Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
16 godzin temu, MKrajes napisał(a):

Jak nie zależy ci na automatyce to polecam Westermann CM2 proste, tanie w utrzymaniu i robi dobrą robotę. 2 lata na tym pracuję i bajka. Jakby cie zainteresowało jest taki za niewielkie pieniądze do kupienia.

Możesz opróżnić skrzynkę bo nie mogę do Ciebie wysłać wiadomości 

Opublikowano (edytowane)

No dostawić na pewno duzo taniej bo ścianę wystarczy przełożyć,  paszowy jest tylko posadzki dolac i konstrukcje dokręcić do istniejącej. Na dach już wystarczy blacha zamiast warstwowej bo i tak będzie cieplo przy takiej obsadzie

Edytowane przez ChiquitaB
Opublikowano
14 minut temu, Qwazi napisał(a):

Takie samo prawdopodobieństwo i przy inseminacji i przy byku. Miałem kilka razy takie przypadki, że krowy miały ruję, a były cielne. Żadnej prawidłowości tutaj nie ma

Ja miałem z 15 lat temu cielna była 3 miesiące i miała ruję inseminator zainseminował i za 6 miesięcy od tej inseminacji krowa się wycieliła i był normalny cielak tak jak po ciąży  9 Miesięcznej 

Opublikowano
Teraz, pawelmf napisał(a):

Ja miałem z 15 lat temu cielna była 3 miesiące i miała ruję inseminator zainseminował i za 6 miesięcy od tej inseminacji krowa się wycieliła i był normalny cielak tak jak po ciąży  9 Miesięcznej 

Stawianym, że chłop wyczuł, że cielna, ale skoro miał rozmrożona słomkę, to zdeponował w pochwie, żeby płodu nie uszkodzić i stąd taka sytuacja. Moje miewały regularne ruje po inseminacji, tylko pęcherzyki jakieś takie mi się wydawały dziwne, więc nie robiłem zabiegu. Po miesiącu lub 5 tygodniach USG i się parę razy okazywało, że cielna. Ruja po inseminacji czasem nie oznacza, że krowa nie jest cielna. To są rzeczy indywidualne i nie ma tu żadnej prawidłowości 

1 minutę temu, robert1226 napisał(a):

Bo insyminator piz*a i nie widział że to dzika rura, a krowa była cielna 3 miesiące I tech też nie widział,  tak to jest bez usg 

Nie sądzę, żeby nie wyczuł 

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Qwazi napisał(a):

Stawianym, że chłop wyczuł, że cielna, ale skoro miał rozmrożona słomkę, to zdeponował w pochwie, żeby płodu nie uszkodzić i stąd taka sytuacja. Moje miewały regularne ruje po inseminacji, tylko pęcherzyki jakieś takie mi się wydawały dziwne, więc nie robiłem zabiegu. Po miesiącu lub 5 tygodniach USG i się parę razy okazywało, że cielna. Ruja po inseminacji czasem nie oznacza, że krowa nie jest cielna. To są rzeczy indywidualne i nie ma tu żadnej prawidłowości 

Nie sądzę, żeby nie wyczuł 

Wtedy powiedział jeszcze mojej mamie że na pewno będzie cielna. Ale że to krowy wystąpiła normalna ruja mimo cielności

Opublikowano
8 minut temu, robert1226 napisał(a):

Bo insyminator piz*a i nie widział że to dzika rura, a krowa była cielna 3 miesiące I tech też nie widział,  tak to jest bez usg 

A jak miał to zobaczyć czy ona cielna 3 miesiące 🤔, chłop zadzwonił że ma ruje to robił co za friko miał jechać 

Opublikowano (edytowane)

Ile razy już było że krowa powtórzyła po trzech tygodniach , a ocielila się po pierwszej insyminacji.

Tak to było z insyminatorem , teraz przejeżdża lekarz i najpierw robi usg i dopiero robi co ma robić dalej czt kyje czy leczy .

Edytowane przez robert1226
Opublikowano
8 minut temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

A jak miał to zobaczyć czy ona cielna 3 miesiące 🤔, chłop zadzwonił że ma ruje to robił co za friko miał jechać 

Najpierw się bada, potem rozmraża nasienie. Jak Janek u mnie jeszcze jeździł to tak zawsze robił. Ile razy było, że "nie robię, bo nie ma pęcherzyka" i inkasował za dojazd

Opublikowano
ChiquitaB napisał:

No dostawić na pewno duzo taniej bo ścianę wystarczy przełożyć,  paszowy jest tylko posadzki dolac i konstrukcje dokręcić do istniejącej. Na dach już wystarczy blacha zamiast warstwowej bo i tak będzie cieplo przy takiej obsadzie

Jak masz wolne środki to stawiaj nowy obiekt, teraz dużo konstrukcji stalowych używanych można kupić, ale jeżeli ma cie to zablokować na jakiś czas, to zrób dobudówkę, tylko w taki sposób, żeby za jakiś czas łatwo to przerobić na krowy, a jak będą fundusze to stawiaj nowe 🤷‍♂️ wszystko zależy od finansów

• Like 2
Opublikowano
9 minut temu, robert1226 napisał(a):

Ile razy już było że krowa powtórzyła po trzech tygodniach , a ocielila się po pierwszej insyminacji.

