Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dupka się pali l, są gdzieś dostępne zarobki zarządu? i w jakich spółkach szychy siedzą 

No ale s tym zawieszeniem to żadna nowość , zawsze w sierpniu nie było dojone bo urlopy itp to co za różnica czy nie wydoi w sierpniu czy styczniu

Edytowane przez Mateusz1q
Opublikowano
25 minut temu, danielhaker napisał:

Szanowni Panstwo. W zwiazku z nieprawidlowymi informacjami rozpowszechnianymi droga sms,informuje, ze PFHBiPM potwierdza gotowosc do swiadczenia uslug w miesiacu styczniu 2024 roku oraz dementuje informacje o mozliwosci zawieszenia oceny na 70 dni od daty 1.01.2024r. Hodowco przypominamy,ze zgodnie z metodyka prowadzenia OWUB przez PFHBiPM przyjeta przez ICAR jedynie w metodach AT4, A4, AZ4 i AR4 przewiduje sie jeden okres wstawiony w ciagu roku, w tym przypadku 70 dniowy odstep jest liczony od daty ostatniego probnego udoju. Z powazaniem Elzbieta Matuszewska Dyrektor do spraw oceny.

O co chodzi bo mi też 30 grudnia przyszedł sms żeby zawiesić ocene a dzisiaj właśnie to. 

Opublikowano

@tumiwisizm mnie też się nie podoba co dzieje się w federacji. 😞

Jak możesz krytykować?!

No wisz co?🤣😁

Opublikowano

Właśnie dla mnie to jest chore że przez ten pryzmat wartości merytorycznej i wartości samej oceny ludzie jakoś strasznie bronią tego co tam się dzieje albo tak biernie na to patrzą. A im dalej w las tym większa patologia 

• Like 1
Opublikowano

tylko czemu tak mocno tym wszystkim się przejmują ci co nie mają kròw pod oceną 🤔

tumiwisizm napisał:

Właśnie dla mnie to jest chore że przez ten pryzmat wartości merytorycznej i wartości samej oceny ludzie jakoś strasznie bronią tego co tam się dzieje albo tak biernie na to patrzą. A im dalej w las tym większa patologia 

kto tak broni?

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, slawek74 napisał:

tylko czemu tak mocno tym wszystkim się przejmują ci co nie mają kròw pod oceną 🤔

kto tak broni?

No na przykład Ty, właśnie teraz 😉 i dodał bym do twojego pytania ,,już nie mają".

Ja się tym nie przejmuje, po prostu wyrażam swoją opinię do której mam prawo. Niektórzy tak mają jak widzą organizacje z jednej strony pozyteczna, z drugiej strony skorumpowana, pełna kolesiostwa i brudnych gierek. W pewnej bajce dopiero dziecko uświadomiło wszystkim że król jest nagi 😉

Edytowane przez tumiwisizm
  • Like 5
Opublikowano
12 minut temu, slawek74 napisał:

kto tak broni?

Bo ci już dawno zauważyli ze to wielki syf i przestali ich finansować. 

• Like 3
Opublikowano

eh szkoda gadać?

ja nikogo nie bronię bo zwłaszcza góra mocno brudzi a z ich usług korzystam bo nie mam innej alternatywy ... gdybym miał lepiej wyposażoną oborę mógłbym coś sam robić...

Opublikowano

Gdybyście widzieli jakie kolesiostwo i przekręty są w spółdzielniach to ta federacja to jest nic 😆 tam dopiero dymają z każdej strony. 

Nadal nie rozumiem, przyjadą sami wezmą próbki wyślą wyniki mam to za darmo i w czym problem? A w d*pie mam to kto tym rządzi liczy się to że ja mam to co chcę nie będzie się opłacać to i ja pomacham im 👋😁 

Opublikowano
7 minut temu, robertrolnik27 napisał:

Gdybyście widzieli jakie kolesiostwo i przekręty są w spółdzielniach to ta federacja to jest nic 😆 tam dopiero dymają z każdej strony. 

Nadal nie rozumiem, przyjadą sami wezmą próbki wyślą wyniki mam to za darmo i w czym problem? A w d*pie mam to kto tym rządzi liczy się to że ja mam to co chcę nie będzie się opłacać to i ja pomacham im 👋😁 

Ja wysiadam, myślisz że jak osm dopłaca do oceny to sa pieniądze z nieba? Dawno nie powinno być żadnych dopłat do oceny

• Like 3
Opublikowano
Qwazi napisał:

Sławek, można robić ocenę bez federacji

ale to nic taniej nie wychodzi... moja robota też kosztuje... 🙋‍♂️

Mateusz1q napisał:

7 minut temu, robertrolnik27 napisał:

Ja wysiadam, myślisz że jak osm dopłaca do oceny to sa pieniądze z nieba? Dawno nie powinno być żadnych dopłat do oceny

msło która mleczarnia już dopłaca 🙋‍♂️

Opublikowano

Nawet gdyby nie dopłacali bym się mocno zastanowił czy nie 'sponsorowac' ich bo czas, paliwo, sprzęt, i wszystko co potrzebne do prób kosztuje. Jak sami widzicie mleko w słoiczkach na badania bez płynów zapobiegających psucie się go to ja pozdrawiam a wyniki takie to możecie sobie wsadzić 🫣

39 minut temu, Mateusz1q napisał:

Nie powinno być bo Ty ich nie dostajesz? 

