Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Po pierwsze wybierz mniejsze buhaje do krycia, zmniejsza to prawdopodobieństwo ciężkich porodów .  Po drugie nie zatuczaj krów w zasuszeniu. Po trzecie w teorii krowa sama powinna się wycielić, leżeli nie to trzeba zrobić to powoli bo jak się za mocno ciągnie to wtedy takie kwiatki wychodzą. Po Czwarte stare krowy sprzedać, one mogą być podatne na takie urazy. 

Cielak prawdopodobnie napił się wód porodowych lub miał jakieś uszkodzenia. Pamiętam, że urodził się cielak niby wszystko ok, a po kilku minutach odleciał. Możesz zrobić sekcję zwłok 

Opublikowano

Jak leca macice to mozesz miec cos w zywieniu nie tak. Jakies braki pierwiastkow co powoduje oslabienie miesni lub zla gospodarke hormonami. 

Nastepna sprawa to wlasnie pomagabie w wycieleniu. Niby krowa powinna sama sie wycielic ale chyba wiekszosc pomaga krowom. I to tez moze spowodowac wypadanie. Jak za wczesnie wyciagniesz cielaka to krowa sie nie zmeczy i pozniej jeszcze ma parcie czym wypycha macice. Za malo wapna w zywieniu powoduje wolne odklejanie sie lozyska po wycieleniu przez co krowa tez czasami ma parcie i macica leci. 

Ja jak widze ze krowa szykuje sie do wycielenia wkladam reke zeby sprawdzic czt cielak jest prawidlowo ulozony. Jezeli jest wszystko ok czekam az sie nozki tak na dobre pokaza na zewnatrz. Nastepnie zakladam sznurki i 2 (ja z zona) czasem 4 (ja zona i dwoje dziadkow) osoby wyciagaja cielaka. 

Opublikowano

Stare czy młode nie ma takiego wpływu na to. Macica i moich krów po ojcu czy u jednej montki też wypadała. W jednym przypadku to krowa na wycieleniu prawie skakała po innej co miała ruję. U innej znów przez bardzo ciężki poród. I montki zaś wycielenie leciutkie krótko po transporcie i macica też wypadła. 2 ostatnie to były jałówki. Jakie masz legowiska, ich wymiary, spadek, sposób utrzymania? 

Opublikowano
20 godzin temu, przezuwaczka napisał:

Pewnie, że się cyrki zdarzają, ale tfu tfu nie zapeszyć od jesieni bez biegunek i myślę, że to od zasuszenia i okresu przejściowego matki zależy. Teraz na gorzkich solach i oddzienym żarciu mają mało (max 5 l) siary i gęstą jak budyń. Cielęta wstają i jedzą po kwadransie. Wcześniej było różnie i trzeba było sondy używać.

Czyli cielaki 45kg po 30dniach będzie miał 90kg a taka 50kg - 100kg czyli przyrosty 1,5-1,6kg 😵 to później peztrastaja pewnie i po 2kg Gratuluję 

Ja jestem zadowolony jak w pierwszych 4tygodniach przyrastaja 800-1000g

Opublikowano
7 godzin temu, leszek1000 napisał:

Po pierwsze wybierz mniejsze buhaje do krycia, zmniejsza to prawdopodobieństwo ciężkich porodów .  Po drugie nie zatuczaj krów w zasuszeniu. Po trzecie w teorii krowa sama powinna się wycielić, leżeli nie to trzeba zrobić to powoli bo jak się za mocno ciągnie to wtedy takie kwiatki wychodzą. Po Czwarte stare krowy sprzedać, one mogą być podatne na takie urazy. 

Cielak prawdopodobnie napił się wód porodowych lub miał jakieś uszkodzenia. Pamiętam, że urodził się cielak niby wszystko ok, a po kilku minutach odleciał. Możesz zrobić sekcję zwłok 

Buhaj byl z latwymi wycieleniami, nigdy nie zatuczam, i w tym przypadku krowa wgl nie byla zatuczona.

Fakt jak sie widzi to zawsze sie pomaga..

