Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, PiotrZet napisał:

U mnie i u znajomego przeważnie jest tak że 3 bele słomy to 1t obornika.

Ale słomę sam prasujesz? I jakiej średnicy bele?

Edytowane przez kamik90
Opublikowano
4 minuty temu, kamik90 napisał:

Ale słomę sam prasujesz? I jakiej średnicy bele?

Tak, słomę sam prasuje. Belki 150 po sipmie 

45 minut temu, DANDYS napisał:

a siał ktoś wiosna lucernę? da radę ?

U mnie ojciec siał wiosną to się udawało, w tamtym roku siew wiosenny nie wyszedł, ale to wina pogody. Gdy będzie pogoda to na pewno się uda.

Opublikowano
55 minut temu, DANDYS napisał:

a siał ktoś wiosna lucernę? da radę ?

Ja lucernę zawsze sieję wiosną. Staram się opóźnić siew aby wschody były po ogrodnikach tu jest ryzyko ewentualnej suszy niektórzy próbują wczesną wiosną jeśli nie ma mrozków tak aby na ewentualne przymrozki na ogrodników lucerna była już większą ale z tego co rozmawiałem to słabo się sprawdza. 

Opublikowano

Jest tego trochę na rynku. Bierz coś zaszczepionego bakteriami  Rhizobium(barenburg, dsv, agriland, gea)

Barenburg ma taką z koniczyną jednokośną(ale jest cały sezon podobna do lucerny wyglądem)  pełni rolę rośliny osłonowej bg12 chyba. Ale strasznie podrażały wysokobiałkowe. Ponoć dsv trzyma cenę ze względu na jakiś ich jubileusz.

Opublikowano
19 minut temu, Troker1979 napisał:

Jest tego trochę na rynku. Bierz coś zaszczepionego bakteriami  Rhizobium(barenburg, dsv, agriland, gea)

Barenburg ma taką z koniczyną jednokośną(ale jest cały sezon podobna do lucerny wyglądem)  pełni rolę rośliny osłonowej bg12 chyba. Ale strasznie podrażały wysokobiałkowe. Ponoć dsv trzyma cenę ze względu na jakiś ich jubileusz.

Ja właśnie siałem w tamtym roku Barenbrug bg12 i koniczyna nawet wzeszła...

Opublikowano

@robert1226 Ja sieję poznaniakiem na skrzyni bezstopniowej na standardowych rolkach do zboża. Wcześniej dawałem do tego 50kg jęczmienia na hektar teraz daję tylko trawę jednoroczną robię próbę kręconą i wychodzi jak trzeba. Docisk redlic luzuję i wschody są dobre. Wiadomo że na lepszym sprzęcie głębokość siewu ustawisz jak chcesz.

@DANDYS tak jest bardzo delikatna na początku, ale warto się przyłożyć bo się później odwdzięczy plonem. Na pogodę nie ma wpływu i tu jest zawsze loteria. Na pewno odpuściłbym siew po kukurydzy do tego optymalne pH (u mnie było 6 i dała jakoś radę) i zasobności na dobrym poziomie.

• Thanks 1
Opublikowano
16 minut temu, robert1226 napisał:

Posłem wcześniej ale nikt nie odpowiedział może teraz ktoś coś powie czym siejecie te lucerne czy jakiś specjalistyczny sprzęt czy zbożowym siewnikiem idzie to robić .

Siewnikiem do trawy usługa robi siew

11 minut temu, DANDYS napisał:

to lucerna jest taka delikatna  ? 

Posiej ze 3 rodzaje lucern której będzie pasowało to ta będzie najlepiej rosła. Minus jest taki że nie będziesz wiedział która rośnie najlepiej

Opublikowano
9 minut temu, lukasz20 napisał:

@robert1226 Ja sieję poznaniakiem na skrzyni bezstopniowej na standardowych rolkach do zboża. Wcześniej dawałem do tego 50kg jęczmienia na hektar teraz daję tylko trawę jednoroczną robię próbę kręconą i wychodzi jak trzeba. Docisk redlic luzuję i wschody są dobre. Wiadomo że na lepszym sprzęcie głębokość siewu ustawisz jak chcesz.

@DANDYS tak jest bardzo delikatna na początku, ale warto się przyłożyć bo się później odwdzięczy plonem. Na pogodę nie ma wpływu i tu jest zawsze loteria. Na pewno odpuściłbym siew po kukurydzy do tego optymalne pH (u mnie było 6 i dała jakoś radę) i zasobności na dobrym poziomie.

To jednak i poznaniakiem idzie to ogarnąć dzięki.

Opublikowano

Bardzo ładnie wychodzi ale trzeba dobrze przygotować pole i lekką broną przelecieć. Wiadomo że te 5 kg na hektar więcej trzeba zaplanować ze względu na dokładność siewu. Ale nie ma charakterystycznych rzędów w których też robi się zagęszczenie.

Opublikowano (edytowane)

Zależy od zasobności, posiadanego nawozu i ile Chcesz zebrać. np 300 kg polifoski 6 będzie ok i już bez azotu. Zalecają też dzielić potas ale to już trzeba kombinować.

1 godzinę temu, robert1226 napisał:

Bezjaj lucerna droga jest by tak szastać. 

A kukurydzę to pewnie z procy ???😀😀😀😁😁😁

Możesz się śmiać ale ręcznie z wiaderka zdarzyło się jednego roku. Dzik wywalił kilka rządków obok siebie i żal było patrzeć. Nie ma takiego siewnika którym Posiałbyś dokładniej😁

Edytowane przez Troker1979
Opublikowano (edytowane)
42 minuty temu, DANDYS napisał:

a jak ja się nawozi?

NPK i kizeryt, a na jesień wapno.

Ewentualnie Korn Kali, ale npk lepszy bo dostarczasz azot w niewielkiej ilości. Max 20kg azotu w czystym składniki jest wystarczające.

Edytowane przez PiotrZet