Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie właśnie mija równe 20 lat oceny. Mnie nie dziwi że ludzie mają opory aby wejść pod ocenę (bo nie mieli z tym do czynienia), ale dziwi, że niektórzy z niej rezygnują uparcie twierdząc, że na własną rękę i taniej będą w stanie wszystkiego dopilnować

Opublikowano
Dnia 7.12.2017 o 19:55, Cycek333111 napisał:

No w starterze jest tłuszcz chroniony . no u mnie w tym roku skuteczność inseminacji bardzo się poprawiła ( od lutego sam kryje) no i dużo lepszymi hf kryje , ale z innej firmy :)

A podałbyś skład tego starteru? i ile czego dajesz?

Opublikowano

A ja tym razem z problemem natury zdrowotnej. Pacjentka-krowa, termin wcielenia koło 20 grudnia. Stwierdzono już i niej ketoze. Dostała bolusa, kextona, który podobno nie tylko zapobiega ale też i leczy. Zobaczymy. Moje pytanie co z nią dalej, bo wet powiedział że na razie bez sensu podawać jest teraz glukoze, należy skupić się na wątrobie. Wszystko fajnie, tylko że krowa jeśli wyczuje w dawce lacto active, koncentrat w którym jest metionina, nawet tego nie dotknie. Może być go dosłownie szczypta a krowa zaraz rezygnuje z jedzenia. Czy wlewac jej gliceryne, czy może wy mieliście takie przypadki? Jeśli tak to co pomogło? Trochę szkoda sprzedać zaraz po porodzie, bo ostatnia laktacja na poziomie 12 tys. Krowa już swoje lata w sumie ma ale jednak szkoda sztuki. 

Opublikowano

Aktualnie czym ją karmisz? Nie jestem specjalista ale odkąd zwiększyłem przed porodem mielonej kukurydzy i tresciwej to juz od roku tylko jedna krowa miala powazniejszy problem z ketoza. I juz po ocieleniu podawalem glikol z woda 2 razy dziennie przez 5 dni i pomoglo.

Opublikowano

@marwasz199117. Na 500 kg starteru: 300 kg qq mielonej,150 kg soi , worek Tłuszcze Chronionego, worek beta-karoten, to żywieniowiec. Ja od sb jeszcze dodałem  worek drożdży (10 kg , mocniejsze stężenie max 50 g na sztukę dziennie), worek witamin, ponieważ przed wycieleniem i po krowa ma większe zapotrzebowanie. 

Zaczynam tak 2 tygodnie przed porodem , po trochu aż do 2 kg dziennie po wycieleniu, do 3 miesiąca.

Niektórym krowom to nie smakuje, przez Tłuszcz chroniony ( niezbędny) . Dlatego na początku daje starter, na to trochę rzepaku i mąki , jak bardzo uparta to jeszcze to razem mieszam. 

Efekt jest naprawdę zadowalający, no i przynajmniej wiesz sam co dajesz.

Opublikowano
49 minut temu, tedek2 napisał:

Aktualnie czym ją karmisz? Nie jestem specjalista ale odkąd zwiększyłem przed porodem mielonej kukurydzy i tresciwej to juz od roku tylko jedna krowa miala powazniejszy problem z ketoza. I juz po ocieleniu podawalem glikol z woda 2 razy dziennie przez 5 dni i pomoglo.

Aktualnie to koło 10kg kukurydzy, 2 kg paszy tresciwej, 200g prenaty, 50g dairy pilot, 1,5kg wytloka suchego no i sianokiszonki ile zje. Gliceryna na pasze rano szklanka i wieczorem szklanka 

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Cycek333111 napisał:

@marwasz199117. Na 500 kg starteru: 300 kg qq mielonej,150 kg soi , worek Tłuszcze Chronionego, worek beta-karoten, to żywieniowiec. Ja od sb jeszcze dodałem  worek drożdży (10 kg , mocniejsze stężenie max 50 g na sztukę dziennie), worek witamin, ponieważ przed wycieleniem i po krowa ma większe zapotrzebowanie. 

Zaczynam tak 2 tygodnie przed porodem , po trochu aż do 2 kg dziennie po wycieleniu, do 3 miesiąca.

