Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Podobno z dsv szału lucerny nie robią już barenbrug lepszy . Ja mam zamiar właśnie pioniera kupić . Pionier ma najszybszy odrost żadna inna jej nie dorówna 😀

Edytowane przez dantur96
Opublikowano
slawek74 napisał:

norbert098 napisał:

składał ktoś na ten dodatek weglowy? dostał ktoś wogole te pieniądze?

węglowy? już pieniądze dawno wydane 😜

ile czasu minęło od złożenia wniosku do wypłaty? 2 miesiące tak jak piszą?

Opublikowano

Chciała cale żarcie dla siebie.

Dla mnie nieoceniony doradca był Armand i od niego bralem nasiona. Teraz trzeba juz sie kim innym posiłkować. Barebruga mam 5lat i w przyszlym idzie do likwidacji. Mam 3.5ha do zasiania na wiosne i pewnie dalej będzie barenbrug ale nie wiem czy na pioniera się na 1ha nie skusze dla porównania. Bo też opinie slyszalem pozytywne. No u mnie w okolicy raczej sobie nie porównam bo chyba pierwszy w wiekszej ilości zacząłem siac lucerny i to w czystym siewie i lepszych firm. Jak przejąłem gosp to kazdy sial trawy z rynku i wypas krow. Się śmieli ze w czystym siewie sieje i palcem wytykali. A teraz sami zaczynaja

20221119_163545.jpg

Opublikowano
1 godzinę temu, ChiquitaB napisał:

Chciała cale żarcie dla siebie.

Dla mnie nieoceniony doradca był Armand i od niego bralem nasiona. Teraz trzeba juz sie kim innym posiłkować. Barebruga mam 5lat i w przyszlym idzie do likwidacji. Mam 3.5ha do zasiania na wiosne i pewnie dalej będzie barenbrug ale nie wiem czy na pioniera się na 1ha nie skusze dla porównania. Bo też opinie slyszalem pozytywne. No u mnie w okolicy raczej sobie nie porównam bo chyba pierwszy w wiekszej ilości zacząłem siac lucerny i to w czystym siewie i lepszych firm. Jak przejąłem gosp to kazdy sial trawy z rynku i wypas krow. Się śmieli ze w czystym siewie sieje i palcem wytykali. A teraz sami zaczynaja

20221119_163545.jpg

U mnie taka ,,drabinka '' nie zdała by egzaminu. Mam takie sztuki że przy drabinie zatrzaskowej machają łbem żeby sąsiadki odegnać a przy takich rurach to by odegnaly całe stado :)

Opublikowano

@ChiquitaBs spróbuj napewno nie pożałujesz pisałem kiedyś tu z kimś na forum to właśnie pisał że jednego roku 6 razy sciol ale to wyjątkowy rok był akurat.No w mojej okolicy też mało kto sieję lucerny wszyscy Tylko trawy. Ja będę starał się Tylko na lucerny przejść powoli bo u mnie słabe grunty na łąki 

Opublikowano

Widzę że temat lucerny się zaczal więc może ktoś podpowie. Też chce założyć lucernik po łące i zastanawiam się czy dać teraz wapno i to przyorac czy najpierw zaorać a potem dać wapno i wymieszać. Albo dać teraz wapno a orkę wykonać wiosna. 

Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, krzychu121 napisał:

Widzę że temat lucerny się zaczal więc może ktoś podpowie. Też chce założyć lucernik po łące i zastanawiam się czy dać teraz wapno i to przyorac czy najpierw zaorać a potem dać wapno i wymieszać. Albo dać teraz wapno a orkę wykonać wiosna. 

Ja bym wolał dać wapno wymieszać i niech sobie odkwasza bo takie rzucenie wapna i zaraz orka to raczej mizerny efekt będzie 😀a najlepsza opcja to dać teraz wapno wymieszać zostawić do wiosny. Wiosną zaorać i Jeszcze przed siewem coś rzucić jakieś wapno lucerna kocha wapno 😀

Edytowane przez dantur96
Opublikowano
47 minut temu, krzychu121 napisał:

Najlepiej to przesiać zbożem i dobrze dwa razy przewapnować. Tu po lewo była łąka z 10lat. 2 razy kukurydza, później pszenica i siew w sierpniu. Po prawo orna część od nastu lat. 

55D326DF-5EC7-436E-B46E-F052487F4CE0.jpeg

Opublikowano

Jak temat lucerny to i ja zapytam. Zostawiłem dość przerzedzony i zachwaszczony lucernik na następny sezon by spełniać EFA. Planuje wczesną wiosną to przebronować na czarno i podsiać to czymś wysokobiałkowym? Co polecacie? Może któraś koniczyna jednoroczna? koniczyna czerwona? Czy lucerna? A może jeszcze Macie inne pomysły by był  plon przez cały sezon?

Opublikowano
40 minut temu, dantur96 napisał:

Ja bym wolał dać wapno wymieszać i niech sobie odkwasza bo takie rzucenie wapna i zaraz orka to raczej mizerny efekt będzie 😀a najlepsza opcja to dać teraz wapno wymieszać zostawić do wiosny. Wiosną zaorać i Jeszcze przed siewem coś rzucić jakieś wapno lucerna kocha wapno 😀

Masz na mysli wysiew wapna i potalerzowanie łąki ? Bo inaczej jak to wymieszać? :)

15 minut temu, Dodi napisał:

Najlepiej to przesiać zbożem i dobrze dwa razy przewapnować. Tu po lewo była łąka z 10lat. 2 razy kukurydza, później pszenica i siew w sierpniu. Po prawo orna część od nastu lat. 

55D326DF-5EC7-436E-B46E-F052487F4CE0.jpeg

Właśnie zastanawiałem się też żeby posiać kukurydzę i aż dopiero w kolejnym roku lucerna. Tylko słyszałem opinie że oprysk na chwasty w kukurydzy bardzo szkodzi lucernie i długo zostaje w glebie. Zbóż nie sieje.