Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
17 godzin temu, Paulina1985 napisał:

Przykro mi. Tak niestety bywa jak lekarza nie ma i diagnozy. 

Gdzie Ty mieszkasz, ze taka lipa z lekarzami. wspolczuję.

Drugi weterynarz pobrał krew i wyszło że całkiem rozwaloną miała wątrobę 

Mieszkam niedaleko @Kierownik 

10 minut temu, jarecki napisał:

dr hause by sie przydał . Ja w tym tygodniu wsadziłem 1 tys , w krowe mamke cielak zdechł , puki co krowa żyje .

Moja też praktycznie 1 tyś wciągła

Opublikowano

No to nie ogarniam. Mieszkasz niedaleko Kierownik i nie ma w okolicy dobrego weterynarza? Jakby on współpracował z takimi weterynarzami jak ty to nie zbudował by takiego stada. Może szkoda ci kasy na lepszego specjalistę? U nas w okolicy jest kilku z czego 2 się naprawdę zna na tym co robi. Fakt biorą 1,5 x tyle niż pozostała reszta ale z takimi problemami jak ty masz to bez problemu wychodzą krowy. Pozostała reszta nadaje się do odrobaczania lub jakiś prostych przypadków bo wezwać ich do ciężkiego przypadku to można dzwonić od razu po bakutil 

• Like 1
Opublikowano
5 godzin temu, Karol6130 napisał:

Po porodzie też podawałem i działał. 

Dodatkowo wtedy energetyczny jeszcze 

W Czwartej laktacji dostają fosforanowy i wapniowy 

W maju mi padł byczek parę dni po urodzeniu . 

Pępowina się urwała przy samym pępku. 

Krowę cielił lekarz, pępek zdezynfekował. 

Za dwa dni gorączka, leczenie. 

Za trzy dni powtórka. 

Padł na trzeci dzień po drugim leczeniu. 

Gorączka nie przekraczała 40°

Cielaki się ratowało nieraz z gorączki 41,5 i odwodnione nawet leżały 

też tak mialam. Cielę szło tyłem i pępowiny praktycznie nie było, za to była dziura. Poprosilam lekarza żeby zszył. Żadnej opuchlizny ani temp. nie było - udało się.

16 minut temu, Dziad932 napisał:

Drugi weterynarz pobrał krew i wyszło że całkiem rozwaloną miała wątrobę 

Mieszkam niedaleko @Kierownik 

Noooo🤐, a @Kierownik zadowolony 🙃 ???

• Like 1
Opublikowano
37 minut temu, slawek74 napisał:

to znaczy zaniedbanie gospodarza 🤔 ale coś nie teges z tym badaniem bo nie da się ot tak określić że wątroba rozwalona 🤔

Dlaczego zaniedbanie , żarła normalnie 

29 minut temu, krzychu121 napisał:

No to nie ogarniam. Mieszkasz niedaleko Kierownik i nie ma w okolicy dobrego weterynarza? Jakby on współpracował z takimi weterynarzami jak ty to nie zbudował by takiego stada. Może szkoda ci kasy na lepszego specjalistę? U nas w okolicy jest kilku z czego 2 się naprawdę zna na tym co robi. Fakt biorą 1,5 x tyle niż pozostała reszta ale z takimi problemami jak ty masz to bez problemu wychodzą krowy. Pozostała reszta nadaje się do odrobaczania lub jakiś prostych przypadków bo wezwać ich do ciężkiego przypadku to można dzwonić od razu po bakutil 

28 minut temu, Paulina1985 napisał:

też tak mialam. Cielę szło tyłem i pępowiny praktycznie nie było, za to była dziura. Poprosilam lekarza żeby zszył. Żadnej opuchlizny ani temp. nie było - udało się.

Noooo🤐, a @Kierownik zadowolony 🙃 ???

