Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
15 minut temu, ChiquitaB napisał:

Pany  z fotowoltaika, jak tam na interesie wychodzicie? Dzis umowę podpisałem na 21kw

Jak to wychodzi na nowych zasadach? Zima będziesz kupował prąd to kiedy to się wróci? Nie myślałeś o magazynie energii? Jaki koszt

Opublikowano

Stałe ale jak sobie policzyłem ilość rat za kwotę raty to wyszło mnie tyle ile bym musiał gotówką zapłacić z vatem. Vat jak odda us mogę nadpłacić i wtedy krócej splacam

Jak mi wytłumaczył to fajnie to wychodzi bo nie czaiłem wcześniej tego właśnie. Aktualnie prad kupuje sr po 35gr taka miałem umowę z energa. Od nowego roku 70 gr minimum bedzie. Teraz na nowych zasadach oni odkupują po 70 parę gr każdy 1kw czyli do końca roku za 1kw sprzedany kupuje 2kw. Cena rośnie co miesiąc sprzedaży i oni to aktualizują. Wiec mega korzystnie aktualnie. Pozniej mniej ale w starych zasadach odbierać bym mogl 70% pradu a tu 100%. Niby przez podwyżki energi zaczęło to fajnie wyglądać bo na początku roku to slabo się zapowiadało. Przy mojej cenie energi do końca roku mam o wiele lepsze warunki niz na starych zasadach

Opublikowano (edytowane)

To ile tys za 1 kw ci wyszło, ja 3,5 roku temu 4 tys za kw to teraz drożej czy taniej bo chodzi mi po głowie powiększenie swojej instalacji.

Edytowane przez robert1226
Opublikowano

92tys za niecałe 21kw. Firma Polenergia. Wiem że można taniej, ale mamy przeglądy darmowe przez 7 lat, gwarancja minimum uzysku przez 4 lata- jeżeli mniej to płacą roznice w rachunku. Gwarancja 25 lat. No i w sumie patrzyliśmy na to ile firma jest na rynku i ile ma szans zeby na nim zostać co by za 3 lata przy awari okazało się że trzeba radzić sobie samemu bo firmy nie ma.tp i gwarancji nie ma a duzo tych tanich firm się zwinęło.

Opublikowano

A z czego ci wyszło te 21 kw bo jak masz przydział mocy większy to bież na max ile wejdzie .

Co do ceny to dałeś się naciągnąć i tym bardziej że żadnych przeglądów nikt ci robił nie będzie  fotowoltaiki jest bezobsługowa ,a na awarie masz gwarancję 

Opublikowano
ChiquitaB napisał:

92tys za niecałe 21kw. Firma Polenergia. Wiem że można taniej, ale mamy przeglądy darmowe przez 7 lat, gwarancja minimum uzysku przez 4 lata- jeżeli mniej to płacą roznice w rachunku. Gwarancja 25 lat. No i w sumie patrzyliśmy na to ile firma jest na rynku i ile ma szans zeby na nim zostać co by za 3 lata przy awari okazało się że trzeba radzić sobie samemu bo firmy nie ma.tp i gwarancji nie ma a duzo tych tanich firm się zwinęło.

na dachu czy na ''ziemi''

Opublikowano (edytowane)

Dokładnie jest prąd w gratis to się przestaje oszczędzać i coraz więcej przeróżnistich elektrycznych zjadaczy prądu ; u nas np w domu jak nie było fotowoltaiki to się w piecu cały czas tliło by ciepła woda była , a teraz wtyczka w gniazdo i się grzeje  czajnik na prąd był na gaz dużo w kuchni dziewczyny robią w termomixisie ,nie na kuchence gazowej.

Opublikowano

Ale znam przynajmniej 3-4 przypadki, (m. in. @bialy2005) gdzie ludzie zarzekają się że po montażu ograniczyli zużycie bo zmienili żarówki na ledy, zmieniły się w międzyczasie lodówki albo przestali używać śrutownika na rzecz kupna pełnoporcjówki a mimo to roczne zużycie wzrosło, instalacja okazała się za mała i muszą dopłacać za prąd

Opublikowano

No każdy przypadek jest inny ja na własnym przykładzie pisze 

34 minuty temu, krzychu121 napisał:

Może też spadek sprawności instalacji i dlatego szybko staje się za mała 

Spokojna twoja rozczochrana mam aplikacje na telefon i z każdego dnia od początku działania ci mogę przedstawić i nie ma spadku produkcji jest porównywalna ( nie identyczna) bo słońce i chmury różny scenariusz rysuje.

Opublikowano

A powiedzcie bo pokazywał mi koles produkcję u klientów takie od 20kw w gore i że większość w roku wyprodukuje duzo więcej jak te 20kw.

Robert ty tu o tym termomixie nie pisz bo moja to już mi rok dupe truje bo juz jej siostry maja i ona też chcę. Ja tylko jej mowie ze jak nie potrafią gotować to se gar musiały kupic😅

Nie wiem zobaczymy teraz zużywam 17kw rocznie wiadomo coś tam wzrośnie ale zależało mi żeby pokryć to co teraz a później się pomyśli.

Opublikowano (edytowane)

Od 3,5 roku jest porównywalna , a teraz nawet na lekkim plusie.

To ci koleś prawdę mówi bo ja mam 9,9 kw a w rok robi prawie 11 kw .

Takie inwestycje tu pokazujesz ,a żonie termomixa żałujesz 😁😀

• Haha 1