Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 minut temu, Karol6130 napisał:

W tamtym roku jedna była przez dwa tygodnie spuchnięta. 

Wet stwierdził że coli, dał leki i nic, drugi poprawił i też nic. 

Trzeci strzelił z penicyliny i pomogło na tyle że nie gorączkowała 

Doiłem na wszystkie bo pozostałe też już były zepsute 

Zasuszona była na 4 czy 5 miesięcy, teraz doi normalnie 

Nigdy więcej dawania leków w ciemno bez pobrania na badanie 

przyjdzie czas że zapomnisz ,przecwaniaczysz i dasz ,ot takie są ludziska .🤷‍♀️😉

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, damianzetor9540 napisał:

Najgłupsza teoria na całym forum powielana odnośnie somatyki zapaleń. 

Nie teoria tylko praktyka bo ludzie walą pół na pół z owsem bo pszenżyto goni mleko a jak za dużo to wywołuje zapalenia.Sam zem spraktykował bo każdy tak mówi ale nie tu na forum i gura 200kg na tonę.Pszenica już taka nie jest i żyto.Tu na forum sobie mówcie ze nie wywołuje w przedawkowaniu bo tez zależy kto ile daje kg ospy.

Edytowane przez Strongman
  • Haha 1
Opublikowano
3 minuty temu, Strongman napisał:

Nie teoria tylko praktyka bo ludzie walą pół na pół z owsem bo pszenżyto goni mleko a jak za dużo to wywołuje zapalenia.Sam zem spraktykował bo każdy tak mówi ale nie tu na forum i gura 200kg na tonę.Pszenica już taka nie jest i żyto.

Bzdury piszesz. 😔

Ta twoja teoria z praktyką to jakieś bzdety wyssane z palca. 🤦‍♂️

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, PRIMO napisał:

Bzdury piszesz. 😔

Ta twoja teoria z praktyką to jakieś bzdety wyssane z palca. 🤦‍♂️

Nie moje ja tam mam nie duzo krów ale ludzie mają po 300 i ruskie przy nich robią i rozmawiałem z gospodarzem i on tak twierdzi i spraktykowałem i prawda.

Mozę tez zależy kto jak daje czy na czysto sypie czy wwali w wóz wymiesza z tym wszystkim to co innego.

Nawet te świnie kiedyś to od pszenżyta łapały obrzenkówki więc takie przyswajalne zdrowe nie jest jak dużo go.A od zyta już nie.

Opublikowano
3 minuty temu, Strongman napisał:

Nie moje ja tam mam nie duzo krów ale ludzie mają po 300 i ruskie przy nich robią i rozmawiałem z gospodarzem i on tak twierdzi i spraktykowałem i prawda.

Mozę tez zależy kto jak daje czy na czysto sypie czy wwali w wóz wymiesza z tym wszystkim to co innego.

Nawet te świnie kiedyś to od pszenżyta łapały obrzenkówki więc takie przyswajalne zdrowe nie jest.A od zyta już nie.

Słuchaj tych znafcóf to wyjdziesz jak Zabłocki na mydle. 

Opublikowano (edytowane)

Ja z tym problemu nie mam a kto ma niech sobie spraktykuje i sam stwierdzi.Ja sam zacząłem krowy chować więc musiałem się nauczyć bo rodzice nie chowali.

Opublikowano
1 godzinę temu, martin0000 napisał:

Zaraz wet ma przyjechać zobaczymy co poda, ale nie widzę szans na wyleczenie i zostanie doj na 3 strzyki. Co do tych leków do wymieniowych to one wszystkie są do leczenia e coli ale żaden sobie nie radzi. Ja pszenżyta nie daje. Stado nie odrobaczane. 

Zaopatrz się w przeciwzapalny lek np vetaprofen i antybiotyk np marbox i jeśli złapie coli to nie czekaj na weta tylko sam jak najszybciej podaj chyba że wet zjawi się po pół godzinie u ciebie to rozumiem ale wiem jak z nimi jest szczególnie w lato mają tyle nagłych przypadków że szkoda krowy, jeśli krowa nie je i widac ze to zapalenie to od razu domięśniowo i tyle, ja u siebie nawet zwykłe zapalenie to nie bawię się już z tymi tubami bo to słabo działa, domięsniowo jak podam to rzadko kiedy trzeba antybiotyk zmieniać bo nie działa a tuby to porażka

• Thanks 1
Opublikowano

Też już tak myślałem trzeba samemu działać i nie czekać na lekarza bo w takich przypadkach nie ma czasu, dlatego wezwałem weta żeby podpatrzeć czym i jak leczy ale te leki ogólnie nie podobają mi się, 

Opublikowano
Strongman napisał:

Ja z tym problemu nie mam a kto ma niech sobie spraktykuje i sam stwierdzi.Ja sam zacząłem krowy chować więc musiałem się nauczyć bo rodzice nie chowali.

a mnie to lsiądz uczył 🤣🤣🤣🤣 bzdury piszesz jak już choroby to ze spleśniałego zboża albo z grzybani i nie ważne czy pszenżyto czy owies ....

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, slawek74 napisał:

a mnie to lsiądz uczył 🤣🤣🤣🤣 bzdury piszesz jak już choroby to ze spleśniałego zboża albo z grzybani i nie ważne czy pszenżyto czy owies ....

Ale ty to w wóz paszowy walisz a nie na czysto sypiesz.

To tak jakbyś bimbru się napił a drinka zrobił.

Opublikowano

Człowieku co ty bredzisz o tym pszenżycie znam ludzi co 100 % ze zboża dają w pełnoporcjowej pszenżyta i jakos doją. A Ci co dają po 10 kg na krowę dziennie to u nich wszystkie z zapaleniem powinny być 

Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, pawlak2507 napisał:

Człowieku co ty bredzisz o tym pszenżycie znam ludzi co 100 % ze zboża dają w pełnoporcjowej pszenżyta i jakos doją. A Ci co dają po 10 kg na krowę dziennie to u nich wszystkie z zapaleniem powinny być 

Mozę cie źle rozumiem ale pasza pełno porcjowa to nie 100% pszenżyta, tylko to dodatek do innych składników.I w tej paszy może być 20% pszenżyta I 80% innych składników.Dlatego się nazywa pełno porcjowa bo tam wszystko jest.

Opublikowano

Ty nawet nie wiesz co jest w gotowej paszy jedna partia jest taka a druga inna, jeśli sam robisz to widzisz i kiedyś słyszałem żeby uważać z żytem ale pszenżyta samego raczej też nikt nie daje więc koniec dyskusji na ten temat bo każdy daje to co ma

Opublikowano
Strongman napisał:

1 godzinę temu, damianzetor9540 napisał: Najgłupsza teoria na całym forum powielana odnośnie somatyki zapaleń.  Nie teoria tylko praktyka bo ludzie walą pół na pół z owsem bo pszenżyto goni mleko a jak za dużo to wywołuje zapalenia

Jeśli pół na pół to "walenie" to jak określić u mnie jeśli mielę 85% pszenżyta i 15% owsa a mleczarnia dopłaca mi +4gr extra za niską somatykę?

• Like 2