To nie sa stare krowy, przewaznie w  drugim porodzie...

Dostawala witaminy dla zasuszonych..

Trzymam uwieziowo , niestety.. Dla dojnych maja 170 cm , ale zasuszone trzymam w starej oborze , gdzie sa duzo krotsze i ze spadkiem, no i ona caly czas stala w kanale..

Opublikowano
20 minut temu, KARGO napisał:

Czyli cielaki 45kg po 30dniach będzie miał 90kg a taka 50kg - 100kg czyli przyrosty 1,5-1,6kg 😵 to później peztrastaja pewnie i po 2kg Gratuluję 

Ja jestem zadowolony jak w pierwszych 4tygodniach przyrastaja 800-1000g

40-45kg przyrostu w ciągu 30 pierwszych dni życia Cię dziwi? Mnie nie bardzo

Opublikowano

Primula94 napisał:

Przytrafia wam się wypadnięcie macicy u krowy po porodzie?, bo u mnie już od kiedy pamiętam to u 5-8 krów wypadła, chyba 3-4 martwe, ponieważ na czas nie widzieliśmy . Ostatnio z niedzieli na poniedziałek 2 godz po porodzie krowa była martwa... cielę było w tułowiu dość szerokie tak jakby pełne , stało normalnie , wypiło siarę (Bo tej samej nocy druga się wycieliła), lecz po 24 godz też padło.. było dość duże (cieliczka, ojciec z bratem wyciągneli ) .

Czym są spowodowane te wypadnięcia? 

Wypadnięcie macicy i pełne cielę i też padnięcie  , miały coś ze sobą wspólnego?

Z tego co słyszałem to największy wpływ na wypadanie macicy mają mykotoxyny u mnie zdarzyło się tylko raz krowa żyje bardzo szybka interwencja macica tylko zaczęła się wysówać ale wet przyjechał w ciągu 15minut zapią na agrawki i podał leki . Niestety myko są niewidoczne i trudno je stwierdzić czy są a działają często podstępnie jak niepotrzebny lek/hormon co do wycieleń to większość moich krów cieli się sama i nie spieszyć się.

Opublikowano

Dyskusja powróciła. @przezuwaczka jakie parametry ma mleko, które podajesz? Ja przy średnim tł 4,4, bi 3,6 ze zbiornika podaję max 5 L mleka a dla niektórych to i mniej. Cielęta nie są w stanie tego przetrawić, gdy dostaną więcej. Miałem taką sm, która wypijała 8 L, ale wtedy chudszego mleka. Wcale większa ani lepsza nie niest od tych co piły mniej. Druga sprawa to cielęta na mleku mają w nosie wszelkie pasze stałe, jak startery. Siano akurat jedzą, ale też bez szału. Dopiero jak przechodzę na mleko zastępcze czy zmniejszam krowie to głodnieją i zaczynają chętniej jeść.

Jeśli chodzi o wypadania to stanie w kanale jest normalnym odruchem i krowa w ten sposób odciąża sobie przeponę, gdy płód zchodzi w tył. Gorzej jak stoi zbyt długo, gdy nie chce się położyć na ciasnym legowisku. To niepotrzebnie ją obciąża. Inna sprawa jeśli stanowisko ma spory spadek, jest krótkie to raczej zad będzie zwisał. To też jest obciażenie. Na ile czasu przed porodem zabierasz krowy ze starej obory do nowej? 

Opublikowano

Mam taki problem za trzy tygodnie krowa ma termin porodu i nie moge jej zasuszyc, doje co drugi dzien i daje jakies 10litry. Nie wiem co robic dac zastrzyki na zasuszenie czy doic do wycielenia.Pozdrawiam

Opublikowano
39 minut temu, artek27 napisał:

Mam taki problem za trzy tygodnie krowa ma termin porodu i nie moge jej zasuszyc, doje co drugi dzien i daje jakies 10litry. Nie wiem co robic dac zastrzyki na zasuszenie czy doic do wycielenia.Pozdrawiam

Ja zasuszam krowy, które dają 24dziennie i nie ma problemu, a zaraz bede musiała zasuszyc 30-litrową.

