Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
danielhaker napisał:

Dziś dostaje 90% jałówek i sporadycznie jakaś przypasiona krowa

pamiętam pamiętam te przypadki w podobnym czasie jak i umnie ale dalej uważam że kexton to minimum na 3 tygodnie nie jest to jakieś cudo ale jak występują ketozy to może pomóc ja trochę innaczej teraz podchodzę do żywienia....

Opublikowano (edytowane)
43 minuty temu, slawek74 napisał:

pamiętam pamiętam te przypadki w podobnym czasie jak i umnie ale dalej uważam że kexton to minimum na 3 tygodnie nie jest to jakieś cudo ale jak występują ketozy to może pomóc ja trochę innaczej teraz podchodzę do żywienia....

Premie energetyczna dajesz przed wycieleniem?

Edytowane przez Mateusz1q
Opublikowano

u mnie by się taka przydała bo trawy mokre i trochę włókna brak

Mateusz1q napisał:

43 minuty temu, slawek74 napisał:

Premie energetyczna dajesz przed wycieleniem?

tak daję I treściwej stopniowo zwiększam

Opublikowano
5 minut temu, Paulina1985 napisał:

@leszek1000 bardzo zle to zniosły 😖  Ale podejrzenie padło na przejście miedzy jednym rodzajem a drugim, przejście nie odrzucone 🤔

A to przejścia, nawet między pryzmami z tego samego sezonu, nie robicie tak że przez dwa tygodnie mieszacie pół na pół "starą" z "nowa"? 

• Like 1
Opublikowano
15 minut temu, Paulina1985 napisał:

@leszek1000 bardzo zle to zniosły 😖  Ale podejrzenie padło na przejście miedzy jednym rodzajem a drugim, przejście nie odrzucone 🤔

Czyżbyś zapomniała że krowa potrzebuje około trzech tygodni na przestawienie się z jednego rodzaju paszy na inny ?

Opublikowano
32 minuty temu, Mateusz1q napisał:

A to przejścia, nawet między pryzmami z tego samego sezonu, nie robicie tak że przez dwa tygodnie mieszacie pół na pół "starą" z "nowa"? 

chodzi o przejscie ktore powstalo po dolozeniu do jednej kichy drugiej z drugiej strony przejazdowego silosu. Prawdopodobnie sciana powinna być wywalona...🤷‍♀️🤔

23 minuty temu, PRIMO napisał:

Czyżbyś zapomniała że krowa potrzebuje około trzech tygodni na przestawienie się z jednego rodzaju paszy na inny ?

To nie kest inny rodzaj paszy. Nie az tak inny, to nie zwykła niestrawnosci. Krowy srają krwią, wszysto cala jalowizna, krowy zasuszone, jalowki wysokocielne...stawiam już na jakąs bakterię z przejscia miedzy pryzmami. Jak masz jedną scianę silosu wchodząca w drugą to przejścia 2tygodniowego nie zrobisz, i tak była zostawiana ta stara kicha i mieszana, problem w tym, że to był koniec jednej kich i wejscie na jednej scianie w drugą...miedzy dolożeniem kich byl jeden dzień....

38 minut temu, Mateusz1q napisał:

tak jest kiedy masz dwie pryzmy, jak jedna wchodzi w drugą to mozesz jedynie trochę ściany zostawić zeby przez kilka dni mieszać, co nie zmienia faktu, że to przejście jednej w drugą - moglo tam wejśc powietrze - tak ja to rozumiem. Bo reakcja jest zdecydowanie zbyt nagła. 

Rozmawiałam z chlopakiem, w gospodarstwie którego przejscie bylo z dnia na dzien ze zwykłej na shredlege i nie bylo reakcji...

Opublikowano (edytowane)

Z kukurydzą nie potrzeba 2 tygodni. Trawy to jest problem, bo tu masz kilka pokosów i różnorodność roślin.  

Chociaż też czeka jeszcze bardzo sucha kuku i tu muszę zrobić przejście, bo różnica jest duża 🙆‍♂️

10 minut temu, Paulina1985 napisał:

chodzi o przejscie ktore powstalo po dolozeniu do jednej kichy drugiej z drugiej strony przejazdowego silosu. Prawdopodobnie sciana powinna być wywalona...🤷‍♀️🤔

To nie kest inny rodzaj paszy. Nie az tak inny, to nie zwykła niestrawnosci. Krowy srają krwią, wszysto cala jalowizna, krowy zasuszone, jalowki wysokocielne...stawiam już na jakąs bakterię z przejscia miedzy pryzmami. Jak masz jedną scianę silosu wchodząca w drugą to przejścia 2tygodniowego nie zrobisz, i tak była zostawiana ta stara kicha i mieszana, problem w tym, że to był koniec jednej kich i wejscie na jednej scianie w drugą...miedzy dolożeniem kich byl jeden dzień....