Niektórym krowom to nie smakuje, przez Tłuszcz chroniony ( niezbędny) . Dlatego na początku daje starter, na to trochę rzepaku i mąki , jak bardzo uparta to jeszcze to razem mieszam. 

Efekt jest naprawdę zadowalający, no i przynajmniej wiesz sam co dajesz.

Dzięki,ja tłuszcz chroniony daje i z apetytem jedzą jak wymieszany z paszą a teraz tak właśnie myślałem nad takim starterem bo ciężko dobić białko powyżej 3,0 po wycieleniach

Edytowane przez marwasz199117
Opublikowano

Tłuszcz chroniony to nie jest dobry produkt, kiedyś też dawaliśmy i były problemy. Teraz żywienie wg. De Heus i jest lux zero ketoz, dobre zacielenia, dobre parametry mleka.

Opublikowano

U nas mimo dawania śruty kukurydzianej, melasy z gliceryną, tłuszczu chronionego, był niedobór energii i parametry leciały w dół. Rozród ciągle cysty. Po odstawieniu tego tłuszczu i zmianie na komponenty paszowe z De Heus i o dziwo zwiększeniu białka wszystko się poprawiło. Podobno było za mało białka w dawce i przez to energia była niewykorzystana mimo ciągłego zwiększania podaży energii.

Opublikowano

Teraz to już nie pamiętam co konkretnego mówił żywieniowiec na temat tłuszczu, ale jedno jest pewne jest bardzo drogi. Moje krowy dostają teraz z De Heus Bestermine Activ, Bestermine Somi i Elite Plus, sianokiszonkę, kukurydzę (kiszonka), śrutę zbożową, rzepak i soję. Generalnie żywienie wychodzi taniej i są lepsze efekty.

• Like 1
Opublikowano
27 minut temu, Krowiarka napisał:

Teraz to już nie pamiętam co konkretnego mówił żywieniowiec na temat tłuszczu, ale jedno jest pewne jest bardzo drogi. Moje krowy dostają teraz z De Heus Bestermine Activ, Bestermine Somi i Elite Plus, sianokiszonkę, kukurydzę (kiszonka), śrutę zbożową, rzepak i soję. Generalnie żywienie wychodzi taniej i są lepsze efekty.

No z tymi komponentami to tak nie koniecznie. Karoten Blatiny ma drugie tyle zawartości karotenu co z De Haus a jest nawet troche tańszy. Ale mieszanki Red z De Haus są naprawdę dobre . Na odbiór jest 15o litrów mleka po niej jak po konkurencji przy takim samym żywieniu

Opublikowano

Ja przez parę lat byłam na Blattinie, najpierw się poprawiło, potem była stabilizacja, ale ostatnie parę miesięcy wyniki równia pochyła. Mimo sygnałowania problemu doradca z Blattiny nie poradził sobie. Doszło do tego, że na 2 miesiące miałam po jednym porodzie. Za to po przejściu na doradcę z De Heus będę miała koło 20 porodów w jednym miesiącu. Karoten z Blattina też dostawały i nie pomagało. Ja wiem, że zmiana obory dużo pomogła, ale chyba nie aż tyle.

Opublikowano

Słyszeliście o badaniach prowadzonych przez PFHBIPM w kierunku wykrywania cielności na podstawie analizy mleka od danej sztuki? Dziś dostałem takie info od doradcy i powiem wam że według mnie ciekawy temat.

Opublikowano

Podobno mozna badac po 28 dniach, dokładnść chyba 97%. Tylko ktoś mi mówił, że może być mniejsza, bo jak się przesadza od jednej krowy do drugiej to trochę mleka zostaje w mlekometrze i w przewodach, a to podobno może trochę fałszować wynik. Chociaż mi się wydaje, że to się sprawdzi.

Opublikowano

Słyszałem już kilka miesięcy temu, nie wiem czy nawet w okolicy testy tego  nie trwają. Podobno ma kosztować mniej niż 15 zł które bierze wet za usg. Tylko co jak po 28 dniach od krycia z wyników przyjdzie że krowa została a potem spali nasienie?