Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chyba jednak włożę taki jak był 🙂 musze tylko zobaczyć gdzie on jest wkręcony w blok i tak na pierwszy rzut oka pomyliłem go z czujnikiem ciśnienia, dopiero w sklepie sprzedawca mi wytłumaczył ze on jest razem z licznikiem

Opublikowano
Dnia 6.02.2019 o 10:37, Thomas2135 napisał:

Lekarz nich Ci sprowadzi np taki tester.

http://www.multipino.pl/offer407621.html

Albo taki.

Tak to jest jak się byle ofermę do obory wpuszcza. Proponuję znaleźć sobie stałego odbiorcę a wszystkich handlarzy pierd.. w d*pę. Zadbać też o dezynfekcję nawet tego stałego kupca, ale sam jeśli jest poważny i rozgarnięty jak mój przyjedzie zdezynfekowanym koniowozem i zmieni ciuchy na czyste.

W końcu mam wyniki kalu wyszedł jakis rotawirus i pierwotniaki i lekarz mówił żeby się skupić się na tym drugim podał nazwę leku żeby podać razem z siara zaraz po urodzeniu 😜

Opublikowano

Jak pierwotniaki to kokcydioza. Mi nie byłoby do śmiechu, bo to koszmar. Ten lek to Halocur? 

Co do czujnika to wkręcony jest w kolektor wodny od strony zbiornika paliwa.

Opublikowano

też stosuję. miałem mocne problemy z cielakami A raczej z kryptosporydiozą. Była partia wycieleń jak dobrze pamiętam to 6 krów w ciągu 2tyg. wszystkie te cielęta sprzedałem w wieku 3-5 tyg a ich waga nie przekraczała 55kg. Najmniejszy chyba 40kg jak nie mniej. W leki wpakowałem więcej jak za nie dostałem. Gdybym ich nie sprzedał to upadek cieląt w ciągu tego roku byłby na poziomie ~50%. Stosuję go od 2 lat i od tego momentu mam 100% skuteczność odchowu przy ilości około 35-40szt rocznie.

Opublikowano

A nie zastanawiałeś się nad tym, że te cielaki kupił potem inny rolnik i miał przejebane? Może padły, może rosły 3 lata na 600 kg?

Opublikowano
58 minut temu, karol091193 napisał:

też stosuję. miałem mocne problemy z cielakami A raczej z kryptosporydiozą. Była partia wycieleń jak dobrze pamiętam to 6 krów w ciągu 2tyg. wszystkie te cielęta sprzedałem w wieku 3-5 tyg a ich waga nie przekraczała 55kg. Najmniejszy chyba 40kg jak nie mniej. W leki wpakowałem więcej jak za nie dostałem. Gdybym ich nie sprzedał to upadek cieląt w ciągu tego roku byłby na poziomie ~50%. Stosuję go od 2 lat i od tego momentu mam 100% skuteczność odchowu przy ilości około 35-40szt rocznie.

I takich ludzi powinno się piętnować gorącym żelazem 

I ich zdjęcia oraz dane publikować 

Jawne sk***ysyństwo

Potem dziwić się że na mleczarzy najeżdżają producenci bydła opasowego 

• Like 1
Opublikowano

Coś z cielakami trzeba było zrobić, ale ja trzymałbym u siebie aż się wychorują, dopiero potem sprzedał. Wiadomo, że szybkiego przyrostu z takiego nie będzie, ale też nie padnie po zakupie a to największa strata. 

Opublikowano
soltys48 napisał:

58 minut temu, karol091193 napisał:

I takich ludzi powinno się piętnować gorącym żelazem 

I ich zdjęcia oraz dane publikować 

Jawne sk***ysyństwo

Potem dziwić się że na mleczarzy najeżdżają producenci bydła opasowego 

spokojnie. dla mnie handlarz mówił że to nie idzie na spożywke. ma gdzieś dziurę na takie sztuki bo nie raz i nie dwa dla niego takie się trafiają. podejrzewam że prawdopodobnie na karmę dla psów.

Opublikowano
16 minut temu, radekz200 napisał:

To co z takimi cielakami zrobić?  😛 ja zostawiam dla siebie a cielak od cielaka może się zarazić? 

Pocztaj o kokcydiozie jeśli to faktycznie wyszło z kału. Zarażają się błyskawicznie, przez kontakt z kałem będąc w jednym kojcu. Jest trochę informacji w necie. Na af też o tym pisali kiedyś.

Opublikowano
17 minut temu, karol091193 napisał:

spokojnie. dla mnie handlarz mówił że to nie idzie na spożywke. ma gdzieś dziurę na takie sztuki bo nie raz i nie dwa dla niego takie się trafiają. podejrzewam że prawdopodobnie na karmę dla psów.

