Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 godzin temu, Qwazi napisał:

Dzięki. Jeszcze trochę i wszyscy się dowiecie skąd pochodzi moja wiedza. Ale bądźcie cierpliwi bo nie chciałbym usuwać kąta. Po to się tu zarejestrowałem, żeby być członkiem Waszej społeczności. Pochodzę z gospodarstwa, mam gospodarstwo i czuję się chłopem 

Dokładnie. Prawnicy rodziny na tym utrzymują. I to jest dla mnie przerażające. Ale o tym też kiedyś Wam napiszę 

Nie masz wiedzy, wprowadzasz zamieszanie i nic z tego nie wynika... Mieszasz różne sprawy, w innym temacie robiłeś to samo... Twierdziłeś że czegoś nie ma a, nie potrafiłeś tego znalesc.... Żegnam i naprawdę szkoda słów na te dyrdymały. 

Opublikowano

A no widzisz, ty też czasem się mylisz. Np. mówiłeś, że żadnej nie wyrwę a wczoraj taka jedna co przyjechała po brata mało numeru mi nie dała, tylko koledzy wszystko popsuli😬

• Haha 1
Opublikowano
58 minut temu, Bogdan_ja napisał:

Tak.. ale po co udawać że coś się rozumie i wie i ogłaszać się za uj wie kogo... 

Nie ma racji, wprowadza w błąd i pyta gdzie się myli... Tłumacz mu a on dalej swoje dyrdymały. 

Wiesz co Boguś wczoraj zadawałem Ci konkretne pytanie. Nie pisałem że jestem profesorem czy prawnikiem. Ty nawet nie raczyłeś na te proste pytania odpowiadać do końca. Wolałeś wplatać w to inwektywy i robić bałagan. Inni czytający sami tą dyskusję ocenią. Nie chce mi się już dzisiaj z Tobą gadać. Może jutro, pojutrze, za tydzień.... jak będziesz w stanie odpowiedzieć na pytanie, na które potrafi odpowiedzieć dziecko z przedszkola. Pozdrawiam Cię serdecznie

Opublikowano (edytowane)

I powiem Ci coś jeszcze Boguś. Jeśli taki np lemik ( @lemik nie gniewaj się to nie żadne czepianie) poczyta to co Ty napisałeś i będzie się tego trzymał, a jego Powiatowy Lekarz Weterynarii ( choćby miał być jedynym takim w Polsce ) będzie tak ciemny jak ja (Twoim zdaniem) to ten lekarz narobi lemikowi kłopotów. I co wtedy? Przyjmiesz karę Lemika na siebie? A może powiesz mu "słuchaj kolego mój syn, szwagier, siostra czy tam zięć jest profesorem prawa, zgłoś się do niego to Cię wybroni”. I ten Twój syn, szwagier, siostra czy kto by to nie był, będzie Lemika doił jak krowę i może go wyciągnie a może nie, a nawet jeśli wyciągnie to lemik straci ogromną ilość nerwów, czasu i pieniędzy. Więc chyba lepiej, żeby poczekał kolejny tydzień że sprzedażą tej krowy. Zawsze trzeba brać pod uwagę najgorszy możliwy scenariusz, bo jak się będzie brać najlepszy to można się wpakować 

Edytowane przez Qwazi
  • Haha 2
Opublikowano
5 godzin temu, Pawel29 napisał:

Czego brakuje krowie, u której po ocieleniu ze wszystkich strzykow leci krew nie siara?  

Miałem taką co zawsze po wycieleniu przez jakieś trzy dni dawala krew zamiast siary. Z każdym udojem tej krwi było coraz mniej. Jak dotąd to była najlepsza krowa u mnie. Była przez 11 laktacji

Opublikowano
6 godzin temu, Pawel29 napisał:

Czego brakuje krowie, u której po ocieleniu ze wszystkich strzykow leci krew nie siara?  

Może nie brakować, ale mieć nadmiar mykotoksyn, a one osłabiają naczynia krwionośne i powodują stany zapalne. Wtedy mamy krwotok . Mogła dostawać paszę czymś porażoną? 

• Like 1
Opublikowano

Ten przepis to nic innego jak wprowadzanie piątki dla zwierząt Kaczyńskiego tak samo te dopłaty na dobrostan ktoś tam sobie pomyślał że najpierw damy chłopą parę groszy za to że trzymają wolnostanowiskowo A za parę lat się wprowadzi zakaz chowu na uwięzi i połowa produkcji mleka skasowana A Ci co biorą parę groszy za ten dobrostan jeszcze powiedzą ze dobrze tak. Zastanówcie się na kogo głosujecie w wyborach i jak nas władza ładnie rozgrywa 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Chcąc nie chcąc prędzej czy później będzie zakaz trzymania na uwięzi. Chociażby dla własnego zdrowia. Jest to też typ budynku bardziej wymagajacy od hodowcy pod względem dobrostanu krów, bo pewne rzeczy na które można przymknąć oko w wolnostanowiskowej nie przejdą obojetnie

Edytowane przez ChiquitaB
Opublikowano
2 godziny temu, Pawel29 napisał:

@Leszy sianokiszonka czasem trafiała się z białymi plamami.

Jak się czasem tylko trafia, i tylko z plamami, to raczej problemu dużego być nie powinno. To tylko taka moja hipoteza, bo u nas mieliśmy jednego roku złą sianokiszonkę w pryzmie i było dużo więcej krwi w mleku.  