Właśnie drugi był ten co u Daniela 

Opublikowano
Paulina1985 napisał:

@slawek74 jak to nie da się? z krwi? :) się da :)

...z tymi krowami... :)

nie takie to proste coś wet wspominał

Dziad932 napisał:

37 minut temu, slawek74 napisał: to znaczy zaniedbanie gospodarza 🤔 ale coś nie teges z tym badaniem bo nie da się ot tak określić że wątroba rozwalona 🤔 Dlaczego zaniedbanie , żarła normalnie 

zapasłeś krowę przed porodem i nie dostarczyłeś jej energi ani osłony wątroby 🤷‍♂️ ketoza to choroba błędów gospodarza sorry ale tak jest jak krowa pompuje mleko to trzeba na nią chuchać

krzychu121 napisał:

bo często ten ''droższy'' jest tańszy niż ten ''tańszy'' 😉👍

Opublikowano
1 godzinę temu, slawek74 napisał:

🥴 nie komplikujmy tego co jest proste 😁. Profil wątrobowy to jedno z najczęściej wykonywanych badań z krwi przed i po porodzie 😁 Mówi o wątrobie wiecej niż USG, a za pomocą USG można jeszcze stan wątroby zobaczyć 😁 

Z wątrobą sprawa jest jeszcze taka, że często niewidocznym problemem jest motylica watrobowa, bo hodowcy olewają odrobaczanie, szczególnie stwierdzając, że "przeciez krowy nie chodza po pastwisku". 

Opublikowano
2 godziny temu, Paulina1985 napisał:

Też szło tyłem. 

Grunt że na płuca, pępek czy srakę nie padają. 

Ten był wyjątkiem. 

Może też to mleko mu zaszkodziło. 

Krowa miała opryszczkę 

Pytałem lekarza czy dawać, kazał dawać to dawałem 

Opublikowano

U mnie z moczu takie paski zawsze robi I pokazuje czy ketoza czy kwasicani cos z wątroby też. Nie wiem jak z dokładnością tego ale jakiś widok juz jest.

Słuchajcie mam problem do rozwiązania w związku z karmieniem okoloporodowym. 2 tyg przed wycieleniem wpada pasza do 2.5kg przed wycieleniem. Wtedy też powoli pmr bez paszy. I tu problem bo na obore krowa wchodza na pełny tmr. Często somat podwyższony przez to. Jak wy to robicie w tym okresie okoloporodwym.

Opublikowano (edytowane)

Po ilu dniach idzie na nową oborę. Taka krowa i tak nie pobierze pełnej dawki tmru, dajesz jeszcze z ręki ? 

U mnie byli specjaliści, razem doszliśmy do wniosku, że obora powinna być podzielona na 2 grupy. To rozwiąże dużo problemów. Chociaż bardziej myślę nad stacją paszową, łatwiej to wpasować. 

Edytowane przez leszek1000
Opublikowano

U mnie po 3 dniach idzie. Wtedy na hali premia idzie. Mnie mecza o zrobienie 2 grup ale to mega upierdliwe u mnie by było. Na razie obcinamy pasze na paszowoz aby nie zataczać końcówki a więcej idzie na hali we wiaderkach. Mniej upierdliwe niż grupy. Wiem że grupy fajna sprawa ale przy 45szt robic dwie różne pasze to też lipa bo kupe czasu schodzi i bym chyba z obory nie wychodził. Co do stacji paszowej to myslalem tylko na hale udojowa nad zwykła na sznurki. Kumpel ma i fajne tanie rozwiazanie

Opublikowano

To na hali mniej tego daj. Powoli, po tygodniu zwiększaj. Też zapominam i takiej krowie normalnie sypię, a potem biegunka 😂. Jeżeli  widzisz że ładnie pobiera tmr, to spokojnie przy doju daj połowie dawki. Po tygodniu zwiększ a po 2-3 tygodniach pełna dawka w zależności od wydajności.

Cały czas myślę o stacji. Może za rok coś używanego się kupi i czujniki na szyje. Tmr zrobię na ostatnią grupę a premia pójdzie do stacji. To chyba jedynie rozwiązanie. 

