Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Zgarniacz linowy, czekamy na odbiór.

Materacyki gotowe troche się zeszlo, poszlo 2.2 tony slomy. Na dorzucanie myślę że 1 balik bedzie na ten 1 miech czy 3tyg starczał w zupełności

20211011_170731.jpg

Edytowane przez ChiquitaB
Opublikowano

Proszę o rady. Jałówka miesiąc przed wycieleniem(chodzi całodobowo po okólniku) dostała zapalenia w jednej ćwiartce. Chyba wcześniej już coś było ale dopiero dziś zauważyłem że jedna ćwiartka powiększona bo rośnie wymię. Już wcześniej była jakaś osowiała ze zmniejszonym apetytem i energią życiową. Później było ok  a od kilku dni znowu jakaś osowiała i dziś wymacałem że jedna ćwiartka twarda(mało spuchnięta). Co robić:

1. Nic nie robić, czekać do wycielenia? Ćwiartka się zepsuje może zasuszy a może po wycieleniu leczyć bądź kasować jak trzeba będzie. Tylko czy zapalenie nie przejdzie na cały organizm(pewnie zależy jaka bakteria).

2.Antybiotyk domięśniowo(jaki?) Miałem ze 3 miesiące temu taki sam przypadek tylko krowa 2 tygodnie przed wycieleniem.Wpompowałem butelkę penstrepa i urodziła martwego cielaka a krowa nawet na 2 litry na udój się nie rozdoiła i rzeźnia.

3. Antybiotyk do strzyka(conbaktan, mastijet ,synolux nie wiem co najbezpieczniejsze a i skuteczne). Mleka chyba w ćwiartce nie będzie więc może się uda bez zdajania.Chodzi o zęby(jałówka). Ale jak będzie jakiś wysięk to doić za wszelką cenę? Czy dać zastrzyk i doić za 12 h?

Opublikowano

Na stanowisko ją ,  doić ją,  jak ma w innych strzykach nawet trochę to doić całą , a w chory strzyk antybiotyk i antybiogram ,co tam wyjdzie dać ogólnie dodatkowo , ja jedną 3 miesiące przed wycieleniem tak doiłem i jest ok teraz ani somatycznych ani zapaleń wszystkie strzyki ok .

Opublikowano
8 minut temu, Troker1979 napisał:

Proszę o rady. Jałówka miesiąc przed wycieleniem(chodzi całodobowo po okólniku) dostała zapalenia w jednej ćwiartce. Chyba wcześniej już coś było ale dopiero dziś zauważyłem że jedna ćwiartka powiększona bo rośnie wymię. Już wcześniej była jakaś osowiała ze zmniejszonym apetytem i energią życiową. Później było ok  a od kilku dni znowu jakaś osowiała i dziś wymacałem że jedna ćwiartka twarda(mało spuchnięta). Co robić:

1. Nic nie robić, czekać do wycielenia? Ćwiartka się zepsuje może zasuszy a może po wycieleniu leczyć bądź kasować jak trzeba będzie. Tylko czy zapalenie nie przejdzie na cały organizm(pewnie zależy jaka bakteria).

2.Antybiotyk domięśniowo(jaki?) Miałem ze 3 miesiące temu taki sam przypadek tylko krowa 2 tygodnie przed wycieleniem.Wpompowałem butelkę penstrepa i urodziła martwego cielaka a krowa nawet na 2 litry na udój się nie rozdoiła i rzeźnia.

3. Antybiotyk do strzyka(conbaktan, mastijet ,synolux nie wiem co najbezpieczniejsze a i skuteczne). Mleka chyba w ćwiartce nie będzie więc może się uda bez zdajania.Chodzi o zęby(jałówka). Ale jak będzie jakiś wysięk to doić za wszelką cenę? Czy dać zastrzyk i doić za 12 h?

Antybiotyk do zasuszenia z najkrótszą karencją. 

3 minuty temu, Supersebusiek napisał:

Na stanowisko ją ,  doić ją,  jak ma w innych strzykach nawet trochę to doić całą , a w chory strzyk antybiotyk i antybiogram ,co tam wyjdzie dać ogólnie dodatkowo , ja jedną 3 miesiące przed wycieleniem tak doiłem i jest ok teraz ani somatycznych ani zapaleń wszystkie strzyki ok .

Doczytałeś do końca czy tylko tak tylko zerknąłeś?

Opublikowano

@Supersebusiek parę lat temu też miałem taki przypadek i nie doiłem tylko podałem antybiotyk na zasuszenie i po wycieleniu było już wszystko ok. 

Podał trzy możliwe sposoby leczenia a nie że tak zrobi więcej nie mędrkuj mi tu. 

Opublikowano

Sorki nie chciałem wprowadzać złych emocji. Temat dla mnie trudny bo straciłem jałówkę 3 miesiące temu w takich samych okolicznościach, doświadczenie małe i opcja z antybiotykiem domięśniowym to ostateczność. Też myślałem o antybiotyku na zasuszenie tylko te o szerokim spektrum działania to min 35 dni. Jest jakiś fatrotronic czy jakoś tak ale nie wiem czy dobry. Termin wycielenia na 12.11.2021. PRIMO zdało egzamin takie zasuszenie w tym czasie? Tak było by dla mnie najwygodniej. Mleko było w tym chorym strzyku?A nawet jak szklanka to pewnie w następnej laktacji normalnie?

Opublikowano

Panowie ocielila mi się jalowka 5 dni wcześniej ale nie zrobiła wcale wymia, przez pierwsze dwa dni dawała ok 2-3l po dwóch tygodniach daje dziennie ok 14 litrów mleka. Jest sens to trzymać? Możliwe że w drugiej laktacji zrobi normalne wymie? Czy jakoś TERAZ jeszcze ja jakoś rozdoic?

Opublikowano
7 godzin temu, Tipik napisał:

Panowie ocielila mi się jalowka 5 dni wcześniej ale nie zrobiła wcale wymia, przez pierwsze dwa dni dawała ok 2-3l po dwóch tygodniach daje dziennie ok 14 litrów mleka. Jest sens to trzymać? Możliwe że w drugiej laktacji zrobi normalne wymie? Czy jakoś TERAZ jeszcze ja jakoś rozdoic?

czysty HF czy mieszanka 

8 godzin temu, ChiquitaB napisał:

Delaval vrm900 taki regulator mam, jak nim podcisnienie zmniejszyć? Niby 4.2 ustawili a jest kurde 6.2

mam inny model, u mnie na górze jest kapselek po jego ściągnięci reguluje imbusem.  

Opublikowano

olać te 35 dni,czy dłużej ,aby jałówka wylazła ,ja tam ZAWSZE daję na antybiotyk ,a nie patrzę na ich dni ,no chyba że już np 62 dni ,bo i tak ,,przechodzi''. A z tą ilością mleka to może być różnie . Zakupiłem  super ,hiper ,jałówka szafa a mleka kilka litry na udój ,i cóż ,czekasz na drugą laktację . Poczekałem i odwdzięczyła się. A druga napierdzieli ci 20 na raz ,by po 2 miesiącach dać po 8. Zawsze czekać drugiej laktacji ,odstrzelić zawsze jest czas