Opublikowano
1 godzinę temu, ChiquitaB napisał:

Chcąc nie chcąc prędzej czy później będzie zakaz trzymania na uwięzi. Chociażby dla własnego zdrowia. Jest to też typ budynku bardziej wymagajacy od hodowcy pod względem dobrostanu krów, bo pewne rzeczy na które można przymknąć oko w wolnostanowiskowej nie przejdą obojetnie

To jest fakt i większość posiadaczy uwięzi i przyszłości stanie przed wyborem likwidacja albo nowa obora bo z reguły stare budynki się do tego nie bardzo nadają 

Opublikowano
6 minut temu, slawek74 napisał:

zakaz budowania nowych obór uwięziowych powinien być już dawno...

krew mnie zalewa jak słyszę że ktoś pobudował ,,nowoczesną oborę uwięziową,, 🤦‍♂️

Czy ja wiem czy wolnostanowiskowe takie super.. mam na 40 krów to masa problemów trzeba wganiac do dojenia, nie da rady indywidualnie żywić, przyjeżdża wet to trzeba za nimi gonić uwieziowka też ma wiele plusów na pewno dużo łatwiej w obsłudze

• Like 1
Opublikowano

Na tych waszych wolnostanowiskowych przeładowanych podwójnie krowy są wniebowzięte. Na uwięzi to jak nie ma wolnego stanowiska to trzeba jakąś sztukę sprzedać i stawiam nową na te miejsce a na wolnostanowiskowej legowisk np. 100 a krów 180 chodzi i one są zadowolone bo przecież mogą sobie chodzić tylko mają gorzej z miejscem do leżenia. Pierdół nie piszcie że na uwięziowych krowy są biedne bo to bzdura. Każda obora jest inna i nie należy wrzucać wszystkich do tego samego wora, więc radzę patrzeć się na siebie i dbać o swoje zwierzaki a nie chrzanić głupoty

• Thanks 1
Opublikowano

To wszystko kwestia organizacji.

Ja codziennie w oborze wolnostanowiskowej na 180sztuk sama wiążę krowy i inseminuję. Żywienie indywidualne moze być, ale w stacji paszowej (ew.robot). Przyjezdża lekarz i też jest z nim zawsze tylko jedna osoba 🤷‍♀️

Na wolnostanowiskowej są wyzwania  : posadzki, dobre legowiska i bez przepełniania. Bo niestety jak napisał @pawlak2507 jest tendencja do "a jak dam tam 20 wiecej niż powinienem to przecież nic się nie stanie". 

• Like 2
Opublikowano
6 minut temu, Paulina1985 napisał:

To wszystko kwestia organizacji.

Ja codziennie w oborze wolnostanowiskowej na 180sztuk sama wiążę krowy i inseminuję. Żywienie indywidualne moze być, ale w stacji paszowej (ew.robot). Przyjezdża lekarz i też jest z nim zawsze tylko jedna osoba 🤷‍♀️

Na wolnostanowiskowej są wyzwania  : posadzki, dobre legowiska i bez przepełniania. Bo niestety jak napisał @pawlak2507 jest tendencja do "a jak dam tam 20 wiecej niż powinienem to przecież nic się nie stanie". 

Wszytko okej ale przy 40 krowach to chyba inwestycja w stacje słabo opłacalna

Opublikowano
24 minuty temu, slawek74 napisał:

zakaz budowania nowych obór uwięziowych powinien być już dawno...

krew mnie zalewa jak słyszę że ktoś pobudował ,,nowoczesną oborę uwięziową,, 🤦‍♂️

U mnie na uwięziówce 6 -7 miesięcy spędzają w oborze 3 godziny na dobę(dój, dokarmianie). Nigdy nie robiłem racic a mam krowy w 7-8 laktacji

• Like 2
Opublikowano
1 minutę temu, mf2551 napisał:

Wszytko okej ale przy 40 krowach to chyba inwestycja w stacje słabo opłacalna

czy ja wiem, ludzie kupują używki i maja jakies wersje ekonomiczne. Kiedyś wystarczył procesor, stacja paszowa i transpondery. Żadnych komputerów 😁 Pytanie brzmi ile byś zyskal mleka i czy w ogóle byś zyskał 😁 Z drugiej strony ludzie i w czasie doju we wiadrach czy karmnikach dają tez pasze 😁 

Tak jak mówimy, są plusy i minusy jednego i drugiego systemu utrzymania. 

Opublikowano
pawlak2507 napisał:

Na tych waszych wolnostanowiskowych przeładowanych podwójnie krowy są wniebowzięte. Na uwięzi to jak nie ma wolnego stanowiska to trzeba jakąś sztukę sprzedać i stawiam nową na te miejsce a na wolnostanowiskowej legowisk np. 100 a krów 180 chodzi i one są zadowolone bo przecież mogą sobie chodzić tylko mają gorzej z miejscem do leżenia. Pierdół nie piszcie że na uwięziowych krowy są biedne bo to bzdura. Każda obora jest inna i nie należy wrzucać wszystkich do tego samego wora, więc radzę patrzeć się na siebie i dbać o swoje zwierzaki a nie chrzanić głupoty

jak ktoś takie cyrki robi to napewno nie lepiej ale zwierzęta powinny być na luzie...