Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

A to swoją stroną czy da radę. Znam takiego co ma w sumie prawie 60 krow dojnych plus młodzież i kupuje w ch sianokiszonki i wyslodek a qq ma mało co bo ziemi nie ma i jeszcze mu nie wyrosła w tym roku. 2 lata suszy i go nie ma bo koszty go zjedzą.

W zloto nie ma teraz co się pchać bo jest drogie to jedynie potanieje

Przy robocie tez musisz zap

Edytowane przez ChiquitaB
Opublikowano
10 godzin temu, krzychu121 napisał:

Zdążyłem już spraktykowac. Nawet wkrety ciesielskie 8x300 jej nie straszne. Urządzenie warte swoich pieniędzy. I co najważniejsze nie trzeba tak dociskać przy wkręcaniu jak np wkrętarek 

a co to za cudo, Masz jakieś foto, namiar?

Opublikowano
3 godziny temu, lemik napisał:

To jest efekt tego promowanego systemu bezuwięziowego. Niby zwierzęta zadowolone, tylko czy wszystkie? Nie wiem, czy z powodu 1k od sztuki warto w to iść, żeby oglądać podobne albo jeszcze gorsze obrazki

Pierniczysz jak Kaczyński na wiecach. 

Opublikowano
lolq1660 napisał:

wyżywić to nie problem, ale zwiększenie do tego poziomu będzie powodowało już inne modernizacje a mi bardziej chodzi o zmniejszenie roboty fizycznej a najlepiej jakbym tylko zaglądał do nich czy żyją😅😉

tak się nie daaaaa 🤪

Opublikowano
2 godziny temu, lolq1660 napisał:

wyżywić to nie problem, ale zwiększenie do tego poziomu będzie powodowało już inne modernizacje a mi bardziej chodzi o zmniejszenie roboty fizycznej a najlepiej jakbym tylko zaglądał do nich czy żyją😅😉

U mnie kawałka ziemi się nie uświadczy więc zazdro 

Opublikowano

U mnie takimi konstrukcje skręcali i szpilki dokręcili 😁 trochę kosztuje ale sprzęt warty $$.

U mnie o ziemie tez ciężko ale w tym roku odpadło mi 5.5ha ale przybyło 3.5ha i 7.5ha 3a/4a te 7.5 to fuksem się udało bo dla checy zapytałem a za 2tyg dzwoniła kobitka ze sie ziemia zwolniła. Za rok jeszcze czekam na 10ha bo ostatni rok facet obrabia i już mam dogadane. I muszę jednego kolesia na 6ha we wsi dorwać co ma ziemie ale tu nie mieszka a podobno z dzierżawca się nie dogaduje. Duże nie mam 38ha aktualnie. W przyszłym roku jeszcze się zwalnia z 200-300ha państwowego. Ciekawe jaka bitka o to będzie

Opublikowano
9 godzin temu, lolq1660 napisał:

budowa obory na 100szt w tych czasach, uderzać czy odpuścić czekam na Wasze opinie, obecnie mam 50szt dojnych w wolnostanowiskowej na płytkiej ściółce. Chcę przejść na ruszta + robot udojowy(takie założenia narazie)

Kolego opłaca sie tylko te 100 to na 1 za dużo na 2 za mało. Jak weźmiesz jakiś swoich majstrów a nie pod klucz to inaczej ci wyjdzie, wiadomo robot swoje bedzie kosztował ale gdzie nie gdzie oszczędzisz.

Opublikowano
Kierownik napisał:

też tak od wielu ludzi słyszę i to od tych którzy doją na hali albo w banki ;)

czyżby? znajomy pracował w latach 90 końcówka u niemca i były 3 roboty i hala bo nie chciał likwidować odrazu sztuk które nie miały idealnych wymion lub starszych z którymi był problem do przyuczenia w robocie

Opublikowano

Jak ktoś ma pracowników to zostawia halę na jakis czas. Jak nie ma pracownikow to ekonomiczniej dobrze sprzedać te sztuki i kupic pierwiastki czy jałówki. 

Nowy V300 delavala podobno najbardziej pokrecone strzyki podłączy ;)

Problemem w robotach nie są krowy tylko koszty ich utrzymania 😆

• Like 1
Opublikowano

@Kierownik to w końcu na którą markę postawiles? Ile orientacyjnie teraz zdrozaly roboty?

Paulina1985 napisał:

To też jest prawda 🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️ 

ile średnio miesięcznie kosztuje teraz utrzymanie robota jak już kilka lat pracuje ?

Opublikowano

My sporadycznie korzystamy z serwisu, mamy wszystkie części z odzysku z robotów, wiec u nas koszt wynosi 0 🥴 . Zostaje koszt gum strzykowych, przewodów mlecznych i krotkich przewodów, i koszty zestawów serwisowych co kilka miesiecy z wymianą. 

Konkludując  - jak nie masz robota na gwarancji to lepiej mieć swoją polkę serwisową w garażu z jakiegoś zdechłego robota 🤷‍♀️ 

Ty tez masz roboty? jak dlugo już?

Opublikowano
7 minut temu, Troker1979 napisał:

Jaki jest dokładnie przepis ze sprzedażą krów i cielaków po wycieleniu i urodzeniu? Gdzie to pisze?

no właśnie ,bo 7-10 dniowe cielęta często sprzedaję i nigdy nie było problemów . A krowę może można i wcześniej za zgodą weterynarii ?,no złamie nogę i na h..  te kilka dni na to się patrzeć ,czy tu nie ma furtki .   Ekolodzy wymarli ?

Opublikowano
15 minut temu, Troker1979 napisał:

Jaki jest dokładnie przepis ze sprzedażą krów i cielaków po wycieleniu i urodzeniu? Gdzie to pisze?

7 dni a nie dziesięć. własnie dzwonilam do powiatu.

tzn jesli chodzi o krowy.

Czyli ósmego dnia mozesz sprzedać.

Mam dostać dokladny przepis, w ktorym mowa o tym na maila 😛