Zmniejszenie czestotliwosci dojow zwieksza tylko liczkę komorek somatycznych w jej mleku. Stawianie na slomie i sianie to niepotrzebna meczarnia. 

Doić normalnie, na ostatnim udoju podać antybiotyki na okres zasuszenia i odstawic do grupy krów zasuszonych. 2-3 dni bedzie "przepalać" mleko, na 4 dzien bedzie Ok. Powodzenia :)

Opublikowano

A sa takie sztuki. Mialem dwie takie co szalu z mlekiem nie robily ale krzywa laktacji nie byla krzywa tylko prosta pozioma kreska. Jedna sie udawalo jakos tam zasuszyc ale po trzecim cielaku wymie siadlo gdybym wiedzial probowal bym nie zasuszac. Druga z bieda sie zasyszala na 20 dni. Troche juz pozno jak tylko miesiac zostalo zeby cos na to poradzic. Zrob jej diete cud z siana i slomy i poj wiaderkiemcwoda 2 razy dzinnie powinna szybko zrozumiec o co chodzi :)

Opublikowano

#Thomas2135.  Na dwa odpasy nie dasz rady 8l to prawda.  Ja odpajam na trzy razy, mniejsze dawki a cześciej, to pobudza do jedzenia tresciwej, stad wieksze przyrosty. 

Oczywiscie plus woda non stop.

Opublikowano
8 minut temu, Paulina1985 napisał:

Ja zasuszam krowy, które dają 24dziennie i nie ma problemu, a zaraz bede musiała zasuszyc 30-litrową.

Zmniejszenie czestotliwosci dojow zwieksza tylko liczkę komorek somatycznych w jej mleku. Stawianie na slomie i sianie to niepotrzebna meczarnia. 

Doić normalnie, na ostatnim udoju podać antybiotyki na okres zasuszenia i odstawic do grupy krów zasuszonych. 2-3 dni bedzie "przepalać" mleko, na 4 dzien bedzie Ok. Powodzenia :)

Tylko jak juz dwa dni mija nie dojona to mleko leci az bialo na betonie.     Nie wiem czy a 4dzien bedzie ok u wujka kiedys tak bylo wet kazal zrobic tak jak mowisz podac zastrzyki na zasuszenie i juz nie doic tak zrobil i krowa pojechala w ostatnia droge bo zaczelo wrzody wyrywac w wymieniu. To juz wole doic i zeby mniej mleka bylo w kolejnej laktacji niz sprzedac.

Opublikowano

Wrzody?? Moze zasuszył krowę z zapaleniem wymienia...

Ja zasuszam miesięcznie około 25sztuk, stąd uważam, że trochę o tym wiem. 

Opublikowano

A mleko takiej krowie bedzie leciało kałużami po 16godzinach. Jesli na puste wymię dany antybiotyk to ochrania od kilku godzin po podaniu. 

Opublikowano
46 minut temu, Paulina1985 napisał:

Jakie antybiotyki stosujesz? Mam takie które nie chcą się zasuszyć bez antybiotyków i zazwyczaj dojone są cały czas a później wiadomo szału z mlekiem nie ma. 

Opublikowano (edytowane)

Podaj antybiotyk tak jak mówili moi przedmówcy i nie dotykaj się do wymienia. Ja swoją rekordzistkę zasuszylem gdy dawała 40 litrow. U wydajnych krów to normalne

W swoim stadzie przerobiłem na zasuszenie orbenin, fatroximin, cefa-safe, cepravin, virbactan. Ostatnio stosuję tylko ten ostatni + czop orbeseal lub noroseal

Edytowane przez jacekkombajnista
Opublikowano

Antybiotyki NIE POMAGAJĄ zasuszyc krowy, nie wstrzymują produkcji mleka. One chronią w czasie zasuszenia. 

Więc błedne jest myślenie, że dałeś antybiotyk i krowa już ucina mleko. Jak juz ostatnio pisałam - nas Orbeniny.