Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

pytam ponownie gdzie to konkretnie masz napisane ?

ja nie twierdze ze tego nie ma tylko ja tego nie widze w tym co wstawiłes i tyle 

nigdziej nie widze wymogu dla krów mlecznych a to inna płatnosc 

Edytowane przez Bogdan_ja
Opublikowano

Przepraszam, tak na szybko przeczytałem. Jednak nie dotyczy to wypasu😛

Krowy mleczne – wypas

• krowom mlecznym zapewnia się co najmniej 120 dni wypasu w sezonie wegetacyjnym, bez uwięzi (przez min. 6 godz. dziennie).

Wymóg ten może być realizowany jako odrębna praktyka dla krów mlecznych bez konieczności spełnienia podstawowego warunku przystąpienia do ekoschematu, tj. zapewnienia zwiększonej o co najmniej 20% powierzchni bytowej w pomieszczeniach/budynkach.

Krowy mleczne – inne wymogi

Warunek podstawowy:

• krowom mlecznym utrzymywanym grupowo bez uwięzi wolnostanowiskowo zapewnia się zwiększoną o co najmniej 20% powierzchnię bytową
    w pomieszczeniach/budynkach.

Wymogi:

• krowom mlecznym utrzymywanym grupowo bez uwięzi wolnostanowiskowo można zapewnić zwiększoną o co najmniej 50% powierzchnię bytową

W przypadku realizacji praktyki polegającej na zapewnieniu krowom mlecznym zwiększonej powierzchni bytowej, rolnik może dodatkowo realizować poniższe praktyki:

• utrzymanie na ściółce ze słomy lub podobnego materiału lub wydzielenie części ze ściółką ze słomą lub podobnym materiałem o powierzchni pozwalającej
    na jednoczesny odpoczynek krów,
  • zapewnienie wybiegu przez co najmniej 4 godz. dziennie przez cały rok,
  • późniejsze odsadzanie cieląt - nie wcześniej niż w 5. dniu od dnia ich urodzenia.
Opublikowano
2 minuty temu, Dublin napisał:

Przepraszam, tak na szybko przeczytałem. Jednak nie dotyczy to wypasu😛

Krowy mleczne – wypas

• krowom mlecznym zapewnia się co najmniej 120 dni wypasu w sezonie wegetacyjnym, bez uwięzi (przez min. 6 godz. dziennie).

Wymóg ten może być realizowany jako odrębna praktyka dla krów mlecznych bez konieczności spełnienia podstawowego warunku przystąpienia do ekoschematu, tj. zapewnienia zwiększonej o co najmniej 20% powierzchni bytowej w pomieszczeniach/budynkach.

Krowy mleczne – inne wymogi

Warunek podstawowy:

• krowom mlecznym utrzymywanym grupowo bez uwięzi wolnostanowiskowo zapewnia się zwiększoną o co najmniej 20% powierzchnię bytową

Wymogi:

• krowom mlecznym utrzymywanym grupowo bez uwięzi wolnostanowiskowo można zapewnić zwiększoną o co najmniej 50% powierzchnię bytową

W przypadku realizacji praktyki polegającej na zapewnieniu krowom mlecznym zwiększonej powierzchni bytowej, rolnik może dodatkowo realizować poniższe praktyki:

• utrzymanie na ściółce ze słomy lub podobnego materiału lub wydzielenie części ze ściółką ze słomą lub podobnym materiałem o powierzchni pozwalającej
    na jednoczesny odpoczynek krów,
  • zapewnienie wybiegu przez co najmniej 4 godz. dziennie przez cały rok,
  • późniejsze odsadzanie cieląt - nie wcześniej niż w 5. dniu od dnia ich urodzenia.

Kurcze bo już mnie zatrzęsło i zacząłem znowu gmerać w tych przepisach. Dobrze, że do znajomej w ARiMR na zadzwoniłem😁😱. Spoko. Każdy ma prawo się pomylić😉

Opublikowano (edytowane)

znaczy tobie chodzi ze wypas na łańcuchach nie może byC ?

człeku jak nie umiesz czytac paragrafów to sie za to nie bierz bo sam jestes tym co napisałes ....

Opublikowano

2 minuty temu, Bogdan_ja napisał:

znaczy tobie chodzi ze wypas na łańcuchach nie może byC ?

Nie o wypas, tylko utrzymywanie bez uwięzi w oborze. To już wyjaśnione, przepraszam za zamieszanie😛

Opublikowano

Czyli załapie się na zwiększona powierzchnię do tego leżą na ściółce to też, wybieg jest w planie. A ci co uwieziowki to tylko podstawowa platnosc do sztuki plus wypas. Gdzies czytalem ze jak ktoś się zepnie i załapie na wszystko to do 2tys do sztuki można zalapac

Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, ChiquitaB napisał:

Czyli załapie się na zwiększona powierzchnię do tego leżą na ściółce to też, wybieg jest w planie. A ci co uwieziowki to tylko podstawowa platnosc do sztuki plus wypas. Gdzies czytalem ze jak ktoś się zepnie i załapie na wszystko to do 2tys do sztuki można zalapac

no jak spełniasz wymogi to sie łapiesz na dodatkowa kase     Jak wyliczyć dopłaty do dobrostanu krów i bydła

Opublikowano (edytowane)

teraz beda punkty i każdy punkt to 100zł ...wedle tabeli wyzej .

28 minut temu, leszek1000 napisał:

Zwiększona powierzchnia czyli ile 5m2 ? 

