Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wszystko zależy od dawki żywieniowej. Jak miałem źle ułożona to nie było ciekawie, teraz jak idzie porządna pasza i wszelkie potrzebne dodatki to mało która krowa nie pokaże rui do 80 dnia po porodzie. Owszem, zdarzają się ciche ale to dosłownie z 5%

Opublikowano

kr9292 spróbuj z bolusami z betakarotenem. Zacząłem stosować niedawno i chyba działają. Wszystkie sztuki które nie zostały u mnie zacielone dostały po jednym i na tą chwilę każda z nich pokazywała wyraźne ruje i zostały zacielone. Nawet dziś z wetem o tym rozmawialiśmy i wspomniał o tym, że kiedyś stosowaliśmy także zastrzyki z betakarotenem i średnio to u nas wypadło, a jednak u mnie 6 sztuk dostało bolusy i wszystkie 6 miały fajnie widoczną ruję. Dodatkowo doradca z deheus zalecił mi podawać krowom taki mix składający się z mielonej kukurydzy witamin z betakarotenem i koncentratu wysokobiałkowego, ale ten mix stosuję dopiero od około 2tyg. Mówił, że krowa po wycieleniu ma ujemny bilans energetyczny i w dużej mierze to jest przyczyną braku czy też słabych objawów rui

• Like 1
Opublikowano

Latem pastwisko, zimą obora na głębokiej ściółce i nie ma (odpukać) problemów z nogami. Ale taka klasyka jest już rzadko spotykana. Teraz krowy stoją cały rok na betonie. Dobrostan taki.

Opublikowano
37 minut temu, karol091193 napisał:

kr9292 spróbuj z bolusami z betakarotenem. Zacząłem stosować niedawno i chyba działają. Wszystkie sztuki które nie zostały u mnie zacielone dostały po jednym i na tą chwilę każda z nich pokazywała wyraźne ruje i zostały zacielone. Nawet dziś z wetem o tym rozmawialiśmy i wspomniał o tym, że kiedyś stosowaliśmy także zastrzyki z betakarotenem i średnio to u nas wypadło, a jednak u mnie 6 sztuk dostało bolusy i wszystkie 6 miały fajnie widoczną ruję. Dodatkowo doradca z deheus zalecił mi podawać krowom taki mix składający się z mielonej kukurydzy witamin z betakarotenem i koncentratu wysokobiałkowego, ale ten mix stosuję dopiero od około 2tyg. Mówił, że krowa po wycieleniu ma ujemny bilans energetyczny i w dużej mierze to jest przyczyną braku czy też słabych objawów rui

Ja od dłuższego czasu robię sam podobnyi starter polecony przez żywieniowca z Blattin .  

Daje efekty, np. u pierwiastek do 4 tygodni po wycieleniu 90% wyraźnych ruii  (uwięziówka prawie cały rok), brak ketozy od kilku lat, no i spora dawka energii. Tylko trochę inny skład :)

Opublikowano (edytowane)

No w starterze jest tłuszcz chroniony . no u mnie w tym roku skuteczność inseminacji bardzo się poprawiła ( od lutego sam kryje) no i dużo lepszymi hf kryje , ale z innej firmy :)

Edytowane przez Cycek333111
Opublikowano

Jak kiedyś wspominałem u mnie trochę się zje...o. Krowy mimo lat zdrowe, ale z rujami jest problem jak u kolegi. Najpierw 2 po 8-9 msc urojonej ciąży pokazały ruję i okazały się niecielne. Jedną udało się zacielić a druga mimo kilku msc nie wiadomo czy cielna, bo za wcześnie na sprawdzanie. Teraz dwie powtórzyły ruje i tylko krew zobaczyłem. Żadnych objawów wcześniej nie zauważyłem. 2015 był kiepski a problemów było mniej. 

Gość ZosiaSamosia
Opublikowano
zależy od metody jaką wybierasz. u nas to coś koło 11 zł za szt. metoda A4 czyli udój rano i wieczorem. Miałam gdzieś cennik ale znaleźć nie mogę.
Opublikowano

Bardzo by mi się to przydało do żywienia, oczywiście starzy nie przekonani, jak do wszystkiego.

Ostatnio to słyszałem że z okolicy niektórzy rezygnowali , bo niby duży koszt ( mleczarnia nie dopłaca), ale wg. mnie to niezbędne  dla zdrowotności stada i wysokiej wydajności :)

Opublikowano (edytowane)

Kolego nie da się prawidłowo żywić stada bez raportów z oceny. Sam jestem dopiero od listopada i już po otrzymaniu pierwszych wyników pukałem się w czoło że wcześniej nie zdecydowaliśmy się wstąpić pod ocenę :) 

Edytowane przez piodro4444
Opublikowano

Ja już jestem od ponad piętnastu lat pod oceną i nie wyobrażam sobie żywienia bez tego a co do dopłaty to moja mleczarnia dopiero niespełna dwa lata dopłaca do oceny. 

Opublikowano

Ja mam at4 czyli raz w miesiącu raz rano, raz wieczorem to płacę jakąś dyche z grosza i od sztuki brutto. Bardzo przydatne są dane zawarte w raportach, widać od razu która jest podkwaszona, która wariuje z somatykami. Jeśli poważnie myślisz o produkcji to wchodź pod ocenę od zaraz 

Opublikowano
20 godzin temu, Thomas2135 napisał:

Jak kiedyś wspominałem u mnie trochę się zje...o. Krowy mimo lat zdrowe, ale z rujami jest problem jak u kolegi. Najpierw 2 po 8-9 msc urojonej ciąży pokazały ruję i okazały się niecielne. Jedną udało się zacielić a druga mimo kilku msc nie wiadomo czy cielna, bo za wcześnie na sprawdzanie. Teraz dwie powtórzyły ruje i tylko krew zobaczyłem. Żadnych objawów wcześniej nie zauważyłem. 2015 był kiepski a problemów było mniej. 

u mnie problem taki że krowa mocno pokazuje ruje regularnie i nie chce załapać a tym co krew pokazały może przestaw cykl po 11 dniach od rui podać hormon kilka sztuk tak zrobiłem z powodzeniem, dobrze że krwawiły 

Opublikowano

Jak miałem za suche to dolewałem rozcieńczoną melasę. Teraz mam wilgotne i nie potrzeba. Kukurydza też trochę mokra mimo, że koszona ok 10 października.

Opublikowano (edytowane)

Dziś się dowiedziałem że 25km ode mnie wykryto w stadzie gruźlicę, 50 sztuk bydła poszło do utylizacji  :-\

Edytowane przez maxler