Opublikowano
17 minut temu, robertrolnik27 napisał:

Nie obchodzi mnie skąd one są ważne że są 

To są twoje pieniadze który ty im płacisz. 

53 minuty temu, robertrolnik27 napisał:

O to chodzi aby w końcu zaprowadzić porządek.  Z takim podejściem jak ty masz to nigdy nie będzie dobrze bo właśnie władze na tym korzystają ze większość osób ma to gdzieś. Tak samo wygląda sytuacja w osm. Rolnicy mają to gdzieś , na zebrania nie jeżdżą. Cały czas są wybierane te same osoby. A te ,, same osoby'' mają takie podejście jak ty napisałeś. W du.ie mam resztę rolników. Ważne że mnie wybrali, mam dietę i indywidualna cenę to po co mam dochodzić praw innych członków. Ważne że ja na tym korzystam. A tej części osób która dochodzi jakichs informacji i żeby w końcu było wszystko uczciwie i jasne to pokaze środkowy palec bo i tak nic nie zrobią.  Wcześniej było mowa o strajkach. Jak hodowcy nie potrafią się zorganizować i to właśnie pokazuję dlaczego robią z nami co chcą. Wystarczyłoby te 2-3 miesiące nie korzystać z federacji i już by tam u góry zaczęli inaczej traktować hodowców. A świat by się nie zawalił tym którzy bez federacji nie potrafią kierować stadem. 

• Like 5
Opublikowano
1 minutę temu, krzychu121 napisał:

To są twoje pieniadze który ty im płacisz. 

O to chodzi aby w końcu zaprowadzić porządek.  Z takim podejściem jak ty masz to nigdy nie będzie dobrze bo właśnie władze na tym korzystają ze większość osób ma to gdzieś. Tak samo wygląda sytuacja w osm. Rolnicy mają to gdzieś , na zebrania nie jeżdżą. Cały czas są wybierane te same osoby. A te ,, same osoby'' mają takie podejście jak ty napisałeś. W du.ie mam resztę rolników. Ważne że mnie wybrali, mam dietę i indywidualna cenę to po co mam dochodzić praw innych członków. Ważne że ja na tym korzystam. A tej części osób która dochodzi jakichs informacji i żeby w końcu było wszystko uczciwie i jasne to pokaze środkowy palec bo i tak nic nie zrobią.  Wcześniej było mowa o strajkach. Jak hodowcy nie potrafią się zorganizować i to właśnie pokazuję dlaczego robią z nami co chcą. Wystarczyłoby te 2-3 miesiące nie korzystać z federacji i już by tam u góry zaczęli inaczej traktować hodowców. A świat by się nie zawalił tym którzy bez federacji nie potrafią kierować stadem. 

Gdzie im te pieniądze płacę niby? 

W osm na zebraniach nie masz nic do powiedzenia bynajmniej tak było w moim jak zaczęli się buntować to spisywali wszystkich jak policja myśleli że będą się bać a każdy mądrzejszy odszedł od tej patologii. Nadal Ciebie nie rozumiem. 

Nikt nikogo nie zmusza chcesz być to jesteś nie to nie. Kogoś wkurzyli to niech odejdą, odejdzie połowa to może zmądrzeją. Z federacji możesz odejść z dnia na dzień i wejść też więc w czym problem? 

Opublikowano
30 minut temu, slawek74 napisał:

Ale umiem to zrobić sam...i mogę sobie robić weryfikację co miesiąc w innym laboratorium, jeśli będę miał taką ochotę lub potrzebę. Poza tym lubię. Ja jestem taka Zosia samosia i nie lubię, żeby mnie jakiś zootechnik, czy żywieniowiec próbował czarować. A cena nie jest kosmiczna, żeby się nad nią zastanawiać

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

A kto to pieniądze ci daje na federację?  Z mleczarni masz dopłatę 2 gr. I na tą dopłatę prezes wyciąga ze swojej kieszeni żeby ci dołożyć? Przecież cała osm utrzymuję się tylko i wyłącznie z mleka rolników. Czyli wszystkie pensje jak i dopłaty itd są finansowane między innymi z twojej kieszeni. Państwo dopłaca do federacji. Jak każdy wie państwo nie ma swoich pieniędzy. Najpierw zabiorą ci kasę w podatkach a potem część oddadzą. Czyli nikt nie finansuje ci dopłaty. Tylko TY sam ją sobie finansuejsz. Tyle że twoja kasa przechodzi przez kilka rąk i kazdy z tej kupi przy okazji bierze trochę dla siebie. 

