla mnie to gospodarz daje mleko i tyle w temacie :) Chociaż jak moja matula pojechała do zakopca a to własnie ona głównie daje treściwe to spadło mi 100l mleka z dawania moją ręką xD 

Opublikowano

Nie zapominajmy o potencjale genetycznym, zywienie zywieniem, ale nawet jak pierwiastce po marnej matce i marnym ojcu, damy najlepiej zbilansowaną dawkę to i smarowanie maslem tyłka nie pomoże 🙄

Pewnosc u jalowki cielnej mozna miec chyba tylko wtedy, gdy to jest stado w czystej rasie, sprawdzone zrodlo i o znanym odchowie od cielęcia, wszystko inne to loteria. 

Opublikowano

Dlatego ja zawsze mówię przy sprzedaży, że nie wejdę w nią... potencjał jest, widać jaka budowa, jak zawieszone wymie, a co ona da to się okaże. Ale byli też tacy, którzy chcieliby niewiadomo ile, a treściwe bodaj szklanką zadawać. I mówili, że nie ma opcji żeby pierwiastka dała ponad 20l nie mowa o 30l. 

Także  tego 😉 na razie żaden z pretensją nie był, a jak wracają zadowoleni to i ja zadowolony bo widzę, że cała dotychczasowa praca i kombinowanie z genetyką na marne nie poszło. 

Opublikowano (edytowane)

Jaka może być różnica w wydajności mlecznej, przy karmieniu na bogato, jeśli krowa karmiona zimą samym sianem daje 14 l na dobę ?

Edytowane przez lem1991
Opublikowano (edytowane)

potencjał to 14 l przy sianie zimąąąą !. 2 miesiące cielna. Wiadomo, że jak druga, przy tym samym żywieniu daje 6l/doba, to ma mniejszy potencjał. ;)

Dziecinne pytanie, a dorośli nie potrafią odpowiedzieć. -_-

Edytowane przez lem1991
Opublikowano

Znajomy kupił jalowki cielne z fermy SANO, po miesiacu już polowa z nich mu wypadła.

Czyja jest wina? Gospodarz wczesniej doprowadzil do bankructwa swoje stado, kiszonek robic nie potrafi. Wziął kredyt i kupił kolejne jałowki cielne nawet ich nie oglądając, bo nie pozwolono wejsc na fermę.

Kazdy bedzie miał zawsze swoją teorię i swoją rację :) Dlatego jeśli kupować to Świadomie, jeśli sprzedawać to tak, żeby mieć sumienie czyste. Takie moje zdanie 😁 Szanujmy się.

Opublikowano
pedro2 napisał:

Dlatego ja zawsze mówię przy sprzedaży, że nie wejdę w nią... potencjał jest, widać jaka budowa, jak zawieszone wymie, a co ona da to się okaże. Ale byli też tacy, którzy chcieliby niewiadomo ile, a treściwe bodaj szklanką zadawać. I mówili, że nie ma opcji żeby pierwiastka dała ponad 20l nie mowa o 30l. 

Także  tego 😉 na razie żaden z pretensją nie był, a jak wracają zadowoleni to i ja zadowolony bo widzę, że cała dotychczasowa praca i kombinowanie z genetyką na marne nie poszło. 

Co Masz na myśli kombinowanie z genetyka ?

Opublikowano

od ilu lat dobierasz te buhaje ? Nie odbierz moich pytań jako atak. Po prostu chce się dowiedzieć do i jak robić by mieć takie wydajności jak Ty