Znajomy ma jedną pryzmę i robi tak, że starą rozciąga po całości i na to idzie nowa. Rozumiem, że u was była ściana starej kiszonki i od tego zaczęliście tworzyć nową 

dobrze rozumie ? 

Edytowane przez leszek1000
Opublikowano

Tak leszku. Tak bylo.

Dlatego już jak koncowke starej dawał to pewnie powinno być to wszystko odrzucone razem z początkiem nowej(tym bardziej, ze podobno byla ona "luźna", czytaj niedognieciona). Ja tak teraz myslę, a jak jest...to nie wiem. 

Opublikowano

Powiem wam że miałem to samo z 3 tygodnie temu wszystkie krowy jalowizna cielaki biegunka z krwią tylko że u mnie żadnej zmiany paszy nie było. Wet kazał poczekać kilka dni czy się będzie polepszać no i przeszło po tygodniu. U kuzyna było to samo. Niby coś wirusowego jak gadałem z wetem

Opublikowano
17 minut temu, Paulina1985 napisał:

Tak leszku. Tak bylo.

Dlatego już jak koncowke starej dawał to pewnie powinno być to wszystko odrzucone razem z początkiem nowej(tym bardziej, ze podobno byla ona "luźna", czytaj niedognieciona). Ja tak teraz myslę, a jak jest...to nie wiem. 

Trochę wina pracownika. Powinien najpierw zawołać fachowa czyli ciebie😍. Ładował i nawet nie sprawdził, raczej coś było widać.

@Mateusz1q też może być wirus, ale tutaj raczej od kiszonki.

Przy ostrych biegunkach lepiej nie czekać tylko podać np preparat oparty na korzę dębu. 

Krew w kale to nie przelewki. Ścianki na jelitach są podrażnione,  a to może w przyszłości powodować wrzody😬

Opublikowano

Utrzymuje opasy gdy osiągną rok na uwięzi połowa jest na legowiskach na piachu i tam z kończynami nic się nie dzieje a druga część stanowiska z betonu i cały czas jakieś problemy jak nie spuchnięte kolana to cały czas problemy z kończynami ale takiego przypadku jeszcze nie miałem lewa nogą jak by wyginała się w stawie zależy jak stanie raz jest dobrze a czasami wygina się Co to może być ? Czy można temu zaradzić?

IMG_20211212_094848.jpg

Opublikowano
11 minut temu, leszek1000 napisał:

Trochę wina pracownika. Powinien najpierw zawołać fachowa czyli ciebie😍. Ładował i nawet nie sprawdził, raczej coś było widać.

@Mateusz1q też może być wirus, ale tutaj raczej od kiszonki.

Przy ostrych biegunkach lepiej nie czekać tylko podać np preparat oparty na korzę dębu. 

Krew w kale to nie przelewki. Ścianki na jelitach są podrażnione,  a to może w przyszłości powodować wrzody😬

zalety wielu pracowników. Miał powiedziane żeby odrzucić, a stwierdził, że wyglada dobrze i dawał dalej....

Opublikowano
8 minut temu, wysoki1122 napisał:

Utrzymuje opasy gdy osiągną rok na uwięzi połowa jest na legowiskach na piachu i tam z kończynami nic się nie dzieje a druga część stanowiska z betonu i cały czas jakieś problemy jak nie spuchnięte kolana to cały czas problemy z kończynami ale takiego przypadku jeszcze nie miałem lewa nogą jak by wyginała się w stawie zależy jak stanie raz jest dobrze a czasami wygina się Co to może być ? Czy można temu zaradzić?

IMG_20211212_094848.jpg

wygląda na niedobory...lub duze dawki enrofloksacyny za młodu?

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, Paulina1985 napisał:

wygląda na niedobory...lub duze dawki enrofloksacyny za młodu?

Ta sztuka nie dostawała nigdy antybiotyku . Czy to może być spowodowane niedoborem wapna ?

Opublikowano

Z mleczarni przywieźli nowy numer Elity ale te jerseje piękne 😊

wysoki1122 napisał:

5 minut temu, leszek1000 napisał:

@wysoki1122 kuleje ?. Możliwe że w przeszłości skręcił sobie kostkę.

Nie kuleje właśnie wypuszczałem go na sznurku to biega tak jak by nie odczuwał nic 

tylko ten jeden czy kilka sztuk ma podobnie ? może to jakaś wada?