Tak to było z insyminatorem , teraz przejeżdża lekarz i najpierw robi usg i dopiero robi co ma robić dalej czt kyje czy leczy .

Nie musi być USG...manualnie wystarczy

Opublikowano
50 minut temu, Qwazi napisał(a):

Takie samo prawdopodobieństwo i przy inseminacji i przy byku. Miałem kilka razy takie przypadki, że krowy miały ruję, a były cielne. Żadnej prawidłowości tutaj nie ma

U mnie to samo. Jak to wet mówił. Miłości się jej zachcialo :) 

Opublikowano

Robert USG po trzech tygodniach i tak ciąży nie bardzo wykryje, a cysty czy torbiele też można wykryć manualnie. Ocenić pęcherzyk czy jajniki też można ręką. Ja robię USG w okolicach 45 dni od inseminacji. Raz miałem przypadek, że trzeba było ronić martwy płód. I tutaj jest sens tego badania. I tak się robi u mnie

• Like 1
Opublikowano
Teraz, leszek1000 napisał(a):

Ja ciąże badam z mleka. USG tylko przy problematycznych krowach i jałówkach. Wyrywkowo robię 2 badania z mleka, 40-50 dni ciąży i 120-150 dni ciąży. 

przy 50 dniu tracisz dużo czasu w porównaniu do USG w 28-30 

Opublikowano
2 minuty temu, leszek1000 napisał(a):

Ja ciąże badam z mleka. USG tylko przy problematycznych krowach i jałówkach. Wyrywkowo robię 2 badania z mleka, 40-50 dni ciąży i 120-150 dni ciąży. 

Są jakieś testy że z mleka można?

Opublikowano
37 minut temu, Qwazi napisał(a):

Najpierw się bada, potem rozmraża nasienie. Jak Janek u mnie jeszcze jeździł to tak zawsze robił. Ile razy było, że "nie robię, bo nie ma pęcherzyka" i inkasował za dojazd

Ja najpierw wybieram byka , nie robi badania przed 

Teraz, Mateusz1q napisał(a):

no pewnie i nawet mi się też to dobrze sprawdzało po 28 dniach 

To muszę kupić u weta, bo mam teraz taką już 42 dni po kryciu ,niby objawów nie zewnętrznych nie ma , ale co 20-21 śluz jest , dziś i wczoraj już ma . Miałem jej podać na wywołanie rui, ale może być cielna jak tu czytam 🤔

Jakaś nazwa tego testu?

Opublikowano (edytowane)

W 3 tyg jak powtorzy nie ma szans że wykryjesz że już cielna. Z Paga jak zrobisz z mleka to jak porzuci to też czasem pokaże że cielna. Nie każdy wet w 30dniu na usg ogarnie temat. Ja robię usg 30-40dzien i wtedy hormon odrazu leci jak niecielna. Cyste łatwo wykryć w sumie teraz pęcherzyk też już wykryje

Edytowane przez ChiquitaB
  • Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Ja najpierw wybieram byka , nie robi badania przed 

Marcin byka, to ja mam wybranego zanim się krowa polatuje. Zbadać przed inseminacja należy, bo potem zaczynasz zabieg, nie ma pęcherzyka, albo jest za twardy i słomka poszła się turlać 🤷...

Opublikowano
4 minuty temu, Mateusz1q napisał(a):

przy 50 dniu tracisz dużo czasu w porównaniu do USG w 28-30 

Nic nie tracę, Jak krowa daje po 50 kg mleka na dobę, to nie musi za pierwszym razem zachodzić. Jak nie zaszła, to jest powtórka. Po co badać w 28-30dni. Między 20-40 dniem, jest najwięcej utraconej ciąży. Takie szybie badanie nie ma sensu. 

• Like 2
Opublikowano
9 minut temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Miałem jej podać na wywołanie rui, ale może być cielna jak tu czytam 🤔

Nic nie podawaj, dopóki nie zbadasz cielności

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, ChiquitaB napisał(a):

Lepiej najcieńsza warstwowa to i latem nie będzie zbyt grzało to też się liczy i płyta ogniotrwała...

• Like 2