Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 godzin temu, slawek74 napisał:

Zobacz na wycielacz vink, mam taki i odkąd mam zawsze nim wycielam. 

To jak wy cielicie jak nie używacie wycielacza? Chyba że ludzi w domu macie 😆

U mnie kiedyś tak było teraz wszyscy starsi nie ma kogo zawołać a do wycielacza to od biedy to i jedna osoba wystarczy. 

Opublikowano

jak cielimy 🤣🤣🤣 same się cielą bardzo rzadko się pomaga a jak już to we dwóch starcza na 30/40 porodów jeden albo dwa cięższe...dobieram byki co mają mniejsze cielęta i lżejsze porody dużo kryję sexem to jałówki same się rodzą....

Opublikowano
1 godzinę temu, slawek74 napisał:

jak cielimy 🤣🤣🤣 same się cielą bardzo rzadko się pomaga a jak już to we dwóch starcza na 30/40 porodów jeden albo dwa cięższe...dobieram byki co mają mniejsze cielęta i lżejsze porody dużo kryję sexem to jałówki same się rodzą....

Dokładnie:d No chyba że ktoś ma zoo w oborze to bez wycielacza nie podchodzi :D

Opublikowano
1 godzinę temu, dantur96 napisał:

Jak nawozicie gorzowskie azotem wiosna? Dajecie azot w dwóch dawkach czy wszystko w jednej? Ja planuję gdzieś w połowie marca dać i resztę w kwietniu.

Zależnie od warunków i to co będą nadawać w pogodzie wzgledem temperatur ale jest plan u mnie jak najwcześniej się da 400 kg saletry na hektar.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, dantur96 napisał:

Jak nawozicie gorzowskie azotem wiosna? Dajecie azot w dwóch dawkach czy wszystko w jednej? Ja planuję gdzieś w połowie marca dać i resztę w kwietniu.

Suszy w kwietniu nigdy nie miałeś? Przyjdzie i s tego kwietniowego azotu więcej szkody niż pożytku 

Edytowane przez Mateusz1q
Opublikowano
michalcium napisał:

Zależnie od warunków i to co będą nadawać w pogodzie wzgledem temperatur ale jest plan u mnie jak najwcześniej się da 400 kg saletry na hektar.

Nie będzie za dużo azotu?

Opublikowano
19 minut temu, Mateusz1q napisał:

Suszy w kwietniu nigdy nie miałeś? Przyjdzie i s tego kwietniowego azotu więcej szkody niż pożytku

Kiedyś trzeba rozsiać w marcu to raczej zawczesnie żeby całą dawkę dać. A za późno też nie Dobrze bo będzie głodować 

Opublikowano

spacer.png

Taki na kwasie mlekowym będzie dobry ?. Co ile wymieniać z jodu na kwas mlekowy żeby było dobrze ?

Co do gorzowskiej to myślę początkiem marca 150 saletrosanu 30 i potem ze 200-250 saletry ... Bo z trawami może być krucho ... 

Opublikowano
1 godzinę temu, Kvl napisał:

Nie będzie za dużo azotu?

To jest tylko plan jeśli będzie wilgoć i będą opady to lecę raz z konkretną dawką a jesli będzie słabo z wodą to dawkę będę redukowal wiosna się wszystko okaże 

Opublikowano
2 godziny temu, ThePerkins napisał:

spacer.png

Taki na kwasie mlekowym będzie dobry ?. Co ile wymieniać z jodu na kwas mlekowy żeby było dobrze ?

Co do gorzowskiej to myślę początkiem marca 150 saletrosanu 30 i potem ze 200-250 saletry ... Bo z trawami może być krucho ... 

Ja lecę juz ze 4 lata canagri dip mint na kwasie mlekowym i zapalenie raz na 3 miesiące się trafi albo rzadziej jak taka porą jak teraz. A jak już się trafi to coli. Nie wymieniam na innym bo jest dobrze to po co kombinować :D

Opublikowano
10 godzin temu, slawek74 napisał:

może być przydatny raz albo dwa razy do roku ale by się przydał na takie okazję....

Jak  ma być  przydatny kilka razy   do roku to można  zrobić  samemu   duużo  taniej i satysfakcja  gwarantowana  ja zrobiłem miał  być na tym czasem a  już   używam  go   z 5 lat ja i sąsiad . 

Opublikowano
45 minut temu, ubogiwladek napisał:

Ja lecę juz ze 4 lata canagri dip mint na kwasie mlekowym i zapalenie raz na 3 miesiące się trafi albo rzadziej jak taka porą jak teraz. A jak już się trafi to coli. Nie wymieniam na innym bo jest dobrze to po co kombinować :D

A on jest gęsty taki , że się utrzymuje czy zwykła woda .

Opublikowano
1 godzinę temu, Pablos_1970 napisał:

Jak  ma być  przydatny kilka razy   do roku to można  zrobić  samemu   duużo  taniej i satysfakcja  gwarantowana  ja zrobiłem miał  być na tym czasem a  już   używam  go   z 5 lat ja i sąsiad . 

Dokładnie mi z 15 lat temu znajomy majsterek zrobił za 150 zł, użyłem go może przez te lata z 5 razy  i leży jeść nie chce