Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Kierownik napisał:

hahah tak jest najlepiej :D jak poszła krew to jest sens jeszcze inseminowac? zapomniałem o sztuce i tak wyszlo

niektórzy mówią inseminować ostatnio na szkoleniu doktor Ruciński

ChiquitaB napisał:

No moja druga seria badana po inseminacji i 6/8 cielnych

👍 nowy w tym bałaganie ?

Opublikowano
2 godziny temu, Kierownik napisał:

hahah tak jest najlepiej :D jak poszła krew to jest sens jeszcze inseminowac? zapomniałem o sztuce i tak wyszlo

nie ma sensu.

U mnie killa razy sie tak zdarzyło, ale ze już mialam słomke rozmrozoną to zainseminowałam. Nigdy nie zaskoczyła.

Opublikowano
3 godziny temu, Troker1979 napisał:

Stosujecie do płukanek Fatroximin? Antybiotyk ale karencja zero dni( rifaksymina). Oddajecie mleko po aplikacji?

Pewnie że się oddaje,jeszcze nie spotkałem się z jakąś płukanką która miała by karencje na mleko

Opublikowano
martin0000 napisał:

Stosujecie do płukanek Fatroximin? Antybiotyk ale karencja zero dni( rifaksymina). Oddajecie mleko po aplikacji?

Pewnie że się oddaje,jeszcze nie spotkałem się z jakąś płukanką która miała by karencje na mleko

były i karencyjne i pewnie są tylko nikt już nie stosuje

• Like 1
Opublikowano
slawek74 napisał:

martin0000 napisał:

były i karencyjne i pewnie są tylko nikt już nie stosuje

Ja oddaję mleko do Mlekovity i tam po płukance często wychodzi antybiotyk w mleku. Jeśli wyjdzie laborantka powie z jakiej grupy. To jest nie tylko u mnie .

Opublikowano

Jak sami wiecie tylko wybiórcza grupa antybiotyków poddawana jest kontroli ,te z poza ,,wachlarza'' pewnie są w mleku ,ale po prostu nic o nich w laboratorium nie wiedzą  ,ewentualnie mogą wiedzieć , lecz nie są wykrywalne w testach ,i nie będą podlegały karze .    Czy sami testujecie mleko na antybiotyk ,tymi prostymi testami za kilkadziesiąt zł. ,za kilka sztuk ? [jakoś raz namierzyłem w internecie ,lecz nie pamiętam co to było]  ,i jak z wiarygodnością ?

Opublikowano
kizak napisał:

Jak sami wiecie tylko wybiórcza grupa antybiotyków poddawana jest kontroli ,te z poza ,,wachlarza'' pewnie są w mleku ,ale po prostu nic o nich w laboratorium nie wiedzą  ,ewentualnie mogą wiedzieć , lecz nie są wykrywalne w testach ,i nie będą podlegały karze .    Czy sami testujecie mleko na antybiotyk ,tymi prostymi testami za kilkadziesiąt zł. ,za kilka sztuk ? [jakoś raz namierzyłem w internecie ,lecz nie pamiętam co to było]  ,i jak z wiarygodnością ?

Testy o których Mówisz są bardzo ogólne na substancje hamujące.

Opublikowano

Skoro mowa o srodkach leczniczych to zapytam w poniedziałek po dojeniu został podany Deksametazon , karencja 3 dni wychodzi że dziś wieczorem się kończy. To nie antybiotyk jutro rano mogę bez obawy lać do zbiornika ? Czy poczekać jeden udój 🤔

Opublikowano

Taka ciekawostka. Dałem po 4 dniach po wycieleniu do badania po antybiotyku na zasuszenie( cefa safe -  1 dzień karencji po ocieleniu) i wyszły beta laktamy. Zbadałem po kolejnych 4 dniach i ku dużemu zdziwieniu wyszły tetrakcyliny. Nie ma nic na zasuszenie na tetrakcylinach. Ciekawe czy chodzi o to by nabijać kasę dla laboratorium, zamienione próby czy próbka dotarła uszkodzona lub otwarta i taka procedura napisać że mleko z antybiotykiem i skasować za próbę.

• Confused 1
Opublikowano

Czasami mleko może być jakieś trafne np bardzo tłuste i nie wyjdzie im wynik więc najprościej im wstawić że jest antybiotyk ty tego mleka nie wlejesz do zbiornika tylko zbadasz następnym razem 

Opublikowano
Troker1979 napisał:

Taka ciekawostka. Dałem po 4 dniach po wycieleniu do badania po antybiotyku na zasuszenie( cefa safe -  1 dzień karencji po ocieleniu) i wyszły beta laktamy. Zbadałem po kolejnych 4 dniach i ku dużemu zdziwieniu wyszły tetrakcyliny. Nie ma nic na zasuszenie na tetrakcylinach. Ciekawe czy chodzi o to by nabijać kasę dla laboratorium, zamienione próby czy próbka dotarła uszkodzona lub otwarta i taka procedura napisać że mleko z antybiotykiem i skasować za próbę.

Gdzie lub w jakim laboratorium badales? U mnie też cefa safe jest długo to zależy chyba od krowy. Mam kilka co zawsze na zasuszeniu utuczą się i mamy problem a u chudych po 3 dniach od wycielenia nie ma.

Opublikowano

mrągowo mlekpol. cefa jak zasuszenie powyżej 40 dni to raczej już po trzech dniach krowa czysta. Ale tu ewidentnie jakiś błąd bo tetrakcyliny wyszły za drugim razem. Wkurzyłem się i zawiozłem po następnym udoju i mleko było ok. Tak to kierowca bierze próbkę na antybiotyk. Daje nie więcej jak jedną bo jak wyjdzie jedna tak a druga nie to obawa że jest odwrotnie.

Opublikowano

W grudniu dostałem nowy antybiotyk na zasuszenie. Jak dobrze pamiętam to trzymał 3 tygodnie po wycieleniu. Masz całą nazwę tego produktu. Wet zrezygnował, bo u innego hodowcy to samo. A karencja standardowo 40dni plus 3 dni laktacji. Krowy ponad 50dni w zasuszeniu. 

Opublikowano (edytowane)

To też wchodzą inne substancję, które opóźniają wydalanie danej substancji(głównie przy tubach na zasuszenie). W moim przypadku to wina firmy, która nie dokładnie zbadała nowy produkt. Krowy zdrowe i zadbane, nie powinny tyle trzymać antybiotyku. Antybiotyk był z ten samej grupy cefaleksyn. Inny producent, po 4-5 dniach brak antybiotyku w mleku. 

Edytowane przez leszek1000