Lub w starej oborze, zrobię grupę miesiąc przed zasuszeniem. Człowiek o tym nie myślał, a teraz gorsze krowy potrafią się ładnie zaokrąglić 😂

Opublikowano
1 godzinę temu, ChiquitaB napisał:

U mnie po 3 dniach idzie. Wtedy na hali premia idzie. Mnie mecza o zrobienie 2 grup ale to mega upierdliwe u mnie by było. Na razie obcinamy pasze na paszowoz aby nie zataczać końcówki a więcej idzie na hali we wiaderkach. Mniej upierdliwe niż grupy. Wiem że grupy fajna sprawa ale przy 45szt robic dwie różne pasze to też lipa bo kupe czasu schodzi i bym chyba z obory nie wychodził. Co do stacji paszowej to myslalem tylko na hale udojowa nad zwykła na sznurki. Kumpel ma i fajne tanie rozwiazanie

Jaka pasze dajesz we wiaderkach I ile max na sztukę przy dojeniu ? Nadążają wyjadac? 

Opublikowano (edytowane)

Te po wycieleniu dostają delicje 2.5kg na dzień a reszta 26% według wydajności. Nie ma problemu. Jedza jak przecinaki, wiaderka wylizane

Pomagier czeka na smaczek.

20220724_061758.jpg

Edytowane przez ChiquitaB
Opublikowano
3 godziny temu, ChiquitaB napisał:

Te po wycieleniu dostają delicje 2.5kg na dzień a reszta 26% według wydajności. Nie ma problemu. Jedza jak przecinaki, wiaderka wylizane

Pomagier czeka na smaczek.

20220724_061758.jpg

To na ile litrów wóz robisz ? Jedna osoba ogarnia dojenie I dawajie paszy ?

Opublikowano
14 godzin temu, Paulina1985 napisał:

@Dziad932 to już wiesz, że trzeba na drugiego następnym razem postawić 😁 dużo droższy ?

No ale ciężko ich namówić na przyjazd bo odległość większa ,  powiem że nawet tańszy 😉

14 godzin temu, Mateusz1q napisał:

Czyli jednak jest porządny weterynarz w okolicy tylko ty dziadowałeś

14 godzin temu, slawek74 napisał:

zapasłeś krowę przed porodem i nie dostarczyłeś jej energi ani osłony wątroby 🤷‍♂️ ketoza to choroba błędów gospodarza sorry ale tak jest jak krowa pompuje mleko to trzeba na nią chuchać

bo często ten ''droższy'' jest tańszy niż ten ''tańszy'' 😉👍

Nic nie była zatuczona , nawet byłem zdziwiony że taka chuda jest , robiłem badanie  bo myślałem że nie jest cielna  , wcale brzucha nie miała , cielaczek strasznie malutki jak kot 

13 godzin temu, Paulina1985 napisał:

🥴😁 😁 😁

Z wątrobą sprawa jest jeszcze taka, że często niewidocznym problemem jest motylica watrobowa,

Mogło to być i u mnie , bo do końca żarła , piła ,mleko dawała , kupy obfite a nie jak przy ketozie

Opublikowano

Dawke mam na 25l bo krowy obdojone juz. Doje z żoną a czasami sam wtedy 10 minut dłużej schodzi dojenie. Bo muszę wyjść upierdy nagnac i g z przejść zgarnąć łopata. To tak 6.15 mam po dojeniu. Potem albo ide na śniadanie albo robic wóz. Na koniec zarcie w starej oborze I gnoje. Jak się zepnę to o 8 mam po robocie. O 4.45 wstaje. O 7 mleko biorą

Opublikowano
ChiquitaB napisał:

Dawke mam na 25l bo krowy obdojone juz. Doje z żoną a czasami sam wtedy 10 minut dłużej schodzi dojenie. Bo muszę wyjść upierdy nagnac i g z przejść zgarnąć łopata. To tak 6.15 mam po dojeniu. Potem albo ide na śniadanie albo robic wóz. Na koniec zarcie w starej oborze I gnoje. Jak się zepnę to o 8 mam po robocie. O 4.45 wstaje. O 7 mleko biorą

spać nie możesz 🤭🤔