Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od jesieni też będę kombinował ze swoim suchym tmr lucerny sobie zbiorę na sucho do tego słoma owies gnieciony kukurydza soja troche granulek cielakowych myślę ze nie drogo wyjdzie fajny towar 

Opublikowano (edytowane)

Akurat dobrze trafiłam. :) Mam do  dyspozycji paszowóz KONGSKILDE 8m3 i też rozmyślam nad zrobieniem suchego TMR dla cieląt.  Ktoś używa taki model i jest w stanie mi powiedzieć czy da radę pociąć słomę na 2-5 cm kawałki?  Czy koniecznie musi być słoma ? Czy słomiaste siano (późno zebrany 1 pokos-sierpień)  można by było użyć ?Na rynku jest susz z lucerny w formie granulowanej i sypkiej i który waszym zdaniem byłby lepszy ? Czy taki TMR  nie będzie się rozwarstwiał w big bagach jeśli trochę postoi? Czy w wozie paszowym frakcje ciężkie nie będą mimo wszystko opadały na dno i zawartość nie będzie jednorodna? Czy ktoś już liczył komponenty i czy zrobienie samemu naprawdę wychodzi dużo taniej? Rozumiem,że śruta sojowa jest w dawce pomimo jej wysokiej ceny? Jak mi się coś jeszcze przypomni to napisze. :)

Jeśli jest to pasza od 2 m.ż. to nie zaszkodzi młodszym  cielakom pobierającym go? I co jeśli taki TMR będzie stosowany do woli...nie zaszkodzi cielakom stojącym przy mamkach? Warto wtedy jakiś węglan zapodać?

A wysłodki suszone buraczane melasowane...od kiedy można podawać cielakom?

Edytowane przez Jaguśka
Opublikowano (edytowane)

Liczyłem sobie to kiedyś wychodziło mi chyba ok 800zl licząc na tonę 150 kg sojowej 150 kg kukurydzy 150 kg owsa i 150 kg granulek  i do tego słoma 200 kg i sucha lucerna 200 kg nwm czy proporcje odpowiednie ale pierwszy zrobię tak i będę najwyżej dokladał tresciwego to wychodzi ok 800zl za treściwe to mniej niz polowa kupnego także nawet jak by dorzucić treści to wyjdzie połowa ceny 

Jeszcze delikatnie potrakowal bym wszystko melasą ale to tak doslownie dla zapachu 😜😁

Edytowane przez michalcium
Opublikowano

@Jaguśka nie musi być słoma,nawet lepsza jest lucerna w sieczce, ale na pewno nie kupowany granulat z lucerny, bo to same śmieci, u mnie czesto cielaki to zostawiały w misce. 

My kupujemy w BigBagu i się nic nie rozwarstwia. 

Zrobienie wychodzi taniej, u nas tona kupnej okolo 1450zł.

Wyslalam Ci zdjecie skladu naszego kupowanego tmru.

Opublikowano

Ma ktoś doświadczenie z dość profesjonalnymi pilami łańcuchowymi ? Zastanawiam się nad Husqvarna 572 xp. Co będzie jakościowo lepsze husqa czy Stihl ? Do tej pory na husqvarnie cały czas pracujemy i nie mam zastrzeżeń 

Opublikowano

Sprawdzę dzis dokladnie jaka cena big baga i sprostuję jeśli coś pomyliłam. Pomijam, ze jeszcze luzem sprzedają.

Opublikowano

@Kierownik mas urządzenia bardziej amatorskie czy profesjonalne ? Ostatnio dużo widuje się pił makity w różnego rodzaju programach związanych z lasem. Z wykaszarkami się nie spotkałem

Opublikowano

No dobra..Już wszystko wiem 🙄 

Zrobili podwyżkę dwa tyg temu i NETTO w big bagu 1800zł, więc przepraszam, ze was wprowadzilam w błąd. 

Opublikowano

Zawsze zrobienie samemu wyjdzie taniej. Jak są możliwości to trzeba robić.

Opublikowano
ramzes10 napisał:

@Kierownik mas urządzenia bardziej amatorskie czy profesjonalne ? Ostatnio dużo widuje się pił makity w różnego rodzaju programach związanych z lasem. Z wykaszarkami się nie spotkałem

moj pracownik ma makite i jakos mu chodzi. Mam stara 025 do tego 260 i 023 i taka kolo domu 180

Opublikowano
54 minuty temu, ramzes10 napisał:

Ma ktoś doświadczenie z dość profesjonalnymi pilami łańcuchowymi ? Zastanawiam się nad Husqvarna 572 xp. Co będzie jakościowo lepsze husqa czy Stihl ? Do tej pory na husqvarnie cały czas pracujemy i nie mam zastrzeżeń 

Przyjedź to w rękę dostaniesz, porobisz i stwierdzisz czy warto