Na osm nie masz nic do powiedzenia bo większość ma takiego podejście jak ty że po co dochodzić swoich praw. Są osoby które chcą zmian tylko nie mają poparcia. Po wyborach takie osoby później dana osm gnębi i pokazuję innym co czeka nie pokornych. Jakby tak wybrać całą radę z takich osób to istniałaby szansa na jakąś zmianę. A tak jak są wybierani cały czas ci sami to co ma się zmienić. A większość jest wybierana tylko dlatego bo ,,łon'' nasz człowiek i nie damy komu innemu. Przyjdzie i zawsze powie jaka będzie cena itd. Ostatnio byłem świadkiem ciekawej sytuacji jak radny z jednej pobliskiej niedużej osm pochwalił mi się za ma 2,5 zł za litr. Co jest teoretycznie nie realne bo widziałem ich cennik i max można uzyskać 2,3 zł. Ale wiadomo że rada czy najwięksi mają swoją cene. A stał z nami inny dostawcą tej osm tylko panowie się osobiście nie znali. Aż się chłop zagotował bo jemu wychodzi tylko 1,9 zł a parametry i ilość bardzo podobna. 

Edytowane przez krzychu121
  • Like 1
Opublikowano

Z pierwszą częścią się nie zgodzę. Bo nie będziesz finansował nikogo jak nic nie będziesz robił. Mam chyba nawet 3 gr dopłaty więc się zostaje. A powiedz ten kto nie ma pod oceną nie ma 3 gr to co ma powiedzieć jemu nie zabierają? 🤔

Z drugą częścią się zgodzę. U nas były prostesty o których było wtedy głośno ale oni mieli nas gdzieś więc teraz przez 3 lata odeszło od nich baaaardzo dużo dostawców i teraz mają 600000 l mleka dziennie a nie jak wcześniej 1350000

Opublikowano
Qwazi napisał:

30 minut temu, slawek74 napisał:

Ale umiem to zrobić sam...i mogę sobie robić weryfikację co miesiąc w innym laboratorium, jeśli będę miał taką ochotę lub potrzebę. Poza tym lubię. Ja jestem taka Zosia samosia i nie lubię, żeby mnie jakiś zootechnik, czy żywieniowiec próbował czarować. A cena nie jest kosmiczna, żeby się nad nią zastanawiać

mnie nikt nie czaruje... 😃 co najwyżej na palcach chodzi a roboty to i bez tego nie mało ...

Opublikowano
3 minuty temu, robertrolnik27 napisał:

Z pierwszą częścią się nie zgodzę. Bo nie będziesz finansował nikogo jak nic nie będziesz robił. Mam chyba nawet 3 gr dopłaty więc się zostaje. A powiedz ten kto nie ma pod oceną nie ma 3 gr to co ma powiedzieć jemu nie zabierają? 🤔

Z drugą częścią się zgodzę. U nas były prostesty o których było wtedy głośno ale oni mieli nas gdzieś więc teraz przez 3 lata odeszło od nich baaaardzo dużo dostawców i teraz mają 600000 l mleka dziennie a nie jak wcześniej 1350000

Tu właśnie nalezaloby się zagłębić, skąd są dokładnie te pieniądze. Jeśli mleczarnia płaci je tylko ze swojego budżetu to jawnie okrada tych którzy nie są pod ocena a się składają na innych 

I jakby ludzie się obudzili i zmienili trochę radę i zarząd to może te osm by się rozwijało i prężnie działało. A tak widać że dąży w stronę upadku. Ci co uciekli to może zdąża odzyskać udziały i nie będą odpowiadać za długi tej osm. A ci zatwardziali zwolennicy starego układu co zostali nie dość że pewnie mają cenę dużo niższa niż większość mleczarni, to nie odzyskają udziału a na dodatek będą spłacać długi tej osm. Prezes pewnie czaruje że wszystko jest ok aby jak najdłużej pobierali pensje. Chyba że ktoś to wcześniej przejmie 

Opublikowano

Sławek, ale mnie też nikt nie czaruje. I to dosłownie. Wszystko w moim stadzie się dzieje wyłącznie z mojej woli. Od żywienia do rozrodu 🤷. A tak jak napisałem lubię sam nad tym trzymać pieczę i mogę sobie na to pozwolić. Żadna federacja poprzez rankingi, czy mleczarnia poprzez cennik, nie będzie oddziaływać na mój sposób myślenia i prowadzenia gospodarstwa (pomijając temat rzetelności). To mój wybór i moja wolność 

9 minut temu, slawek74 napisał:

mnie nikt nie czaruje... 😃 co najwyżej na palcach chodzi a roboty to i bez tego nie mało ...

• Like 3