Zwiększona powierzchnia bytowa dotyczy tylko krów mlecznych utrzymywanych grupowo, bez uwięzi, wolnostanowiskowo, którym zapewni się powierzchnię bytową w pomieszczeniach lub budynkach zwiększoną o co najmniej 20% lub o co najmniej 50%. Co oznacza, iż powierzchnia odpasowo-ruchowa w oborze z wydzielonymi legowiskami powinna wynosić odpowiednio co najmniej 4 lub 5 m2, a bez wydzielonych stanowisk – 5,4 lub 6,8 m2.

Jeśli rolnik zapewni krowom mlecznym taką powierzchnię, może skorzystać dodatkowo z dopłaty za utrzymywanie krów na ściółce (ze słomy lub podobnego materiału), wybieg oraz odsadzanie cieląt. Spełnienie wymogu utrzymywania krów na ściółce oznacza utrzymanie zwierząt na ściółce albo wydzielenie części ze ściółką ze słomy lub podobnego materiału o powierzchni pozwalającej na jednoczesny odpoczynek krów. Dopłatę za wybieg można otrzymać, jeśli krowy mają go zapewnionego przez co najmniej 4 godziny dziennie przez cały rok. Z kolei za odsadzanie cieląt – jeśli odsadza się je nie wcześniej niż w 5. dniu od urodzenia.  

https://www.tygodnik-rolniczy.pl/articles/pieniadze-i-prawo/dopaty-do-dobrostanu-dla-byda-co-czeka-rolnikow-od-2023-r/

• Like 1
Opublikowano
9 minut temu, Bogdan_ja napisał:

no jak spełniasz wymogi to sie łapiesz na dodatkowa kase     Jak wyliczyć dopłaty do dobrostanu krów i bydła

Co to za bzdury wstawiłeś, gdzie masz 9,1 pkt za wypas krów mamek?

Grupa     technologiczna

Praktyka

Lochy

Tuczniki

Krowy mleczne

Krowy mamki

Opasy

Zwiększenie powierzchni bytowej 

w budynkach/pomieszczeniach
o co najmniej 20%

3,9

0,4

6,9

3,6

0,8

Utrzymanie na ściółce

1,6

0,6

1,0

0,9

0,9

Późniejsze odsadzanie młodych

2,7

nd

1,7

nd

nd

Cykl zamknięty

nd

0,3

nd

nd

nd

Wybieg

nd

nd

2,0

1,5

2,8

Wypas

nd

nd

3,1

1,5

2,9

Zwiększenie powierzchni bytowej 

w budynkach/pomieszczeniach
o co najmniej 50%

9,3

0,6

10,0

9,1

2,0

Opublikowano

Mam 48m obórki o wymiarach 6x8. Wystarczy mi na zwiększoną powierzchnię dla 2 krów mlecznych? Chyba warto w to pójść mimo, że wszystko potem osrane i dużo sprzątania, tylko nie wiem jak z agresją sobie poradzę, bo u mnie jest ustalona hierarchia i te silniejsze znęcają się nad słabszymi. Jak się nocą zerwie silniejsza sztuka to słabsza ma przejebane i wszystko do góry nogami ranem, a jeszcze jak ma ruję to się nawet nie mówi🤕

Opublikowano
Bogdan_ja napisał:

. Dopłatę za wybieg można otrzymać, jeśli krowy mają go zapewnionego przez co najmniej 4 godziny dziennie przez cały rok.

Ile metrów kwadratowych musi być wybiegu na jedną krowę ? Właśnie jestem w trakcie budowania wybiegu i powiększenia płyty gnojowej i dobrze by było zrobić tak żeby od razu spełnić warunki.

Opublikowano

no mozesz nie poradzic z takim stadem 😁

4 minuty temu, lemik napisał:

Mam 48m obórki o wymiarach 6x8. Wystarczy mi na zwiększoną powierzchnię dla 2 krów mlecznych? Chyba warto w to pójść mimo, że wszystko potem osrane i dużo sprzątania, tylko nie wiem jak z agresją sobie poradzę, bo u mnie jest ustalona hierarchia i te silniejsze znęcają się nad słabszymi. Jak się nocą zerwie silniejsza sztuka to słabsza ma przejebane i wszystko do góry nogami ranem, a jeszcze jak ma ruję to się nawet nie mówi🤕

Opublikowano
6 godzin temu, ChiquitaB napisał:

To będe próbował. Te kochane gliny u nas, lepiej cegły lepić chyba😁

Ja na glinie też zoralem na raz trawę z lucerna. 

Dużo zależy od pluga jakim dysponujesz

Opublikowano
4 minuty temu, Bogdan_ja napisał:

no mozesz nie poradzic z takim stadem 😁

Przecież nie będę z nimi mieszkał

To jak ile te zwiększone normy w metrach? Można w drodze wyjątku coś się dowiedzieć na tym forum, czy zawsze cza guglać?

Opublikowano

sobie guglaj jak chcesz kaske ...generalnie spora kasa jest do wyrwania chiba i ja cos pomysle i puszcze z łancuga ...

miejsca mam bo stado zredukowane o połowe ...

pacz co ci łobory nie rozwala ...takie stado masz fiufiu .....😁

Opublikowano

Nikt za darmo nie rozdaje ,nawet święte Mikołaje .   ,,Zapamiętaj ,wszystko co powiesz ,czy zrobisz ,prędzej czy póżniej będzie wykorzystane przeciwko tobie'' .  Ot takie 2 zasady życiowe 😐

• Like 2