Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Firna Leven ma w ofercie taką pastę do pyska, która ma powodować gwałtowne zahamowanie produkcji mleka. Co powiecie o przewożeniu krow ? Mam drugie gospodarstwo 200m dalej i chciałem tam przewozić krowy na czas zasuszenie tylko trochę się boję czy te przewożenie na nie źle nie wpłynie. Praktykował ktoś ?
Opublikowano

200m ???? 

Przewożenie nie wpłynie źle, tym bardziej, że to co najmniej  60dni przed wycieleniem. 

Opublikowano

No przeprowadzić najprościej, ale skoro padło pytanie o przewożenie to chyba nie ma takiej możliwości? 🤪

Znajoma prowadzi gosppdarstwo prawie w centrum miasta, więc w sumie i takie przypadki się zdarzają

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, KARGO napisał:

W rasie HF dziwi mnie i to bardzo 

Pracuje nad tym przeszło 5 lat i gwarantuje, że się da. Warunek to zdrowie i dobry apetyt. Mleko idzie z rury po skończeniu siary. Ma średni tł 4 i bi 3,4. Teraz nie przekraczam 8 l mleka dziennie, bo prof Lach powiedział mi, że to zmniejsza pobór startera, co się u mnie potwierdziło. Mam kilka krów, które były odpajane jako cielaki po 10-12 l mlekiem pozalimitowym. Fajne sztuki już w II laktacji.

Osobiście mleko daję w dwóch odpojach. Małym do 40 kg po 3-3.5 l na raz. Większym po 4 l. Biegunek brak.

Coś długo było za dobrze. Dzisiaj jedna zrzuciła, a druga czeka na weta, bo lewostronny trawieniec(doi się 80 dni). Czekając na zakiśnięcie I pokosu wrzuciłam im do dawki zielonkę z facelii z sianem. Czekaliśmy na deszcz i teraz mokra facelia im zaszkodziła. Muszą jeszcze tydzień wytrzymać, bo niedokiszony towar jest jeszcze gorszy.

Co do zasuszenia, to 5 l dzienie(10l w 2 dni) nie doję i samo się wchłania. Zasuszyłam takie powyżej 20 l bez antybiotyków i jest dobrze. Niestety zastrzyki zamykające strzyk są niedostępne, więc ratuję się gęstym dipingiem przynajmniej co drugi dzień przez całe zasuszenie.

Edytowane przez przezuwaczka
Opublikowano

Dzieki za info. Jutro zbadam mleko jaki dac antybiotyk na zasuszenie i bede dzialal zobaczymy co z tego wyjdzie. Wlasnie pytalem was jakie macie zdanie bo wet mi mowil zeby nie zasuszac jak sie nie da.

Opublikowano
4 godziny temu, jacekkombajnista napisał:

Ostatnio stosuję tylko ten ostatni + czop orbeseal lub noroseal

Nie mogę ich kupić od pół roku. Podobno firmy produkujące nie mogą jakiegoś składnika dostać i zanim skład zmienią, trzeba czekać.

40 minut temu, artek27 napisał:

bo wet mi mowil zeby nie zasuszac jak sie nie da.

To baran jakiś. Zawsze się da zasuszyć. Poprostu mleko się wchłonie i koniec. W naturze tak to działa. Inna sprawa, jak jest somatyka wysoka, to jest trudniej i trzeba antybiogram. Zdażyło mi się skrócenie zasuszenia(wcześniejszy o miesiąc poród) to połowa mleka była póżniej. 

Opublikowano
4 godziny temu, przezuwaczka napisał:

Nie mogę ich kupić od pół roku. Podobno firmy produkujące nie mogą jakiegoś składnika dostać i zanim skład zmienią, trzeba czekać.

Pół roku to może nie, ale ze 3 miesiące już nie ma, trzeba pilnować bo wet ostatnio mówił że dostali partie, ale zaraz rozdysponowali bo takie jest zapotrzebowanie

Opublikowano

U mnie jakby na folii nie było piasku to by było pełno dziur po ptakach. Musiałem przysypać na 5 cm piaskiem bo dziurawiły. W tym roku tragedia z tym dziadostwem. Trzeba się zapisać do koła łowieckiego i zacząć robić porządek :) 

Opublikowano

Próbował ktoś z was kisic jare mieszanki zbożowe z dodatkiem jakiegoś grochu lub czegoś podobnego? Kosic prosto z pnia jak roślina strączkowa będzie zaczynać kwitnąć? Byłaby to wartościowa pasza? 

Opublikowano

moj ojciec kiedys kisil zboze. bylo koszone takim scinaczem do zielonek famarolu. polaczenie kosiarki bebnowej i orkana. kosilismy w momencie kiedy ziarno zboza dojzewalo. juz nie mleczne ale jeszcze miekkie. super pasza polecam. krowy niesamowicie to jadly, kisilismy to w pryzmach.