Tak tak

Podobnie jak WASZE MLECZNE ZDYCHY z Kalinowa 

• Like 1
Opublikowano

słuchaj. żeby nie miał gdzie ich wsadzić to by ich nie brał albo nawet nie chciał oglądać. przyjechał do mnie kupić byczka (zdrowego żeby nie bylo). Zważył go, załadował i mówię że mam kilka sztuk nieciekawego towaru po antybiotykach i nie wiem czy dalej leczyć czy odpuścić i niech dojdą. sam powiedział abym mu je pokazał. nie planowane były na sprzedaż ale jak mówił że legalnie je bierze to długo się nie zastanawiałem. wiedział co brał a mi mówił że na spożycie dla ludzi nie idzie a ja już nie miałem nerwów do nich bo piją mleko a prawie cały czas biegunka. Proszki, pasty, antybiotyki działały na krotką chwilę albo w ogóle. chcesz to możesz mi uwierzyć a jak nie chcesz to nie wierz. mało mnie to obchodzi.

Opublikowano
20 minut temu, soltys48 napisał:

Tak tak

Nie przesadzaj nikt ciebie nie obraża a wiec ogarnij się.

A w Kalinowie gdyby nie pazernosc właścicieli ubojnii by całej afery nie było. 

Opublikowano
28 minut temu, soltys48 napisał:

Tak tak

Ale teraz Cię poniosło chłopie 🙂 chowaj mamki tak jak Jarek i bedziesz miał swój luks towar nie bedziesz musiał kupować 🙂🙂

• Like 1
Opublikowano

Panie Radku przypominam, że też żeś mnie pan częstował niedawno cielaczkami 😁 

Ja w poniedziałek przywiozłem dwie za 700, w środę z jednej się polało, ale antybiotyk + kopniak i mieszanka ziółek 4x od weta i wczoraj już za mlekiem beczała... ja na szczęście nie miałem jeszcze nigdy żadnego paskudztwa,ale czasami jak ludzie opowiadają co mają zcielakami to masakra. 

Jakcoś się zaczyna dziać to izolatka natychmiast gdzieś w kąt do stodoły. To samo siara, dużo ludzi kładzie lache cielak leży kilka godzin głodny aż przyjdzie czas obrządku to łaskawie dostanie "siarę" u mnie 20-30min po wycieleniu doje 3-4L do wiaderka że smokiem, druga osoba do przytrzymania cielaczka i uwierzcie, że przy swoich 25szt rocznie nie wiedziałem co to biegunka. Zawsze kilka litrów siary od starej krowy zamrożone dla cielaczkow od jałówek 

• Like 1
Opublikowano

Czestowalem zaraz po urodzeniu jeszcze nie wiedziałem ze będą chore i ze wyjdzie takie dziadostwo 😛 wszystkie zostaja u mnie, ogólnie to już nie widać po nich choroby bo biorą się za żarcie i ładnie rosną 

Opublikowano
9 godzin temu, robert1226 napisał:

Nie przesadzaj nikt ciebie nie obraża a wiec ogarnij się.

A w Kalinowie gdyby nie pazernosc właścicieli ubojnii by całej afery nie było. 

Czy ja kogoś obrażam??Piszę prawdę

Tak pazerność właściciela ubojni , handlarza ale i mleczarza co im to sprzedał-wszystkich po kolei pociagnąć do odpowiedzialności

9 godzin temu, radekz200 napisał:

Ale teraz Cię poniosło chłopie 🙂 chowaj mamki tak jak Jarek i bedziesz miał swój luks towar nie bedziesz musiał kupować 🙂🙂

Nie stać mnie na dużą ilość mamek i kupuję, właśnie dzięki takim ludziom na początek gospodarzenia na własny rachunek dostałem po dupsku....

Opublikowano

Krone jest mocna. Stoll taki sobie, ramiona delikatne i często pogięte. Założyć wszystkie grabie i poruszać za każde góra, dół, lewo, prawo do siebie i od siebie sprawdzając przy tym luz na bieżni. Po uruchomieniu musi cicho pracować bez trzasków, zgrzytania. 

Opublikowano

A coś większego? ;) Możecie nie uwierzyć ale ja te swoje dość spore powierzchnie jadę od 4 lat jednokaruzelową no i już się trochę przy nowej prasie nie wyrabiamy ;) Jest to największy model jednokaruzelowej Claasa. Ogólnie oceniam dobrze aczkolwiek (może ma już prawo...) kilka razu ucinało koła, raz bolec na górze, który pracuje... nie wiem jak to opisać ;) Ogólnie nie grabię od jakiegoś  czasu sam bo sam koszę i prasuję, więc nie chcę też kupić mega sprzętu, który pracownik może gdzieś rozpierniczyć... no i ogólnie "boję się" właśnie takich większych, bo bywały różne przypały ;) Zastanawiałem się też nad grabiarką na przedni TUZ ale jednak na moich górkach i mozaikach byłby to raczej słaby temat...

Opublikowano
9 minut temu, Thomas2135 napisał:

Krone jest mocna. Stoll taki sobie, ramiona delikatne i często pogięte. Założyć wszystkie grabie i poruszać za każde góra, dół, lewo, prawo do siebie i od siebie sprawdzając przy tym luz na bieżni. Po uruchomieniu musi cicho pracować bez trzasków, zgrzytania. 

Wlasnie zastanawiam sie nad krone 4.20 i nad kuhn. Krone cenia 8800 2006rok a kuhn tanszy.