Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 2.11.2021 o 17:33, ChiquitaB napisał:

Ktoś kiedyś pytał jak jest gdy krowa lakse walnie, a no tak🤣

20211102_172941.jpg

Dnia 2.11.2021 o 20:55, Primula94 napisał:

Dlatego tylko hala  bok w bok. Żadna Ci na głowę nie nawali, nie naleje, ani nie kopnie.

I dlaczego nie masz na czas doju pochowanych tych przystawek do mycia?

Nie tylko bok w bok. na tandemie też Ci nie nawali na głowę

A na podłogę w kanale tylko i wyłącznie świński plastikowy ruszt na podciągach. pod nim kilka cm luzu, żeby syf spłynął do studzienki i jest idealnie. ZERO mycia podłogi i ZERO poślizgu.

Opublikowano

Może i tak, ale wracając do płytek to szkoda, że nie spiknęliśmy się wcześniej. Ugadałbym Cię na ruszt.  Dołożyłbyś trochę i byłbyś na pewno zadowolony

Opublikowano

ruszt spoczywa na  podciągach z włókna szklanego (jeśli dobrze pamiętam 11 cm), a te na ok 6 cm klockach, postawionych na betonowej posadzce wylanej praktycznie w poziomie z lekkim wskazaniem w stronę studzienki pod jednostką końcową. dzięki temu posadzka praktycznie nie wysycha. i wszystko delikatnie, powoli spływa, bo zawsze dostanie brud trochę wody ze zwykłego opłukania aparatów po dojeniu. Poza tym od powierzchni rusztu do posadzki masz tylko 17 cm to jak psikniesz  zwykłym pistoletem ogrodowym to brud też płynie, nie mówiąc już o tym, że można przy generalnym myciu hali karcherem mu dopomóc. W razie czego to ruszt jest na wcisk i łatwo się wyjmuje, więc nie ma się czego bać. U mnie po prawie roku użytkowania  jest tam czysto. Uprzedzając pytanie- nic nie śmierdzi, a przynajmniej nie bardziej niż reszta obory. Każdemu, kto będzie budował/modernizował halę udojową polecam

Opublikowano
1 godzinę temu, Przekeeeek napisał:

Nie tylko bok w bok. na tandemie też Ci nie nawali na głowę

A na podłogę w kanale tylko i wyłącznie świński plastikowy ruszt na podciągach. pod nim kilka cm luzu, żeby syf spłynął do studzienki i jest idealnie. ZERO mycia podłogi i ZERO poślizgu.

Ale tandem jest znowu wolny.

Co do rusztu na hali , to mam i tak jak piszesz za***ista sprawa.

I w każdej chwili  ChiquitaB może sobie to zamontować.

Opublikowano (edytowane)

jeśli tandem to  tylko autotandem, który jak jest dobrze jest ustawiony i sprawnie zarządza bramkami, to wcale nie jest wolny, a jak do tego masz żywienie na hali to większość krów wchodzi sama i nie trzeba naganiać, pilnować ile krów weszło itd... zajmujesz się tylko dojeniem i najwyżej podegnaniem maruderek. Stąd moje zdanie jest takie, że jeśli doi jedna osoba to na autotandemie ma najwygodniej. Największy minus autotandemu wg. mnie jest taki, że np. na rybiej ości jak wegnasz krowy to myjesz po kolei wszysttkie, po kolei wszystkie wycierasz, podłączasz itd, a na tandemie jedną podłączasz, idziesz drugą dipować, a potem trzecią pianujesz, czy tam wycierasz i tak się kręcisz jak g.... w przeręblu

Oczywiście, że  ChiquitaB może zamontować, tylko, czy nie zrobi sobie przy okazji zbyt płytkiego kanału... bo nawet dając te niższe podciągi i robiąc pod nimi ze 2 cm szparę  z 10 cm  w sumie straci

No chyba, że jakieś super niskie podciągi udałoby się załatwić

Edytowane przez Przekeeeek
Opublikowano

Mi tam pasuje, to był jedyny przypadek,  tak jest czysto. Poza  tym po każdym dojeniu i tak wszystko się plucze bo by byl syf. Raz na jakiś czas karcherem lecę. Sprzątnięcie podłogi to 2min w kanale a z rusztem już dłużej napewno zeby było czysto pod nim. 36krow w 50 minut doje a zona nagania te co nie chcą wejść. Myślę że dobry czas. w tym czasie jeszcze legowiska ogarnia.

Jakiś patent na 2szt które się nie kładą w legowiska?

Opublikowano

A jak macie rozwiązane wyjscie z hali udojowej ? Mam korytarz i na końcu zrobilem bramkę ale za każdym razem musze wychodzić otworzyć wtedy wyganiam i zamykam bo zawsze się jakiś upierd trafi co chce spowrotem wejść. A takie latanie tez schodzi czasowo 

Opublikowano (edytowane)

Możesz zrobić rurę podciętą pod kątem do zawiasu:

Można też podpatrzeć jak to jest w Delaval lub GEA przy ruchu kierowanym w oborach na roboty.
W Delaval nie pamiętam.
GEA ma rury zwisające na wysokości (jak zasłona) i na pewnej wysokosci rura w poprzek, która powoduje że odchylają się one tylko w jednym kkierunku

image.png

Edytowane przez ogorek_kiszony